×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Лорис Мануелян - лекарят с голямо сърце, поетът с китара и душа на благородник


Д-р Лорис Мануелян - лекарят с голямо сърце, поетът с китара и душа на благородник
Негови избрани стихове и песни бяха публикувани неотдавна в сборника „Първо беше ден, а после вечер…“, а със сигурност няма медик, който не знае "Моята молитва"
03 Декември 2021, Петък, 20:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА, Снимки: Авторът

 От шест месеца той се е завърнал като началник на Отделението по хемодиализа в Бургас и в момента се опитва да го вдигне на крака, сформирайки нов екип от специалисти

Едва ли има бургазлия, който не познава д-р Лорис Мануелян - лекарят с голямо сърце, поетът с китара и душа на благородник. Той е отличен специалист и диагностик, ръководил е над две десетилетия Отделението по хемодиализа в УМБАЛ-Бургас, след което става заместник-кмет с ресор здравеопазване и защитава интересите на бургаските лекари, а след това е избран за първия общински лекар на Бургас. От шест месеца той се е завърнал като началник на Отделението по хемодиализа в УМБАЛ-Бургас и в момента се опитва да го вдигне на крака, сформирайки нов екип от специалисти. При тази новина се завръщат и пациентите, които предпочитат грижата и професионализма на един от най-добрите лекари по хемодиализа и нефрология в национален мащаб.

Не всеки от нас знае обаче, че в личен план д-р Лорис Мануелян е изключително интересен човек – той е поет, музикант, бард. Като всеки български арменец, той много държи на семейните ценности. Част от родата му е от Сливен и има връзка с великия Хаджи Димитър - прабаба му е омъжена за племенника на героя - Господин, който създава своето семейство в Бургас.

Лорис Мануелян има двама синове – Карен и Самуел, като по-големият – Карен Мануелян, също е лекар-дерматолог и практикува в Англия. Лорис Мануелян вече е и горд дядо. И тримата със синовете му обичат музиката и свирят на китара, а когато се съберат, в семейната им къща е истински празник.

Ако видите Лорис Мануелян да си говори сам на улицата, не се учудвайте. Толкова много хора го търсят за медицински и приятелски съвет всеки ден, че той ползва нонстоп хендсфрий устройство, за да отговаря по-лесно и да помогне на всеки. Преди десетина години д-р Мануелян лежа за кратко в болница. Дори тогава не спря да вдига телефона си и от леглото да консултира и помага на хората.

Днес откриваме д-р Мануелян на работа заедно с екипа му в Отделението по хемодиализа в УМБАЛ-Бургас

Лорис Мануелян пише поезия, и то прекрасна. „Пиша стихове от дете и това за мен не е професия. Правя го по вдъхновение, а не по поръчка. Трябва да има събитие, което да ме трогне и не съжалявам, че е така. Първата ми стихосбирка я издадоха мои приятели, без дори аз да знам. Втората е сборна от цели три, тъй като имам други две стихосбирки, които така и не издадох. Писането за мен е хоби, но към него съм бил толкова отговорен, колкото и към професията си. Винаги съм искал да пиша творби, които имат естетическа и философска стойност“, споделя той пред Флагман.бг.

Негови избрани стихове и песни бяха публикувани неотдавна в сборника „Първо беше ден, а после вечер…“. Той свири чудесно на китара и има въздействащ глас. Неговата песен „Моята молитва“ се превърна в неформален химн на българските лекари. Музикалният му идол е Джон Ленън.

„Китарата и музиката са ми любимите неща в живота, без които не мога да живея. Нямам ден, в който поне 2 часа да не слушам музика, да не се посмея или да не прочета нещо, това ме държи млад, съветвам всеки човек да го прави“, казва с усмивка д-р Мануелян.

Наравно с поезията, д-р Мануелян обича свободата на личността. Затова в кабинета му винаги стои портрет на Христо Ботев, редом до снимката на баща му – известният бургаски адвокат Карекин Мануелян. Докторът е известен като един от най-активните радетели за демократизация на управлението и обществото ни още от началото на 90-те години на миналия век.

Днес в Отделението по хемодиализа украсяваха коледната елха

Лорис Мануелян е изключително горд от личната си среща с музикалната легенда от арменски произход Шарл Азнавур. Запален левскар е. Обиколил е света, моретата и океаните като корабен лекар.

„От околосветското ми пътешествие с кораб, което направих през 2006 г., съм запазил най-хубавите си спомени, четири пъти прекосих екватора и обиколих цялото земно кълбо. Това беше страхотно преживяване – като опит и като впечатления. Тогава написах и много стихотворения. От този период е и „Моята молитва“, което е, така да го наречем „моралният кодекс на лекарите“, споделя той.

Д-р Мануелян по време на околосветското му пътешествие с риба, уловена от океана край Перу

Д-р Лорис Мануелян дълги години заема ръководни длъжности в УМБАЛ Бургас. Три мандата беше зам.-кмет на Община Бургас в екипа на Димитър Николов. Член е на множество български и международни организации на нефролозите, тъй като това е основната му специалност. Споделя обаче, че много често носи работата си вкъщи и мисли за проблемите, натрупани в отделението, което ръководи, както и за своите пациенти.

Средното си образование е завършил в Славейковото училище и в СУ „Св. св. Кирил и Методий“, а след това в Английската гимназия. Приемат го Българска филология, когато влиза в казармата, но по съвет на баща си решава да кандидатства и Медицина след първата прослужена година. През 1981 г. завършва тази специалност с отличие.

Споделя още, че първоначално се насочил към журналистиката и от съвсем невръстни години печатал в различни издания. Бил е кореспондент на в. „Черноморски фронт“, печатал е в сп. „Родна реч“, сп. „Пламък“, както и в студентски издания. Медицината обаче при д-р Мануелян е и по наследство. В рода му има лекари, които са завършили в Швейцария и са работили в Истанбул, но по време на арменския геноцид са убити.

„В началото медицината беше много трудна, защото беше до голяма степен зубрене, а аз не бях от хората, които го правят. След трети курс ми стана много интересно и реших, че това е моето призвание. Едни от най-щастливите ми години бяха студентските. Тогава можех да се разгърна във всяка сфера, в която имам интерес. Играх и във футболния отбор на Института, водех студентския театър във Варна, където спечелихме много награди“, споделя д-р Лорис Мануелян.

Скъп спомен на д-р Лорис Мануелян заедно с колеги

След като завършва, д-р Мануелян започва работа в Бърза помощ в Бургас. „Работата ми там за мен беше една страхотна школа. Когато се срещаш с най-неочаквани и тежки състояния, при които трябва да се реагира бързо, трупаш огромен опит. Когато се налагаше да хоспитализираме пациент, ние продължавахме да следим развитието и се учехме от отлични лекари“, споделя д-р Мануелян.

След това той се насочва към Отделението по хемодиализа и нефрология, квалифицира се и в т. нар. диализна хирургия, защитава първа специалност вътрешни болести и втора – нефрология. Изучава и Здравен мениджмънт.  

Само на 35 г. д-р Лорис Мануелян става най-младият шеф на отделение в бургаската държавна болница, след като неговият учител д-р Братов умира внезапно. Д-р Братов е един от създателите на диализата в България, а д-р Лорис Мануелян е причината за разцвета на отделението в Бургас, което ръководи от 1989 г. до 2007 г., когато приема да стане зам.-кмет по здравеопазването в Община Бургас и част от екипа на Димитър Николов. В това свое качество той отново защитава интересите на своите колеги и Отделението по хемодиализа. Въпреки обществената си позиция, д-р Мануелян никога не е прекъсвал практиката си като лекар.

Лорис Мануелян е един от създателите на Българския лекарски съюз и води активна съсловна дейност. Той е избран за член на УС на БЛС и един от първите преговарящи със Здравната каса, а след това става председател на Етичната комисия, която кове морала и етиката на съсловията. Първият рамков договор, създаден с негово участие, е най-добрият, правен досега в България.

Кадър от учредяването на Българския лекарски съюз

Създаденото от него Отделение по хемодиализа и нефрология в Бургас е за пример на цяла България, защото затваря в един кръг цялата нефрология. Д-р Лорис Мануелян е първият български нефролог, получил сертификат по диализна хирургия.

След т. нар. здравна реформа обаче отделенията по хемодиализа и нефрология са разделени и това за д-р Мануелян е разочарование. „На диализата започна да се гледа като на „крава за доене“ или място, където трябва да се правят пари“, казва той с огромна тъга. А когато се появяват частните диализни центрове и отнемат пациентите, които се водят леки случаи или с по-висок социален статус. „Държавните болници не разполагат с финансов ресурс и затова ситуацията изглежда даже като че ли изоставена – има нужда от ремонт, от апаратура, от по-високи заплати за персонала. Дано някой ден всичко това се оправи, защото частните центрове са с луксозни условия и си подбират пациентите. А когато някой се влоши, го изпращат при нас. Тук са и най-тежките случаи. Ние с тях можем да се конкурираме единствено на базата на професионализма и човеколюбието, а не по лукса. Винаги съм казвал, че не е чак толкова важно какъв е корабът, а екипажът, който го управлява“, вярва д-р Мануелян.

В момента в екипа си той има две млади момичета и вярва, че те ще продължат делото му. „Те влязоха с много силни стъпки в нефрологията. Д-р Дарин Осман и д-р Мая Стоянова вече започват своята специализация и получиха отлични резултати от изпитната комисия преди дни. Сигурен съм, че след 4 години ще бъдат завършени специалисти с опит“, казва д-р Мануелян.

Д-р Мая Стоянова (вляво) и д-р Дарин Осман

Като един от най-добрите лекари в неговата област той има хиляди излекувани пациенти по целия свят, част от които и до ден-днешен му се обаждат, за да чуят как е и могат ли да му помогнат. С усмивка на лицето д-р Мануелян си спомня за младо момиче, което е включено на диализа едва на 16 г., впоследствие му е направена трансплантация на бъбрек. „Тя и до днес ми се обажда. След като започна да води пълноценен живот, замина за Англия, където се омъжи, роди две деца и в момента вече ми звъни и ми казва, че е горда баба“, споделя д-р Мануелян.

Благодарение на д-р Лорис Мануелян и работата му като заместник-кмет и връзките с депутати в Народното събрание в България се въвежда медико-социалното обслужване, както и Наредба за подкрепа за нуждаещи се пациенти в община Бургас. Първият проект за патронажна грижа също е разработен в Бургас с негово участие.

Д-р Лорис Мануелян е запален левскар, синовете му също

Негови благодарни и високопоставени пациенти и до днес помагат на отделението, в което работи д-р Мануелян. Спонсорирали са дейности, правили са ремонти, закупували са апаратура.

В момента обаче той отчита много проблеми, които според него са рефлекс от състоянието на цялото ни здравеопазване. „Държавните болници са поставени пред тежката задача да оцеляват с много малко пари и почти без подкрепа от държавата, в сравнение с частните болници, които имат икономически стабилен инвеститор. А нас държавата сякаш иска да ни унищожи или да ни превърне в лечебни заведения, които са за бедни и много тежки случаи“, казва с огромна тъга д-р Лорис Мануелян.

Първо във Флагман.БГ! Вижте проекта за паметника на медиците в Бургас и къде ще бъде разположен

В момента д-р Мануелян е подел благородна кауза. Той е основен мотор за изграждането на паметник на българските медици. Мястото на монумента е избрано – точно пред корпуса на УМБАЛ-Бургас. Скулптурата се състои от три фигури – двама медици, мъж и жена, които поддържат един болен човек. Никола Станчев е скулпторът, вече има решение на Общинския съвет и текат административните процедури.

Това е втората стихосбирка с избрани негови стихове и песни, издадена в края на 2020 г.
За това стихотворение д-р Мануелян е получил вдъхновение през нощта, на следващия ден разбрал, че много близък негов приятел е починал
Едно от любимите стихотворения на д-р Лорис Мануелян

 


В категории: Здраве , Бургас


Флагман.БГ Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си 22/05/2024, Сряда 12:40 1
България Всички новини
Тя чукна 60 г., още е самотна майка Тя чукна 60 г., още е самотна майка Малкият Тео е пръв приятел с децата на Сергей Станишев Поморийският читалищен театър ще зарадва публиката с най-новата си постановка „Балкански синдром“ Поморийският читалищен театър ще зарадва публиката с най-новата си постановка „Балкански синдром“ Премиера – 27.05.24 г. /понеделник/ от 19.00 ч. в залата на НЧ „Просвета 1888“ Дружка на Тита и Гери-Никол се омъжи тайно за бургаски рапър Дружка на Тита и Гери-Никол се омъжи тайно за бургаски рапър Щастливата двойка възпя любовта си в песен Противоречие между синдикатите и държавата за минималната заплата - ето къде се корени Противоречие между синдикатите и държавата за минималната заплата - ето къде се корени Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то трябва да се случи Шансът да има правителство след изборите била 50 на 50, важно било кой ще е втори Шансът да има правителство след изборите била 50 на 50, важно било кой ще е втори Доц. Инджов: Най-лесно ще се направи коалиция, ако "Възраждане" са втори Експерт: В момента е невъзможно да купите ново жилище от строителя Експерт: В момента е невъзможно да купите ново жилище от строителя доходи от няколко години насам бележат сериозен ръст, както и има ниски лихвени нива по кредитите, отбелязва Александър Бочев Никога не обличайте тези дрехи в самолет Никога не обличайте тези дрехи в самолет Понякога комфортните дрехи по време на полет могат да ни изиграят лоша шега Елате на фестивал „Подмлади града“ пред зала „Младост“, скоро започва и ремонтът й Елате на фестивал „Подмлади града“ пред зала „Младост“, скоро започва и ремонтът й Събитието е подходящо за цялото семейство и предлага множество възможности за забавление и социализация Изхвърлете я, скоро няма да Ви трябва Изхвърлете я, скоро няма да Ви трябва Трудовата книжка се дигитализира  Баскетболната легенда Дечо Коешинов – от спортната зала в Айтос към 50-ото НС Баскетболната легенда Дечо Коешинов – от спортната зала в Айтос към 50-ото НС Във вените му тече айтоска кръв, а най-голямата му кауза в парламента ще бъде реализирането на северния обход на града
Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори