×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Милост за калоферското хоро


Милост за калоферското хоро
Хората имат нужда от приказка. И си я създават. Затова няма никакво значение дали и кога е възникнало въпросното мъжко хоро
06 Януари 2022, Четвъртък, 15:06 ч.
Автор: Катерина ХАПСАЛИ

Народът ни се нуждае от вяра в някаква извечна сила, която ни навързва всички като с вълшебен червен конец

Кучетата си лаят, керванът си върви. Пардон – хорото. Поредна година полемиките около мъжкото хоро във водите на река Тунджа се вихрят с пълна сила. Само дето водите тази година не са ледени – януари бе милостив.

От няколко дни вече няма къде да отседнете в Калофер и околността: просто цялата „леглова база“ е заета. Което значи само едно. Хората нямат никакво, ама никакво намерение да се откажат от този свой ритуал. Независимо от всякакви пречки и даже от глобата, която миналата година кметът Румен Стоянов трябваше да плати от джоба си в тези времена на пандемия. И въпреки всички академични и популярни мнения, че иде реч не за истинска, доказала се във вековете традиция, а за „изобретена“ такава, в тон с теориите на Ерик Хобсбом. Защото, докато историкът Божидар Димитров приживе обясняваше как подобен ритуал е съществувал още от времената на Османската империя, така и не се намериха безспорни данни, че калоферското мъжко хоро не е просто спонтанен изблик, добил популярност през последните 20-ина години…

Но докато по телевизиите дават репортажи в захлас, а полемиките в социалните мрежи се вихрят, аз си мисля, че всъщност друго е важното и същественото. Защо на хората им е нужен този на пръв поглед езически ритуал? И защо една твърда агитка се е вкопчила в него, сякаш от това зависи животът ѝ?

Да, чела съм всякакви шеги и закачки за тази „псевдо българщина“ и за всички нелепи патриотарски уклони. Да, мен самата ме е напушвал смях неведнъж, гледайки някои от колажите (Боже, колко изобретателен е българският онлайн гений!) с тържествено поклащащите се мъже във водите на Тунджа. И не, надали бих поощрила сина ми да се включи в подобно честване – най-малкото заради вечния майчински страх детето „да не настине“. (Нищо, че се разказват чудодейни приказки за това как никой не се разболява след водната вакханалия.)

Но едно е неоспоримо, а според мен просто се подминава: този народ очевидно изпитва остра нужда от красиво и светло минало.

От ритуали, които да го свързват с кръвта му. От принадлежност. От вяра в някаква извечна сила, която ни навързва всички като с вълшебен червен конец, независимо от образование, възраст, икономически статус. От усещането, че сме заедно и преминаваме прегърнати през изпитания. И от някаква доза магичност в това толкова прозаично, изнервено настояще.

Хората имат нужда от приказка.

И си я създават.

Затова няма никакво значение дали и кога е възникнало въпросното мъжко хоро. Важни са липсите, които то очевидно замества. Това е темата, която трябва да свети като червена лампа в главите ни.

И вместо да гледаме с присмех на виещия се кръг във водите на Тунджа, по-добре е да се замислим къде по пътя сме загубили това първично единение и колко красиво е всъщност, че го търсим в такива на пръв поглед фестивални прояви.

В крайна сметка, едно минало винаги може да се доизмисли, нали, ако дава надежда и в настоящето…

А всички ние, без изключение, имаме нужда от ритуали в живота си. От онези трохички на Хензел и Гретел, които винаги ни водят към къщи – пък дори този „дом“ да е плод на фантазиите ни, на едно неясно усещане за „принадлежност в далечината“, перифразирайки големия социолог Зигмунт Бауман.

Сещам се, докато гледам репортажи от това мъжко хоро, и за думите на един мой любим режисьор, Ферзан Йозпетек: „Не е важно това, което някога се е случило, а историята, която ще разкажеш за него.“ В крайна сметка, един ден всички ние ще се превърнем в истории, твърди и голямата писателка Маргарет Атууд…

Аз например създавам своите мънички ритуали всеки ден. Уж дребни неща, които обаче помагат на семейството ми да продължава напред по-вдъхновено. Те са котвите по приказните пристанища, в които човек спира, за да отдъхне от битието.

Затова днес ви казвам: милост за калоферското хоро!

Нека го погледнем такова, каквото е – една жалба за светло и героично минало, едно желание за принадлежност към корените. И извор на оптимизъм и вяра. Защото тя, вярата, може да бъде открита на най-странни места…

Спомням си как преди години водех една доста необичайна рубрика в списание „Тема“. Казваше се „Градските племена“ и в нея дефилираха, пред изумения ми журналистически поглед, представители на всякакви изкуствено създадени общности. Така открих, че в България например имаме индианци – не истински червенокожи обаче, а българи до девето коляно, които бяха обединени от философията на въпросните племена и имитираха до съвършенство живота им. В свободното си време, разбира се, защото сред „индианците“ имаше хора с престижни професии като юристи, счетоводители, лекари… Когато задавах неизменния си въпрос защо им е нужно това, всички ми казваха: заради усещането за принадлежност към общност и за някакъв смисъл, по-голям от дребнотемието на сивото ежедневие.

Всички търсеха приказката, която да ги избави от прозата! И създаваха свой собствен свят…

Същите отговори получих и от българските „друиди“, и от всякакви други затворени общности, които първо ме допускаха колебливо в „дома“ си, но после се отваряха пред мен като малки деца.

Никога не си позволих спрямо тях и сянка на подигравка.

Защото знам, че търсенето на принадлежност е точно толкова насъщно за човешкото същество, колкото водата и хляба. Ние в крайна сметка сме социални животни – казал ни го е Аристотел. И дори най-циничният философ Диоген, който обичал да обитава своята мръсна бъчва, обикалял денем със запален фенер – да търси ХОРА…

И затова днес гледам с усмивка, с разбиране и емпатия на всички тези ритуали, „изобретени“ по Хобсбом или не, които в крайна сметка се стремят да покажат едно: че сме заедно, че сме българи и че в нас бушува някаква тайнствена сила, която не би ни спряла да се бухнем и в най-ледените води.

Тъй че нека оставим настрани подигравките и полемиките на разбирачи.

И поне веднъж да се насладим на чуждата радост.

Не е толкова трудно.

*Мнението е на една от най-добрите съвременни писателки Катерина Хапсали, публикувано в сайта oshte.bg.


В категории: Животът


Коментари
Флагман.БГ Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! 19/05/2024, Неделя 08:00 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Култовата риалити звезда от Гълъбово вече мина 40 години и възрастта му по-подхожда на двете ергенки от тази на Алек, на когото те са каки Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Гъстата зелена пелена, покрила възвишенията край западната ни граница, прави намирането на каквото и да било трудна задача Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Младият българин си отиде блъснат от влак Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Светият синод започна проверка срещу него и използва тази причина, за да го отстрани от избора Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Дадох му вода, ябълка, каквото имах в джипа. Не се притеснявах, че жена ми и детето също са вътре, разказа спасителят му Дейвид Бегов Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Хороскоп за деня – 19 май 2024, неделя  Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък
Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори