×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Над 65 милиона германци избират наследник на Меркел


26 Септември 2021, Неделя, 14:30 ч.
Автор: Флагман

В следващия парламент отново ще влязат 7 партии, прогнозират политолозите

Битката за поста на дългогодишния германски канцлер Ангела Меркел започна в неделя. Социалдемократи и консерватори се борят кой ще излъчи наследника на Ангела Меркел, която ще напусне канцлерския пост след 16 години на власт, предаде Франс прес в неделя.

Около 60.4 милиона души имат право до 18 часа да изберат своите фаворити за народни представители, пише Лупа.бг.

Социалдемократите на настоящия финансов министър Олаф Шолц имат лека преднина в социологическите проучвания. Те получават 25 процента от намеренията за гласуване, докато християндемократите на Армин Лашет имат 22-23 процента. Третият фаворит е Аналена Бербок от "Зелените".

Лашет прибягна до помощта на отиващата си Ангела Меркел, която на последния предизборен митинг в събота се обърна към избирателите с думите:

"Вие решавате кой ще управлява Германия. Мисля, че всички сме на едно мнение, че бъдещото правителство трябва да работи за благоденствие, сигурност и мир".

На финалната права консерваторите заложиха на конфронтация със Социалдемократическата партия, която води в допитванията. Лашет предупреди, че Германия може да завие наляво, ако конкурентът му Олаф Шолц спечели изборите и влезе в коалиция с Левицата - партия, която обединява бившите комунисти от ГДР и бившите крайнолеви социалдемократи.

Шолц, който е представител на умерените социалдемократи, заяви в избирателния си район в Потсдам, че много германци искат промяна и израз на това е правителство без консерваторите от ХДС/ХСС.

Публикуването на първите резултати от екзитполовете ще бъде в 18 часа местно (19 часа българско време. Това обаче няма да даде ясна картина, тъй като голям брой избиратели предпочетоха да гласуват по пощата. Затова името на бъдещия канцлер и състава на неговото парламентарно мнозинство надали ще известни още тази вечер.

Във вота участват общо 47 партии, повечето от които няма да прескочат 5-процентовата бариера, необходима за влизане в долната камара на парламента. В сегашния си състав Бундестагът има 7 партии.

Три политически сили ще си оспорят първенството на днешните избори - Християндемократическият съюз, заедно с баварската си сестринска партия Християнсоциален съюз, Германската социалдемократическа партия и "Съюз 90/Зелени".

Всяка от тях е излъчила свой кандидат за канцлер. В зависимост от това коя партия получи най-висок резултат, един от тримата ще бъде натоварен със задачата да състави правителство. То може да е еднопартийно или коалиционно. Вторият сценарий е по-вероятният. Останалите партии не са обявявали кандидати за канцлер, тъй като се предполага, че са твърде малки, за да бъдат водещата сила в бъдеща коалиция.

Местата, за които се борят, са 598 съгласно изборния закон. Това е два пъти броя на избирателните райони в страната. Но заради сложния начин, по който те се разпределят след изборите, окончателният брой обикновено е по-голям. Сегашният Бундестаг е най-големият в историята на Федерална република Германия с общо 709 народни представители. Той е вторият по големина законодателен орган в света след китайския парламент с неговите 3000 членове.

Германската изборна система е създадена в отговор на нестабилността от междувоенната Ваймарска република, където многобройните малки политически фракции и постоянните избори допринасят за катастрофалното идване на власт на нацистите на Адолф Хитлер, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА.

Тя цели да комбинира мажоритарния елемент по британски и американски модел с пропорционалните системи в по-голямата част от Европа. Затова германците пускат два гласа - един за своя фаворит за народен представител в един от 299-те избирателни района и втори за партията, която искат да влезе в парламента.

Германският парламент има и горна камара, Бундесрат, чийто състав се определя на регионалните избори във всяка от 16-те федерални провинции. Днес ще има такъв вот в две от тях - в столицата Берлин и в Мекленбург-Предна Померания. Те ще променят леко състава на Бундесрата, но като цяло той ще се запази същият.




1
Коментара
Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 1
1
Коментара по темата
1.
Въхх
26.09.2021 18:26:05
0
2
Да му мислят нашите гринговци с по 5 чаавета, помощи йок...меркел замина и ся ресто на мангалите и тея от Афганистан
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори