×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъж от Сливенско простреля с арбалет свой съгражданин
  • На всеки 10 минути един българин получава инсулт
  • Новият ковид води до гадене и диария
  • Първата детска онкологична болница в Румъния ще приема и българчета
  • Социалният министър предлага актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11 процента
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ВСС бави конкурсите за съдии, в Бургаския окръжен съд няма кадри, а 6 магистратски места висят празни


ВСС бави конкурсите за съдии, в Бургаския окръжен съд няма кадри, а 6 магистратски места висят празни
На един окръжен съдия се падат над 12 дела за месец, едва смогваме, каза административният ръководител на Бургаския окръжен съд Росица Темелкова
31 Март 2022, Четвъртък, 13:10 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Не може конкурси за повишаване на съдии да продължава 4-5 години без резултат, това води до абсолютен кадрови колапс, посочи съдия Темелкова 

Основният проблем за Окръжния съд в Бургас продължава да е кадровата обезпеченост, тъй като все още няма успешно приключил конкурс за повишаване на квалификацията, каза административният ръководител на Бургаския окръжен съд съдия Росица Темелкова. Тя уточни, че процедурата е обявена още през 2019 година от Висшия съдебен съвет (ВСС), но до този момент няма резултат, дори няма първоначално изготвено класиране.

"В Апелативния съд за Гражданско отделение беше обявен конкурс от ВСС 2018 г, който продължава да е висящ и все още няма класиране и назначени колеги в Апелативния съд. Това са срокове извън всякакъв разум. Не може конкурси за повишаване да продължава 4-5 години без резултат. Това води до абсолютен кадрови колапс в съдилищата, не само в Апелативния и Окръжния, но и в Районните, защото първият се опитва да попълни празните бройки чрез командировани съдии от втория, а той пък иска съдии от третия. Така потърпевши най-накрая се оказват районните съдилища, които няма откъде да вземат кадри. Абсолютен застои в системата", обясни Темелкова на брифинг пред журналисти днес, на който представи отчета си за 2021 година.

Затруднението идва от факта, че, за да започне конкурсът трябва да се изготвят атестациите във всички съдилища в национален мащаб. Окръжният съд  е свършил работа в тази насока, като атестациите на районните съдии, които участват в конкурса са били предадени още на 16 април м.г. И до днес обаче резултат няма, а острата липса на кадри се усеща все по-тежко. 

През последната година са се пенсионирали двама съдии – един в наказателно и един в първо гражданско отделение, а един магистрат бил повишен в Апелативен съд и неговата бройка съща е освободена. В момента има 7 души командировани от Районните съдилища - шестима са от Бургаския районен съд и един от Районния съд в Несебър. В Апелативен съд Бургас са командировани 5 души от Окръжен съд Бургас, уточни Темелкова.

Другият проблем, който бе засегнат по време на брифинга, бе свързан със съдебните служители. В Бургаския окръжен съд съотношението служители-магистрати е 1,71, а средната норма е 2,17. Разумната бройка е поне 1 към 2. Проблемът е основно в намирането на кандидати в тези длъжности, защото позицията „съдебен секретар“ изисква съответни умения – висше образование, машинопис, но и психическа устойчивост, защото някои съдебни заседания продължават много дълго.

Отделно наказателните производства натоварват психически и много малко хора биха издържали. Търсим кадри, които да могат да бъдат взаимно заменяеми, тоест ако назначим някой като „съдебен деловодител“ при нужда да може да го ползваме и като „съдебен секретар“. За първата позиция повече намираме кандидати. Много от желаещите имат висше образование, но като си намерят по-добре платена работа и напускат. Може би възнаграждението трябва да се преразгледа и да бъде увеличено, но и това е от компетенциите на ВСС, подчерта Росица Темелкова. 

Административният ръководител на Бургаския окръжен съд засегна и темата със съдебните помощните. В Окръжния съд  в момента са едва  7, но няма насока да бъде повишена тяхната бройка, тъй като се обмисля да бъдат дадени правомощия на съдебните помощници да извършат някои от по-елементарните процесуални действия по делата, за да може съдията да бъде разтоварен от тази дейност. Но и това е само план.

Закриването на Специализираните съдилища също ще изправи Окръжния съд пред редица изпитания. Голяма част от делата така или иначе ще стигнат до въззивна инстанция, но бройката наказателни съдии, с които разполага Окръжния съд, трудно би се справила с допълнителното натоварване от работата на Специализирания съд. В него се разглеждат сериозни дела, най-чест ОПГ-та. 

"Със сигурност ще имаме нужда от още кадри, за да поемем това допълнение в работния процес. Ще ни бъде трудно да разглеждаме делата в нормален срок. Важно е да помислим и къде ще настаним съдиите от Спецсъда. В Съдебната палата са поместени 4 органа – Районен, Окръжен, Апелативен и Административен съд , и 3 Прокуратури. Съдебната палата се оказа тясна, въпреки че има мащабна сграда", посочи още Темелкова. 

Въпреки трудностите, Окръжният съд в Бургас отчита перфектна работа за изминалата година. През 2021 г. в съда са разгледани 1519 наказателни дела, 1351 от тях са свършени, което представлява 88,94% от всички разгледани дела. 87,34% от свършените дела (1180 дела), са приключили със съдебен акт по същество.

Според Административния ръководител тези данни показват устойчивост в срочното решаване на наказателните дела, „което ни дава основание да заключим, че работата на съда отговаря на стандартите по чл. 6, т. 1 от ЕКПЧОС за приключване на съдебните производства в разумен срок“, коментира председателят.

През 2021 г. в Окръжен съд – Бургас са разгледани и 243 въззивни наказателни производства. През отчетния период в Окръжен съд - Бургас са образувани общо 24 дела по изпълнение на Европейска заповед за арест, издадени от други държави – членки на ЕС. По 11 от тях съдът е допуснал изпълнение на Европейска заповед за арест, а по 1 е отказал (за сравнение през 2020 г. в съдебната институция са образувани общо 14 дела по изпълнение на Европейска заповед за арест).

През 2021 г. в съда има и 4 образувани дела по молби за екстрадиция. Съдиите от Първо гражданско и търговско отделение на Бургаския окръжен съд са разгледали 1586 през 2021 г., от които свършените са общо 965 дела.

2377 са разгледаните въззивни граждански дела от съда. В тримесечен срок са приключили 61% от въззивните граждански дела и 93% от частните граждански дела.

Административният ръководител – председател на Окръжен съд – Бургас отчете и работата на осемте районни съдилища в градовете Бургас, Поморие, Несебър, Айтос, Карнобат, Царево, Средец и Малко Търново, които са част от Бургаския съдебен окръг.

В районните съдилища през 2021 г. са разгледани 28 724 дела и са свършени 25 430 дела, 86% от които в тримесечен срок. „Цифрите сами по себе си сочат, че въпреки големия брой дела, районните съдии отново са съумели да приключат максимален брой от тях“, отчете съдия Темелкова.


В категории: Темида


Флагман.БГ Никой не може да устои на тези бабини сиренки Никой не може да устои на тези бабини сиренки 13/05/2024, Понеделник 11:59 1
България Всички новини
Кметът на Бургас награждава 140 ученици, отличени в състезанието по английски "Lets have fun" Кметът на Бургас награждава 140 ученици, отличени в състезанието по английски "Lets have fun" Церемонията ще бъде днес от 16.30 ч., в експозиционен център „Флора“ Местят детето, простреляно в Арбанаси, в София Местят детето, простреляно в Арбанаси, в София То е оперирано успешно, следва възстановяване Кметът на Царево със силно послание към абитуриентите: Гордея се с вас! Кметът на Царево със силно послание към абитуриентите: Гордея се с вас! Винаги можете да разчитате на мен, обърна се към завършващите Марин Киров Зрелищен екшън! Две баби се млатиха, едната е в тежко състояние в болница Зрелищен екшън! Две баби се млатиха, едната е в тежко състояние в болница Има счупване на таза Започва полицейска акция по пътищата у нас, за какво ще следят униформените Започва полицейска акция по пътищата у нас, за какво ще следят униформените В рамките на акцията ще бъдат разположени допълнителни полицейски екипи в районите на конфликтни участъци с концентрация на ПТП Младият мъж, загинал при тежката катастрофа, е син на служителка на КАТ Младият мъж, загинал при тежката катастрофа, е син на служителка на КАТ Рейндж Ровърът, който се превърна в ковчег за двама млади пловдивчани, се е движел с близо 200 км/час Чудовищно:  Жени, момичета и деца стават "материал" в порно чатове на Телеграм Чудовищно: Жени, момичета и деца стават "материал" в порно чатове на Телеграм Те са обявени като леки и телефонните им номера са разпространени сред десетки хиляди души Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Как сравнително бързо да се справим с проблема ,,хем гладен, хем дебел” Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Как сравнително бързо да се справим с проблема ,,хем гладен, хем дебел” Специалистката ще преглежда на 19 май, неделя, в ДКЦ „Бургасмед” Изчислиха колко струва абитуриентския бал Изчислиха колко струва абитуриентския бал Оказва се, че разходите за момичетата са почти два пъти по-големи от тези за момчетата 9 арестувани за купуване на гласове в Бургас още на старта на кампанията 9 арестувани за купуване на гласове в Бургас още на старта на кампанията Иззети са списъци с имена, като жителите на квартала са принуждавани да гласуват за определен кандидат и определена партия, каза прокурор Маркова
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори