×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Община Айтос подава ръка на двойки с репродуктивни проблеми да сбъднат най-голямата си мечта


Община Айтос подава ръка на двойки с репродуктивни проблеми да сбъднат най-голямата си мечта
Общинският съветник Атанас Маринов представи докладната записка пред местния парламент
27 Януари 2022, Четвъртък, 18:37 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Общинският съвет даде зелена светлина за изготвяне на правилник за реда и начина за финансовото подпомагане за инвитро процедури

Община Айтос ще подпомогне семейства с репродуктивни проблеми да имат своя рожба. Първата стъпка вече е направена, като на днешната сесия на Общинския съвет бе гласувана докладна за приемане на проект за Правилник за реда и начина на финансовото подпомагане на двойки от общината. 

Предложението е на Постоянната комисия по образование, култура, спорт, туризъм, здравеопазване и социални дейности (ПК ОКСТЗСД).

Заради желанието на Общината да подпомага нуждаещите се в борбата им да станат родители, още на сесията на 28 юли м.г. на председателстваната от Атанас Маринов Комисия бе възложено да изготви проекта за правилник. 

"Усилията на държавата не са достатъчни за справянето с проблемите на безплодието, затова все повече общини в България предприемат действия по подпомагане на лицата с репродуктивни проблеми. Високите цени на лекарствата, манипулациите и все още ниската ефективност на процедурите инвитро, не позволяват на много двойки да сбъднат мечтата си да имат свое бебе. Това налага търсенето на финансови средства за подпомагане на двойките с тези проблеми“, аргументира предложението Маринов. 

Създаденият държавен Център за асистирана репродукция /ЦАР/ финансира до 4 инвитро процедури на едно лице. Държавата финансира нуждаещите, които отговарят на определени критерии, като покрива разходите за лекарствата и самата процедура, както и донорските ин витро програми, съпътстващи оперативни лечения - лапароскопии, операции, скъпоструващи медикаментозни процедури, изследвания. Община Айтос предвижда да подпомага лица, двойки и семейства с репродуктивни проблеми, които са изчерпали възможностите за кандидатстване пред Центъра, или по една или друга причина не са одобрени при кандидатстването им, както и да подпомага лицата, нуждаещи се от изследвания, които не се финансират от ЦАР.

Избран е този подход за подпомагане, тъй като финансовите средства, които Общината може да отдели за подпомагането на нуждаещите се лица, не са големи. Целта е да се подпомогнат и лица, които не могат да се възползват от средствата, предвидени на национално ниво или вече се изчерпали тази възможност. Критериите за избор на двойки, семейства и лица, както и процедурата за финансово подпомагане се уреждат чрез Правилника. Приемането му цели да се стимулират лицата и семействата, ползващи методите на асистирана репродукция, за един опит в рамките на текущата календарна година.

Средствата, предвидени за финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани с репродуктивни проблеми, ще се приемат всяка календарна година с бюджета на Община Айтос. След приемането на бюджета, в който ще се определи общата сума, която Общината може да отдели за подпомагане на нуждаещите се лица, се предоставя възможност на всички желаещи лица да подават заявления. В правилника е предвидено началната дата за подаване на заявленията да е 1 март на съответната година. За навременното приключване на съответната финансова година е предвиден краен срок - 31 октомври.
 


В категории: Айтос


Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче?
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори