×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Всичко, което трябва да знаем за бустерната доза


12 Януари 2022, Сряда, 16:36 ч.
Автор: Флагман.бг

Бустерната доза е подходяща за всички над 12-годишна възраст

Колко важна е бустерната доза? Кога да ни бъде поставена? И какво показва примерът с Израел? Deutsche Welle обобщава най-важното, което трябва да знаем за подсилващата доза от ваксините срещу COVID-19:

Какво означава бустерна доза ваксина? Това е допълнителна подсилваща доза от одобрените ваксини срещу COVID-19, т.е. получават я напълно ваксинираните лица. В случая с ваксините на BioNTech и Moderna, от които се поставят по две дози, бустерната ваксина се явява трета доза.

Защо се налага трета доза?

След време ефектът от ваксинацията постепенно отслабва. Колко дълго се усеща защитното действие зависи от различни фактори - например от вида на ваксината, имунната реакция и възрастта на ваксинирания. Данни от Великобритания и Израел сочат, че защитата от ваксината намалява по-бързо сред по-възрастните хора. А едно британско изследване показа, че колкото по-отдавна е била направена ваксинацията, толкова по-голяма е вероятността от зараза с коронавирус.

"От медицинска гледна точка поставянето на бустерна ваксина има особено голям смисъл, когато става дума за по-възрастни хора от всички рискови групи", подчертава берлинският инфекционист Лайф Ерик Зандер. В края на юли Израел беше първата страна в света, която систематично започна да поставя трета доза ваксина на своите граждани. Резултатът: от началото на септември броят на новите инфекции там рязко намаля.

За кого е необходима бустерна ваксина?

Постоянната комисия по имунизациите в Германия препоръчва бустерната доза за всички хора над 70 години, както и за настанените в старческите домове, а и за тамошния персонал. А здравните министри на германските провинции са дори на мнение, че бустерната ваксина е принципно необходима за всички над 60-годишна възраст.

Теоретично погледнато обаче, бустерната доза е подходяща за всички над 12-годишна възраст. Германската канцлерка Ангела Меркел заяви по този повод следното: "Не бива никой да бъде възпрепятстван да получи подсилваща доза ваксина. Във всички случаи сме длъжни да направим нещо, така че хората да могат да получат третата доза.".

Кога се поставя бустерната доза?

Постоянната имунизационна комисия в Германия препоръчва на всички хора, които са ваксинирани с Johnson & Johnson, да подсилят своята защита срещу COVID-19 с бустерна доза от някоя друга mRNA-ваксина - и то четири седмици след еднократната си ваксинация. Според Комисията, това се дължи на "сравнително ниската ефективност на въпросния препарат спрямо Делта мутацията". А на хората, които са имунизирани с векторната ваксина на AstraZeneca, се предлага възможността шест месеца по-късно да получат подсилваща трета доза от някоя mRNA-ваксина. Същото се отнася и до онези, които са ваксинирани с Moderna или BioNTech.

Какво показва примерът с Израел?

Ран Балицер ръководи изследователския отдел на израелската здравно-осигурителна каса Clalit. Той е убеден, че тъкмо големият брой поставени вече бустерни дози е довел до сегашния спад в броя на заразите. "Израел беше първата държава, която тежко усети отслабващата защита на ваксините само пет месеца след тяхното поставяне", казва той. Това съвпадна и с появата на много по-заразната Делта мутация. Затова Израел беше и първата държава, която започна с масовото поставяне на бустерни дози с цел да защити своето население.

В Израел само 7% от всички пациенти с тежка форма на COVID-19 са били ваксинирани вече с трета доза ваксина. Всички останали са били или неваксинирани, или пък са били ваксинирани, но без трета бустерна доза.

Рони Гамзу, ръководител на болницата Ичилов в Тел Авив, също е убеден, че третата доза е необходима. Той дори я препоръчва на всички хора над 40 години, защото наблюдава голям брой тежки форми на COVID-19 и сред по-младите пациенти.

Междувременно 4 милиона от общо 9 милиона израелци са получили трета бустерна доза ваксина - включително деца и младежи над 12 години. И още нещо: Израел отнема т.нар. зелен сертификат на онези свои граждани, чиято последна доза е била поставена преди повече от 6 месеца.


В категории: COVID-19


Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
3
Коментара по темата
3.
И
12.01.2022 17:26:16
3
3
Всичко, което трябва да знаем за бустерната доза, е, че всъщност представлява поредната източена доза от нашия бюджет към американския файзер.
2.
*********
12.01.2022 17:18:22
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
1
12.01.2022 17:06:59
5
4
Искам доза, искам доза!!!! Нямам търпение за следващата доза!!! Аз съм един послушен дресиран ваксонаркоман!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче?
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори