×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сандов след въпрос на Златомира Мострова от ИТН: Заради забавяне на евросредствата ВиК проектът за Бургаско ще се "фазира"


Сандов след въпрос на Златомира Мострова от ИТН: Заради забавяне на евросредствата ВиК проектът за Бургаско ще се "фазира"
Златомира Карагеоргиева-Мострова попита на какъв етап е изпълнението на големия Воден проект за Бургаска област и съществува ли възможност той да не бъде реализиран в срок до май 2024 г., както и има ли риск от загуба на средства и в какъв размер
18 Февруари 2022, Петък, 18:07 ч.
Автор: Флагман.БГ снимка: БТА

Целият Воден цикъл е в категорията "голям проект" и като такъв той е преминал през одобрение директно от Европейската комисия

Очаква се предприемането на "фазиране" на големия ВиК проект за Бургаска област в следващия програмен период, ако това бъде допуснато от ЕК. Така министърът на околната среда и водите Борислав Сандов отговори по време на парламентарния контрол на въпрос от бургаския депутат от "Има такъв народ" (ИТН) Златомира Карагеоргиева-Мострова.

Тя попита на какъв етап е изпълнението на големия Воден проект за Бургаска област и съществува ли възможност той да не бъде реализиран в срок до май 2024 г., както и има ли риск от загуба на средства и в какъв размер.

Екоминистърът обясни причините за огромното забавяне на проекта. Той припомни, че договорът на ВиК - Бургас с Управляващия орган на оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) е от 17 юни 2020 г. и е на стойност близо 460 млн. лв. Проектът цели изграждане на ВиК инфраструктура, както и реконструкция и рехабилитация на съществуващата ВиК инфраструктура и изграждане на нови системи и съоръжения в 13 агломерации с над 10 000 жители - Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец. Дейностите включват реконструкция на 158 км водопроводна и 22 км канализационна мрежа, както и изграждане на близо 7 км водопроводна и 73 км канализационна мрежа, една нова пречиствателна станция за отпадни води и реконструирани 3 други такива станции. Предвидена е и реконструкция на две пречиствателни станции за питейни води.

Целият Воден цикъл е в категорията "голям проект" и като такъв той е преминал през одобрение директно от Европейската комисия (ЕК), уточни Борислав Сандов.

В процеса на одобряването му са получени бележки и коментари, които засягат изпълнението на европейската директива за местообитанията, съгласно която държавите-членки на Европейския съюз, са длъжни да разработват консервационни цели за всички защитени зони от "Натура 2000". Тъй като за някои зони, включително тези в Бургаска област, процесът за разработване и одобрение на тези цели не е приключил, ЕК поставя условие да бъде предоставена безвъзмездна финансова помощ само за инвестиционните разходи, които са в урбанизираната зона, които са на стойност 145 млн. лв., а за инфраструктурата в "Натура 2000" е договорено с ЕК да се посочи като източник на финансиране собствен принос на бенефициента (ВиК - Бургас) до финализиране на разработката и одобрението на консервационните цели. В края на 2021 г. разработването на целите е възложено от ВиК - Бургас, на Австрийската агенция по околна среда.

Към настоящия момент тази дейност е оценена като рискова и забавяне на нейното изпълнение би довело до цялостно забавяне в изпълнението на дейностите по проекта, добави Сандов.

„Едновременно с искането за изменение следва да бъде предоставено искане за разделяне на фази, а именно "фазиране" на големия проект в неговата цялост, като изграждането на ВиК инфраструктурата, което не е финализирано към края на следващата година, да получи финансиране в рамките на новата ОПОС 2021 - 2027. ЕК отново ще подложи на оценка внесените искания по проекта и само в случай на положително становище по предлаганите изменения може да издаде ново решение, като това може да се случи най-рано през есента на 2023 г.“, обясни още екоминистърът.

„До момента на получаване на новото положително решение на ЕК проектът остава рисков поради големия финансов ресурс за реализацията му и изпълнението на множество заложени дейности. Бенефициентът ВиК – Бургас е обявил всички обществени поръчки за избор на изпълнители на основните проектни дейности“, каза още Борислав Сандов.  

Планът предвижда  18 договора за инженеринг, като към момента са сключени само 5, добави той.
Предвид необходимостта от получаване на ново положително решение от страна на ЕК преди 2023 г. за одобряване на цялостно изпълнение на проекта, включително дейностите в и извън "Натура 2000", съществува възможност проектът да не бъде реализиран в определения срок, каза още Сандов.

„Оценката за риска относно възможността за цялостно изпълнение на проекта зависи изцяло от развитието на дейностите по изработване и изпълнение на целите за зоните от "Натура 2000", в които ще се наложи да бъдат изпълнявани инвестиционни дейности, към които към момента прогнозната стойност е почти 300 млн. лв. Изисквахме от Управляващия орган на ОПОС да представи план за 3-месечна база до края на програмния период“, каза още Борислав Сандов в отговора си към бургаския депутат от ИТН Златомира Карагеоргиева – Мострова.

 


В категории: Бургас , Политика


Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
9
Коментара по темата
9.
Г.Маринчев
19.02.2022 09:37:34
1
3
УФ ма Злати специалист по всичко стана.Почти като големия Апостол Карамитев във филма!Оти не се скриеш в миша дупка,че кат дойдем пак на власт ЩЕ ВИДИШ ТИ!
8.
Енвеститор
18.02.2022 23:32:33
0
1
След зелените инвестиции само за броене на комари и при ами за лапнишарани.
7.
XX
18.02.2022 20:12:19
3
6
Да отидеш в сърцето на Европа и да съобщиш, че Руанда е пример за справяне с престъпността за него не може да го каже блондинка. Блондинката може да си легне с президента на Руанда, но да обърка ценностната си система - не може. Да направиш лапсус от незнание на езика - свикнахме му вече. Няма да минат и два мандата и ще изкласи момчето. Ще научи български. Ама да поискаш режима на Руанда да бъде въведен тука, където официалното справяне не с престъпността, с другомислещите е калъчката, разстрела, затвора вече е не дори отклонение на психичното състояние. Защото не иде реч за граничен случай. Става въпрос за сериозно психично отклонение. Имам чувството, че този екземпляр са го ползвали за експериментален образец в "Харвард", но са го изпуснали
6.
Зелени еуглени
18.02.2022 19:38:51
1
6
Анализират, сфазират, кУрелират, по метода на Сатрапа Кугаме ще ни правят Руанда на Балканите!
Следваща цел е филиал на Северна Корея - нулева корупция, всичко в името и за благото на Човека Ким!
Вика, всичко тръгва отгоре…„.
5.
ел
18.02.2022 19:38:39
1
2
Фазомера дали е безопасен. Да не се "фазира" някой?
4.
Пак
18.02.2022 19:09:54
4
8
ли предните са виновни? Махайте се! Имате епохално разминаване с тях.
3.
Клетници
18.02.2022 19:06:43
4
9
Сандов,няма ли кой да те занули тебе? КлеСкапани, зелени, устати некадърници.
2.
Хахах
18.02.2022 18:43:05
3
15
Егати гнусната мутра има това недоразумение, обаче е нагла и чак депутат стана, ама то в тая държава само кучетата още не са станали депутати, флегмани може да ни спестите мутрата на тъпата златомира
1.
batebogo
18.02.2022 18:24:03
4
10
Този цикъл явно не е онзи цикъл....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче?
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори