×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започна премахването на старите и опасни дървета до храма "Свети Александър Невски" в столицата
  • Израелски танкове обкръжиха източната част на Рафах
  • Официалният правописен речник на българския език вече е онлайн
  • Над 190 служители на 6 институции влязоха в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" ЕООД, почна инвентаризация
  • Сърбия ще построи с китайски компании слънчева електроцентрала и петролопровод
  • Русия започна настъпление в Харковска област – това е нов фронт във войната
  • Повишението на пенсиите от 1 юли няма да е с 11 %, а с 10%, заради по-ниската инфлация
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Хотелите готвят скок на цените след Нова година


Хотелите готвят скок на цените след Нова година
Броят на младите, готови да започнат работа или да получат образование в тази област, намалява прогресивно
21 Декември 2021, Вторник, 12:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Според 80% от бранша липсата на работна ръка застрашава дейността им

Хотелиерите масово се канят да вдигнат цените на нощувките през 2022 г. Това показва анкета на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (БАПМХ), в която 80% от анкетираните посочват, че в близките месеци ще са принудени да повишат цените. На въпроса "С колко?", половината посочват повишение между 10 и 20%, а малко по-малко (40%) смятат, че биха се справили и с повишение под 10%.

Ако преди година хотелиерите вдигнаха цените заради по-големите разходи, свързани с противоепидемичните мерки, то сега най-голямото предизвикателство за тях е драстичното поскъпване на електроенергията. Едва 14% посочват като препятствие задължителния зелен сертификат при посещение на ресторант, спа център и за организирани събития.

Липсата на работна ръка  продължава да е един от най-сериозните проблеми както за градските, така и за ваканционните и спа хотелите. Най-силен е гладът за изпълнителски кадри - камериери, сервитьори, бармани.

Броят на младите, готови да започнат работа или да получат образование в тази област, намалява прогресивно и скоро много хотели ще се окажат в невъзможност да работят, посочват от асоциацията на хотелските мениджъри. Тенденцията е глобална и през последните 2-3 години във все повече хотелски издания и събития на Запад се коментира навлизането на роботи в хотелите.

У нас в допитване в началото на тази година малко над 50% от анкетираните посочваха, че в близките месеци се очертава сериозна липса на персонал, то сега, в края на годината, техният дял скача на над 80%, заявяват от БАПМХ.

Въпреки проблемите с коронавируса, с цената на енергията и с липсата на персонал хотелиерите очакват по-добра година и съвземане на пътуванията. 43% от анкетираните са оптимисти, че предпандемичните нива на бизнеса ще бъдат достигнати до две години. Други 40% смятат, че възстановяването ще отнеме повече време - от 3 до 5 години. Процентът им обаче значително е спаднал - в началото на годината така са мислели 60% от анкетираните.  

От новия министър на туризма и новото правителство браншът очаква първи приоритет да бъде решаването на визовия проблем за туристите извън ЕС и най-вече за руснаците. За преминаване към електронни визи, които да се издават бързо и да са по-евтини, туристическият сектор настоява от много години.

На второ място хотелиерите настояват за по-ефективен маркетинг и реклама на България като туристическа дестинация. На трето място те настояват за компенсации заради скъпия ток и едва след това заради ограниченията на противоепидемичните мерки.

В анкетата на БАПМХ участие са взели 111 хотелиери с над 14 000 хотелски стаи.


В категории: Бизнес


11
Коментара
Флагман.БГ Честито! Гала ще става баба Честито! Гала ще става баба 10/05/2024, Петък 14:00 7
11
Коментара по темата
11.
Denko
21.12.2021 18:05:23
1
5
Те тея хотели да не са направени за туристи, просто различен вид перални са това
10.
Хотелиер
21.12.2021 16:38:34
2
5
До #8 Брей:
АМА те персонала и вдигане на заплати ли били искали? Каква наглост!
9.
dddddd
21.12.2021 16:20:22
4
5
Кои будали ще им отиват на л..оморието на тези гнили хотели
8.
Брей
21.12.2021 15:55:47
5
6
Те цените хубаво ще ги вдигнат щом са го решили.Ама да вдигнат и заплатите на гореспоменатия персонал...сервитьори,камериерки,бармани.
7.
Аз
21.12.2021 15:48:28
2
12
Те гърците да отворят лятото ще видите вие едно вдигане на цени.Миналата година хората бяха принудени да идват при вас затова бяхте пълни,не за друго.Обаче алчността ви край няма,хората са казали"лаком гъз,кръв сере".
6.
Боли ма у…………..я
21.12.2021 14:30:39
2
24
Без това са много зле и няма какво да се види тука а обслужването е ужас. Гърците и Турците чакат
5.
На кой му пука
21.12.2021 13:25:08
4
31
За българина е важно да не вдигнат цените на хотелите в Гърция и Турция. Мераклии за скъпи хотели с дефицит на персонал и хигиена, както за скъпи ресторанти предлагащи ментета и манджи от развалени продукти няма.
4.
Чудя се дали е виц
21.12.2021 12:31:58
2
46
Мислех за Коледа да ходя на Малдивите, ама защо, като мога да дам още 1000 лв. и да отида във Велинград.
3.
Ами дигайте...
21.12.2021 12:31:20
1
20
Може и някой да плати...
2.
Да им изчисля печалбата
21.12.2021 12:30:43
1
22
Х по 0 = 0
(Х+У) по 0 = 0
1.
gradski
21.12.2021 12:27:29
3
22
Ми да ги вдигат, кой им пречи? Или и те, като бакшишите искат държавата да им сложи минимална цена и да я вдига....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя още не може да го забрави, ходи на гроба му и пуска общата им песен Тя още не може да го забрави, ходи на гроба му и пуска общата им песен Ходя с много любов при Денис, казва чаровната брюнетка Жечо Станков: Голям открит урок по народни танци ще се проведе в Бургас, елате на „Тройката“ Жечо Станков: Голям открит урок по народни танци ще се проведе в Бургас, елате на „Тройката“ Началото на открития урок ще бъде дадено в 11 часа, неделя, на площад „Тройката“ Корабът "Руен", освободен от пиратски плен, вече е във Варна Корабът "Руен", освободен от пиратски плен, вече е във Варна Екипажът му беше държан от сомалийски пирати над 3 месеца Шофьори точат лиги по убийствено Ферари, ето къде е засечен джипът Шофьори точат лиги по убийствено Ферари, ето къде е засечен джипът Автомобилът се продава, цената е около 750 000 евро Жителите на Созопол започват ударно почистване, включете се в инициативата Жителите на Созопол започват ударно почистване, включете се в инициативата Ето кои са обектите Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония От вас се очаква да изпълните коректно договора, подписан с България, допълни той Бетани Хюз от BBС прави филм за съкровищата на Созопол Бетани Хюз от BBС прави филм за съкровищата на Созопол Чаровната Бетани Хюз и екипът й беше посрещната от зам.-кмета Андрей Николов Президентът Радев връчи наградите "Учител на годината" и отправи призив Президентът Радев връчи наградите "Учител на годината" и отправи призив Отличени бяха и призьорите от конкурса в направление "Природо-математическо" Честито! Гала ще става баба Честито! Гала ще става баба Чудото се случило на рождения ден на тв водещата Атаката за 50-ото НС ще започне от Бургас тази вечер в 18 часа Атаката за 50-ото НС ще започне от Бургас тази вечер в 18 часа Очаква се решаващ сблъсък на национални лидери днес и утре
Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Над 5000 души протестираха по улиците на Малмьо, за да се обявят против участието на  Еден Голан Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Климатолозите предупреждават за топлинни вълни, горски пожари, наводнения и бури с много голям интензитет и честота
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори