×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Епархийския съвет към Арменската църква с остра позиция срещу наш държавник


18 Ноември 2021, Четвъртък, 14:34 ч.
Автор: Флагман.БГ

Плевнелиев поощрил и одобрил нарушаването на човешките права, действия граничещи с геноцид спрямо мирното население, казват от епархията

Председателят на Епархийския съвет към ААПЦ Антраник Шакариян реагира остро на поведението на президента Росен Плевнелиев: мандат 2012-2017 г. Плевнелиев се вживя в ролята на азерски световен защитник в кървавия конфликт за Нагорни Карабах срещу арменския народ. Това се случи в Баку по покана фондация, близка до президентската фамилия, по повод година от края на кръвопролитията, разрушенията и прекрояване на граници. Шакариян с Декларацията по-долу се възмущава от Плевнелиев, че е поощрил и одобрил нарушаването на човешките права, действия граничещи с геноцид спрямо мирното население. Включително употреба на забранени оръжия по територия, която бе извоювама с кръв от арменците след разпада на СССР и така бе възстановена историческа несправедливост. Отделно през 2016 г. бе извъшен общонационален референдум в Нагорни Карабах, с участието на международни наблюдатели, включително и български политици.  Шакариян засяга и скандалния факт, че са унищожени и културни ценности от световна величина. Той бе в челните редици при големия протест преди година пред посолството на Азербайджан когато представители на арменската общност от цялата страна осъдиха агресията срещу невинните жертви. Тогава множеството беше посрещнато с провокатовни действия-силна музика на чужд език от поставени предваритолно тонколони.Нещо повече посолството беше облепено с транспаранти с убити хора,като намека бе, че това е извършено от арменците.
"Явно за г-н Плевнелиев хилядолетният съюз и изпитано братство с България няма никакво значение. Той си позволява и да укорява и ЕС, че не е вземала страната на Азербайджан.Що за позор е това?", коментира Антраник Шакариян,който не един път е изявявал позиция по болния въпрос. Както и по други, от обществено значение.


Припомняме изказването на Плевнелиев, цитирано от доста медии:

"Когато бях президент на България в периода 2012-2017 г., критикувах подобна позиция на ЕС, която смятах за погрешна. Исках ЕС да каже: Армения извърши агресия, имаше голяма несправедливост и след 30 г. Азербайджан успя да изкорени тази несправедливост. Сега Азербайджан сам възстанови правосъдието и най-накрая изпълни резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Между другото, преди началото на втората карабахска война винаги съм призовавал международните организации, по-специално ООН, да демонстрират волята си и да предприемат строги мерки срещу Армения. Недопустимо е една държава - членка на ООН, да пренебрегва толкова грубо международното право", е част от озявлението на Плевнелиев.

Ръководството на Епархийския съвет към Арменската Апостолическа Църква в България и цялата общност изрази крайно възмущение от поведението на бившия държавник.

 
"ДЕКЛАРАЦИЯ

на Епархийски Съвет на Арменска Апостолическа Православна Света Църква (ЕС на ААПСЦ) в Република България

По повод изказване на Росен Плевнелиев президент на България (2012—2017 г) на 11-ти ноември 2021г., в рамките на Осмото издание на глобалния форум в Баку на тема “Светът след COVID-19”, съдържащо квалификации и оценки, касаещи отношенията между суверенните държави Армения и Азербайджан, Епархийският Съвет на Арменската Църква в Република България изразява своето категорично неодобрение и възмущение от меко казано неуместното поведение на държавния глава.

Статутът на гост на фондация (макар и близка до правителството на Азърбайджан) нито за миг не отменя отговорностите, които позицията на държавен глава и активен политически деятел вменяват.

В тази връзка от свое име и от името на Арменската православна общност в Република България намираме за крайно укоримо поведението на г-н Росен Плевнелиев, който на официален форум си позволява да адмирира Азербайджан за военната победа в Нагорни Карабах и то в деня, възпоменаващ примирието, сложило край на Първата Световна Война, да хвали действията на азерската армия и да ползва груби и обидни квалификации по отношение на арменската държава и народ .

Изказването му провокира и въпроса: В качеството си на какъв г-н Плевнелиев си позволява да се самообявява за изразител на мнението на балканските народи и да им вменява ролята на аплодиращи един военен конфликт със сепаратистки корени. Плевнелиев се явява възхвалител на военни действия, нарушаване на човешки права, неспазване на Женевската конвенция за отношението към военноплениците, подписана на 12.08.1949 и влязла в сила на 21.10.1950, забраната за употреба на определени оръжия и боеприпаси срещу цивилни и военни лица, както и умишленото унищожаване на исторически културни цености от световно значение.

Твърдим отговорно, че арменската диаспора е сред най-миролюбивите, толерантни и интегрирани общности в България, която от поколения демонстрира родолюбие и патриотизъм към втората родина на дедите си в пъти по-автентична от тези на много политически деятели. И от тази си позиция питаме г-н Плевнелиев кой го е упълномощил да твърди от името на всички българи, че те са радостни от уреждането (с насилие и кръв) на конфликта в Нагорни Карабах. В качеството си на държавен глава-обединител на европейска България или на симпатизант на азерските военни части той укорява ЕС за пасивно поведение към конфликта между Армения и Азърбайджан?

Смятаме, че един отговорен държавник е недопустимо да губи мярка в публичното си говорене, още повече, когато става дума за отношения между трети страни. Г-н Плевнелиев многократно е декларирал и подчертвал непоколебимите си пронатовски и проевропейски убеждения, а в същото време на форума в Баку удобно забравя, че веруюто на ЕС е съюз на нациите и националните интереси са над всичко и се опитва да вмени на ЕС ролята на световен полицай.

Подобно говорене от страна на държавен глава е предпоставка за появата на сенки, съмнения и напрежение по отношение на държавата България от страна на засегнатите.

Аплодирането на военна агресия и легитимирането на езика на омразата спрямо Армения от страна на азърбайджанските домакини на г-н Плевнелиев намираме за крайно несъвместими с отговорното държавническо поведение. Призоваваме г-н Росен Плевнелиев да проявява отговорност в говоренето си в публични форуми, без значение за чия сметка и под каква фасада се организират и провеждат те. Защото, зачитайки, без условия и уговорки, действащото правило, че няма бивш президент, напомняме, че негов дълг е да се придържа към отговорно поведение, което приляга на държавен глава.

Всичко друго би било не просто срам за политическата класа, но и дебела и тъмна сянка върху България.

Антраник Шакариян

Председател на ЕС на ААПСЦ в България"




10
Коментара
10
Коментара по темата
10.
2013
18.11.2021 22:55:21
0
5
Националният отбор на България по футбол бе посрещнат със скандирания "Българи - цигани!" при пристигането си за световната квалификация в Ереван.
9.
*********
18.11.2021 18:24:01
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8.
Хахаххахаха
18.11.2021 17:47:48
5
5
Един турско-герберастки трол се активирал с няколко имена, смях :)) Същия, който агитираше за ваксини.
А по темата- Че плювналиев има ли адекватно изказване?
7.
Пишман Тарикатян
18.11.2021 16:31:29
4
4
Такава съдба очаква малкото останали съюзници на Путя по света и у нас, тик-так...
6.
Турчин ,Анадолец
18.11.2021 16:31:01
6
11
Антраник Шакариян как е? Как е сърцето? Колко тупти от страх? Антраник Шакариян, освен да пишите и разпространявате деклараций и да лъжете света друго не можете. Но там е въпросът,че светът вече не ви вярва.Светът видя това което оставихте след себе си в Карабах. Ако искаш иди и ти да видиш разрушенията, и опустошенията причинени от твоя народ. А за бомбардировките на мирни села и градове няма да говорим. За Ходжалъ , 26 февруари 1992 г. въобще да не говорим. Боли ли Шакариян? Боли, ти нашата болка не си почувствувал и никога няма да я разбереш. Но преди една година светът ви видя ,че сте лишени от достойнство, доблест и саможертва народ. Вие много лъжете и това се видя. Цял живот вече ще живеете в страх и унижение защото нямахте доблестта и смелостта да умрете на фронта.
5.
*********
18.11.2021 15:54:51
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
4.
до Хамбаризцуцамян
18.11.2021 15:42:55
2
7
Престъпление ли е да криеш свои хора от извиргите и мръсните кръвожадни палачи на пъдаря от Правец? Какво трябваше да направи да ги предаде на кръвожадните агенти на Държавна сигурност ли? Ти човешсо достойнство и човещина имаш ли? Ти достойнство имаш ли? Всъщност ти ЧОВЕК ЛИ СИ? ИЛИ СИ НЯКОЕ ЧОВЕКОПОДОБНО ИЗЧАДИЕ?ХЕРМАФРОДИТ....КОЙ СИ ТИ?
3.
Турчин
18.11.2021 15:38:13
9
12
Арменците са долни, гадни ,страхливи индивиди,които са се крили под фустите на французойките,англичанките, американките и рускините и когато е минавало бурята пак излизали и са се правили на велик народ. Народ достоен за съжаление. Над 80.000 граждани на Армения днес работят и се препитават в Република Турция. Изпращат пари на своите роднини в Армения. Нямат срама да казват ,че Карабах е тяхна територия,плюс още 20% от историческата територия на Азербайджан. Има резулюций на ООН,ЕС Съвета за сигурност но Армения не зачита нито една. Когато светът ги остави само 42 дена насаме с Азербайджан вдигнаха ръце и свалиха гащи на третия ден. 10.000 дезертьори от арменската армия. Бягаха като ужилени. Пашинян си призна "Щом е толкова лестно елете и вие воювайте с турците . И още нлеят, деклараций разпространяват, плачат...Смешен плач, след като цял свят знае какво причиниха и какъв геноцид извършиха в окопираните а територий пък и не само там. Арменците исторически са кръвожаден и коварен народ, като се обърнеш ти забие ножа в гърба. Този път не се получи....
2.
Хамбаризцуцамян
18.11.2021 15:18:24
10
8
Кво очакват от ПОМАК Плевньо който в тв ефир си каза че баща му партиен БКП секретар през 1984 Възродителния процес КРИЕЛ БРАТОВЧЕДИТЕ си мюсилмани в мазето
А и арменците са стиснати само вземат НЕдават а АЗЕРИТЕ са ларж
1.
Битият, бит...
18.11.2021 14:50:42
0
8
Както пееха ABBA:
There was something in the air that night
A Turkish drone,
Armando...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори