×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лъже ли Асен Василев за 20-те милиарда кубика газ? Експерт разкри защо ни спират синьото гориво


Лъже ли Асен Василев за 20-те милиарда кубика газ? Експерт разкри защо ни спират синьото гориво
Очакваме не да се повиши, а да се снижи цената на газа, каза Пламен Павлов. Той разкри, че досега страната ни е получавала най-скъпото синьо гориво в Европа след Полша
29 Април 2022, Петък, 08:32 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Защо отказваме да приемем евтиния газ при положение, че сме първи на тръбата, попита Пламен Павлов

Не е вярно това твърдението на вицепремиера Асен Василев, че България има възможност да транзитира 20 милиарда милиарда куб.метра газ. Това каза в „Денят започва“ по БНТ председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов.

„Нямам идея какъв координационен център ще се прави. Имаме 2 тръби, като едната отива към Турция, а другата в обратна посока. Няма такава проводимост за системата“, добави той.

Според него могат да се водят преговори с "Газпром".

„Дружеството „Булгаргаз“ е привело едни пари по сметката на газовия гигант, които се оказало, че не трябвало по нея и са им ги върнали. Сега се сърдим, че няма да ни доставят газ. Естествено, след като в договорът пише, че трябва да се плати авансово, а не го правим“, коментира експертът. 

Според него плащането е тема табу, а тайната трябва да бъде разкрита.

„От „Газпром“ бяха казали на всички да си разкрият сметки в евро или в долари в тяхната банка. 11 държави са го направили. Нека преди да правят координационен център да отговорят защо не са изпълнили това изискване и защо отказваме да приемем евтиния газ при положение, че сме първи на тръбата!“, подчерта той.

„Отказваме се от евтиния газ, защото няма никаква икономика, а само политика. Някаква цел им е поставена на тези, които ходеха в Брюксел. Нямам друго обяснение“, коментира Павлов. 

„Вицепремиерът Корнелия Нинова вчера съобщи, че 25 637 предприятия в България ползват природен газ, т.е. продукцията им е свързана със синьото гориво. Те формират 50 млрд. лева оборот“, добави той.

„Миналата година, когато в края на лятото разбрахме какво бяха направили бившото ръководство на „Булгаргаз“, променяйки ценовата формула 70:30, бе единият повод, от които 70 са за свободния пазар. Вторият бе ограничението, което бяха направили с азерския газ. Те си отидоха. Новото правителство дойде с намерение да промени цялата тази натрупана през годините лоша практика“, заяви шефът на Българската газова асоциация.

Тази ценова формула направи България с най-скъпия газ в Европа след Полша, подчерта той, след което разкри, че родината ни получавала синьото гориво за 814 долара за 1000 кубика, а Сърбия по $275, Унгария - $390, Гърция - $650, като страната получава през нас 3 млрд. куб.метра. 

„Нашите управляващите не дойдоха със задачата да стъпят на високото, на непоносимото състояние, до което бе докарана българската енергетика, а с целта това да променят. Трябваше веднага да се проведат разговори и да се промени ценовата формула“, коментира Павлов. 

„Разликата в цените прави гръцките зеленчуци много конкурентни. Да не говорим за субсидиите“, добави той.

Два и половина цента на стъкларските ни стоки е по-висока спрямо унгарските и сръбските, уточни експертът. 

„Притеснява ме това, че управляващите приеха тези неприемливи цени като нещо нормално и обявиха, че нямало да се повишат. Ние не говорим за това. Очакваме тя да се снижи“, добави той. 

„Какъв доставчик е „Булгаргаз“? Защо не доставят газ? Защо не промениха ценовата формула?“, попита Пламен Павлов. 

"Проблемът не е кой ще доставя газ, а защо "Булгаргаз" не договори друга цена. Има възможност. Защо те не внасят газа, а се стига дотам някой да внася? Трябва да се даде решение. В момента имаме азерски газ, доколкото знам не се ползва сега Чирен, но може. Ако сега спрат работа например животновъдни предприятия, ще е фатално за тях", каза още той.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! 01/06/2024, Събота 19:20 3
Флагман.БГ Варненци пропищяха от змии Варненци пропищяха от змии 01/06/2024, Събота 18:40 1
30
Коментара по темата
30.
ИВАН
30.04.2022 19:40:11
0
6
тука има много прости хора,за това резултатите от изборите са такива.Имаме много ток,но го купуват Гърция и Италия,защото там тока е по-скъп.Затова за нас няпа да има,това е Европейска политика.колкото ток произведем всичкия могат да го купят.А ние сниските доходи можем можем само да го произвеждаме и гласуваме за ЕС.
29.
Ценообразуването
30.04.2022 07:53:04
1
8
на газа е ключово, не толкова доставчика. Дали цената ще се определя от т.нар "спот" пазари или ще бъде привързана към цените на деривати на петрола. Европейските началници натискат всички за първото - спот цени на виртуални борси на газ, с висока волатилност, непрозрачност и ограничен достъп само за членовете на борсата. Участието на банков и инвестиционен капитал е определящо за характера на тези борси.
28.
И пак
29.04.2022 17:52:54
45
11
Най-големия страх на путкистанците е , че без сибирската koчиHa живеем далеч по-добре!
27.
Оня
29.04.2022 17:47:00
44
16
А колко е “ евтина” руската газ знаят всички дето са виждали сметка за газ :) . Ама Газпром мисли за нас , пък и нали са ни освободили …..от щастието :)
26.
до 25
29.04.2022 15:52:07
30
14
Отново газ има, доставките продължават и без Гърция. Електрификацията не е новост. А цените и инфлацията скочиха без покритие по-рано през годината. Сега с тези необосновани печалби ще си купуват покаченото с 10-20% газ. И ще си останат конкуренто способни защото и на другите държави в ЕС ги чака спиране на руски газ.
И отново за някакви си азотни торове или други глупости да си продаваме държавата, не мерси.
25.
Тъп, но упорит!
29.04.2022 15:41:16
8
61
Хем не разбираш, хем продължаваш? Изпотих се! (Ако се сещаш какво значи тази фраза).
Първо газа е спрян! Връзката с Гърция ще е готова след два месеца (според твоя гуру). Чирен едва ли е пълен наполовина (според един младеж от ПП имало за месец, а според енергийни специалисти, за максимум две седмици). В момента газ има, но до кога?
По-скъпа газ - по-високо стойностни продукти, които стават непродаваеми, съответно предприятието спира да работи/фалира. Дали ЕК ще глобява реално за санкции...още не е ясно, защото не са им спрели на всички газта .
Не продавам никой, просто коментирам какво ни чака. Опорките на ПП, че всички е ок издишат. Високи цени, инфлация, намалена покупателна възможност на населението... Това са реалните проблеми за българския народ. А Кирчо Пистата и Кокорчо Геят не правят нищо по въпроса. Напротив, водят ни към устойчиво обедняване!
24.
до 23
29.04.2022 14:53:00
31
32
Къпя се и бойлера ми не ползва пара, а ток. За който имаме толкова много капацитет, че дори изнасяме за други държави членки.
Не виждам как ще бъдат неконкуренто способни предвид, че имат и ще продължават да имат газ. Разликата на цената за тази стъпка ще е до 20%. Която ще бъде и в останалия пазар в ЕС, а там може и повече да е. Никой не ги кара да ползват дизел просто казвам.
Кои заводи спират ако спрат, (отново по тяхно желание, газ си има) заводите за този специален тип тор? Колко са на брой? И защо не могат да доставят от други доставчици? Колко са заетите в този брой предприятия, какви приходи ще загуби държавата? Струва ли си на фона на глобите за нарушаване на санкциите? Тях ли искате да плащате? Какъв е процента печалба от този продукт?
Отново газ има и продължава да има. Фабриките за тези торове на какво основание ще спрат тогава освен политическо?
Искаш да продадеш държавата за руски газ. До това опира, за да се спестят едни пари от печлабените проценти на тези фабрики. За фалити пък въобще не става дума.
23.
До 19
29.04.2022 14:21:11
9
43
Явно за ПП е вярно, че налудничавост има не само в погледа ви.
Тецовете не те интересуват... Да не си от хората, дето се къпят веднъж седмично? А сещаш ли се, че освен пара, тецовете произвеждат и ток?
Алтернативата за леярните е дизелови горелки, а не ток! Това ще оскъпи производството им, ще бъдат неконкурентни на пазара и ще затворят.
Ако намалят или спрат газта за торовете, спират заводите...Въобще всичко е песен...
С една забележка - смело спираш предприятия, а няма производство, няма данъци, нови хора на пазара на труда и нови разходи за социално подпомагане. Вярно, няма проблем. Ще изтеглите още 10-15млрд заеми...А да ги връща който иска...
И още нещо - връщаме режима на тока, защото няма как да се покрие допълнителното търсене...Въобще - социализъм!
Ако имаш поне малко акъл, ще спреш да коментираш макроикономически теми. Пиши по-добре за Боко.
22.
до 21
29.04.2022 14:13:01
30
15
Като им дойде датата за плащане и на тях ще го спрат. Русия като не иска плащане по правилата на която тя се е подписала преди. Никой не може да им помогне.
21.
ЕК:
29.04.2022 14:06:06
9
50
Брюксел Ще накаже страните, които си купуват руски газ с рубли, а това са:
Германия, Италия, Австрия...
Брюксел Ще Награди с усмивка пред знамето, страните които Отказаха руска газ, а това са:
Богата България с 17% газ в хранилището и Полша, която за нещастие
има Балтийски газопровод и 80% газ в хранилищата!
20.
до 19
29.04.2022 14:00:14
30
9
1. Хората се отопляват така защо не и животните? Директно се отоплява тялото а не въздуха около него. Ефикасно е за външни инсталации.
Сгради отопляващи се на газ е по-енергийно ефиктивно да се отопляват с ток. Могат да си погледнат и изолацията в процеса.
2. Тецовете не ме интересуват, че са на газ някои, те се закриват. Другите наши източници са достатъчни за нашето потребление, че чак изнасяме. Проблем с мощностите нямаме.
3. Да спрат тогава щом не искат да ползват газ, не забравяй че газ има и няма да спират доставките. Които ще са с до 20% ако има въобще толкова увеличение на цената.
4. Разбирам, но и сам каза че се ползва за пещи, алтернативно гориво/електрифициране значи за това е възможно. Което освобождава обем.

Както виждаш нищо технологично невъзможно няма. Единствения проблем е на производствата, които не са се електрифицирали откакто е открито електричеството, а това е техен проблем. Не мой или на държавата. Завели сме го до реката, ако ще да пие.
19.
До 18
29.04.2022 13:39:19
6
37
Защо не спреш да се излагаш? Явно си далеч от материята, но се самозаблуждаваш, че си много умен.
1. Как ще отопляваш птицеферми и свинеферми? На ток? Колко ще струва да се преоборудват с някакво електрическо отопление? И животните ли ще ги топлиш с инфрачервени лампи?
2. Тецовете и в момента са на газ. Как ще преминат на ток? Ще греят парата с реотани? Другият вариант е течно гориво, но там има ограничения за вярата, а се сещаш и какви са цените на горивата.
3. Алтернативата за леярните е дизелови горелки. При 3лв на литър е по-добре да спрат!
4. Азотно-торовите заводи... Там природната газ се използва не само за пещите. От нея се добива водород за синтез на амоняк.
И още и още...ама нямам време да те ограмотявам.
Сега иди в ъгъла да се срамуваш малки, дръпни си една линия и после продължавай с Лоревите опорки и не се излагай да пишеш по теми, които не разбираш. Ей ти за тулупа, ГЕРБ и т.н. копирай в несвяст.
18.
до 17
29.04.2022 12:51:57
27
9
Предлагам там където газта се използва само за ток или отопление да се смени. Което е в повечето от тези "засегнати" места.
И ако не беше прост щеше да знаеш, че на открито "духалки от Технополис" не се ползват има си инфрачервени уреди за целта. А чугуна могат и с друго гориво да го разтопяват, което освобождава газ за тези азотни торове дето ги има в цял свят.
17.
До 15
29.04.2022 12:40:00
11
41
Хамсалак, личи си че и ти си от Простите, като твоя гуру Кирето... Предлагаш в леярните да монтират реотани за да разтопяват чугуна? Или в селското стопанство да си купят няколко духалки от Технополис? Или в азотно-торовите заводи да извличат газове от контакта. Ама верно избирателите на Кирето сте уникално прости!
16.
до 5
29.04.2022 12:11:17
18
15
Бай Пеньо,ти кога научи какво е това газ,че вече не можеш без него?
15.
до 5
29.04.2022 12:08:42
32
12
Страната има газ, и ще продължава да има. Да не говорим, че много от тези предприятия с големите консумации на газ могат просто да минат на ток. Което облекчава нуждите на държавата и остава повече за малките предприятия които нямат възможност да преминат на ток.
Криза няма. Който вярва че има, да си живее в нея, мен не ме интересува.
14.
до 6
29.04.2022 11:15:02
14
11
Айде стига с тази опорка където я дъвчeте от два дена. Като някои овце сте всички. Чели не прочели повтаряте като папагали. До месец газа ще спре в цяла Европа. Смешни сте, пфф
13.
ДО 11 ТИ КАЖИ ЩО МАХНАХТЕ ???????????????????
29.04.2022 10:49:01
10
4
СТАТИЯТА ДЕТУ КОНЦЕСИОНЕРА НА ПЛАЖА УЖ ОБЕЩАВАЛ ПО ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ НА СПАСИТЕЛИТЕ ХАХА?????????????
12.
Троловете на правителството
29.04.2022 10:38:30
12
52
Писукат и крещят, защото Бойко се връща!
За 1 година управление на метежниците, България е фалирала!
Далавераджиите на промяната се правят на много хитри, но на наш гръб.
Много е проста сметката им, всички знаят, че в бензиностанциите на Марешки се плаща само кеш, но нашите тарикати привели пари на Петрол и искат с този превод да си заредят при Марешки на тънка лайсна!
Трол №4 крещи за сметките до сега!
Ами нали САЩ и ЕС блокираха преводите към РФ, бре тъпунгер смотан!
За това в банката на Газпром се извършват плащанията!
Ако не ти е ясна схемата, значи си по-прост от любимеца ти Киро лакомия простак!
Бегай бързо да си пишеш домашните, че опять двойку ще получиш!
11.
Гошо
29.04.2022 10:27:20
0
40
От „Булгаргаз“ са отчаяни, нормално е да говорят такива глупости. Те са бушоните, които ще изгърмят сега, а началниците им както обикновено ще си останат в сянка. Сигурно цялото им ръководство е за затвора - да видим дали някой ще се осмели да осветли кой им дърпа конците отгоре.
10.
Иван
29.04.2022 10:13:56
25
28
Няколко хиляди лумпени протестираха да падне Бойко, и колажи в спалнята му правиха само и само за да наядят Путин.
9.
#5
29.04.2022 10:12:08
9
29
Ташак няма, давай да почваме добива на шистов газ! Аз отивам да демонтирам газопровода, а ти и баща ти( който най-вероятно е умен колкото теб), вземайте лопатите и отивайте за шистов газ!!
Ти ще добиваш газ за България, а баща ти за износ!
8.
До 5
29.04.2022 10:05:42
3
29
Не знам колко са умни ракетите им, но със сигурност са по-умни от теб!!!
7.
Истината
29.04.2022 10:04:19
13
57
България отново ще внася Руска газ, но не директно от Русия,
а от страни от ЕС, u ще я плаща в Евро с 50% по-скъпо от цената, на която е купена от Русия!
6.
Да почнем добив на шистов газ
29.04.2022 09:46:14
36
24
И да демонтираме газопровода. Защо ни е да минава през България газопровод, след като ще плащаме три пъти по-висок ток от Сърбия? Русия да праща газ на Сърбите с ракети. Нали ракетите им са много умни.
5.
Бай Пеньо до 4
29.04.2022 09:17:08
10
47
"Проблем" на Путин ли?? Ти идиот ли си? Кой в момента е без газ, ние или Путин? Този олигофрен Петков УМИШЛЕНО спря доставките на газ за България и то по чисто политически причини!! Неща, което нито една друга страна от ЕС не си позволи!! Ако не си и ти олигофрен, като Петков, спокойно можеш да разбереш схемата за плащане на Русия. Да, тази схема е направена за да покажат малко мускули и те, но да оставиш страната и народа си на студено и без производство, само за да задоволиш желанията на истинските си господари е повече от предателство!!!
И два пъти по-големи букви да го напишеш, истината е една Кирил Петков нарочно спря доставките на газ за България и заслужава не само остри думи, а и директно един винкел в купата, продажна Харвордска кратуна!!!
4.
ПЛАТЕНА ""УЙДУРМА ""
29.04.2022 09:02:41
55
27
ОТ ""ЧИКМИДЖЕТУ"" ??????ХАХА БИЛИ СМЕ ОБЪРКАЛИ СМЕТКАТА !!!!!!!!!!А ДОСЕГА ПО КОЯ СМЕТКА Е ПЛАЩАНО /сметката фигурира в договора/БЕ ИДИОТ!!!!!!!!!!!!!!!ТОВА ЧЕ ПУТИН БИЛ ИСКАЛ ПО ДРУГА СМЕТКА И В РУБЛИ СИ Е НЕГОВ ПРОБЛЕМ !!!!!!!!!!!!!!!!ДЕ ТА ИЗРОВИХА И КОЛКО ТИ ПЛАТИ ГЕПИ ЗА ДА ПИШЕШ ЛЪЖИ ???????????????
3.
Ко ?
29.04.2022 08:54:08
23
75
Промяната Кирчо и Кокорчо да лъжат ?
Та те не познават значението на думата "лъжа".
Толкоз честни и почЕтени политици Майка България не е Имала никогаш !

Асенчо бил ограбил бившите си съдружници и те ни предупредиха, че обича да пипа.
Кирчо пък послъгва ама докато бе канадец. Сега като българче е толкоз честен колкото устата на Ленчето е честна !

Таквоз украйнско правителство у нас никогаж и не сме сънували !
Га че сме в съня на Херо Мустафата а народа спи и спи и спи ...
2.
Хаха
29.04.2022 08:52:20
36
61
Нямаме газ защото наглия прост шопар от банкя не направи за 10 години една тръба ооне до Гърция.
1.
Като гледам
29.04.2022 08:51:50
8
47
дори тази безобразна разлика в цените, явно и тогава са се определяли по политически причини, т.е. най-скъпо се продава на неприятелска държава. Освен ако не се дължат по някаква причина на родните мошеници и продажници...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Флагман.бг откри най-вярната фенка на Матей Казийски, бургазлийката шашна волейболиста със снимка отпреди 20 г. Флагман.бг откри най-вярната фенка на Матей Казийски, бургазлийката шашна волейболиста със снимка отпреди 20 г. Роси присъства на всичките му спортни изяви, първият й спомен е от зала "Младост", когато е едва 14-годишна 4 качества на хората, които умеят да избягват провалите 4 качества на хората, които умеят да избягват провалите Всеки човек в този живот има външни опори: сродна душа, любящи роднини, работа, някакво хоби Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Експерти дават пет съвета как да се предпазим от злоупотреба, дори и след като телефонът ни е бил откраднат Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Розовата актриса иска да превземе и Лас Вегас Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Богаташи глезят съпругата с домашна помощница Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Най-много средства за реклама са отделили парламентарно представените формации Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Столична община не дава паметникът да е пред Народния театър Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Бургазлийката разказва за пътя си към голямата сцена Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Нужно е родните производители и търговци да чувстват подкрепата на държавата и да бъдат поощрявани с политики Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Към момента има регистрирани 57 сигнала за нарушение на изборния процес, задържани са общо 17 лица
Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Нашенци масово канселират екскурзии заради надутите цени на морския превоз Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Двамата имали 1-годишна връзка, в която се въздържали от интинмни контакти Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Превозвачите често извиват ръцете на потребителите с допълни плащания, понякога по-скъпи и от билетите, за да настанят дете до родител например Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори