×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Заплаха ли е НАТО за Русия? Ето я хронологията


Заплаха ли е НАТО за Русия? Ето я хронологията
Путин има всички основания да счита тази експанзия за заплаха и да предприеме необходимите мерки за гарантиране на сигурността на Русия
22 Февруари 2022, Вторник, 21:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Босна, Югославия, Афганистан, Ирак, Либия, Сирия – 6 войни за 16 години

Защо НАТО да е заплаха за Русия? Този въпрос може да бъде зададен само от човек, който няма особени познания по история, а и по политика. И докато Путин вчера взе изключително спорното решение да обяви Донецк и Луганск за независими държави, то главният секретар на Алианца задава точно този въпрос. 

А всъщност НАТО вече е водело многобройни войни в Европа, Афганистан, Либия, Ирак. И не в защита на страните си членки, а в нападение дори на страни далеч от Стария континент. Затова може би трябва да си припомним хронологията на всички конфликти, започнати директно и индиректно от организацията, за да може г-н Столтенберг да опресни паметта си и да разбере защо Русия, чувствайки се обективно заплашена и то не без причина, предприе стъпки за опазване на своята сигурност.

Първата атака на НАТО е Босна през 1995 г. 400 самолета, 5000 войници от 15 нации, 1026 бомби, пуснати над държавата, 708 от които насочващи. 19 пъти в конфликта е използван обеднен уран в боеприпасите, изстрелвани срещу цели в Сараево. Бомбардировките над Югославия продължиха 78 дни и включиха в себе си общо 38 400 мисии. В края сръбският президент Слободан Милошевич капитулира. Бомбардировките бяха абсолютно нелегални и всичко това бе направено без позволението на Съвета по сигурност на ООН.

Следващата е атаката над Федерална република Югославия през 1999 г. НАТО, отново, започна кампанията без позволението на ООН, тъй като обяви, че се касае за „хуманитарна намеса“. Всъщност чартъра на ООН забранява използването на сила, освен ако това не е одобрено от Съвета за сигурност или ако не се касае за самозащита след въоръжена атака. Нито едно от двете не бе изпълнено и в този случай. Бомбардировките на НАТО убиха 1000 югославски войници, както и между 489 и 528 цивилни. Бяха разрушени или повредени мостове, заводи, болници, училища, културни паметници, частна собственост, както и военни инсталации. 

Продължаваме през 2001 г., когато НАТО се намеси в Афганистан. Претекста, представен чрез официалната история, бе, че група мъже от Саудитска Арабия и техния лидер от Египет, под директното ръководство на Осама бин Ладен, нападнаха Световния търговски център. Това е първият път в историята на организацията, в който се е прибягнало до Чл. 5, който гласи: „Въоръжено нападение срещу една или повече от членките се счита за нападение срещ всички тях“. Вместо обаче атаката да бъде насочена към Саудитска Арабия, откъдето са терористите, отвлекли самолети и саборили 3 от сградите на СТЦ, тя бе насочена към Афганистан – конфликт, който приключи с абсолютно катастрофална загуба за САЩ миналата година и продължи близо 20 години.

Две години по-късно последва Ирак. През 2003 г., по данни без доказателства, че Садам Хюсеин разработва „оръжия за масово поразяване“, арабската страна бе нападната на практика без основателна причина, но с идеята за смяна на „режима“. И въпреки че Хюсеин бе враг на Ал-Кайда и лично на Бин Ладен, активните операции там продължиха от 2004 до 2011 г. Това остави държавата – преди нападението една от най-проспериращите в арабския свят – в окаяно състояние. В момента тя се управлява от правителство, поставено там от САЩ, а на места все още няма достъп до електричество, вода и здравни грижи. Жертвите на конфликта не са изчислени с точност, но наброяват между 183 535 и 206 107, по изчисления от април 2019 г.

Буквално след края на конфликта в Ирак, НАТО обърна погледа си към Либия. Там кампанията бе обърната срещу диктаторът Муамар Кадафи и бе описана като „спасителна за човечеството“. Преди бомбардировките на НАТО там Либия прозивеждаше 1.6 млн. барела петрол на ден и притежаваше най-големия петроле резерв в Африка. Страната сега е унищожена и вероятно никога няма да се възстанови. 

По инерция, веднага след Либия, НАТО направи интервенция и в Сирия, където трябваше от власт да бъде свален президента Башар ал Асад. От 2011 г. до 2015 г. там, вероятно пряко заради нападението, се сформира т.нар. „Ислямска държава“, която бе разгромена през 2015 г. с влизането на руските военни сили в Сирия, които реално поставиха край и на офанзивата на НАТО. А президентът Асад все още е на поста си, въпреки че държавата му пострада жестоко от конфликта. 

И така стигаме до Русия. Тя има всички причини да не приема за чиста монета намеренията на НАТО. В момента страната е забутана в ъгъла, ракети са разположени до границите ѝ и насочени към Москва. А НАТО, по дефиниция, не е само военна организация, но и политическа. То промотира западния стил на демокрация, който не съответства с модела в Русия. Нейната западна граница е източния фланк на Алианца. На служба в Украйна в момента са американски и великобритански военни съветници, а ракетните установки на САЩ седят в Полша и РУмъния, докато войски на НАТО провеждат учения  Естония, Литва и Латвия – трите малки държавици, които след речта на Путин вчера изразиха най-гласно критиките си към него. 

А Русия не иска много – тя желае просто обещание, че НАТО няма да се разширява все по-близо до нея, в случай към Украйна, както и премахването на войски и оръжия от 14-те източноевропейски държави, които се включиха към Алианца от 1997 г. насам. 

Още Елцин пророчески заяви, че експанзията на НАТО ще доведе до следващото разделение в Европа. Държавният секретар на САЩ  Джеймс Бейкър пък гарантира на Горбачов, че НАТО няма да се приближи „дори сантиметър по-близо до Русия“, след обединението на Германия. За съжаление тези думи не са записани в нито един документ, но пък за сметка на това се помнят добре от Москва. А НАТО вече „чука на вратата“ на Украйна – нещо, което няма как да се хареса на Русия. И в този смисъл Путин има всички основания да счита тази експанзия за заплаха и да предприеме необходимите мерки за гарантиране на сигурността на Русия. Както самият той се изрази в речта си вчера: „Сигурността на една страна не бива да идва за сметка на сигурността на друга“.

Източник: Steven Sahiounie




35
Коментара
Флагман.БГ 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс 20/05/2024, Понеделник 22:00 0
Топ 4 на най-съблазнителните зодии
Топ 4 на най-съблазнителните зодии 20/05/2024, Понеделник 21:20 0
Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 9
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
35
Коментара по темата
35.
Фактите говорят!
23.02.2022 16:46:41
0
1
По делата им ще ги познаете !Нека някой да обори казаното !
34.
az
23.02.2022 09:40:10
2
5
Steven Sahiounie е сирийски журналист и би трябвалоо да знае, че НАТО не почвала тези войни, а обратното. Ирак окупира Кувейт първо. Трябва да знае и за етническата война в Косово и т.н.
33.
Мдаа
23.02.2022 09:12:52
3
7
Руските империалисти и хибридни провокатори, пак се опитват да настройват хората за техните добри намерения. В Чечня имало руско население ще изпратят войски, в Украйна имало руско население и там ще дрънкат оръжия. По същата логика в Македония има българско малцинство, в Сърбия, Гърция, бесарабските българи да изпратим наши войски и да обявим независимост на определени области от други държави.
32.
До 29
23.02.2022 09:10:14
2
8
Нека върнем часовника още назад и да видим откъде руснаците научиха за името Петър. Хубаво, че България ги научи на четмо и писмо. Но те това не обичат да си го припомнят. За тях азбуката е дошла от македонските земи. Българската нация не е била пред изчезване преди поредната Руско-Турска война. Напротив точно преди войната българите се преборват за самостоятелна църква въпреки руската съпротива. Левски говори за седем милиона българи. Русия винаги е разглеждала нашите земи просто като плацдарм за завоюване на проливите. Това обяснява и защо при предната Руско-Турска война от 1828 всички околни балкански държави получават автономия, а българите не получават нищо. Въпреки че са подкрепяли активно руските войски. Просто Русия е искала да държи пътя за завоюване на проливите открит и българската държава само би им била пречка.
31.
Ме
23.02.2022 08:49:34
5
5
Кратък курс по история за олигофрените русофоби и папагалите повтарящи техните опорки.
30.
Дернев
23.02.2022 08:38:59
4
8
Не е заплаха за Русия, а за Европа, защото САЩ искат да постигнат своите интереси в света през НАТО. Това е гибелно за нас европейците. Ние нямаме работа посвета, а да осигурим мир и стабилност в Европа. Това нашите западняци трябва да го разберат. И най-важното да накарамеамериканците да го разберат и приемат веднъж за винаги.
29.
До 25
23.02.2022 08:34:02
0
0
Много добре разбра какво те питах!!
28.
До 24
23.02.2022 08:31:35
1
0
Точно откъдето и ти учиш история!!
От ТОАЛЕТНАТА- глобална мрежа!
27.
xx
23.02.2022 08:29:37
1
4
Днес е 23.февруари.2022г.- Честит празник другари Червеноармейци.
26.
Габарит Москва
23.02.2022 08:21:31
4
5
Очен харошо Флагман, очен харошо. Проявляете фантазия. Откуда нашли етого експерта Стивана Шушона? Ну голубчики, му молодци. Так держат.
25.
Петър
23.02.2022 08:11:59
4
4
До беззименния 20-ти,
Петър е име на поне 3 хилядолетия!
Какъв Али, каква Русия?!
24.
Браво
23.02.2022 08:10:29
8
7
Руската пропаганда добре си върши работата. Откъде го намерихте този световно неизвестен експерт Стивън Шушони?
23.
До 22
23.02.2022 07:58:38
4
2
Нямате ли тоалетна вкъщи, че реши да се изакаш тук бе, мойто момче?!!
22.
Инвазия
23.02.2022 07:38:39
13
7
Да бяха си решили проблемите когато се разпадаше империята на злото СССР , какво занимават целия свят с техните глупотевици. На кой са земите ,имало преобладаващо руско население, да си ходят в Русия и да не създават конфликти на други хора. Путя лилипутчето се прави на много важен, ще завзема чужди земи . Комплексари пияни рашки
21.
До 20
23.02.2022 07:33:14
4
11
А ако върнеш още малко часовничето, благодарение на кой се казваш Петър, а не Али?
20.
Петър
23.02.2022 06:37:03
2
10
Авторът да се върне около 70 години, и да припомни как се създаде днешна Македония. Как благодарение на Русия по назад България губи изконни Български земи! Ако ще връщаме часовниците, то Крим е български.
19.
Rebel without a pause
23.02.2022 05:25:17
1
5
Във всекидневния си живот ние всички сме анархисти. Ние прилагаме анархизма в действие всеки път, когато вземаме решения самостоятелно, когато поемаме отговорността за постъпките си, а не отстъпваме пред някоя по-висшестояща сила. Значи ако всички сме анархисти по рождение, защо винаги се стига до приемане на властта и господството на други върху нас? Не е ли по-добре да измислим начини да съществуваме съвместно с другите около нас, отколкото да сме зависими от външно установени правила? Помни, че системата, която другите приемат, е тази, под която ти трябва да живееш: ако искаш своята собствена свобода, не може да си безразличен дали другите желаят да си върнат живота в свои ръце или не. Властта прави хората жестоки и безсърдечни, а подчинението ги прави страхливи и глупави. Кой ни е научил, че нещата “трябва” да са така?
18.
Ordo ab Chao
23.02.2022 05:18:54
0
7
Утопичността е присъща там, където субектът на политическата промяна си поставя задачата за преустройство на обществото от самите му основи, казва Йежи Шацки в изследванията си върху утопията (вж. Шацкий 1990). Утопията на политиката е фактическото приложение на утопичното мислене в живота на обществото, устремено - на всяка цена - към приближаването на действителността до идеала. С утопията на политиката са свързани важни нравствени проблеми - утопистът-политик, за разлика от другите утописти, не може да си позволи да остане с „чисти ръце". Класически пример за утопия на политиката ни дава епохата на Френската революция.
Преди 1789 г. понятието революция означава възстановяване на предишната справедливост в обществото, нарушена от корумпирана власт. Това е особено ясно изразено и във Втория трактат на Джон Лок за управлението. От такава гледна точка всички дотогавашни революции, включително Славната революция в Англия от 1688 г., имат оправдание (и от морална, и от религиозна гледна точка) като смяна на една тиранична власт. Новото значение на понятието при Френската революция се отнася не до борбата срещу тиранията, а до смяната на целия стар режим, до изграждането на един изцяло нов свят, населен с нови хора. Промяната е тотална; тя предвижда коренно преображение на действителността, немислимо дотогава като дело на човека.
17.
Ze Great Reset
23.02.2022 05:16:01
0
4
Революцията" като „обрат" може да сочи целенасочено в бъдещето, но може да означава и „връщане" назад. В „революция" винаги се съдържа синхронно и „контрареволюция". В диахронен план революцията и контрареволюцията винаги се провокират една друга" .
16.
Моща на Русия
23.02.2022 04:52:45
0
4
https://www.youtube.com/watch?v=zp6m2UX2XHQ
15.
Да се знае
23.02.2022 00:49:50
5
17
Всички войни, които се приписват на НАТО в текста по-горе са всъщност войни на САЩ
14.
Пазим се от народната любов
23.02.2022 00:07:52
0
12
Властта опаса парламента с метална ограда, също като по времето на Орешарски!
13.
Просто Киро не чете
22.02.2022 23:04:32
2
16
Упорито попълва една хроника от преувеличения, а понякога дори от безразсъдни лъжи.

Вече е обещал на Столтенберг, шефа на НАТО, да построи втори мост на Дунава - а такъв съществува от 2013 година – който трябва да облекчи военната инфраструктура на Алианса.

Става сложно: кокошка се прави на ястреб.
12.
до 3
22.02.2022 23:04:06
10
25
ЧЕРВЕНОКОЖ ДИВАК.......ВСИЧКОТО ЗЛО НА ТОЗИ СВЯТ Е СВЪРЗАНО С МИРИЗЛИВИТЕ КРАВАРИ........НАЙ-ГНУСНАТА НАЦИЯ В СВЕТА
11.
Bbb
22.02.2022 22:12:46
11
42
Статията е истинска и подробна с факти.Сега всички неуки пацули, които дрънкаха всякакви глупости в коментарите по темата,да я прочетат,да я асимилират ако могат и да си правят правилните изводи иначе има вероятност да си останат неуки пацули за цял живот.А сега някой знае ли каква ще бъде цената на газа и горивата утре? Имам голямо количество свещи за продаване на черния пазар.ХА ХА ХА
10.
Бай Пеньо
22.02.2022 21:59:31
7
24
Флагман, с такива статии всявате смут в промитите до блясък мозъчета на невръстните си читатели!! Оставете малките дебили на мира, те не са виновни! Както не са виновни прасетата във фермите, че цял живот са хранени с боклуци!!! Кой разбрал, разрал.....
9.
Гошо
22.02.2022 21:49:55
17
16
Не им се вързвайте! Това е чиста проба кликбейт. Пускат си помията и в двете посоки да има импресии и хората да кликат, да кликат...
Едва ли имат някой в екипа, който да е наясно със ситуацията в момента, ама се възползват по най-добрия за тях начин - като си вдигнат посещенията.
8.
Флагман???
22.02.2022 21:49:17
22
12
Вие нормални ли сте в тази редакция?!
7.
*********
22.02.2022 21:38:35
3
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
6.
Ха
22.02.2022 21:26:34
11
4
Конентарът ми е до 1
5.
Флагман
22.02.2022 21:24:57
31
23
Флагман, винаги съм си мислил, че сте проруска медия, ако можете да се наречете медия въобще, защото не сте нищо повече от доноснически сайт, мислил съм си го, но не съм бил сигурен... вече съм сигурен, че сте проруска организация!
4.
Ха
22.02.2022 21:24:15
34
23
Те руснаците като ни запускат бомби на главите, тогава ще те видя кой кого обича. МАЛОУМНИК
3.
До 1
22.02.2022 21:21:10
56
47
Недей да пишеш от името на хората ве миризма!
Като не ти харесва НАТО стягай чимаданите и марш към масква при Вова метровката да му правиш тръби, родостопник мръсн!
2.
точно
22.02.2022 21:20:35
21
56
Една вярна статия
1.
България Мрази НАТО
22.02.2022 21:01:19
60
70
НАТО - терорист номер 1 в света!
Марш от България, мръсни англо-саксонски кучета!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Бургаският бизнесмен Златко Кънев е натопен от полицай, твърди ключовият свидетел Йордан Стойков от Айтос, заради когото Кънев лежи в затвора 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс Ето кои са те Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Ако решите да си тръгнете, направете го безвъзвратно, веднъж завинаги Топ 4 на най-съблазнителните зодии Топ 4 на най-съблазнителните зодии Ето кои са те  Рецепта за кюфтета фрикасе Рецепта за кюфтета фрикасе Вижте как да приготвите вкусен бял сос с кисело мляко за кюфтетата Меню и цени в ресторанта от 80-те Меню и цени в ресторанта от 80-те Направо не е за вярване След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето
Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори