×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Инж. Христин Илиев: Войната е причина за поредното поскъпване на газjd и всички суровини за производство на енергия


Инж. Христин Илиев: Войната е причина за поредното поскъпване на газjd и всички суровини за производство на енергия
Изпълнителният директор на "Топлофикация Бургас" посочи кои са алтернативите ни, ако доставките на руски газ за Европа бъдат спрени
21 Март 2022, Понеделник, 15:45 ч.
Автор: Флагман.Бг

Норвегия планира да увеличи добива на природен газ през следващите месеци, информира инж. Илиев

- Инж.Илиев, ще ни разкажете ли как използването на биомаса допринася за подобряване на екологичните показатели  на "Топлофикация Бургас"?

- Въвеждането на биомаса като допълнително гориво за производството на енергия е част от усилията да създаваме още по-чиста енергия. Проектът  е  включен в нашата цялостна екологична политика. Използваме природен газ, за да работим в съответствие с политиката на Европа за намаляване на въглеродните емисии.

- Разкажете ни малко повече за предимствата на биомасата?

- Биомасата е сред най-екологичните горива, които могат да се използват при производството на енергия. При нейното изгаряне няма вредно въздействие върху околната среда. Използването на биогорива гарантира задържане на цената на топлинната енергия, тъй като са един евтин ресурс. Всички виждате рекордните цени на природния газ. Преди 1 година цената му беше 25-30лв, а днес дори не може да падне под 100лв.

- Кой са най-важните задачи пред Вас за тази година и войната ще осуети ли плановете Ви?

- В момента усилията ни са фокусирани върху ефективно управление на ресурсите с най-модерните и иновативни технологии в страната. Като втора задача сме си поставили поддържането в добро състояние на мощностите, топлопреносната мрежа и абонатните станции, които са наша отговорност. Третият приоритет е производство на чиста и зелена енергия от природен газ и биомаса.

- Надявам се, че войната в Украйна ще бъде прекратена и няма да окаже силно влияние върху работата на "Топлофикация Бургас".

- Какви са основните последствия за "Топлофикация Бургас" на фона на енергийната и икономическа криза, предизвикани от войната?

- Войната в Украйна е причина за поредното увеличение на цените не само на природния газ, а и на всички останали суровини, които са част от производството на енергия.

- Инж.Илиев, от дълги години сте част от енергийния сектор, а "Топлофикация Бургас", която оглавявате, използва природен газ като основно гориво. Какво смятате, че ще последва предвид ескалиращото напрежение между Запада и Русия?

- По думите на нашето правителство се работи по обща европейска политика за намирането на нови източници на природен газ, за да има икономии от мащаба, с оглед преодоляване на зависимостта от руски природен газ.

 За съжаление съществува риск доставките на руски газ към Европа да бъдат спрени в отговор на санкциите, наложени на Руската държава. Но да се надяваме, че това няма да се случи.

- Какви са алтернативите на руския газ за Европа?

- Видях, че Норвегия планира да увеличи добива на природен газ през следващите месеци. В момента скандинавската държава осигурява 25% от търсенето на природен газ в Европейския съюз и Великобритания. От там обявиха, че планират увеличение на добива с над 1,4 милиарда кубически метра, които могат да покрият нуждите на 1,4 милиона европейски домакинства.

За България е най-реалистично да се поднови договорът с Азербайджан. Горивото може да преминава през Турция или през интерконектора с Гърция, който тряба да заработи до няколко месеца.

- Смятате ли, че Турция ще позволи през нейна територия да се случват доставките на природен газ?

- Истината е, че през Турция минава най-краткият и икономичен път за пренос на природен газ от Източното Средиземноморие към Европа. Направи ми впечатление, че Турция иска да се наложи като ключов посредник в търсенето на дипломатическо решение на конфликта между Русия и Украйна, в тази връзка може да играе и важна роля за диверсификацията на енергийните доставки към Европа. През Турция може да минава природен газ не само от Азербайджан, а и евентуално от Израел. Британският премиер обяви, че ще преговаря със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства за внос на природен газ. Дори Туркменистан и Ирак могат да осигуряват природен газ за Европа.

Колкото повече източници на природен газ имаме, толкова по-лесно ще ни бъде в бъдеще.




Флагман.БГ Над 46 000 зрелостници се явяват на втора матура Над 46 000 зрелостници се явяват на втора матура 20/05/2024, Понеделник 07:08 0
България Всички новини
Край на евтиния ток заради скъпото ядрено гориво? Синдикален лидер очаква цента да не скочи с над 30 на сто Край на евтиния ток заради скъпото ядрено гориво? Синдикален лидер очаква цента да не скочи с над 30 на сто Това ние да си избираме доставчика след либерализацията и да следим борсовите индекси е безумие, коментира Димитър Манолов Защо злодеите, които пребиха афганистанец и карат жена му да го зареже, още са на свобода Защо злодеите, които пребиха афганистанец и карат жена му да го зареже, още са на свобода В края на март мъжът бе удрян с метални пръти в София, а по съпругата му хвърляха камъни  Ако ПИН кодът ви е такъв - имате проблем, сметете го незабавно! Ако ПИН кодът ви е такъв - имате проблем, сметете го незабавно! Изcлeдoвaтeлитe aнaлизиpaxa 3,4 милиoнa ΠИH ĸoдa, изтeĸли oнлaйн и ycтaнoвиxa, чe тaзи ĸoмбинaция пpeдcтaвлявa пoвeчe oт 10% oт изпoлзвaнитe Тя е дъщеря на една от най-известните българки и имаше доста състоятелни мъже до себе си, но днес... Тя е дъщеря на една от най-известните българки и имаше доста състоятелни мъже до себе си, но днес... Днес е близка единствено с мениджъра на майка си - Евгени Боянов Протест на таксиметровите шофьори в София Протест на таксиметровите шофьори в София Кметът Терзиев не е отговорил на исканията им нито за среща, нито за връщане на закритите стоянки Дават по 300 лева на стотици хиляди българи, ето как може да ги получите Дават по 300 лева на стотици хиляди българи, ето как може да ги получите Половината от средствата се получават след отпускането на помощта, а остатъкът – в началото на втория учебен срок Депутатите се събират извънредно утре заради пенсиите Депутатите се събират извънредно утре заради пенсиите Искането за заседанието в парламента е заради съмнения сред някои политици, че дохотие на старите хора ще бъдат актуализирани с 10, а не с 11% Над 46 000 зрелостници се явяват на втора матура Над 46 000 зрелостници се явяват на втора матура Над 20 хиляди ученици от професионални гимназии ще защитават дипломен проект Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов
Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Няма признаци на живот в останките, съобщи ръководителят на иранския Червен полумесец Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори