×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Първият подсъдим руски войник Шишимарин: Убих, за да ме оставят на мира


19 Май 2022, Четвъртък, 20:43 ч.
Автор: Флагман.бг

В четвъртък съдебният процес в Киев за убийството на 62-годишния цивилен жител на Сумска област започна с разпит на подсъдимия Вадим Шишимарин

Не исках да го убивам. Стрелях, за да ме оставят намира." - това заяви в първото заседание по същество по делото за убийството на украински цивилен сержантът от Въоръжените сили на Руската федерация Вадим Шишимарин. След като в петък мина разпоредителното заседание на съда, в четвъртък заседанието започна със същинското съдебно разследване, пише Offnews.bg.

Първото реално заседание трябваше да започне в сряда, но беше обявено прекъсване до днес заради големия брой журналисти, изявили желание да отразяват процеса в Киев. 

Вадим Шишимарин е подсъдим за убийството на 62-годишния невъоръжен жител на Сумска област Александър Шелипов, станало на 28 февруари т. г. Шелипов вървял из село Чупаховка и говорел по телефона, когато бил застрелян.

"Там имаше някакъв мъж, говореше по телефона. Прапорщик Макеев (воинско звание с три нашивки, съответстващо на ст. сержант, б. р.) нареди да стрелям. Аз отказах. Тогава друг военнослужещ ми заповяда със заплашителен тон да зтрелям, защото тоя щял да ни предаде. Пуснах къса серия от автомата." - заяви пред съда Шишимарин, цитиран от сайта "Грати", което съобщава за хода на съдебния процес в реално време.

Из разпита на Вадим Шишимарин

- Знаехте ли, че Украйна е независима държава? Какво знаехте за Украйна?

- Не ме интересуваше.

- Когато преминахте границата, разбрахте ли, че нахлувате в Украйна?

- Да.

- Когато стреляхте, разбрахте ли, че жертвата е цивилно лице?

- Да.

- Можеше ли да постъпите по различен начин? Можеше ли просто да го изплашите?

- Да, бих могъл.

- Какво е отношението ви към престъплението?

- Считам го за неприемливо и криминално наказуемо. "Высшая мера" за наказание. Не отричам вината си. (Высшая мера в Русия наричат смърт чрез разстрел, б. р.)

На въпрос на съдията за "вътрешното отношение" към убития, подсъдимият отговори с думите: "Не съм искал да го убивам. Стрелях, за да ме оставят намира."

Делото върви при открити врати в Соломенския съд в Киев. В четвъртък бяха разпитани потърпевшата по делото, вдовицата на убития мъж Катерина Шелипова. Тя разказа, че в този ден си била вкъщи (съпругът й загина недалеч от дома им) и чула изстрели, а когато излязла на двора и отишла до портата, видяла Шишимарин с автомата в леката кола.

"Затворих портата и стоях така. Когато стрелбата приключи, излязох навън и видях съпруга си. Той беше прострелян вече в главата. Започнах да крещя. Да крещя силно. Надойдоха съседи. Закрихме тялото му с плат." - казва Катерина, цитирана от "Грати".

Шелипова каза, че иска за 21-годишния руски солдат доживотна присъда. "Но ако него го разменят за нашите защитници на "Азовстал", няма да съм против." - каза още жената.

Съдът разреши на Шелипова да зададе няколко въпроса на убиеца. Шишимарин каза, че изпитвал страх от мъжа й, повтори, че признава вината си и помоли вдовицата на жертвата си за прошка: "Разбирам, че вие няма да можете да ми простите, но аз моля за вашата прошка."

Освен посдъдимия Шишимарин по делото беше разпитан и войникът Иван Малтисов, който се предал на украинските власти заедно с обвинения в убийство. Малтисов бил в същата кола и непосредствен свидетел на случилото се.

Вадим Шишимарин е отдельонен командир в Четвърта танкова Кантемировска дивизия на Московска област. Подсъдим е за нарушаване на законите и обичаите на войната, съчетано с умишлено убийство. Според Наказателния кодекс на Украйна го грозят от 10 години затвор до доживотна присъда. Това е първият по рода си процес от началото на руската агресия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Сайтът "Медуза" се е свързал с майката на Шишимарин Любов, която живее в Уст-Илимск в Иркутска област. Жената разказва, че месец преди да го пленят, Вадим й позвънил от руско-украинската граница и предупредил, че през следващите седем дни телефонът му ще е изключен. За пленяването му разбрала на 1 март. "Аз понятие си нямах, че има война, че там в Украйна става нещо." Синът й се свързал с нея две седмици след попадането си в плен. На 13 март се свързал с видеоразговор и казал, че е добре.

"Не знам какво е станало там, кой е стрелял, кой не е. Просто на него стоварват всичко и това е. Аз разбирам, че Вадим няма изход да каже "Не, не бях аз." С радост бих дошла на съдебния процес, но няма да си ми го дадат. Просто ми казаха: "Не става. Толкова. Не става." - коментира майката пред "Медуза".


В категории: Войната в Украйна


Флагман.БГ Отбелязваме Международния ден на детето! Отбелязваме Международния ден на детето! 01/06/2024, Събота 09:20 0
3
Коментара по темата
3.
Manafa
20.05.2022 23:56:07
0
1
Da pukne
2.
148
20.05.2022 12:21:36
0
10
Абе лошо нещо е войната..., ама пУТИН наистина ги насади невинни момчета на пачи яйца
1.
Костя помияра
20.05.2022 11:24:05
3
9
И това ли е пропаганда, путинофилски изчадия гнусни?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Не можела да пее и мислила само за пари Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 Десетки бургазлии се събраха на уникалното съоръжение за спорт на открито Търсят ловци на змии, ето къде Търсят ловци на змии, ето къде В Морската столица хората все по-често се натъкват на влечугото Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Виктория участваше и в любовното предаване "Един за друг" БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие Сред идеите, които бяха обсъдени беше създаването на Национален фонд за сближаване между регионите, насочен към изостаналите райони, който ще работи приоритетно за онези от тях, където има най-неотложна необходимост от това Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене" Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене" Поклонението ще се състои днес на остров Персин Пилешкото със скок, цените на повечето плодове и зеленчуци на едро падат Пилешкото със скок, цените на повечето плодове и зеленчуци на едро падат Вижте какви са цените на борсите Този май е бил вторият най-студен за последните 20 години Този май е бил вторият най-студен за последните 20 години Отчетени са средни месечни температури между 12 и 18 градуса Тази певица си оправи хормоните и стопи 30 кила Тази певица си оправи хормоните и стопи 30 кила Последната година с Мария Илиева се случи истинско чудо При 51 университета имаме едва 36% висшисти При 51 университета имаме едва 36% висшисти Това е далеч от общата цел за ЕС от 45% лица до 34 г. с диплома за висше образование
Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст „Алтернатива за Германия” (АзГ) вероятно ще прибере над 17% от всички гласове за евродепутати и ще се нареди на второ място в ЕП Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Целта е компанията да догони конкурентната Temu
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори