×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Инвазията в Украйна: Военните грешки на Русия


Инвазията в Украйна: Военните грешки на Русия
Русия вече беше принудена да търси още войски, за да компенсира загубите си
19 Март 2022, Събота, 16:15 ч.
Автор: Флагман.БГ

Анализ на експерта по отбрана Джонатан Бийл, ВВС

Русия има една от най-големите и мощни въоръжени сили в света, но това не се оказа преимущество при първоначалната й инвазия в Украйна. Много западни военни анализатори бяха изненадани от представянето й на бойното поле до този момент, като то беше описано дори като "некадърно".

Военните успехи на Русия в Украйна изглежда до голяма степен са в застой и мнозина сега се питат дали Москва може да се възстанови от загубите, които претърпява. Тази седмица висш военен служител на НАТО каза пред BBC, че "руснаците очевидно не са постигнали целите си и вероятно няма да го направят".

И така, какво се обърка? Коментират висши западни военни и служители на разузнаването за грешките, които Русия е направила.

Погрешни предположения

Първата грешка на Русия беше да подцени силата на съпротивата и възможностите на по-малките въоръжени сили на Украйна. Русия има годишен бюджет за отбрана от над 60 милиарда долара. За сравнение, разходите на Украйна са малко над 4 милиарда долара.

В същото време Русия изглежда е надценила собствените си военни сили. Президентът Путин се зае с амбициозна програма за модернизация на армията и може би е повярвал на собствената си реклама. Високопоставен британски военен заяви пред ВВС, че голяма част от инвестициите на Русия са били изразходвани за нейния огромен ядрен арсенал и за експерименти, които включват разработването на нови оръжия като хиперзвукови ракети.

Предполага се, че Русия е създала и най-модерния танк в света - Т-14 Армата. Но въпреки че той беше забелязан на парада за Деня на победата в Москва на Червения площад, той липсва в битката в Украйна. По-голяма част от тези танкове, които участват, са по-старите Т-72, бронетранспортьори, артилерия и ракетни установки.

В началото на инвазията Русия имаше явно преимущество във въздуха, като бойните самолети, които тя придвижи близо до границата, превъзхождаха военновъздушните сили на Украйна с повече от три към едно. Повечето военни анализатори предполагаха, че нахлуващите сили бързо ще получат превъзходство във въздуха, но това така и не се случи.

Противовъздушната отбрана на Украйна все още се оказва ефективна, ограничавайки способността на Русия да маневрира. Москва може също да е предположила, че нейните специални сили ще играят важна роля, помагайки за нанасянето на бърз и решителен удар.

Високопоставен служител на западното разузнаване каза пред ВВС, че Русия смята, че може да разположи по-леки подразделения като Спецназ и парашутистите от Въздушнодесантните войски, "за да елиминира малкия брой защитници и това да сложи край на всичко".

Но през първите няколко дни атаката срещу летище Хостомел, непосредствено край Киев, беше отблъсната, с което беше сложена точка на амбициите на Русия да създаде въздушен мост за докарване на войски, оборудване и продоволствия. Вместо това Русия трябва да транспортира доставките си предимно по пътищата. Това създава струпвания и колони, които са лесни мишени за украинските сили за организиране на засада. Тежки бронирани машини излизат от пътя, само за да бъдат блокирани в калта, засилвайки образа на руската армия, като „затънала“.

Междувременно дългата руска бронирана колона от север, която беше заснета от сателити, все още не успява да обгради Киев. Най-значителният напредък е от юг, където Русия успя да използва железопътни линии за снабдяване на силите си. Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс каза пред ВВС, че силите на президента Путин "са загубили инерцията". "Те са заседнали и бавно, но сигурно дават значителни жертви."

Загуби и нисък морал

Русия е събрала около 190 000 войници за тази инвазия и повечето от тях вече са били ангажирани в битката. Но Москва вече е загубила около 10% от тази сила. Няма надеждни данни за мащаба на руските или украинските загуби.

Украйна твърди, че е убила 14 000 руски войници, въпреки че според САЩ тази цифра вероятно е половината от реалния брой на руските жертви. Западни официални представители твърдят, че има и доказателства за влошаване на морала сред руските бойци, като един от тях е споделил, че той е "много, много, нисък".

Друг твърди, че войските са "измръзващи, уморени и гладни", тъй като вече са чакали в снега седмици наред в Беларус и Русия, преди да им бъде дадена заповедта за инвазията.

Русия вече беше принудена да търси още войски, за да компенсира загубите си, включително преместване на резервни части от далечни райони като източната част на страната и Армения. Западни разузнавателни експерти смятат, че също така е "много вероятно" чуждестранни войски от Сирия скоро да се присъединят към битката, заедно с наемници от тайната групировка „Вагнер“. Високопоставен военен служител на НАТО заяви, че това е знак, че Русия "стърже дъното на кацата".

Доставки и логистика

Русия има и неприятности с основните неща. Има една стара военна поговорка, че аматьори говорят за тактиката, докато професионалистите изучават логистиката. Има доказателства, че Русия не е обърнала достатъчно внимание на логистиката. Бронираните колони са свършили горивото, храната и боеприпасите. Превозни средства са се развалили и са били изоставени, след което се появиха видеа, как те са теглени от украински трактори.

Западните официални лица също смятат, че Русия може да е на изчерпване на някои боеприпаси. Тя вече е изстреляла между 850 и 900 прецизни боеприпаса с голям обсег, включително крилати ракети, които са по-трудни за подмяна отколкото неуправляемите оръжия. Американски служители предупредиха, че Русия се е обърнала към Китай, за да помогне за преодоляване на някои от тези липси.

За разлика от Русия, в Украйна има постоянен поток от доставяни от Запада оръжия, което е силен тласък за морала на армията й. Вчера САЩ обявиха, че ще предоставят допълнителни 800 милиона долара отбранителна подкрепа.

Освен повече противотанкови и зенитни ракети, се очаква тази подкрепа да включва „Switchblade“, който е малък, разработен в САЩ, дрон - "камикадзе", който може да се носи в раница, преди да бъде вдигнат, за да пусне малък експлозив по наземни цели. Западните разузнавателни служители все още предупреждават, че президентът Путин може да „удвои своята бруталност“. Те казват, че той все още има достатъчно огнева мощ, за да бомбардира украинските градове за "значителен период от време".

Въпреки неуспехите, един служител на разузнаването каза, че президентът Путин е "малко вероятно да бъде възпиран и вместо това може да ескалира. Той вероятно все още е уверен, че Русия може военно да победи Украйна".

И докато украинските сили показаха яростна съпротива, същият служител предупреди, че без значителни нови запаси техните ресурси също биха могли „в крайна сметка да бъдат изразходвани по отношение на боеприпаси и личен състав“.

Шансовете за Украйна сега може да са по-добри, отколкото когато войната започна, но те все още изглеждат срещу нея.

Източник: Nova tv


В категории: Войната в Украйна


Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
25
Коментара по темата
25.
истината
20.03.2022 09:50:40
2
0
Русия от 1000 години е държава с иперски амбиции, стремяща се да завзема. За това е и толкова голяма. В момента виждаме разделянето на Украйна с цел създаване на буферна държава в завзетите територии. Целта на руснаците е да унищожат големите центрове за да унищожат индустрията, защото малък град не може да има съпротива и интелигенция, докато големите градове могат. Това, че хора умират или напускат е все тая за руснаците защото в момента виждаме спускането на нова желязна колкото се може по скоро. Това е. Никой няма да тръгне на война с Русия заради огромните територии и средства. Но Русия много лесно може да завзима сравнително малки държави...За това е и създадено НАТО.
24.
Хан Крум
20.03.2022 02:54:33
10
5
Само американец може да е толкова тъп, за да не знае какво означава:
Да пазим хората.
Ама НАТО при спецоперациите си убива всички и разрушава всичко, не го интересуваше гражданското население ни на Сърбия, ни на Иран, ни на Сирия.
Та затова няма как да разбере грижата за брата на руснаците.
Тъп ли си ти е за цял живот.
23.
Флегмани
19.03.2022 22:21:46
6
7
Много сте зле
22.
Опа
19.03.2022 20:00:02
5
7
И със съдействието на специалиста по военна тактика генерал Касабова
21.
Фюпяпягпягрягракраграгр
19.03.2022 19:47:15
13
10
СТРАХЛИВИТЕ ЯНКИ НИКОГА НЕ ВОЮВАТ С ПАВЕН ХРОТИВНИК.... БАЙ ДЪН Е СТРАХИВ С ДЕМЕНЦИЯ И ЧИФУТ НАЧЕЛО НА ПЕНТАГОНА ЧЕРЕН РОБ.....ЯНКИТЕ ТЛЪСТИ ОТ ПЛЮСКАНЕ А З. ЕВРОПА САМО ПЕДАЛИ И ЛЕСБО АКО ИМА ВОЙНА И НАТО КАЖЕ АТАКАААА ВСИЧКОТО НАТО СЪБУВА СИ ГАЩИТЕ И АТАКУВА С ГОЛ ЗАДНИК ПРОТИВНИКА УЬС НАДЕЖДА ДА ГИ ОНОДЯТ РУСНАЦИТЕ ХА ХА ХА
20.
пецата
19.03.2022 19:40:42
5
2
do 19, te i za siriq taka govoriha ,voennata operaciq v siriq na Rusiq i struva6e po 18 miliarda dolara na den, smetni kolko sa pohar4ili za cqlata voina , a tam be6e osnovno aviaciq i mnogo bonbi
a tuka sa si v ka6ti , taka 4e nedei da govori6 gluposti i da povtarq6 prostotiite na mediite
po skoro boiko da vleze v zatvora ot kolkoto Putin da padne ot vlast , to ako be6e tolkova lesno 6te6e ve4e da se e slu4ilo
19.
18
19.03.2022 19:12:16
10
25
Путин вкара Русия в една разорителна война, която заедно със западните санкции ще доведе Русия до банкрут. Валутните и резерви, които са блокирани от запада ще отидат за възстановяването на Украйна. Падне ли Путин от власт, което е много вероянто да се случи, го чака международен трибунал, а Зеленски ще го номинират за Нобелова награда за мир.
18.
пецата
19.03.2022 19:05:22
8
4
ситуацията е едно към едно с чечня , наемниците на запада през деня стрелят а вечерта се преобличат и спят при жените си(заложници) , v momenta raboti razuznavaneto nai veroqtno i se nabelqzvat koi kade se krie i koi sa instruktorite i rakovoditelite na brigadite na teroristite , posle po leka leka 6te gi otstrelvat , kato otstrelqt rakovoditelite 6te im prasnat panaira i vsi4ki 6te se razbqgat v civilni drehi po blizkite strani, o4akvaite gi i v balgariq
17.
Г16
19.03.2022 18:51:11
14
21
Русия е агресор, който води завоевателна война. На диктаторите като Путин им трябва някаква националистическа идеология, за да могат да контролират нацията и това е илюзията, че Русия ще си върне Източна Европа, ще разруши еднополюсния модел и ще си подели командването на света със САЩ. Украйна е само началото на завладяването на Източна Европа, така както Крим беше началото на завладяването на Украйна.
Ироничното е че колкото по-дълго води война за завладяването на Украйна, Русия ще изчерпва все повече ресурсите си, което е ОК за запада. На всичко отгоре дори и да окупира Украйна Русия ще бъде принудена да издържа огромна окупационна армия на нейна територия и да поема ежедневни загуби от партизанската война, защото украйнците също са близък народ до Русия като нас българите, но преди всичко обичат Родината си. Това е разликата с деградиралите български путинофили.
16.
Дядо
19.03.2022 18:30:48
18
25
Путин е дементирал дъртак, за съжаление все още има българи да му се връзват на брътвежите. Каква “денацификация на Украйна“ – Зеленски е евреин. Русия се нуждае от “денацификация“. Путин е диктатор – опозицията е по затворите или са избити. Русия е обърната на бензиностанция – само добив на суровини и с технологии от 70-те години на миналия век. Украйна дръпна и Путин иска да я ограби.
15.
AK47
19.03.2022 18:11:59
17
16
ЧУДНО....ЯСНО Е,ЧЕ СТАТИЯТА Е АБСОЛЮТНО ПОРЪЧКОВА ПОВЪРНЯ.........ЧУДНОТО Е ,ЧЕ ИМА КРЕТЕНИ,ИДИОТИ И ОЛИГОФРЕНИ,КОИТО Я ПОДКРЕПЯТ........МАЛОУМНИЦИ СЪР,МАЛОУМНИЦИ
14.
Мавро
19.03.2022 17:44:44
20
20
Пак пропаганда за Америка ,още малко ще кажете ,че Русия не е никаква сила а тъпото НАТО е сила .НАТО се уплашиха и се скриха ,ако Русия не беше сила вече бяха защитили Украйна и спасили хората .
Русия ще остане най-великата още много години и никой няма да се опре на братушките
13.
b
19.03.2022 17:39:33
2
11
Мини покрай Одеса скъсани след щорма са тръгнали нанякъде!!!
12.
Днеско
19.03.2022 17:35:05
5
10
То е ясно - нов Афганистан!
11.
Мърдок
19.03.2022 17:32:16
11
20
Поредната статия на Флагман в стил " Copy - Paste", тази статия я прочетох я преди 8 часа на английски, едно към едно е копирана. Поредната пропаганда на САЩ.
10.
До №5
19.03.2022 17:21:51
5
8
Абсолютно прав. Времето ще покаже.А кой ще страда? Въпрос без отговор. Жалко.
9.
?
19.03.2022 17:07:49
17
25
И след като 1000000 пъти по Нова тв повторяха - Ваксинирайте се ! Ваксинирайте се ! Ваксинирайте се ! - какво се случи ?
Една 29,67% от българите се ваксинираха !

Сега се опитват с такива "анализи" да правят внушения и да манипулират българите ! Колко ли % ще успеете да прилъжете ?

Наистана ли смятате народа си, защото е беден за толкова наивен ?
8.
88
19.03.2022 17:06:58
22
26
Стига западна пропаганда.Когато пазиш мирното население естествено че действаш с конвенционално оръжие. В момента се унищожава бронираната и артилерийска техника на украинците и с много малко жертви от страна на руснаците . Така ще е в източна и централна част на Украйна.
7.
Гол охлюф
19.03.2022 16:50:08
23
39
Поредната тъпа пропаганда, първо това не е война в класическия смисъл, такава се води на полето, танкове срещу танкове, артилерия, авиация и т. н. И понеже фашагите нямат никакъв шанс, се скатават между панелките, съпругите и майките си, и ако русите не ги щадяха, досега да бяха изпепелени до основи.
6.
Ха ха ха
19.03.2022 16:45:18
36
24
Ако затворят въздушното пространство Украйнците тръгват в атака и ще гонят блядовете до Русия Путин ще стои в центъра на стадион Лужники ще размахва белите си настрани пликчета и ще моли за милост
5.
То времето ще си покаже
19.03.2022 16:41:34
25
40
Следейки развитието на ситуацията в Украйна ми прави впечатление старшната сила на информационната война срещу Русия. За съжаление и в интерес на истината с приказки война не се печели. Русия влезе с голяма бързина и за 4 дни завоюва 30 процента от Украйна при което даде жертви. С лед това обгражда укрепените пунктове и методично ги смазва от разстояние, като при това не дава жертви. Всички приказки как нямала войници, техника и муниции са пълни глупости. Едновременно с напредването си дава възможност на цивилните да напуснат - и за да няма жертви и за да не е необходимо да се грижи за тях. Тази военна операция е подготвена с абсолютна прагматичност и се провежда доста добре. На всички е ясно, че за режима в Украйна никой няма да се застъпи. Да, пращат оръжия за да са с чиста съвест но това няма да спре Русия. След някоя и друга седмица боевете ще свършат, ясно е с чия победа. Всички западни страни ще се хвърлят на врата на Путин, за съжаление обаче няма да има парче от баницата за тях. Ще им останат обаче хилядите бежанци.
4.
Великата Червена Армия
19.03.2022 16:36:18
25
23
Е малко без гориво и храна и между другото липсват способности и мотивация , иначе е непобедима .
3.
Offf
19.03.2022 16:35:42
19
32
Пишете, т.е преписвате колкото да не заспите :) Дори и да приемем фантасмагориите на комика за загубите на руснаците, това ще е около 8% от броя на численият състав, с който започнаха офанзивата. В момента, бавно и методично Южна Украйна минава под руски контрол. От четвъртък вечерта руснаците контролират почти целият Мариупол, а едва днес започнаха да се появяват информации за това. Днес една цяла въздушно десантна бригада на украинците близо до Николаев беше унищожена. Едно обаче не може да се отрече на комика- тактически успя да спечели информационната война, за което hats offf, стратегически обаче,реалната война я губи и ще я загуби
2.
111111
19.03.2022 16:32:12
32
34
Наи голямата грешка е държавата Русия
1.
Uran
19.03.2022 16:26:50
24
23
Ot mnogo Vodka taka stava
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче?
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори