×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо не трябва да се вдига максималният осигурителен доход


Защо не трябва да се вдига максималният осигурителен доход
Кирил Петков намекна, че няма защо да се притесняваме, но така ли е в действителност?
30 Ноември 2021, Вторник, 20:59 ч.
Автор: Флагман.БГ

Да се опитваш да компенсираш дефицита в НОИ чрез вдигане на осигурителната тежест е като да лепиш пробойна на кораб с тиксо

Този уикенд приключиха преговорите за правителство между „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Българска социалистическа партия“. Или поне публичната им част приключи – тази която се предаваше на живо в интернет. От това, което видяхме преговорите като цяло минаха в относителна хармония между позициите на отделните партии.

Някои сериозни разногласия обаче се проявиха при обсъждането на данъчно-осигурителната политика. Ябълката на раздора се оказа максималния осигурителен доход. От ПП и БСП твърдо настояват за неговото вдигане с поне 450 лв. през 2022 г. – предложение, което беше остро и правилно разкритикувано от представителите на „Демократична България“.

Ключовият проблем с увеличаването на максималния осигурителен доход бе обяснено много точно от Георги Ганев от ДБ по време на преговорите. Начинът, по който работи пенсионното осигуряване и социалната система като цяло е такъв, че подобно вдигане само ще засили стимулите работещите да не се осигуряват на реалните си доходи, пише Георги Вулджев за ekipbg.com

Пенсионната система слага твърде малка тежест върху индивидуалния финансов принос към нея чрез платени осигуровки. Сиреч, пенсията, която ще получаваш като пенсионер не е правопропорционална на това колко пари си внесъл в държавния пенсионен фонд. И когато внасяш повече след вдигане на осигуровките, това не означава, че бъдещият ти пенсионен доход също ще бъде увеличен пропорционално.

Това не решава проблемите на пенсионната система

За това има много причини. Първата и най-съществена е, че държавния (първи) стълб на пенсионната система страда от огромен хроничен дефицит. Приходите от осигуровки във фонд „Пенсии“ към НОИ стигат, за да се покрият едва 40% от разходите за пенсии. Основният фактор причиняващ този дефицит е застаряващото население. Понеже механизмът на държавния стълб е разходопокривен, сиреч пенсиите на настоящите пенсионери идват от заплатите на настоящите работещи, при настоящите демографски тенденции няма как дефицитът в пенсионната система да не расте. Един начин за частично компенсиране на този дефицит е да се вдига възрастта за пенсиониране, друг е да се вдигне осигурителната тежест. Именно второто предлагат от „Продължаваме промяната“ и БСП.

Само че да се опитваш да компенсираш дефицита в НОИ чрез вдигане на осигурителната тежест е като да лепиш пробойна на кораб с тиксо. Единственото дългосрочно решение е фундаментална пенсионна реформа, каквато описах още през 2018, когато от ЕКИП инициирахме кампания в тази посока. Някои от нашите предложения за реформа се появиха в програмите на някои партии. Например, чуха се предложения за вдигане на вноските към втория, частен стълб на пенсионната система, за сметка на тези към държавния. Това определено би било стъпка в правилната посока. Поради демографската ситуация, ако искаме да спасим пенсионната система и да може настоящото младо поколение да има пенсии, трябва да се върви към система базирана изцяло на индивидуални партиди, попълвани от спестявания, които се инвестират, а не се преразпределят.

Покачването на максималния осигурителен доход е несправедливо

Когато стане дума за максималния осигурителен доход е много важно да се отчете и че функцията на пенсионната система не е да прави някого богат. Нейната функция е да осигури санитарен минимум за пенсиониране – минимален пенсионен доход, който гарантира само и единствено, че че съответният пенсионер няма директно да тежи на други. Ако плащаш осигуровки върху 5000 лв. заплата ще получиш ли 5 пъти по-висока пенсия от тези, които плащат осигуровки върху 1000 лв.? Разбира се, че не. Също трябва да се отчете, че осигуровки не се внасят само за пенсии. Осигурителни вноски се внасят и за безработица и за общо заболяване, и майчинство, и други социални помощи. Когато един програмист с 3000 лв. заплата внася един и същ процент от дохода си с някой на заплата 1000 лв., това значи ли, че програмистът ще ползва 3 пъти повече социални услуги от осигуряващия се върху по-ниската сума? Разбира се, че не.

Да, системата работи по този начин именно защото е социална, тоест преразпределяща от тези с по-високи доходи към тези с по-ниски (или никакви). Да, ясно, че целта е да се гарантира някаква минимална „спасителна мрежа“ за хората в риск от бедност. Но не трябва да забравяме, че това, което е социално много често е и несправедливо, както опростения пример горе красноречиво илюстрира. И колкото „по-социални“ се опитваме да бъдем по отношение на максималния осигурителен доход, толкова по-несправедлива ще е системата. Именно затова е абсолютно задължително да има горен праг на дохода, върху който се плащат осигуровки. В противен случай диспропорциите между внесеното и извлеченото от социалната система за хората с високи доходи биха били абсолютно абсурдни. Именно затова предложението на БСП този максимум да отпадне напълно е безумно.

Осигурителната тежест трябва да пада с покачването на дохода

Неадекватно е и предложението на ПП да се обвърже максималния осигурителен доход с растежа на средната работна заплата. В определен смисъл това е дори по-зле от сегашното положение на ад-хок политическите решения. Ако максималният осигурителен доход се дефинира спрямо средната работна заплата, това на практика наказва растежа на доходите в България. Защото, както стана ясно, няма правопропорционална връзка между това колко внасяш в социалната система и колко извличаш от нея. Именно в тази връзка депутатът Мартин Димитров от ДБ правилно отбеляза, че вдигането на максималния осигурителен доход застрашава икономически растеж, наказвайки професиите с най-висока добавена стойност.

Истинската реформа, от която има нужда осигурителната система е регресивна диференциация на ставките. Понеже колкото по-висок е дохода, толкова по-малка е връзката между внесеното и извлеченото в системата, най-логично е осигурителната тежест да пада с покачването на дохода. Нека илюстрирам с прост пример. Общата осигурителна тежест у нас през 2021 е средно 28% от брутната заплата, а максималният осигурителен доход е 3000 лева. Представете си лице, което получава 3000 лв. заплата. Може да се въведе диференциация, при която върху първите 1000 лв. от заплата се плаща пълната тежест от 28%, върху следващите 1000 (до 2000) се плаща 18% и върху последните 1000 лв. тежестта е 8%.

Подобна диференциация на осигурителната тежест според нивото на дохода би компенсирала (поне донякъде) несправедливите аспекти на осигурителната система, докато запазва социалната  есенция. Друг проблем, който се решава по този начин е и отрицателния стимул срещу ръста на доходите. Такава система не би наказвала бизнесите, които плащат високи заплати.

Къде се изгуби реформисткият дух на „Продължаваме промяната“?

Уви, водещите лица на „Продължаваме промяната“ засега упорито отказват да слушат здравия разум. Кирил Петков ни в клин, ни в ръкав намекна, че няма защо да се притесняваме от увеличаване на максималния осигурителен доход, защото „парите вече няма да се крадат“. Първо, идеята, че може да има „нулева корупция“ е много пожелателно мислене и второ, това не е релевантно към конкретния спор, който се води относно вдигането на осигурителната тежест. Това дали парите от осигуровки се крадат или не е съвсем отделна тема.

„Продължаваме промяната“ спечелиха изборите с обещанията за дълбоки структурни реформи. Уви, вдигането на максималния осигурителен доход дава сигнал, че по-скоро ще се върви в обратната посока. Ако наистина са сериозни реформисти, които искат значително да подобрят стандарта на живот в България в дългосрочен план, дълбока реформа в пенсионната система трябва да е един от първите приоритети на новите надежди на българската политика. Вдигането на максималния осигурителен доход е просто продължаване на политиката водена от ГЕРБ. В последния си мандат ГЕРБ вдигна максималния осигурителен доход няколко пъти от 2600 лв. на 3000 лв., въпреки че обеща в предизборната си програма да не увеличава данъчно-осигурителната тежест. Същото, което прави „Продължаваме промяната“ сега.


В категории: Бизнес


4
Коментара по темата
4.
До2
01.12.2021 09:17:11
0
0
Не, друже, от младите работещи трябва да очакваме да се опълчат на работодателя да престане със шикалкавенето по "минималната заплата" !
Минималната заплата в момента е параван .90% от работещите са НАЗНАЧЕНИ на минималната и осигурени на нея, но реално получават поне двойно...
3.
Аха , разбрах
01.12.2021 09:07:10
0
3
Значи ако някой се осигурява на 1000 лв, а един програмист се осигурява на 3000, това означава ли, че програмистът ще ползва 3 пъти повече социални услуги ?
Разбира се , че не !
Правилно!Не е справедливо...
Но ако един работник от чистотата получава 700 лв, а един програмист взема 7000 лв, това означава ли, че програмистът ще изяде 7 пъти повече хляб ?!
Разбира се, че не !
2.
Реалист
01.12.2021 07:06:52
0
7
Едно нещо не разбирам.
Увеличават минималната пенсия на 420 лв, това не е лошо, но в същото време минималната заплата е 650, от които след дамъци работещия получава 504 лева и ние от този работещ за 504 лева очакваме да има самочувствието да ражда/прави деца и да ги отглежда с тези пари, а бабата с 450лв пенсия очакваме да гледа само себе си?
Според мен разликата между минимална пенсия и минимална заплата би трябвало да е двойна, за да може работещия да отглежда себе си и поне едно негово дете на същия стандарт както би живял и пенсионер с минимална пенсия. Все пак от младите работещи очакваме да раждат и отглеждат деца, имаме огромен проблем с демографията, как един млад да се реши да прави и отглежда деца с подобни заплата, и какво ще е качеството на поколение отгледано с доход доста по нисък от минимална пенсия?
1.
Дядо
01.12.2021 01:55:32
1
7
НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИРМИ, ПРИТЕЖАВАНИ ОТ БЪЛГАРИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО на: защитно облекло, лекарства с доказана безопасност за пациента, храни, дрехи и обувки, електроника и софтуер, генератори за чиста свободна енергия, машини – 50 % НАМАЛЕНИЕ НА ДАНЪЦИТЕ ! 80% съкращаване на бюрократичния апарат в следващите 5 години с преквалификация и пренасочване на кадрите в материалното производство ! Илия Вълков познат на света като Yull Brown създаде технологията на Брауновия газ. Той измина 1600 км с кола, оборудвана с две Браунови батерии, превръщащи водата от 4-литровия резервоар в гориво. След 1984 г. в Китай използват неговия Браунов генератор за неутрализиране на радиоактивни отпадъци. Инж. Чавдар Каменаров създаде „Технология за добив на Браунов газ и полиметали от морска вода“. Проф. Димитър Митев от ВХТИ “Асен Златаров“ Бургас използва симбиоза между хладилна уредба или климатична инсталация и цикъла "БК" на Ренкин за получаване на чиста евтина енергия. И още хиляди открития събират прах, докато икономиката умира и българите мизеруват ! Време е българските политици да ускорят внедряването на постиженията на българските откриватели в българската икономика !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Примерът е взет от датските общности, които често обичат да празнуват заедно Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Пред съда Светослав обяснил, че прибрал тялото на Десислава, защото в къщата имало плъхове 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Бургаският конкурс на името на Петя Дубарова не е само най-добрият литературен форум за средношколско творчество Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки Едва на 38 години почина известен волейболист Едва на 38 години почина известен волейболист Загуби битката с рака  Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град.
Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни 
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори