×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Турция вдига стени срещу мигранти от Афганистан


16 Август 2021, Понеделник, 12:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Към момента Турция строи две преградни стени - едната е на границата с Иран, откъдето минава основно нелегалният поток от Афганистан към Турция, а другата е на границата с Ирак

"Вдигаме по границите си защитни стени, за да предотвратим преминаването на нелегални мигранти, главно от Афганистан." Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в коментар във връзка с политиката на Анкара по отношение на нелегалното преминаване на афганистански бежанци, чиито размери в последно време пораждат сериозна тревога в институциите и обществото.

По думите му към момента Турция строи две преградни стени. Едната е на границата с Иран, откъдето минава основно нелегалният поток от Афганистан към Турция, а другата е на границата с Ирак. Строежът и на двете стени е пред привършване.

Защитната стена на иранската граница е с дължина 156 км, от която 109 км участък е съоръжен с осветителни системи и камери за непрекъснато наблюдение. По дългите 740 км източни граници на Турция са инсталирани електронни кули и кули за комуникация с цел интегрирано управление на границите. Допълнително са изпратени войски от редовната армия и жандармерията на източните граници, посочват експерти по сигурността. По данни на миграционните власти през 2020 г. 505 375 чужденци са били заловени при опит да влязат нелегално в Турция.

От началото на тази година е предотвратено нелегалното влизане в Турция на 253 300 души, главно афганистански граждани. Заловените мигранти се екстрадират обратно, съобщават властите.

В същото време настъплението на талибаните в Афганистан поражда голяма тревога на два адреса. Единият е на опозиционните среди, които акцентират върху заплахата за светския характер на обществото. Вторият е на близките до управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ среди и коалиционния й партньор Партията на националистическото действие /ПНД/ на Девлет Бахчели, които изразяват безпокойство на религиозна основа. Тези акценти се съдържат в проучване на общественото мнение, извършено от авторитетната социологическа агенция "Метропол".

Над половината, 56,7 на сто от анкетираните от eлектората на управляващата ПСР посочват, че "Турция и талибаните имат различно разбиране за исляма". Още по-голям е процентът на тревогата от това положение сред националистическите среди, където 80 на сто изразяват позицията, че имат различни разбирания за исляма от тези на талибаните.

Безпокойството, което изразяват близо 57 на сто от анкетираните от близките до ПСР среди, е реакция на неодобрение на цитирано неотдавна мнение на Ердоган, че "Турция не вижда нищо лошо във вярата /религиозните разбирания на талибаните .бел. авт./", което се възприело като одобрение на религиозния фанатизъм на талибаните. Междувременно нарастват антимигрантските настроения в турското общество, при това сред електората на ПСР.

Преди няколко дни 18-годишен турски младеж бе намушкан с нож в улична свада с двама мигранти в квартал Алтъндаг в Анкара. Гневни жители на квартала в отговор хвърляха камъни по жилищата, където живеят сирийци и афганистанци, плячкосаха магазини, подпалиха коли. Полицията засега успя да спре акциите на отмъщение. Но напрежението остава.

Немаловажен факт в случая е, че районът Алтъндаг в Анкара се смята за крепост на електората на Ердоган. На всички досегашни избори, общи и местни, подкрепата за ПСР тук е надхвърляла 60 процента. Главният редактор на пропрезидентския вестник "Хюриет" Ахмет Хакан в коментар по повод конфликта писа следното: Инцидентът в квартал Алтъндаг трябва да бие камбаната за тревога.

Необходимо е да се преразгледа общият подход към мигрантската политика, да се заеме позиция, която да успокои хората и да се вземат мерки, за да се гарантира, че провокациите няма да продължат. И това трябва да се направи днес. Защото утре може да е твърде късно.


В категории: Животът


5
Коментара
5 неща, за които мъжете лъжат
5 неща, за които мъжете лъжат 23/05/2024, Четвъртък 21:40 1
Флагман.БГ Задържаха близо 400 г наркотици в Софийско Задържаха близо 400 г наркотици в Софийско 23/05/2024, Четвъртък 18:24 1
5
Коментара по темата
5.
Ердоган
17.08.2021 13:31:00
0
4
Май Ердоган ще опази Европа от Нашествието на новите заселници...
4.
Границата
17.08.2021 13:27:59
0
3
Ердоган не говори много като Тръмп, а действа и строи стени да си защити държавата.А,ние на границата в Малко Търново-нямаме и мрежа. Но,си имаме Динко :)))
3.
Дълбоката Държава
16.08.2021 18:38:21
3
1
Истински живият човек винаги ще се чувства несигурен. Може ли изобщо да има сигурност?
Животът не е механичен процес, той не може да бъде установен. Той е една непредвидима мистерия.
Никой не знае какво ще се случи в следващия момент. Нито дори и Бог, дори и Той - ако съществува - не знае какво ще се случи!...
защото ако знаеше, тогава животът щеше да е просто фалшив, тогава всичко щеше да е написано предварително, предопределено. Как може да знае какво ще се случи в следващия момент,
ако бъдещето е неустановено? Ако Бог знаеше какво ще се случи в следващия момент,
тогава животът щеше да е просто един мъртъв, механичен процес.
Тогава нямаше да има свобода, а как може животът да съществува без свобода?
Нищо не може да бъде сигурно, защото сигурният живот би бил по-лош и от смърт. Нищо не е установено. Животът е пълен с неустановености, пълен с изненади - в това е неговата красота! Никога не можеш да дойдеш до този момент, когато да кажеш: „Сега съм установен". Когато кажеш, че си установен, ти само оповестяваш смъртта си; просто си се самоубил.
Животът непрестанно се движи с хиляда и една неустановености. В това е неговата свобода.
Не я наричай несигурност.
Самата готовност да останеш в неустановеност е смелост, упование. Интелигентният човек е този, който остава буден в каквато и да е ситуация - и откликва на нея с цялото си сърце. Не че знае какво ще се случи; не че знае: „Направи това и ще се случи онова". Животът не е наука, той не представлява причинно-следствена верига. Като нагрееш водата до сто градуса, тя ще се изпари - това е установеност. Но в истинския живот нищо не е така установено.
Всеки индивид е свобода, една непозната свобода. Невъзможно е тя да се предскаже,
невъзможно е да се очаква. Човек трябва да живее в осъзнаване и в разбиране.
Ако имаш разбиране, несигурността се явява неотменна част от живота - и е добре, че е така, защото това превръща живота в свобода, в една непрестанна изненада.
Човек никога не знае какво ще се случи. Това те държи непрекъснато в състояние на удивление.
Не го наричай неустановеност - наречи го чудо. Не го наричай несигурност - наречи го свобода.
Мога да разбера защо умът нарича свободата „несигурност"... Живели ли сте някога в затвор в продължение на няколко месеца или няколко години? Ако сте живели няколко години в затвор,
сте забелязали, че когато наближи денят на освобождаването, затворникът започва да се чувства несигурен по отношение на бъдещето. В затвора всичко е било сигурно, всичко е било един механично установен ред. Храната му е била осигурена, защитата му е била осигурена, не се е страхувал, че на другия ден ще е гладен и няма да има храна - нищо подобно, всичко е било установено. А сега изведнъж, след много години, идва тъмничарят и му казва: „Освобождават те." Той започва да трепери. Извън стените на затвора отново ще има неустановеност; той отново ще трябва да търси, да изследва; отново ще трябва да живее в свобода.
Свободата създава страх. Хората говорят за свободата, но се страхуват. А човекът още не е човек, ако се страхува от свободата!
Не се привързвайте към никакви установености. Животът е неустановен - в самата му природа е такъв.
2.
разграден двор
16.08.2021 16:07:34
1
2
На Бойко оградата е по- здрава
1.
Един
16.08.2021 13:36:57
0
21
Добре че е Турция. Ако там нямаше здрава държава диваците щяха да ни залеят !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 кандидат-депутати от ГЕРБ-СДС, които заслужават Вашата подкрепа 6 кандидат-депутати от ГЕРБ-СДС, които заслужават Вашата подкрепа Те с добри биографии, притежават знания и умения, за да защитават интересите на своите съграждани БДЖ получи първите 19 вагони втора ръка от Германия, чака още 51 БДЖ получи първите 19 вагони втора ръка от Германия, чака още 51 Страната ни продължава традицията железопътният ни транспорт да е мърляв със стари изтърбушени влакове ЛГБТИ разбра, че няма как да пробие сред консервативните българи и таргетира децата чрез киното ЛГБТИ разбра, че няма как да пробие сред консервативните българи и таргетира децата чрез киното Ролята на лошите, разбира се, поемат закостенелите родители, които не разбират поривите на младите души Училището не трябва да е само сбор от уроци, изпитвания, оценки, а свят, в който учениците умеят да се забавляват Училището не трябва да е само сбор от уроци, изпитвания, оценки, а свят, в който учениците умеят да се забавляват Не можем да заменим ролята на учителя с робот, но в много от предметите дигитализацията навлезе  Жена почина в зъболекарски кабинет Жена почина в зъболекарски кабинет ИА „Медицински надзор“ назначи проверка по случая Разследват полицай, предлагал секс на 13-годишно момиче Разследват полицай, предлагал секс на 13-годишно момиче Униформеният е временно отстранен, след като в социалните мрежи е публикуван скандален клип Банките затягат ипотечното кредитиране Банките затягат ипотечното кредитиране От АББ отбелязват още, че банковата система у нас се характеризира с високи нива на капиталова адекватност Популярните бургазлии, които изпращат абитуриенти своите деца от Випуск 2024 Популярните бургазлии, които изпращат абитуриенти своите деца от Випуск 2024 Сред тях има бъдещи лекари, прависти, криминалисти и IT специалисти За екипа ми няма задна скорост, отсече Иван Гешев и представи листата на КП „Граждански блок” в Бургас За екипа ми няма задна скорост, отсече Иван Гешев и представи листата на КП „Граждански блок” в Бургас Партии в България няма, те са търговски дружества, които целят само едно - търговия с власт и влияние, каза лидерът на Коалицията Акад. Николай Денков, ПП-ДБ: За 3 години напреднахме 3 пъти по-бързо, отколкото за 12 г. с ГЕРБ и Борисов Акад. Николай Денков, ПП-ДБ: За 3 години напреднахме 3 пъти по-бързо, отколкото за 12 г. с ГЕРБ и Борисов Делян Пеевски и Бойко Борисов "дръпнаха ръчната спирачка" на държавата и затова отиваме на избори. България може да се управлява и без ГЕРБ, категоричен е доскорошният премиер
Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Крайнодясната Партия на свободата набира сила Шок: Крал Чарлз III удари шамар на Елизабет II след смъртта й Шок: Крал Чарлз III удари шамар на Елизабет II след смъртта й Едва ли някой е очаквал точно това да се случи с монарха на Великобритания Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори