×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Мъртъв“ ли е интернетът


„Мъртъв“ ли е интернетът
Странна хипотеза, базирана на няблюденията на някои от по-старите потребители в мрежата, набира популярност
08 Януари 2022, Събота, 21:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

От напълно децентрализирана, днес мрежата се управлява от шепа глобални корпорации и ботове

Интернетът се разви защото беше децентрализиран, без контролни органи. С представянето на първите смартфони обаче през 2007 г. този процес започна да се обръща постепенно и мрежата започна да става все по-централизирана. В момента на практика 6 големи компании управляват целия поток от информация и изглежда дори се съчетават в идеологическите си концепции. Точно този процес даде в последните няколко месеца началото на една странна на пръв поглед хипотеза – „Мъртвият интернет“.

Това е много общ термин, който все още няма конкретна дефиниция. В общи линии с него се описват различните промени в структурата и съдържанието на интернета, които през последните години стават все по-очевидни. Те включват:

  • Огромен ръст в броя на активни ботове в мрежата, което пък води до идеята, че една немалка част, може би повече от 50% от съдържанието в интернет, не е създавано от истински хора, а от машини;
  • Онлайн съдържанието в последното десетилетие изглежда все по-хомогенно и централизирано;
  • Огромна част от преди известните малки места в мрежата, като специализирани форуми, са мъртви, заменени от корпоративните гиганти, които по-лесно могат да управляват потока на информация. Такива са Reddit, Twitter, Facebook, Youtube и т.н.;
  • Идеята, че Изкуствения интелект (ИИ) е значително по-развит, отколкото ни се иска да вярваме и че той се използва масово за различни цели в мрежата, включително за създаването на плоската и куха на съдържание медия на модерното общество.

Всичко това води до една странна концепция – че интернетът, какъвто го познавахме от края на 90-те и началото на първото десетилетие от 21 век, е мъртъв. Сега мрежата се усеща празна, все едно липсват реалните хора в нея, все едно липсва съдържание, цел.

Това, комбинирано с факта, че действително огромна част от популацията на мрежата е централизирана в няколко платформи, които пък на свой ред въвеждат масова цензура по отношение на това какво може и какво не може да се дискутира, води до странно заключение:

Че интернет е контролирано място, където свободата на словото вече не е на пиедестал, че в „нета“ има властващи и властвани, а всяка информация минава през специален филтър. Че последният бастион на свободата, който трябваше да отключи новите небосводи на човешкото знание, се е превърнал в поредния инструмент на корпорациите, които събират и продават информация под формата на човешки животи с цел материални облаги. А гласовете на дисидентите и истинската дискусия бива напълно заглушена от милиарди ботове, които манипулират не само статистиките за лайкове, но и самата информация.

Но това е просто конспирация. 
 


В категории: Животът


11
Коментара
Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
11
Коментара по темата
11.
смешен плач
10.01.2022 08:44:50
0
1
Интернетът си е много добре. Той е само едно съвременно средство за комуникация. А това, че се ползва от огромен брой ограничени, зомбирани създания, това е друг въпрос. Да не би някой насила да ви е карал да си направите профил във Фейсбук и след това да пишете там простотии и тъпизми? Или както казваше покойният вече Иван Славков на бащите и дядовците ви - "Да ви е карал някой насила да влизате в БКП"?
Това е въпрос на личен избор и ако си овца или магаре, все ще се намери някой, който да ти сложи самара или да те подкара с гегата.
10.
За Вас подавка нямаши ли?
09.01.2022 15:35:46
0
0
Амчииии онзи ден 40 му прайхми!
9.
Икономиката, глупако
09.01.2022 10:02:31
5
7
Остана само да се изясни, откъде ботовете имат пари. Щото социалните мрежи не са напрвени да си поствате манджи, а едни очилати чичаци да правят милиарди. На конспирациите винаги им куца икономическата обосновка. Най-често - с двата крака.
8.
паткан
09.01.2022 09:49:38
1
15
Факт
Но това простолюдието няма да го разбере.
За такива Интернет е начин да си покажат манджите, масата , тук там някоя смачката от робството полу-усмихната физиономия, теглене на някой филм.
Био роботите не виждат по далече от собствения си нос и джоб , целия свят им се върти около хладилника , и няколко "свръхтехнологични" придобивки , като телевизора , климатика , автомобила , който има същия смачкан вид, като и този на притежателя си. Същото това общество не може да осъзнае , че е от много време е роб , не само на господарите си, но и на собственото си мислене. За това общество Интернет е парче кабел , който се подава под дограмата на прозореца...
7.
*********
09.01.2022 06:28:57
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
ddddd
08.01.2022 23:29:16
1
21
Мъртъв ви е сайтът и журналистиката мъртъвци сте
5.
а
08.01.2022 23:08:31
0
9
Русчев, интернета умря заедно с дот ком балона. Но пък и ти и повечето тук надали изобщо са го ползвали преди това.
4.
КОЙ ГО Е ЕНЯ БЕ АВТОРА???????????????????????
08.01.2022 21:47:40
1
22
АКО СИ ОВЦА И НЯМАШ СЕТИВА ДА ОТСЕЕШ ЗЪРНОТО ОТ ПЛЯВАТА И С ИНТЕРНЕТ И БЕЗ НЕГО СИ ОСТАВАШ В МАТИПУЛИРАНОТО /от овчара за доене и стригане и фреш агнешко /СТАДО!!!!!!!!!!!!!!!!!
3.
До 1
08.01.2022 21:31:17
0
12
За кое бе пич....че са намерили някакъв малоумен клип в ютуба и са го "превели" ли ги хвалиш??
2.
1
08.01.2022 21:23:51
2
6
Mladeja ot prednata statiq 90 91 godi6niq e martav
1.
Бургазлията
08.01.2022 21:21:25
3
15
Шшш, Русчев ти си за Пулицър заедно с цялата редакция. Страхотни, евала.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори