×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Постковид депресия и страх - що е то и как да се справим с него


Постковид депресия и страх - що е то и как да се справим с него
Тъга, страх, безпокойство, безсъние, смущения в концентрацията и паметта – пациентите, преборили коронавируса, споделят подобни оплаквания, но според специалиста това са само една част от тях
10 Октомври 2021, Неделя, 10:37 ч.
Автор: Флагман.бг

Полк. доц. д-р Данчо Дилков, началник на Клиника „Психиатрия и военна психология“ във ВМА, с ценни съвети в Световния ден на психичното здраве

Коронавирусът разболява не само телата, но и душите. Мнозина успяват да се опазят от инфекцията, но малцина от ефекта на глобалната пандемия. Близо 2 години след избухването ѝ, какво показва практиката – има ли ръст на психичните разстройства след или заради COVID-19? Кои са най-честите тревоги, с които пациентите се обръщат към психиатрите? Може ли тежкото преболедуване да отключи депресия или тревожно разстройство? Как да съхраним духа си в условията на „новото нормално“? И колко време ще ни отнеме, за да се отърсим от ужаса на пандемията? В Световния ден на психичното здраве на тези въпроси отговаря полковник доц. д-р Данчо Дилков, началник на Клиника „Психиатрия и военна психология“ във Военномедицинска академия (ВМА) в София.

Тъга, страх, безпокойство, безсъние, смущения в концентрацията и паметта – пациентите, преборили коронавируса, споделят подобни оплаквания, но според специалиста това са само една част от тях.

„Има не само такива, които са боледували в миналото от някакви психични разстройства, но и новопоявили се такива след преболедуване на COVID-19. Прави впечатление по-честа проява на тревожни разстройства, депресии, дори тежки депресии“, признава полк. доц. д-р Данчо Дилков.

Тежестта на коронавирусната инфекция невинаги корелира с ефекта ѝ върху психиката.

„Понякога, дори и при леко или умерено преболедуване, също се наблюдават по-сериозни реакции. Тук значение имат индивидуалната чувствителност и предразположение към такива разстройства“, споделя опита си психиатърът от ВМА.

Но е факт, че проблемите много по-лесно се отключват след боледуване от коронавирус. „Отключват се и телесни заболявания, разбира се. За психичните можем да кажем, че повечето пациенти не са се разболели от тях по време на инфектирането, а след като се излекуват. Минава някакъв кратък период и тогава се появяват симптомите“, не крие полк. доц. д-р Дилков.

„Организмът доста отслабва по време на боледуването, натрупват се много неприятни изживявания, които след време може би се интерпретират като нещо преминато, но травмиращо – и хората се боят. Има си страхове, като вероятно предразположението от такива страхови изживявания е в основата на началните прояви“, смята специалистът от ВМА.

По думите му при хората с вече диагностицирани психически разстройва в по-голяма степен се „разгръща“ постоковид синдромът.

„Тези, които имат вече диагностицирани разстройства, много по-лесно стигат до рецидив на основното заболяване. В Клиниката по психиатрия на ВМА имахме най-различни случаи – от най-леките – безсъние с тревога, през депресии, до сериозни шизофренни пристъпи“, признава полк. доц. д-р Дилков.

За съжаление, обаче, периодът е дълъг, а оплакванията не стихват и след 6-8 месеца.

„Когато е свързан с психични симптоми, постковид синдромът отшумява бавно. Двегодишният ни опит до момента показва, че понякога дори 6-8 месеца не са достатъчни да стихнат оплакванията, независимо от прилаганото лечение“, откровен е началникът на Клиниката по психиатрия на ВМА. „Налага се най-вече медикаментозно лечение. Имахме случаи, при които пациентите са ходили на психотерапия, но повече от 6 месеца след това не се е получил желаният ефект. Затова и пациентите търсят вече помощ от психиатър. Не бих казал, че лечението върви гладко и леко“, споделя впечатленията си полковникът.
Близо 2 години след избухването на пандемията опитът му е красноречив – има ръст на психичните разстройва, свързани с тревожност и депресия, както и на обсесивно-компулсивните разстройства, а и на тези от спектъра на смесените разстройства.

„Появяват се, защото това е свързано донякъде и със ситуацията, в която се намират хората – дълго време някои бизнеси не работеха, стигна се до фалити или до преориентация към друг вид дейност. Всичко това изисква ресурс от психиката за справяне с нова адаптация. И тази адаптация е капката, която води до „преливане на чашата“ и много от хората направиха тревожни или депресивни разстройства. Най-често идват с първи оплаквания от безсъние и тревога, независимо къде се намират“, разкрива полк. доц. д-р Дилков.

По думите му, ако в началото и при самата поява на пандемията за първи път проявите бяха свързани с директен страх от тежко боледуване и евентуална смърт, сега това някак си отстъпва първенството на страховете, свързани с бъдещето като цяло – дали ще може да се продължи образованието, например, дали ще може да се практикува досегашната работа, ако е свързана с някакви ограничителни мерки, и най-вече – умората наистина се натрупа. „Повечето хора не могат да се справят с нея, сякаш продължават да трупат само нови страхове от това какво ще се случва, а не, например, как да се справят“, обяснява психиатърът от ВМА.

Според него вирусът е белязал цяло ново поколение и е дал началото на новото нормално.

„Новото нормално“ изисква всъщност да се спазват някои ограничителни мерки, които досущ приличат на социална фобия, т.е. ограничено общуване. Повечето хора предпочитат да водят комуникацията си онлайн. Това от своя страна води до нещо друго – губят се тренингът и способностите да се общува директно, залага се само на дистанционни форми“, признава полк. доц. д-р Дилков.

„При много хора наистина се забелязва фонов страх, който е породен от притеснението от заразяване и разболяване. Въпреки това, сякаш и те не са склонни да спазват всички ограничения, например – за носене на маски. При тази ситуация няма как поне едно поколение напред да не бъде белязано от последиците от цялостната ситуация и повсеместното поведение в света“, допълни специалистът от ВМА.

Как обаче да се справим с всичко това. На старта на пандемията, през март 2020 г., екипът на Клиниката по психиатрия на ВМА подготви своеобразен „Наръчник за оцеляване в COVID-времена“. На въпрос как биха го надградили днес и върху какво си струва да сложат още по-силен акцент, експертът заяви:

„И преди, и сега е важно да се търси само филтрирана информация, която е еднопосочна и не е свързана с разубеждаване от основните правила, защото, все пак, се доказа, че те работят в условия на пандемия“.

Второто нещо – трябва да се контактува с близките, независимо по какъв начин, да се поддържа връзка с тях, да може да се обсъждат тези въпроси – всеки, каквато информация е получил, да може да я сподели и анализира.

„И да се съхрани доверието между хората, особено, когато са близки – не бива да се губи доверие, защото тогава се получава сриване на морала, най-общо казано. Моралът – като придържане към правила, желание да се съдейства и хуманно отношение към останалите хора“, подчертава полк. доц. д-р Дилков.

И на трето място – ако хората имат оплаквания, които не преминават в продължение на няколко дни, задължително трябва да се обърнат към професионалисти – психолози или психиатри, които да им помогнат със съвети и терапия, препоръчва специалистът от ВМА.


В категории: COVID-19


5 неща, за които мъжете лъжат
5 неща, за които мъжете лъжат 23/05/2024, Четвъртък 21:40 1
Флагман.БГ Задържаха близо 400 г наркотици в Софийско Задържаха близо 400 г наркотици в Софийско 23/05/2024, Четвъртък 18:24 1
15
Коментара по темата
15.
Русенец
11.10.2021 11:00:44
0
2
До 7:
Хората си мислеха, че като навлязат средствата за масова комуникация, животът им ще стане по-добър, по-лесен.
Е да, ама не. Новите технологии биват полазени и от вредителите, които ги използват срещу хората, в целта си да трупат кинти.
Не бързайте да се радвате на всяко ново нещо, колко било полезно. То винаги може да бъде обърнато във ваша вреда.
14.
Русенец
11.10.2021 10:57:34
1
1
Не се ли постигне 100% ваксинация в ромските гета, няма как да се отървем от вируса.
13.
До 10
10.10.2021 16:24:09
1
7
Естествен подбор? Че ти трябваше да си умрял с толкова малко акъл
12.
Freedom fighter
10.10.2021 16:23:51
2
5
То и тук ако се брои реално от 21 000 ще останат 2000 ама айде да не се заяждаме.
11.
СИНГАПУР
10.10.2021 14:13:29
11
5
ЗА ЛУДИЯ ГЕЙ И ЛЪЖЕЦ - ДЕТО ПИШЕ ЧЕ В СИНГАПУР УМИРАЛИ ПО 10 НА ДЕН И БИЛИ ПОЧТИ ВСИЧКИТЕ ВАКСИНИРАНИ.
ИСТИНАТА Е ЧЕ УМИРАТ ПО 3 ЧОВЕКА НА ДЕН СЕГА.
ОБЩО УМРЕЛИ ИМА 153 ЧОВЕКА ОТ КОВИД ДОСЕГА ЗА ЦЯЛАТА ПАНДЕМИЯ.
НЕ ВЯРВАЙТЕ НА БГ ИДИОТИ ЗАЩОТО ТЕЗИ 21 000 УМРЕЛИ ЩЕ СТАНАТ МНОГО ПОВЕЧЕ. ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ ЗА ДА СВЪРШИ ПАНДЕМИЯТА И ДА ОЖИВЕЕТЕ ДОКАТО НАМЕРЯТ ЛЕКАРСТВО ЗА ТАЗИ ИЗКУСТЕНО СЪЗДАДЕНА С ВСИЧКИ ЕКСТРИ И ИЗПУСНАТА ЧУМА!
10.
Бахаха
10.10.2021 14:01:49
6
9
Хванете ме за корвида,миндили, естествен подбор, дерзайте
9.
До 1
10.10.2021 13:23:21
13
5
До известна степен си прав, но като псевдонима ти се среща във всеки един час от деня и под мнозинството от публикациите в тази жълтиня, излиза някакси, че дефакто описваш неща, които явно неосъзнато извършваш сам. И то през никак не малка част от деня. Интересен е и тонът ти. Вечно назидателен и някак пошло просветителски. Помисли си друг път преди да описваш това, в което самия ти си включен непрестанно. Най-хубаво ще е да си намериш работа или хоби, предвид огромното свободно време, което имаш, за да се правиш на местен месия и мъдрец.
8.
До LSFC
10.10.2021 12:29:46
0
5
Защото след икономическата криза от 2008г пък нямаше КПП-та по селата. До село за погребение да идеш те спираха и ти записваха данните "Гранична полиция". То, ако знаех преди да тръгна от онластния град- открит лист щях да си взема да мина КПП на с.Маринка.
7.
Z
10.10.2021 12:01:32
3
24
От сутринта до вечерта негативни. Телевизии,медии,лоши новини, безпаричие, болести. От това по голям стрес няма. Ковида,говид, глупости една шепа малоумници побъркаха света. Боклуци мръсни, всекиго ще получи това според делата.
6.
ВИЕ
10.10.2021 11:32:27
7
23
и всички останали парцали по света и престъпните "правителства" разболявате душите и съсипвате живота на нормалните хора! Че и статии ще ми пишат и ще го приписват на нечуваната чума наречена настинка! Безсрамници!
5.
до 3 ти що смени ПЛОЧАТА ААААААААААААААААААААААААА
10.10.2021 11:18:57
6
6
ИЛИ СПРЯХА ДА ВИ ПЛАЩАТ ДА НАСАЖДАТЕ СТРАХ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
4.
ЧОВЕШКАТА ГЛУПОСТ
10.10.2021 11:16:33
1
17
И ВСЕЛЕНАТА СА БЕЗКРАЙНИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НО НЯКОЙ ТИХО ""УСВОЯВА ""КИНТИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3.
LSFC
10.10.2021 11:08:46
2
27
T.н Ковид докара до бум на психясалите,а не до бум на смъртността,тя си е една и съща от години у нас...Кви КПП-та имаше,заградени Морски градини,демонтирани пейки...и кво стана-нищо
2.
Freedom fighter
10.10.2021 10:54:13
5
30
Не бъркайте психичните разстройства породени от масовата медийна истерия по така наречената Ковид пандемия със реални проблеми породени от самото заболяване. Когато ежедневно хора с военни униформи те облъчват по телевизиите, че ако не си стоиш у дома ще се разболееш и ще умреш какво може да се очаква от хората когато наистина се сблъскат с инфекцията. Много бързо забравиха онези, които скачаха от прозорците на болниците. Силно се надявам когато всичко това отмине хората да потърсят правата си по съдебен път спрямо всички онези, които налагаха страх облечени във военни униформи.
1.
_nib_
10.10.2021 10:44:51
5
27
Страхът се предизвиква от СМИ(средствата за масова информация),непрекъснато блещене в телевизора,мазане по фейсбуци и други помийни ями....И най-важното-да вярват лумпените на информацията...Дали е вярна....даже и не се опитват да разсъждават,да размърдат малко сивото си вещество....И те ти няколко милиарда хипохондрици.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 кандидат-депутати от ГЕРБ-СДС, които заслужават Вашата подкрепа 6 кандидат-депутати от ГЕРБ-СДС, които заслужават Вашата подкрепа Те с добри биографии, притежават знания и умения, за да защитават интересите на своите съграждани БДЖ получи първите 19 вагони втора ръка от Германия, чака още 51 БДЖ получи първите 19 вагони втора ръка от Германия, чака още 51 Страната ни продължава традицията железопътният ни транспорт да е мърляв със стари изтърбушени влакове ЛГБТИ разбра, че няма как да пробие сред консервативните българи и таргетира децата чрез киното ЛГБТИ разбра, че няма как да пробие сред консервативните българи и таргетира децата чрез киното Ролята на лошите, разбира се, поемат закостенелите родители, които не разбират поривите на младите души Училището не трябва да е само сбор от уроци, изпитвания, оценки, а свят, в който учениците умеят да се забавляват Училището не трябва да е само сбор от уроци, изпитвания, оценки, а свят, в който учениците умеят да се забавляват Не можем да заменим ролята на учителя с робот, но в много от предметите дигитализацията навлезе  Жена почина в зъболекарски кабинет Жена почина в зъболекарски кабинет ИА „Медицински надзор“ назначи проверка по случая Разследват полицай, предлагал секс на 13-годишно момиче Разследват полицай, предлагал секс на 13-годишно момиче Униформеният е временно отстранен, след като в социалните мрежи е публикуван скандален клип Банките затягат ипотечното кредитиране Банките затягат ипотечното кредитиране От АББ отбелязват още, че банковата система у нас се характеризира с високи нива на капиталова адекватност Популярните бургазлии, които изпращат абитуриенти своите деца от Випуск 2024 Популярните бургазлии, които изпращат абитуриенти своите деца от Випуск 2024 Сред тях има бъдещи лекари, прависти, криминалисти и IT специалисти За екипа ми няма задна скорост, отсече Иван Гешев и представи листата на КП „Граждански блок” в Бургас За екипа ми няма задна скорост, отсече Иван Гешев и представи листата на КП „Граждански блок” в Бургас Партии в България няма, те са търговски дружества, които целят само едно - търговия с власт и влияние, каза лидерът на Коалицията Акад. Николай Денков, ПП-ДБ: За 3 години напреднахме 3 пъти по-бързо, отколкото за 12 г. с ГЕРБ и Борисов Акад. Николай Денков, ПП-ДБ: За 3 години напреднахме 3 пъти по-бързо, отколкото за 12 г. с ГЕРБ и Борисов Делян Пеевски и Бойко Борисов "дръпнаха ръчната спирачка" на държавата и затова отиваме на избори. България може да се управлява и без ГЕРБ, категоричен е доскорошният премиер
Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Крайнодясната Партия на свободата набира сила Шок: Крал Чарлз III удари шамар на Елизабет II след смъртта й Шок: Крал Чарлз III удари шамар на Елизабет II след смъртта й Едва ли някой е очаквал точно това да се случи с монарха на Великобритания Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори