×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Правителството удивено от прокуратурата заради Божков и Асен Василев


Правителството удивено от прокуратурата заради Божков и Асен Василев
Прокуратурата не бива да забравя, че е независима, но дължи и отчетност на българския народ, обяви Лена Бориславова
29 Март 2022, Вторник, 17:19 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Единия не го разпитвали две години като свидетел на корупция, а на другия му спретнали бързо досъдебно производство за несъстоял се разговор

"За нас будят удивление редица факти и поведение на прокуратурата.“ Това обяви Лена Бориславова, началник на кабинета на министър-председателя, на извънреден брифинг в Министерския съвет. Като повод за него бяха изтъкнати множеството медийни запитвания, постъпили в МС, след състоялия се по-рано през деня брифинг на българската прокуратура.

Бориславова посочи защо в правителството са удивени: „Като пример бих дала обстоятелството, че на българската прокуратура отне повече от две години, за да пожелае да разпита лице, готово да даде показания за извършени престъпления и корупция. В същото време за по-малко от два часа българската прокуратура успя да открие досъдебно производство срещу вицепремиер за участие в разговор, в който той не е участвал и който не се е състоял.“

Явно шефката на кабинета на премиера сравнява казусите, свързани, съответно, с Васил Божков и Асен Василев.

"За мен също така буди недоумение поканата от Специализираната прокуратура да бъде изпратен лист от лица, политически личности, които те могат да разследват. Искам много ясно да заявя, че такъв списък няма да бъде издаван, и не е роля на изпълнителната власт да дава указания на прокуратурата кого да разследва. Роля на изпълнителната власт е да помогне на прокуратурата да разследва когото тя пожелае, ако има достатъчно данни. И именно зад тази политика ние заставаме като изпълнителна власт. Ако прокуратурата има стари навици, ги каня най-учтиво да не ни ги налагат чрез такива писма", добави Лена Бориславова. 

"От името на изпълнителната власт искам също да подчертая и да изразя своята надежда, че българската прокуратура ще започне да работи ефективно, в рамките на своите конституционни правомощия, които започва да осъзнава, както и че ще покаже на българското общество не само пресконференции, но ще отчита и действия и резултати. Искрено вярвам, че тя ще посвети работата си поне равномерно между това да дава пресконференции и да разследва истински престъпления. Защото прокуратурата не бива да забравя, че според основния принцип за разделение на властите освен (че е) независима тя дължи и отчетност на българския народ. И когато проумее това, може би наистина ще стане правилната преграда между беззаконието и справедливостта за българското общество", каза още началничката на кабинета на премиера.

По думите й в българското общество има остро усещане за липса на справедливост и правосъдие. 

"Съдебните и досъдебните производства се точат с години. Специализираните съд и прокуратура бяха превърнати в удобна бухалка. Основна причина за неприемане на нашия План за възстановяване и устойчивост беше именно липсата на достатъчно решителни и значими заявки за реформи относно отчетността и отговорността на главния прокурор и българската прокуратура. Още през 2010-а България е осъдена по делото "Колеви" от европейските институции за това, че липсват гаранции за това как функционира нашата прокуратура и как се търси нейната отчетност", каза още Лена Бориславова. 

Тя припомни, че още в предизборната кампания "Продължаваме промяната" сложила като основен приоритет връщането на доверието в съда и прокуратурата чрез дълбока реформа. 

"Само за 100 дни вече сме напът успешно да закрием и да приемем на второ четене закриването на спец-съда и -прокуратурата. В ход е и внасянето на законопроекта за реформа на КПКОНПИ. Министерският съвет вече е контактна точка на Европейската прокуратура за подаване на сигнали по независим начин и също така с Министерство на правосъдието сме напът да качим за обществено обсъждане законопроект, който ще позволи ефективно разследване и независимо такова в полза на Европейската прокуратура", добави Бориславова. 

В правосъдното министерство функционирали около 100 работни групи във връзка с подготовката на законови изменения, свързани и с ограничаване правомощията на главния прокурор в рамките на конституционните му функции, както и с изработване на механизъм за контрол върху него, както било заложено в Плана за възстановяване. 

Работело се и върху промени в Наказателния кодекс, свързани с измамите с евросредства и тяхното по-успешно преследване. 

Тези действия били само началото. Те били обаче и решителна крачка в правилната посока.

От утре щяла да функционира и специална подстраница към сайта на Министерския съвет, на която щяло да има информация за законодателната дейност в правосъдното министерство, за това как граждани могат да подават най-лесно сигнали до Европейската прокуратура, както и актуални новини. 

Лена Бориславова отказа да отговаря на репортерски въпроси.

 

 


В категории: Политика


22
Коментара
В Черноморец отключиха морето
В Черноморец отключиха морето 09/05/2024, Четвъртък 12:23 0
Той оцени себе си на 150 хил.лева
Той оцени себе си на 150 хил.лева 09/05/2024, Четвъртък 11:30 0
22
Коментара по темата
22.
БЕЛОМОРКАНАЛ
31.03.2022 10:47:43
0
0
КЪДЕ СА РАЗПЕЧАТКИТЕ И СТЕНОГРАМИТЕ ОТ РАЗГОВОРИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО? ТОВА НЕ Е НА БАЩА ВИ, КЕ НЕ ФА БЕ!
21.
Кадир
31.03.2022 10:10:36
0
1
Оная пача дет я сърби минжата асена кви ги дрънка. Оака се на метеното. Светът премахва всички ограничения тая ги оставя. Боклуци и подлоги на сащ и ес
20.
Ужас
30.03.2022 07:42:37
0
1
Квичи тролът лизач и ръси прякори и теории на конспирацията.
Кво да праи
Отиде ли простия шопар да си гледа мис бикини да си харчи откраднатите милиарди тролът лизач ще си брои стотинките и ще рови кофите за боклук.
Но и преди това може нап да направят една ревизия на керанка да видим стига ли и заплатката за ботокс и перхидрол.
19.
Хаха
30.03.2022 07:32:40
2
6
Тролът лизач пак папагалства на севи с глупостите си и иска да ни управлява наглия дебел шопар от банкя за да може да си получава стотинките надник.
Нещастници
18.
Един отговор
30.03.2022 07:29:28
2
5
Флагман е фабрика за тролове слугуваща на един неграмотен престъпник съсипвал и мародерствал родината ни десетилетия.
Чудя се с какво чувство за критична самооценка живеят подобни хора.
17.
Eдин въпрос!?!
29.03.2022 23:19:12
4
11
Защо !!!!като харесаш коментар в Ущърб на бившето правителство на бойко-тиквата-мафията(дори и малките деца го знаят )Защо алгоритъма на ФЛАГМАН отчита плюс + 4 гласа за обратната посока ...Т.е. аз не подкрепям бойко а,алгоритъма и всичко дава за моя глас минус .......отчита плюс 4 гласа ЗА !?!? Минимум!!!!! Питам защо...Драги програмисти от флагман????
16.
Истината за правителството е такава
29.03.2022 23:08:30
5
11
На Радевите "протестери" и лошото било хубаво.....
Не дават да се каже истината за Подмяната, докарана от Радев!
Троловете на Лорер и Радев, нямат аргументи, за това само ругаят и повтарят опорките с които бе извършен Метежа-Майдан!
Нямат доблест да признаят, че Промяната бе към по-лошо, направо Шок и Ужас за населението и обогатяване на мафиотите, финансирали Метежа-Майдан!
Позор!
Оставка и затвор!
15.
Анонимен
29.03.2022 22:05:31
2
8
Алчно долно племе са бг дано се самоизядът по скоро
14.
само
29.03.2022 21:47:09
18
10
Само коментати на гербежийски тролове. Любимите на Флагман
13.
Кретенското правителство са мошеници
29.03.2022 20:39:48
8
36
Kъде са изчезнали 9 млрд. лева от фискалния резерв през декември.
Едни пари са се сложили в тайни сметки.
Има подозрението, че се пипа неприкосновения фискален резерв
от 4,5 млрд. лева, който включва сребърния фонд и фонд „Козлодуй“.
Оттук нататък ние нямаме план за управление на държавния дълг,
освен да се теглят нови дългове!
Правителството на Новите, уж можещите,
на практика реализира схема Понци!
Позор!
Оставка и затвор!
12.
Хахахах
29.03.2022 20:28:19
4
10
Интересен феномен! По-голямата част от Българите смятат, че не Кремъл, а кретенското българско правителство, което е лично подчинено на Козяк 16, е врах на НАРОДА!
11.
Даааа
29.03.2022 20:20:40
6
23
По-големи жалкари не сме имали за управляващи... тези сложиха гейберясалите калинки в малкото си джобче по некадърност!
10.
*********
29.03.2022 19:51:33
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9.
ДАСКАЛ
29.03.2022 19:31:04
2
11
ИСКАМ ГЛАВАТА НА ГРОЗДАН КАРАДЖОВ!
8.
Кофти
29.03.2022 19:23:55
2
15
Няма значение колко струват дрешките - съчетанието им е абсолютна безвкусица, и не мисля че е подходящо говорителят на правителството да се барне с тия цветенца на нарочна пресконференция.
7.
Удивителна наденица
29.03.2022 19:19:21
4
4
Така е за едни прокуратурата е мащеха, а за други майка, както междувпрочем цялата държава.
Не знам какво им пречи на ПП да направят някои законодателни промени, например в закона за съдебната власт. Венецианската комисия отдавна ги е посочила, ама вместо реформи брифинги и контрабрифинги.
6.
Хахаха
29.03.2022 18:04:13
10
35
Ами и твоят Просто Кирчо буди удивление у целия народ и по света с всекидневните си малоумни изцепки, които са на път да ни доведат до икономическа катастрофа! Това ми се струва МНОГО по-важно от заръката да се разправите с прокуратурата! Вашето ми прилича на войната, която Путин води с Украйна - дайте да унищожим една независима власт и да сложим нашите послушковци.
5.
Братя Галеви
29.03.2022 17:53:37
7
45
ГугЛенче, Кирето защо не ни потърси нас, та да се изокама, като невинни и жертви?
И ние сме дали нещо за Метежа, за БГ Майдана иде реч, нали ма разбираш...
Ще свидетелстваме,че пак Бойко е виновен,защото Ви е срал в гащите!
За теб не се отнася, ти винаги си без гащи :)))
Позор!
Оставка и затвор!
4.
F34RFY5
29.03.2022 17:43:22
9
41
Свидетелят Петков защитник на Мутрата Божков платил на превратаджиите адвокати на дявола. Измамниците от промяната четат евангелието като Луцифер.
3.
123456
29.03.2022 17:36:15
14
47
Оставка на правителството! Не се справя с проблемите на България! Води ни към гибел!
2.
Пфу,
29.03.2022 17:34:56
8
37
тази многознайница, ако не е ашкенази, на!
1.
Удрииии
29.03.2022 17:27:23
5
33
Хихихихи, от едната амбразура кака Сийка громи ПКП а от другата им отговаря с патос Лена гугъла !!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лили и Йорданка заровиха томахавките след 50-годишна вражда Лили и Йорданка заровиха томахавките след 50-годишна вражда Данчето поздрави официално примата за 85-тия й рожден ден Страхотна новина! Премиерът свика министри, иска бързо разширяване на ГКПП "Малко Търново" Страхотна новина! Премиерът свика министри, иска бързо разширяване на ГКПП "Малко Търново" До няколко дни предстои агенция "Митници" да изготви техническа спецификация на проекта за разширяването на пункт "Малко Търново" и процедурата да бъде задвижена приоритетно по ресорните институции "Арена Бургас" ще е домакин на световната купа по спортна акробатика "Арена Бургас" ще е домакин на световната купа по спортна акробатика От десетилетия градът ни не е бил домакин на толкова силен турнир по акробатика В Черноморец отключиха морето В Черноморец отключиха морето През шпалир от военнослужещи, водено от отец Стилиян от храма „Свети Никола“ в 10.00ч. тръгна шествие с иконите на светеца - покровител на града, на Богородица и Исус Христос до пристанището Зрителите шашнати как се е разхубавила тази актриса Зрителите шашнати как се е разхубавила тази актриса Някогашната беквокалистка в „Шоуто на Слави“ изглежда по-добре, отколкото на 20 години Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Ученици поеха управлението на Община Царево, вижте кой е кметът и кои влизат в екипа му Ученици поеха управлението на Община Царево, вижте кой е кметът и кои влизат в екипа му В лицето на възпитаниците на СУ „Н.Й.Вапцаров“ – гр. Царево служителите в общинска администрация имаха достойни заместници, които се справиха отлично с поставените им задачи и показаха силна амбиция и мотивация за работа Защо Алек изгони единствената сравнително умна жена от "Ергенът" Защо Алек изгони единствената сравнително умна жена от "Ергенът" Останаха само празноглави кифли  Мис България се набоцка с опасните спринцовки Мис България се набоцка с опасните спринцовки Стана като морков Той оцени себе си на 150 хил.лева Той оцени себе си на 150 хил.лева Едва ли някой формат ще му ги плати
Европа вече се дави в китайски коли Европа вече се дави в китайски коли Впрочем ситуацията с фотоволтаичните панели е подобна - складовете в Европа са пълни, а корабите от Китай не спират да прииждат Нагли до безобразие, представителите на тези зодии никога няма да ви се извинят Нагли до безобразие, представителите на тези зодии никога няма да ви се извинят Ако го очаквате от тях по-добре забравете. Те са инати, твърдоглави и могат да ви изпилят нервите Eто кой ще замени Венелин Венков в КуКу Бенд Eто кой ще замени Венелин Венков в КуКу Бенд Това е музикантът Николай Тошев, който е на свободна практика и в последните години е свирил на турнета с популярните „СкандаУ“ Тя изплю камъчето, каза защо напусна Слави Трифонов Тя изплю камъчето, каза защо напусна Слави Трифонов В живота на човек често се случват промени, понякога големи, понякога - по-малки. При мен, при нас с Венко се случи голяма промяна, призна Невена Цонева Тази фолкаджийка напира да стане депутат Тази фолкаджийка напира да стане депутат Пенсионно-осигурителна компания „Доверие“ чества своята 30-та годишнина Пенсионно-осигурителна компания „Доверие“ чества своята 30-та годишнина За последните три десетилетия компанията се превърна в символ на стабилност, прозрачност, иновации и добро обслужване на своите клиенти Тази участничка от "Ергенът" скъса синджира след излизането си от шоуто Тази участничка от "Ергенът" скъса синджира след излизането си от шоуто Според кадрите ѝ в Инстаграм всяка вечер Барби се подвизава в различен клуб, а компания ѝ правят както дами, така и мъже Почина най-големият пропагандатор на династията Ким Почина най-големият пропагандатор на династията Ким Нам почина поради напреднала възраст и "мултиорганна дисфункция", за която е получавал лечение от 2022 г., съобщи официалната агенция KCNA Слави е съсипан след тази снимка. Има ли предателство в екипа му? Слави е съсипан след тази снимка. Има ли предателство в екипа му? Барабанистът Венелин Венков празнува напускането си с Гъмзата и Краси Радков Северна Македония си избра жена-президент, която е на нож с България Северна Македония си избра жена-президент, която е на нож с България Проф. Гордана Силяновска-Давкова е против договора за приятелство с България
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори