×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проф. Кантарджиев: Омикрон заразява много лесно преболедувалите от Ковид-19


19 Януари 2022, Сряда, 11:59 ч.
Автор: Флагман.Бг

Бустерна доза от "Астра Зенека" и "Пфайзер" вдига защитата до 75%, казва той

Омикрон заразява много лесно преболедувалите от Ковид-19. Пет пъти е по-голяма вероятността да се заразиш с омикрон, ако си прекарал делта, отколкото да се заразиш с делта, ако си минал през алфа, казва  бившият шеф на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в интервю за в. „Марица“. Затова той препоръчвам бустерна ваксина, особено за тези, които са боледували отдавна.

Европейските власти вече го казаха – половината от населението на континента ще се сблъска с Омикрон. Който е с бустер, няма и да разбере. Този с две ваксини ще му се разтече носа, може да вдигне температура. Останалите ще вдигнат температура и ще пазят леглото повечко дни, допълва още той.

Според проф. Кантарджиев, статистиката показва, че две дози от „Астра-Зенека“ пазят на 30 процента. Ваксинираните с тях трябва задължително да си поставят бустерна доза, защото в България става въпрос за около 250-300 хиляди души.  След третата доза защитата им от тежко прекарване и евентуално влизане в болница се качва до 70-75 процента. „Не е проблем 2-3 дни да ти тече носът. Стига да се пазиш да не заразяваш“, казва професорът.

Той добавя, че при РНК-а ваксините имунитетът пада с времето до 50 процента, но един бустер повишава защитата от тежко боледуване до 75 процента. За „Янсен“ – задължително бустер, за да качат до 70%, защото са предпазени дори по-малко от 30 процента.

Резултатите в ЮАР и САЩ показват, че Омикрон заразява по-трудно белия дроб от делта и алфа вариантите, но не трябва да разчитаме на това.

„Бързото развитие говори и за бързо спадане, но още не сме стигнали върха. До края на месеца вероятно и това ще стане, но през февруари ще продължим да имаме доста случаи. Надявам се в края на март и април да отбележим намаляване до изчезване на епидемичното разпространение в края на втория месец. Есента Ковид-19 може би ще получи характер на сезонна вирусна инфекция, както е респираторният синтициален вирус или сезонен грип“, прогнозира той.

Важно е хората да знаят – заболи ли те гърло, взимаш лимон със сода. Започне ли кашлицата, инхалация с вряща вода и сода. И да се обадиш на личния лекар, а не да чакаш последния момент да падне сатурацията. Възрастните хора с рискови болести могат профилактично да вземат по четири капки витамин D в продължение на 20 дни, после 10 почивка. Кисело зеле и кисели туршии на салатка също са много полезни. Освен витамин С, те дават лактобацилите и дрождите, които са най-добрият стимулатор на имунната система, съветва проф. Кантарджиев.

Според него, училищата трябва да купят апарати за стерилизация на въздуха. Ако толкова липсва бюджет, да съберат по 30 лева от родителите.


В категории: Здраве


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
до 4
19.01.2022 14:41:57
1
10
Нищо не дрънкам. Имам поне 3 приятелски семейства, които са ваксинирани и от няколко дни са с Омикрон. В същото време нямам нито един преболедувал, който да се е заразил. Не казвам, че преболедувалите не се заразяват, но явно имунитета им е по-добър отколкото на ваксинираните
5.
До 3
19.01.2022 14:08:38
4
1
Ами, браво, попаднал си в тези 80%, които по правило карат коронавирусите в по-лека форма !И зависи кой "модел" вирус си хванал!
Следващият път може и да не е така !
Не дърпай дявола за опашката !
4.
До 1
19.01.2022 14:05:27
9
3
Дрънкаш само, при мен е обратното-на ваксинираните ми приятели и познати нищо им няма , антиваксърите един по един отпадат ...!
Които оцелеят стават ваксъри!
3.
неваксиниран
19.01.2022 12:42:36
2
7
Но сополив. Много дадох за ностни кърпички, но се свърши за десетина дена.
2.
Ааааа, и ваксинирани също
19.01.2022 12:26:43
1
26
Нe знaм дaли Омикрoн зaразява прeболедували, зaщото нямaм тaкива пoзнати, нo имaм мнoго приятeли, кoито са вaксинирани с по 2 дoзи и в мoмента са нe прoсто зaразени, а боледувaт
1.
Ааааа, и ваксинирани също
19.01.2022 12:24:53
1
24
Не знам дали Омикрон заразява преболедували, защото нямам такива познати, но имам много приятели, които са ваксинирани с по 2 дози и в момента са не просто заразени, а карат вируса
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Иска ли ЕС да забрани любимия на българите розов домат Иска ли ЕС да забрани любимия на българите розов домат Преди десетина години смут и тревога предизвикват гръмки медийни заглавия Помните ли тази чалга звезда, вижте какво се случва с нея днес Помните ли тази чалга звезда, вижте какво се случва с нея днес “Пее постоянно навсякъде, но предпочита да пее сам, с мен не иска, харесва му да бъде център на внимание”, разказва Весела Прокси на пловдивския митрополит и дежурен аутсайдер отиват на финална битка за нов сливенски митрополит Прокси на пловдивския митрополит и дежурен аутсайдер отиват на финална битка за нов сливенски митрополит Изборът ще бъде направен на 25-ти май от Светия синод Телевизията на Слави била пред фалит Телевизията на Слави била пред фалит перацията по спасяване на „7/8 ТВ” е задвижена миналия месец от фирма „Седем осми”, която контролира дружеството собственик на телевизията Слави се е оженил тайно, потвърди негова близка Слави се е оженил тайно, потвърди негова близка Дългия вече е семеен мъж, но не е правил тържество, а просто е подписал в гражданското, при това в делничен ден и при пълна конфиденциалност Почина уважаван лекар-иноватор от Бургас Почина уважаван лекар-иноватор от Бургас Д-р Красен Генев разработваше щадяща методика за хемодиализа  Три момчета от бургаския ж.к.“Зорница“ направиха нещо нечувано Три момчета от бургаския ж.к.“Зорница“ направиха нещо нечувано „Радвам се, че има и такива деца“, каза тяхна съседка, която е очарована от акцията им Нана, върни се, зоват продуцентите на Нова ТВ Нана, върни се, зоват продуцентите на Нова ТВ Наскоро водещата беше гост в епизод №1000 на култовата тв рубрика и отново тръгнаха коментариите дали блондинката няма да се завърне в Нова телевизия Алек опозори „Ергенът“, майка му го кастрира, той е страхливец, смята Гърдева Алек опозори „Ергенът“, майка му го кастрира, той е страхливец, смята Гърдева Той не намери мъжкото в себе си, за да им го каже в очите, бясна е звездата от първия сезон Ден година храни - ето как търговци надуват цените на китайските стоки Ден година храни - ето как търговци надуват цените на китайските стоки Скокът е пет пъти 
Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче? Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Шеф Ангелов ще му е кум на сватбата с Камелия Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори