×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Рентгенографията означава много при заболявания на опорно-двигателния апарат и гръбначния стълб


Рентгенографията означава много при заболявания на опорно-двигателния апарат и гръбначния стълб
Д-р Ангелина Парапанова разясни какво точно представлява изследването и с какво допринася за диагностиката и лечението на пациенти с гръбначни проблеми
09 Декември 2021, Четвъртък, 17:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

При малки деца и бременни се прилагат нелъчеви методи на диагностика като магнитния резонанс, който е безвреден

Рентгенологът д-р Ангелина Парапанова е специалист с дългогодишен опит и богата професионална биография. Била е началник на Рентгеново отделение и директор на болница в гр. Елхово, била е и част от екипа на УМБАЛ – Бургас. Към момента приема пациенти и в Медицински център „Д-р Стайков“ Бургас

Специалистът разясни какво точно представлява рентгеново изследване на гръбнака и с какво допринася за по-нататъшното лечение и рехабилитация на пациенти с гръбначни проблеми.

- Д-р Парапанова, кога се прави рентгеново изследване на гръбначен стълб?

- Гръбначният стълб е една от най-важните структури в тялото на човека – той го държи изправено, разпределя собствената му тежест и осигурява връзка между множество кости – череп, ребра, гръбначни прешлени. В него се разполагат гръбначния мозък и отделящите се от него гръбначномозъчни нерви. Състои се от прешлени и има s-образна форма.

Рентгеновото изследване или така наречената рентгенография на гръбначен стълб е рутинна образно-диагностична методика, която има голяма информативна стойност при заболявания на опорно-двигателния апарат и гръбначния стълб.

При рентгенография на гръбначния стълб се изобразяват прешлените, дисковете както и околните тъкани.

- В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Определяне на причината за честите болки в гърба или крайниците, при чувство на слабост и изтръпване.

Извършва се и при диагностика на патологични промени в ставите на междупрешленните дискове, при различни травми на гръбначния стълб, фрактури, сублуксации на междупрешленните дискове, при диагностика на възпалителни процеси, дегенеративни заболявания, откриване на туморни формации.

Диагностиката на различни форми на гръбначни изкривявания също се осъществява чрез рентгенография. Прави се и при усложнения след навяхвания и фрактури (например, ефектите на компресионни фрактури).

Необходима и при пациенти с вродени аномалии на гръбначния стълб и при новородени с такива. Също така рентгенова снимка се прави и след оперативни интервенции на гръбначния стълб.

- Необходима ли е предварителна подготовка от страна на пациентите?

- За извършването на рентгенография на шийния и гръдния отдел на гръбнака не се изисква специална предварителна подготовка.

При заснемане на лумбалната област в някои случаи за по-ясно изображение се налага предварително почистване на червата чрез очистителна клизма, наличните газове в червата също могат да повлияят образа.

Жените в репродуктивна възраст задължително трябва да информират изследващия лекар ако има вероятност да са бременни.

Непосредствено преди рентгенография на гръбначния стълб трябва да премахнете всички метални предмети и дрехите от изследваната област. В някои случаи се налага заснемането на повече от една снимка на дадена област от различен ъгъл. По време на изследването е необходимо да стоите неподвижни.

Възможно е да Ви бъде поставена оловна престилка в тазовата област за защита на репродуктивните органи.

- Как се провежда изследването?

Рентгенографията на гръбначен стълб се прави във фас и профил. Правят се и прицелни снимки там, където се очаква да е патологичния процес. В зависимост от областта, в която се прави рентгеновата снимка, се различават следните рентгенографии:

- Рентгенография на цервикален (шиен) отдел;

- Рентгенография на торакален (гръден) отдел;

- Рентгенография на лумбалния (поясен) отдел;

- Рентгенография на сакрум/опашна кост.

Най-честите рантгенови снимки на гръбначния стълб са тези на шийните (C) и лумбо-сакралните (LS) прешлени.

- Какво ще усетят пациентите по време на изследването?

- Рентгеновото изследване на гръбначен стълб не е свързано с неприятни усещания. Пациентите с травма могат да почувстват болка при опит да заемат правилната позиция, необходима за изследването.

- Има ли рискове от провеждането на изследването?

- По-висок риск има при изследване на малки деца и бременни. При тях се прилагат нелъчеви методи на диагностика като магнитния резонанс, който е безвреден.

- Какви са резултатите от проведеното изследване?

- Най-добрият резултат е когато прешлените на гръбначния стълб са с нормална големина и форма, извивката на гръбначния стълб е нормална и когато не се визуализират стеснени ставни междини, счупени прешлени, дислокации или чуждо тяло – фрагменти от стъкла или метали, инфекции, тумори и когато меките тъкани около гръбнака също изглеждат нормални.

- А когато се има отклонения от нормата?

- Тогава и нетренираното око може да види на снимката промяна във формата на прешлените. Тя може да се дължи на фрактура (счупване) на прешлени – наличие на фрактурна линия и фрагменти. Други причини за аномалии в формата на гръбнака са:

- Чуждо тяло – фрагменти от стъкла или метали;

- Дислокация на междупрешленни стави;

- Наличие на остеопороза, остеофити, шморлови телца.

За някои заболявания са характерни промени в костния строеж – виждат се остеолитични или остеосклеротични огнища, стеснение на междудисковите пространства.

Патологичните изменения на гръбначния стълб могат да се дължат на някои от следните заболявания:

- Счупвания на гръбначния стълб – компресионни и луксационни;

- Възпалителни заболявания – спондилити;

- Анкилозиращ спондилартрит (болест на Бехтерев);

- Спондилози;

- Спондилолистеза;

- Дискова херния;

- Изкривявания - сколиоза, кифози, лордози;

-Тумори на гръбначния стълб – доброкачествени, злокачествени, метастатични;

- Други заболявания.

Ранната диагностика е ключова, затова при болка, дискомфорт, скованост в гърба, консултацията при специалист не бива да се отлага.

- Какво лечение следва след откриването на някои от изброените от Вас проблеми?

- Лечението често е комплексно. Провежда се от неврохирурзи, невролози, ревматолози, ортопеди, специалисти по физикална терапия и рехабилитационна медицина, мануална терапия и акупунктура, каквито могат да бъдат намерени в Медицински център  „Д-р Стайков“ и Специализирана болница за рехабилитация „Стайков и фамилия“. И двете медицински заведение работят по здравна каса, и на свободен прием.

Важно е да се отбележи, че съчетаването на първоначално извънболничната рехабилитация и физиотерапия с последващо болнично лечение в специализирани структури, имат значително по-голяма ефективност при овладяване на симптоматиката.

Час за преглед и изследвания при д-р Ангелина Парапанова, като   и при  д-р Сергей Недялков  - специалист – рентгенолог в Медицинския център , можете да си запишете на тел.: 056 99 60 06 и 0892 99 60 06 или на място на регистратура. Лечебното заведение се намира на бул. Транспортна 33, точно до мол Бургас Плаза.

За планов прием в Специализирана болница за рехабилитация „Стайков и фамилия“  може да позвъните на тел. 0899 962 835.


В категории: Здраве , Бургас


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат 16/05/2024, Четвъртък 22:00 0
Флагман.БГ Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица 16/05/2024, Четвъртък 20:40 3
Флагман.БГ Никога не пръскайте парфюм върху косата си Никога не пръскайте парфюм върху косата си 16/05/2024, Четвъртък 20:21 0
България Всички новини
Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) На място има полицейски екип и психолози РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат Вижте в следващите редове кои качества силният пол намира за атрактивни 4 черти на поведение издават ниско самочувствие 4 черти на поведение издават ниско самочувствие Ето кои са те  Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Ето кои са късметлиите според астролозите Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Университетите са провокирани преди най-светлия празник да подготвят протестни действия  Рецепта за пълнен патладжан с кайма Рецепта за пълнен патладжан с кайма Ако обичате вкусните и засищащи ястия, то този патладжан е точно за вас. Гарантираме, че никой на масата няма да остане гладен Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица Подозренията се появиха след участие на чаровната брюнетка Пробвали ли сте монашеска баница с ябълков пълнеж, нещо уникално е! Пробвали ли сте монашеска баница с ябълков пълнеж, нещо уникално е! Ако някой ми беше казал, че кекс с ябълки ще е такава вкусотия, нямаше да му повярвам никога Нойзи не се яви на делото за конфискация на автомобила му, съдът го глоби Нойзи не се яви на делото за конфискация на автомобила му, съдът го глоби Насрочено е следващо заседание на 6 юни, тогава ще стане ясно дали БМВ-то на Нойзи ще бъде конфискувано
Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори