×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Галя Желязкова: Хаосът на служебното правителство ще остави хиляди без дърва през зимата


Галя Желязкова: Хаосът на служебното правителство ще остави хиляди без дърва през зимата
Проблемът е сериозен, а реални мерки за разрешаването му не се вземат, предупреди кандидатът за народен представител от ГЕРБ в Бургаския избирателен район
26 Октомври 2021, Вторник, 22:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Най-тежко е положението в Созопол, Руен и Айтос, където хиляди домакинства са изправени пред невиждана от десетилетие криза, каза кандидатът за народен представител от ГЕРБ

Хиляди домакинства в Бургаска област са напът да останат без дърва за зимата заради невиждания хаос в работата на служебния земеделски министър Христо Бозуков, сигнализира кандидат-депутатът от ГЕРБ-СДС Галя Желязкова. 

В последните седмици тя обходи голяма част от по-малките населени места в региона, а навсякъде сериозно бе поставян проблема с платените, но недоставени дърва. 

Става въпрос за дървесината за огрев за нуждите на местното население (по 5 кубика), която се продава на социална цена – между 45 и 50 лева кубик. Основните ползватели са възрастни хора, за които това е единствената алтернатива за топло през зимата.

Много е вероятно обаче тази зима те или да останат на студено, или да бъдат принудени да си купят от свободния пазар, където цените са два пъти по-високи. 

„Проблемът е изключително сериозен, а реални мерки за разрешаването му не се вземат. Служебният министър на земеделието Христо Бозуков свиква пиарски срещи с директорите на държавните стопанства, които обаче не водят до конкретен резултат. Хората вече са силно притеснени, че този кабинет не може да предприеме адекватни действия“, категорична бе Желязкова пред Флагман.бг.

Най-тежко е положението в Созопол, Руен и Айтос, където хиляди домакинства са изправени пред невиждана от десетилетие криза – парите им са взети, а в същото време дървата не са доставени. Те нямат възможност да си купят от свободния пазар, нито да потребяват електроенергия за отопление.

„Стигнахме дотук, защото още през май, когато Христо Бозуков влезе в Министерството на земеделието издаде две спорни заповеди. Първата касае ограничаване с 30% на обема на средногодишното ползване на горско-стопанските планове, което значително затруднява фирмите, добиващи дървесина. Втората заповед е свързана местата за добив, които бяха силно ограничени. Трябва да се влиза навътре в гората, в трудно достъпни зони, което е невъзможно при влошено време“, обясни Галя Желязкова.

Тя е категорична, че подобни рестрикции били напълно ненужни. Министерството трябвало само да засили контрола, за да ограничи незаконната сеч. 

Проблемът още повече се задълбочил и заради друго спорно решение – да се даде предимство на търга за добив на промишлената дървесина, който е много по-доходоносен за фирмите. 

Горското стопанство в Средец бе посочено за добрия пример от Галя Желязкова. Предприятието се управлява от общината, а политиката на кмета Иван Жабов е да няма човек, който да не получи дърва, след което да се изпълняват търговете за промишлен дърводобив. В Приморско, където Горското стопанство е под управлението на общината, проблем с дървата за хората също няма да има. Това се дължи на отличната организация на администрацията в лицето на кмета д-р Димитър Германов.

Кметовете на Малко Търново, Царево и Поморие също са намерили вариант и въпреки забавянето ще поръчките за местното население ще се изпълнят до средата на ноември.

За другите общини няма никаква гаранция кога ще се изпълнят заявките. Много е вероятно това изобщо да не се случи тази зима. 

„Вариантите за съжаление не са много. През всичките години, в които сме работили и управлявали и Министерството на земеделието, и Агенцията по горите сме предприемали редица мерки. Когато е необходимо сме въвеждали и мораториум, но това засега не е решение. Нужна е най-вече по-добра организация. Ако управляваме отново двете институции действията, които може да предприемем са следните: Първо - преразглеждане на ограничителните заповеди на министър Христо Бозуков и промяна на плана за дърводобив. Второ – с промяна в закона да задължим фирмите да доставят приоритетно дървата за местното население. От февруари до август да се работи само по това направление, а търговете и добива на промишлена сеч да се прецезират в този период. И трето – възможността за прехвърлянето от едно стопанство към друго. Например – Средец след като задоволи нуждите на местното население да помогне и на съседните общини“, допълни Галя Желязкова. 

По отношение на Айтос тя е уверена, че кметът Едрев ще направи всичко, което е в неговите компетенции за решаване на проблема, но реално действията трябва са се предприемат от държавата. 

По думите й основният проблем е в бездействието на служебното правителство и крайно неадекватните им действия. За капак и новият изпълнителен директор на Агенцията по горите Александър Дунчев е в отпуск, защото е кандидат-депутат от ПППП на Кирил Петков и Асен Василев, с което цялостно е блокирал работата на ведомството.
 




България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори