×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Млад депутат от „Промяната“ иска оставки в КПКОНПИ, разплаква комисарка


Млад депутат от „Промяната“ иска оставки в КПКОНПИ, разплаква комисарка
Арабаджиев (долу) поиска оставките на цялото ръководство на КПКОНПИ - Силвия Къдрева, Антон Славчев, Пламен Йоцов и Антоанета Цонкова (отляво надясно)
11 Март 2022, Петък, 21:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимки: Авторът)

Управляващите в парламента отхвърлят годишните доклади на антикорупционния орган и КЗК

Депутат от „Продължаваме промяната“ (ПП) поиска директно в лицата им оставките на четиримата останали комисари в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това стана в четвъртък по време на заседание на парламентарната Комисия по превенция и противодействие на корупцията. На нея бе разгледан Доклад за дейността на КПКОНПИ за 2021 г.

30-годишният Искрен Арабаджиев – депутат от ПП, отправи остри критики към антикорупционния орган. Той изреди различни скандали от последните години и обясни, че „реална борба с корупцията няма“.

Даде пример и с конкретни имена като Делян Пеевски, Владислав Горанов, Мария Габриел, Румен Порожанов. Посочи и сагата „Апартаментгейт“.

„Накрая всички бяха оправдани. Не се установи нито конфликт на интереси, а реално Комисията това търсеше“, каза депутатът от ПП.

Той заяви, че няма доверие на членовете на КПКОНПИ и не приема "този формален доклад“. Критиката му не била на „личностно ниво“.

„Вие започнахте този мандат 2019 г. при председател на Комисията Пламен Георгиев, който беше замесен в този скандал „Апартаментгейт“ и напусна. По процедура и както е законът, вие сте предложения на председателя на КПКОНПИ - тогава Пламен Георгиев, за избор от Народното събрание. Така че както той се оттегли, така смятам, че и вие трябва да се оттеглите от Комисията, тъй като не може председателят, който ви е предложил да бъдете избрани от Народното събрание, да се оттегли, а вие да продължавате да изпълнявате тази дейност. И това, с което искам да завърша, е: смятам, че ще успеем да постигнем в България ефективна борба с корупцията, но не и в този формат на Комисията“, заяви Искрен Арабаджиев.

Припомняме, че след Пламен Георгиев до 1 март т.г. председател на КПКОНПИ бе Сотир Цацаров, но и той подаде оставка.

По закон антикорупционният орган се състои от петима комисари – председател, зам.-председател и членове.

В момента са останали зам.-председателят Антон Славчев, който изпълнява длъжността на ръководител, и членовете Антоанета Георгиева-Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева.

След критиката на Искрен Арабаджиев емоционални речи в защита на КПКОНПИ държаха Славчев и Къдрева. Последната на два пъти дори се разстрои, докато говореше, и леко приплака.

Антон Славчев припомни, че КПКОНПИ е сравнително нов орган, изграден от сливането на няколко други структури. Много трудно успял, например, да убеди служителите в съответна дирекция на ДАНС, където работел той, да се прехвърлят в новия антикорупционен орган.

„Това, че ние трябва да си подадем оставките, това означава ние да предадем всичките тези хора, които сме ги убедили, че трябва да се раздадат. Работят по 16 часа на денонощие“, заяви Антон Славчев.

„Раздал съм се на 100%“, каза той и за себе си.

Думата взе и Силвия Къдрева, която се обърна към Искрен Арабаджиев - стана ясно, че тя е най-огорчена от негова критика, че КПКОНПИ не извършва реална съпоставка между притежаваното имущество и доходите на съответните длъжностни лица и политици.

Къдрева се опита да обясни подробно какво се прави по въпроса, как се работи за автоматизиране на процеса, как са спечелили проект за финансиране и т.н.

„Нали разбирате, колкото и да съм искала това, няма как цялата тази информация, всичките тези изисквания да бъдат въведени в рамките на няколко месеца от десет души екип. Включително и мен. Защото аз работя заедно с моя екип. Както те на бюрата – аз до тях на бюрото. Ден след ден. Без събота и неделя. Защото няма начин да спазим законовите изисквания, ако ние не работим и в събота и неделя и по 12 часа всеки ден.

И сега, знаете ли, много мъчно ми става, като... (тук гласът й губи сила и тя почти се разплаква) като слушам колко вие сте недоволни, защото не сте запознати с всичко, което е свършено от моя екип. Страната... младите хора да останат тука. Утре, когато ние излизаме извън страната, не искам никой да ни сочи, че сме корумпирана страна, че сме на най-ниското стъпало на нивото за измерване на корупцията“, каза Къдрева.

Тя продължи със „само една мъничка отметка“.

„На четвъртия кръг на мониторинг на GRECO, който обследваше корупцията сред народните представители, съдиите и прокурорите, гръбнакът на този кръг на проверката го изнесох аз чрез имуществените декларации. Защитих този доклад на пленарна сесия на Съвета на Европа. И тогава чух, - както вие сега сте тука, там присъстваха представители на повече от сто страни, - те казаха „щом за България правим оценка за система за деклариране, трябва същите системи да бъдат въведени и в другите страни – членки на Европейския съюз, така че да постигнем тази справедливост“. Това бяха предложения на Щатите, предложения на представителите на Финландия и на други страни. След като приключи приемането на доклада на тази сесия, въпросът се отнесе до Европейската комисия. Системата на деклариране на България беше възприета като модел за деклариране. Европейската комисия изработи стандарт за деклариране, който следва да се прилага от всички страни – членки на Съюза. Само това искам да ви кажа. Ако кажете, че е малко и не е свършена никаква работа... (тук отново гласът й се разстройва) ще положа усилия – може би двойно пъти повече, пет пъти повече, когато се срещнем следващия път с Вас, Вие да не ми поставяте този въпрос“, завърши Силвия Къдрева.

Искрен Арабаджиев поиска директно от четиримата комисари да подадат оставки

Заради липса на кворум парламентарната комисия не успя да гласува дали да приеме доклада на КПКОНПИ за 2021 г. От думите на управляващите обаче стана ясно, че те вероятно ще го отхвърлят, с което ще покажат „жълт картон“ на ръководството на антикорупционния орган.

Тази седмица парламентарната Комисия по икономическа политика пък не прие и годишния доклад на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което стана ясно, че новата власт няма доверие и на този орган.

 


В категории: Политика


8
Коментара по темата
8.
Те ги питат
12.03.2022 09:31:05
4
9
защо няма установени корумпета по висшите етажи на властта , те, плачейки , обясняват колко много са направили по автоматизацията на процеса (?!?) и спечелването на програма за финансиране, каквото и да означава това !
Въвели и "ноу-хау" в декларациите , а половината ни депутати и сега не са подали декларации, или пък са им нулеви ?!
Работата наистина си е за плач и рев !
7.
Всички
12.03.2022 08:55:06
0
14
Защо дребни чиновници с 800-1000 лв заплати трябва задължително всяка година да подават декларации, а депутати и ръководни кадри по високите етажи забравяли. Колкото повече хора са включени за подаване на декларации толкова е по-слаб контрола.
6.
До 4
11.03.2022 22:20:21
12
20
Лапай и се потапя ве лешик. Мръсна комуняга. Краставите кучета сте така. Надушвате се от далеч. БОКЛУК .|.
5.
Циркаджии
11.03.2022 22:11:04
10
32
Сега ши ревем. А като изпълняваха поръчки на спринт и вземаха премии не риваха!!!!! Работят по системата за кокошка няма прошка с изключение на тези които властта счита за врагове или иска да им вземе бизнеса.
Правят само разходи за държавата ефективност нулева
4.
До 3
11.03.2022 21:58:55
33
13
Ти дали си прост, мисля че абсолютен охлюв... на тоя "дъртият" жена му е Нотариус как мислиш дали ги няма тези пари, ами имат ги още как, но ти понеже си от Изгрев или Възраждане няма как да знаеш, че въпросният имот преди 18 години можеше да се купи за буквално за жълти стотинки в София там не бяха атрактивни, както и много други де, но ти си тъп селяндур без мозък и не го защитавам този "дъртият" обективен съм, но виж вожда ти гора въшка, а сега милиардер от нашите пари
3.
Млад Меринджейн
11.03.2022 21:30:53
27
38
Тва хюмне защо говори избирателно?
Къде забрави имотното състояние на дъртия комунист Ражкоф и на "демократа" Прокопи?
2.
Котора
11.03.2022 21:20:40
34
37
Евахти насраното пеленаче. Евахти боклука, евахти промяната щом идва като недоразумение като този пишлигар.
1.
Аз
11.03.2022 21:13:11
29
44
А този грозен пикльо защо не каже,той какво е работил и колко за държавата.Аман от лекета без покритие обаче с големи претенции.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Примерът е взет от датските общности, които често обичат да празнуват заедно Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Пред съда Светослав обяснил, че прибрал тялото на Десислава, защото в къщата имало плъхове 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Бургаският конкурс на името на Петя Дубарова не е само най-добрият литературен форум за средношколско творчество Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки Едва на 38 години почина известен волейболист Едва на 38 години почина известен волейболист Загуби битката с рака  Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град.
Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни 
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори