×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започна националното външно оценяване за учениците от 4 клас
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Дрескод: любима книга – за срещата с Рене Карабаш и новата ѝ творба в Бургас


30 Септември 2021, Четвъртък, 14:05 ч.

Премиерното събитие започва в 17 часа на 8 октомври в Гранд хотел и СПА Приморец

На 8 октомври (петък) Бургас ще посрещне една много специална дама: писателят, сценарист, драматург, театрален режисьор и актриса Рене Карабаш (Ирена Иванова). Повод за гостуването ѝ е премиерата на новата ѝ книга „Писма на Омар до бъдещата му съпруга“. Събитието е част от афиша на Фестивал на изкуствата Порт Прим арт Фест. Ще започне в 17 часа и е с любезен домакин инициаторът и организатор на културния форум – Гранд хотел и СПА Приморец.

„Писма на Омар до бъдещата му съпруга“ е една много различна книга – от корицата и оформлението - красив пощенски плик, пропътувал незнайни километри – до съдържанието -  криещ тайни в изящно слово. Повече за себе си и тази чудна творба, разказва самата Рене Карабаш.

- Какви са очакванията Ви от Бургас и Порт Прим Арт Фест?

- С такава програма, очакванията ми са високи и знам, че ще бъдат задоволени. Какви творци само! За мен е радост да участвам като един от гостите на фестивала. И хубавото е, че въпреки пандемичните ограничения имаме шанса да споделим радостта от този културен празник. Благодарна съм на Стефан Божков (бел. авт. творческият директор на фестивала) за поканата и нямам търпение да кацна в Бургас!

- Вие сте писател, сценарист, драматург, театрален режисьор, актриса. Как успявате да съчетавате толкова роли и има ли някоя превес над останалите?

- Да, влагам творческата си енергия в различни сфери на изкуството. Важно ми е да мога да се изразявам свободно, само средствата се променят. Лично при мен формулата е да се фокусирам само върху едно нещо, за да мога да му дам цялото си време и любов. Не си падам по многото дини под една мишница, въпреки че ми се получава и това, но се старая да не застъпвам прекалено проектите, които движа.

- Откъде черпите вдъхновение за своите превъплъщения?

- От живота и смъртта. И онова между тях.

- Носител сте на многобройни награди за литература и най-добра актриса, от различни конкурсни фестивали на национално и международно ниво. Имали ли сте моменти на съмнение в себе си?

- Именно малкото зрънце съмнение в мен самата е онова, което ме тласка напред и ме кара постоянно да се надскачам и винаги да давам най-доброто на което съм способна. И се радвам, че е така. Добре е творецът да има винаги една малка несигурност в него, която да поддържа тръпката, защото когато човек претръпне, лесно губи смисъла и всичко приема за даденост. Тогава идва страшното. По-страшното от несигурността.

- Какво се случва във вашата Творческа академия "Заешка дупка" и кой е добре дошъл там?

- В академията ми за писане “Заешка дупка” се случва всичко. Освен че се потапяме в скрития свят на героя във всяка книга, филм или спектакъл, учим курсистите ни да бъдат и добри читатели и хора. Създаваме една креативна общност, в която всеки може да си позволи да бъде несигурен и уязвим, виждайки, че има и други като него. Накрая резултатът е налице - приятелства, литературни четения и много издадени книги. Младите пишещи хора имат нужда от подадена ръка и именно това правим в Творческа Академия “Заешка Дупка”.

- Асоциирате ли се с Алиса? В какво? И откъде идва Вашият творчески псевдоним?

- Заешката дупка със сигурност се асоциира с Алиса от страната на чудесата, още повече, че усещането е същото - курсистите попадат в един нов и изумителен свят за тях. Относно личния ми псевдоним, Карабаш е фамилията на майка ми, а Рене се появи след като учих във Франция. Така някак внезапно се появи Рене Карабаш - между Париж и селото. Между псевдонима и истинското име.

- Кое е любимото ви място за творене - глъчката на сцената или тишината на писането? Имате ли нужда и от двете?

- Аз съм доста интровертен тип. И това се дължи на щедростта ми на енергия, която черпят от мен хората, не аз от тях. Затова предпочитам да прекарвам повече време сама, в тишината на писането или на фона на хъркащото ми куче. Но както е написано в Библията, има време за мир, има време за война, има време за сеитба и време за жътва. Така при мен има време за уединение и време за шумни срещи. Въпросът е да си даваш ясна сметка от какво имаш нужда точно в този момент. И да си го даваш.

- Като човек на изкуството в редица негови проявления, как се отрази пандемията на Вас и родната културна сцена?

- Как се отрази на сцената е ясно - несправедливо. На фона на препълнените заведения, уж с отстояние между масите и намален капацитет, театрите и други културни места все още страдат от допустимите проценти на публика. При мен лично нямаше голяма промяна, освен че пандемията засегна литературните ми изяви и писателската ми академия. Аз съм човек, който работи и прекарва много време вкъщи и разликата се усети единствено в това, че не можех вече да посещавам любимите си ресторанти и кафенета, в които понякога обичам да потъвам. Но тази пандемия беше и още е един голям изпит за нас хората. Някои ще го вземат с шестица, други ще се провалят. Въпрос на готовност на душата е.

- Пише ли Ви Вашият Омар писма? А Вие обичате ли епистоларното общуване в "истинския" живот?

- Да, обичам да пращам писма и да си пиша с приятели. Усещането е несравнимо с писането на мейл или разговор в месинджър. Омар също пише писма. Обикновено на себе си, тъй като вече е открил бъдещата си съпруга.

- Какво да не забравя публиката да си донесе на срещата с Вас в Приморец?

- Любимата си книга. Това май е един достоен дрескод за събитието? Бургас, очаквам ви на 8 октомври (петък) от 17 часа в Приморец!


В категории: Бургас


Флагман.БГ Рядко застраховаме дома си, колата ни е по-важна Рядко застраховаме дома си, колата ни е по-важна 27/05/2024, Понеделник 19:20 0
България Всички новини
Петко Мутанта ж.к. "Меден рудник", който преби с прът гаджето си, отива в пандиза Петко Мутанта ж.к. "Меден рудник", който преби с прът гаджето си, отива в пандиза Зловещата сцена с крясъци и счупени прозорци се разигра в апартамент в блок 87, грози го присъда до 12 г. 11 неща, които емоционално зрелите жени НЕ толерират във връзка 11 неща, които емоционално зрелите жени НЕ толерират във връзка Ето кои са те  Какво се случва с тялото ни, ако спрем да правим секс Какво се случва с тялото ни, ако спрем да правим секс Ако сме сексуално активни, със сигурност ще усетим много разлики, ако попаднем в "сух" период Треньорът на ФК "Черноморец 1919": Напускам, виновен съм за изпадането! Треньорът на ФК "Черноморец 1919": Напускам, виновен съм за изпадането! Не съм безотговорен човек, обяви футболният специалист Момичета, пазете се - това са най-мистериозните мъжки зодии във връзките Момичета, пазете се - това са най-мистериозните мъжки зодии във връзките Ето кои са те  Рецепта за солен кекс с шунка и краставички Рецепта за солен кекс с шунка и краставички Идеален за закуска, пътуване или пикник 7 златни правила за ефективно и дълготрайно отслабване 7 златни правила за ефективно и дълготрайно отслабване Ако не искате да се тормозите с тежки и ограничаващи диети, спазвайте тези правила Издирват я под дърво и камък, а тя инвестирала в луксозни вили и апартаменти в Дубай Издирват я под дърво и камък, а тя инвестирала в луксозни вили и апартаменти в Дубай Информацията е от изтекли данни от поземления и кадастрален план на емирството Акция в кв. Победа! Бургазлийка крила 74 свивки канабис в кутия от крем за ръце и под чергата Акция в кв. Победа! Бургазлийка крила 74 свивки канабис в кутия от крем за ръце и под чергата Полицейски служители буквално оглозгали дома на 51-годишната жена, арестувана е за срок до 24 часа   500 лв. глоба в Бургас, ако си вземеш кучето с теб на плажа 500 лв. глоба в Бургас, ако си вземеш кучето с теб на плажа Ограничението влиза в сила от официалното откриване на плажните ивици, когато те са обезпаразитени, почистени и подготвени за туристите
Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията И двамата мъже са непопулярни, изборите ще бъдат референдум за това кой от тях според американците е по-малко лошият вариант 3000 жертви и над 30 000 заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания 3000 жертви и над 30 000 заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания Нов доклад разкри огромен скандал в Обединеното кралство Култова световна марка е пред фалит Култова световна марка е пред фалит Тя беше взела и от пазарния дял на Найк Кмет е обвинен в корупция след измама от „ясновидка” Кмет е обвинен в корупция след измама от „ясновидка” Тя го призовала да ремонтира къщата ѝ и да плати за почивките ѝ с публични средства Хари Кейн взе Златната обувка Хари Кейн взе Златната обувка Англичанинът вкара 36 гола в 32 мача за Байерн ГМО комари се включват в борбата срещу маларията ГМО комари се включват в борбата срещу маларията Комарите преносители представляват сериозна регионална заплаха Бунт в Палма де Майорка срещу туристите -  "Вървете си вкъщи!" Бунт в Палма де Майорка срещу туристите - "Вървете си вкъщи!" Над 10 000 души вдигнаха плакати "Вървете си вкъщи!" Войната в Украйна - развръзката предстои, може и без Путин да бъде свален от власт Войната в Украйна - развръзката предстои, може и без Путин да бъде свален от власт В Швейцария на 15 юни се очаква среща на повече от 80 държави, където Русия нямало как да излъже 12 пострадали при турбуленция по време на полет над Турция 12 пострадали при турбуленция по време на полет над Турция При кацането самолетът беше посрещнат от службите за спешна помощ Столтенберг пристигна в София заради Парламентарната асамблея на НАТО Столтенберг пристигна в София заради Парламентарната асамблея на НАТО Той ще се срещне с българския премиер Димитър Главчев
Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Няма да допуснем намеса и дезинформация в изборите Виц на деня Виц на деня Стюардесата влиза при пилота и казва:
- В салона имаме еврейски терорист с бомба.
- И какво иска?
- За сега нищо. Просто продава парашути.
Виц на деня Виц на деня - Защо спортуваш?
- Защото спорта ми дава усещането, че имам хубаво тяло като съм гол.
- На мене такова усещане ми дава алкохола...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Младоженецът разбра, че нещо не е както трябва, когато от странана булката дойдоха само тираджии и моряци...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори