×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво ще стане, ако Земята спре да се върти


07 Септември 2021, Вторник, 20:40 ч.

Има два сценария

Замисляли ли сте се какво ще стане, ако Земята спре да се върти? Последиците биха били  катастрофални, нали? Е, не е задължително. Всичко зависи от това колко бързо планетата спре да се върти.

Внезапно и рязко спиране? Забравете, това е краят! Но, ако Земята постепенно забавя въртенето около оста си и спре, тогава животът на планетата може и да оцелее. А въртенето вече се забавя. И така, какво ще се случи?

Въртенето на Земята

Планетата Земя се върти около собствената си ос с около 1600 км/ч или около 440 метра в секунда. Едно завъртане отнема 24 часа, по-точно 23 часа 56 минути и 4.09053 секунди.

Не можем да почувстваме как Земята се върти. Това е така, защото ние и всичко останало – включително океаните и атмосферата на планетата – се въртите заедно със Земята със същата постоянна скорост. Земята се върти, откакто се е формирала и се върти в посока обратна на часовниковата стрелка.

Ако въртенето рязко спре

Ако Земята внезапно спре да се върти, ефектите ще бъдат катастрофални. Ще го усетим, усещането ще е подобно на това да се возим в бързо движеща се кола, без предпазен колан и да накараме някой да натисне спирачките – всички ще полетим напред, когато превозното средство спре.

Използвайки същата аналогия, ние и всичко останало, което не е дълбоко вкоренено в планетата, ще бъдем изхвърлени настрани. Междувременно океаните ще застинат за момент, а до минута ще се формира мега цунами, което  ще залее сушата на 30 км навътре.

Земята ще бъде обхваната от вятър със страховита скорост, подхранвайки апокалиптична буря. Скалите, горните слоеве на почвата, сградите, инфраструктурата, хората ... всичко ще бъде пометено в атмосферата. Глобалното унищожение ще бъде мигновено и окончатерлно!

Ако въртенето спре постепенно

Ако процесът се случи постепенно в продължение на милиарди години, ситуацията щеше да бъде много по-различна. Ако Земята спре да се върти около оста си, но продължи да обикаля около Слънцето, продължителността на годината ще остане същата, но продължителността на деня ще бъде удължена до една година! Това е така, защото на Слънцето ще са необходими 365 дни, за да се придвижи през небето и да се върне в същото положение.

При спряла Земя Слънцето ще изгрява от запад и ще залязва на изток. През почти половината година ще живеем в тъмнина, с изключение на няколко седмици на здрач или зазоряване, с ниски температури. В крайна сметка слънцето отново ще изгрее, но ще остане на небето цели 6 месеца. През този период температурата на повърхността ще зависи от географската ширина; екваторът например би бил много по-горещ, отколкото е сега, с изгарящи температури.

Може би най-големият ефект от загубата въртенето би бил, че Земята ще промени формата си Центробежните сили, създадени при въртенето на планетата, буквално карат екваторът да изпъкне. Лишаването от тези центробежни сили би довело до ефективно

мигриране на океаните към полюсите.

Това колосално количество вода първо ще наводни районите на Русия и Северна Канада, преди в крайна сметка да потопи голяма част от Европа и огромни части от южната част на Южна Америка. Когато океаните се отдръпнат от екватора, ще се разкрие гигантска суша, огромен екваториален мега континент, обхващащ средната част на цялата планета.

Междувременно световният океан ще бъде разделен на две изолирани морета събрани на полюсите. По-голямата част от този нов континент би била необитаема поради тънкия въздуха. Въпреки това, заради достатъчно въздушно налягане, бившето океанско дъно би могло да поддържа живот. Евентуално!

Източник: vesti.bg


В категории: Животът


14
Коментара
14
Коментара по темата
14.
до 13
08.09.2021 14:26:23
1
0
Това на гугъл ърт ли го видя ?
Защото Безос и Брансън независимо един от друг забравиха да сложат камери отвън които да излъчват на живо как изглежда отгоре земята.
Камерите на МКС са с корегираща леща която придава утвърдената, закръглена форма каквито ни излъчват във всички междузвездни войни.
И гугъл ърт също нямат ни една камера от края на плоската земя Антаркдида.
Над нея не летят и спътници. А по море се охранява от военните, които арестуват на часа всеки.
Ама вие си се въртете с 1600км/ч.
И най-важното вярвайте им !
13.
kosmonavt makedonec
08.09.2021 10:49:06
0
1
Земята има форма на сплескан елипсоид в средата са океаните+континентите по края е леден океан от замръзнали стени от лед/скали / отдолу е скала вътрешността е съставена от течно желязно ядро което създава електромагнитно поле отгоре СФЕРИЧНА атмосфера като огромен ''стъклен'' похлупак над плоската земя
ЗЕМЯТА има форма на сплескана ''ръгби топка'' само че единия край е ''мек'' и много по изпъкнал -атмосферата а долния край-твърд скала по средата като в ''''кристална топка с фигурки е вътрешния свят в който живеем
12.
Бръмбар в тиква
08.09.2021 09:48:22
0
3
Тиквочев може да излети и без ракета. Пауч от новият уискас с боб, шут в гъза и ще си имаме трети космонавт
11.
Mu
08.09.2021 09:26:00
0
4
Ани Тиквочев ще стане първият прост пожарникар космонавт
10.
Има и читави статии по темата
08.09.2021 08:50:27
0
4
Ето една такава:

https://bul.topbrainscience.com/what-would-happen-if-earth-stopped-revolving-around-sun-93004

Стига сте преписвали глупости от интернет пространството! Знам, че не можете да ги различите, заради незнание по темата, но поне се допитайте до специалист!
9.
до 7
08.09.2021 06:56:16
4
5
Има карта на плоската Земя.
Най-лесно се крият неща и тайни като ти ги постават точно пред очите ти и човек не ги забелязва.
Картата на плоската Земя са я изтипосали пред всички ни, отпред на показ. Ама нии не обръщаме внимание.
Тя е символа на .. естествено на ... ООН !!!
Трябва да Им се признае чувството за хумор.
8.
_nib_
07.09.2021 22:57:19
2
2
А в безтегловност,независимо дали причинена в корпуса на свободно падащ самолет или в орбитална станция намираща се на геостационарна орбита,защо водните капки приемат сферична форма?
7.
до плоскоземеца
07.09.2021 22:21:14
5
4
Модел на кръглата Земя има отдавна.
Напротив, плоскоземците нямате нито модел нито карта, нито единна теория.Само празни приказки неподкрепени с абсолютно никакви доказателства.
Вода около сфера се задържа колкото и да ти е чудно.Ако полееш една ябълка с вода ще се задържи точно толкова вода колкото намалено пропорционално има на Земята.
6.
плоскоземеца
07.09.2021 21:57:47
4
5
Когато някой успее да направи модел на Земята като геоид, който да задържа водата около тази сфера в разрез с основното и свойство, че е водоравна да ми звънне.
Дотогава, ще съм на една голяма, плоска Земя под похлупак и ще наблюдавам Слънцето и Луната как се въртят на небесната твърд, похлупака.
5.
как ко
07.09.2021 21:45:04
0
4
из един път ще настане снощи
4.
Xaxo
07.09.2021 21:30:44
0
11
Флагман, стига сте копирали глупости.
К'ви са тия 1600км/ч?
При въртящи тела скоростта на въртене се определя от ъгловата скорост.За Земята тя е 1оборот за 24 часа.
Не може да кажеш: Дрелката ми се върти със 150км/ч.
Знам че, дори и в Уикипедията така пише ама това е несериозно от научна гледна точка.
3.
Тъй ли?
07.09.2021 21:27:33
0
11
"защото на Слънцето ще са необходими 365 дни, за да се придвижи през небето и да се върне в същото положение"?!?Я пък са ме учили в училище,че Земята се върти около Слънцето.Язък за Галилей и Бруно!
2.
Мдааааа
07.09.2021 21:22:41
0
12
Тая статия я четох 1996-та,2001-ва,2009-та и сега!
1.
дебили бургас
07.09.2021 20:55:12
1
10
Ще паднем на добната земя.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори