×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В сънищата си виждаме само лица, които са ни познати: Вижте още 15 факта


02 Януари 2022, Неделя, 20:39 ч.
Автор: Флагман.бг

Сънищата са мощен инструмент на подсъзнанието, необятна вселена от тайни

От сън спомен няма, казва народната мъдрост. Но, пък, колко са интересни, когато ги има.  Могат да ни пренесат на друга планета, да ни „срещнат“ с хора, които обичаме и помним. Друг път са страховити и тогава наистина е по-добре да не ги помним. Сънищата са мощен инструмент на подсъзнанието, необятна вселена от тайни. Какво не знаем за тях?

Представяме ви 15 интересни факта!

1. 90% от сънищата се забравят

В рамките на 5 минути от събуждането, половината от съня се забравя. В рамките на 10 - 90% си е отишъл.

2. Слепите хора също сънуват

Хората, които ослепява след раждането, могат да виждат образи в сънищата си. Хората, които са родени слепи, не виждат никакви изображения, но имат сънища еднакво живи, породени от участието на емоции и другите им сетива слух, обоняние, допир.

3. Всеки сънува

Всеки човек сънува (освен в случаите на крайно психическо разстройство). Ако смятате, че вие не сънувате, това не е вярно – вие просто забравяте сънищата си.

4. В сънищата си виждаме само лица, които са ни познати

Нашият ум не си измисля лица - в сънищата си ние виждаме истинските лица на реални хора, които сме виждали по време на нашия живот, но може да не си спомняме. През живота си виждаме огромен брой лица, така че ние имаме безкраен запас от герои за нашия мозък.

5. Не всеки сънува цветно

12% от хората сънуват само в черно и бяло. Останалите имат шанса да сънуват цветни сънища. Ранните изследвания – в периода 1915 до 1950 твърдят, че по-голямата част от сънищата са в черно и бяло, но в тези резултати се наблюдават промени през 60-те години на миналия век. Днес само 4,4% от сънищата на хората под 25-годишните са в черно и бяло. Най-новите изследвания показват, че тези променящите се резултати могат да бъдат свързани с преминаването от черно-белите филм и телевизия към цветните.

6. Сънищата са символични

Ако сънувате някакъв конкретен обект много често сънят не е свързан точно конкретно с него. Сънищата говорят в дълбоко закодиран символичен език. Много рядко определен символ от съня се препокрива със значението му, което може да бъде намерено в съновника.

7. Емоции

Най-честата емоция в съня е тревожността. За съжаление негативните емоции са по-чести, отколкото положителните.

8. Може да имате от четири до седем съня за една нощ

Един сън средно може да продължи от един до два часа всяка нощ.

9. Животните също сънуват

Проучвания са правени на много видове животни, и всички те показват едни и същи мозъчни вълни по време на сън като и те приличат много като при сънищата на хората. Ако имате възможност, загледайте се например в спящо куче. Често лапите им се движат и издават звуци, сякаш гонят нещо в съня си.

10. Парализа на тялото

БДО или бързо движение на очите (на английски: REM, съкратено от Rapid Eyes Movement) е нормална фаза на съня. БДО сънят при възрастен човек обикновено трае около 20-25% от всички фази на съня или около 90-120 минути всяка нощ. Установено е, че по време на БДО се "случват" по-голяма част от ярките сънища, които сме способни да запомним при събуждане. За една нормална нощ спящият човек преминава през 4-5 фази на БДО. Докато първите са по-кратки, след всяка следваща времетраенето се увеличава. По време на REM съня тялото е парализирано от механизъм в мозъка с цел предотвратяване на движения, които могат да се появят като физическа реакция на тялото. Все пак е възможно този механизъм да спре да действа преди, по време или след нормалния сън, докато мозъкът се събужда.

11. Смесване на сънища

Нашето съзнание интерпретира външните стимули, които атакуват нашите сетива докато спим и ги правят част от нашите сънища. Това означава, че понякога докато спим чуваме някакви звуци от реалността и ги вплитаме по някакъв начин в нашите сънища. Например можете да сънувате, че сте на концерт докато брат ви свири на китара в съседната стая.

12. Мъжете и жените сънуват различно

Мъжете са склонни да сънуват повече за други мъже. Около 70% от героите в съня на мъжа са други мъже. От друга страна, съня на жената съдържа почти равен брой мъже и жени. Освен това, мъжете обикновено имат по-агресивни емоции в сънищата си, отколкото повечето жени

13. Предсказателни сънища

Резултатите на няколко проучвания, проведени сред голям брой хора сочат, че между 18% и 38% от хората са имали поне един предсказателен сън и 70% са изживявали déjà vu. А процентът на хората, които вярват, че предсказателните сънища са възможни е дори още по-висок – варирайки между 63% и 98%.

14. Ако хъркате, не можете да сънувате?

Това е широко разпространена теория навсякъде в интернет, но към момента не могат да бъдат намерени научни доказателства, които да потвърдят тази теза.

15. Можете да изпитате оргазъм в съня си

Може не само да сънувате секс и усещането да е приятно като в истинския живот, но можете да изпитате оргазъм истински и силен като в реалността без да има физически следи.

Източник: Обекти.бг


В категории: Животът


Коментари
Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 11/05/2024, Събота 09:49 0
Не правете това днес!
Не правете това днес! 11/05/2024, Събота 09:20 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стана ясно какво са яли натровените деца в Сливен Стана ясно какво са яли натровените деца в Сливен Дали им печен сандвич с яйце и сирене Цяла България издирва това момче Цяла България издирва това момче Детето е обявено за общодържавно издирване Спецакция с много арестувани заради дрога Спецакция с много арестувани заради дрога Най-малко осем души са задържани по време на операцията за противодействие на разпространението на наркотици Няма места в ясла и забавачка за 10 000 от София Няма места в ясла и забавачка за 10 000 от София Столицата разполага със 198 общински детски градини, в които се полага грижа за приблизително 44 000 деца Забраняват вноса на твърде стари автомобили Забраняват вноса на твърде стари автомобили Целта е модернизиране на автомобилния парк в страната Ще смени ли Халваджиян най-големия хейтър в журито на Капките - Фънки Ще смени ли Халваджиян най-големия хейтър в журито на Капките - Фънки Старая се да правя градивна критика и влагам точно това в коментарите ми. Не правя коментар, за да го мачкам, а за да му дам тласък за работа, посочи той Надя потресе всички, след като се вмъкна в леглото на Ергенът Надя потресе всички, след като се вмъкна в леглото на Ергенът "Не я интересувал никой... Но даже и че детето й ще гледа това предаване, достатъчно е голямо  И поведението на майка си, което нито е за пример, нито е възпитателно! Горкото!", пише зрителка на Фейсбук страницата Не правете това днес! Не правете това днес! Днес има забрана да се работи  Разгеле! Уволниха Банда Банда от БНТ Разгеле! Уволниха Банда Банда от БНТ От управата все се надявали водещата да стане по-уверена, да заеква по-малко и да намали броя на лапсусите С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" Публиката в залата на НХК се наслади и на соловите изпълнения на обой, флейта, виола, ксилофон, тъпан, цигулка и др.
Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори