×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Минеков гони в. „Труд“ на Блъсков от министерски имот, ГЕРБ искат реакция от Радев


Минеков гони в. „Труд“ на Блъсков от министерски имот, ГЕРБ искат реакция от Радев
Тома Биков изчете декларация от парламентарната трибуна, призова за реакция и от другите политически формации
Ключови думи: Петьо Блъсков, парламент
13 Август 2021, Петък, 09:50 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Безпрецедентните действия срещат най-вече мълчание и примирение от журналисти и журналистически организации, обяви Тома Биков

ГЕРБ излязоха с декларация в защита на в. "Труд" на Петьо Блъсков.

От парламентарната трибуна депутатът Тома Биков обяви: „Вчера стана ясно, че министърът на културата Велислав Минеков е прекратил договора за наем на в. "Труд". Медията се помещава в сграда собственост на Министерството на културата, след като е спечелила конкурс, по време на който е предложила най-висока цена, за да наеме помещението. Поводът за решението на служебния министър на културата да прекрати договора на вестника от понеделник е забавяне на плащане на наем за два месеца. След като собствениците на в. „Труд” са били предупредени, че ако не погасят задълженията си, договорът ще бъде прекратен, те са изплатили веднага всички дължими суми. Въпреки това, служебният министър на културата е прекратил договора за наем, като по този начин е поставил пред сериозни затруднения работещите във вестника. Подчертаваме, че това се случва във времена на икономически трудности, когато частните медии и изобщо бизнесът са вложили всичките си усилия в името на оцеляването си.“

Наред с това били предприети и действия срещу семейството на собственика на медията, обявиха от ГЕРБ, без да уточняват точно какви. 

„Действията на министър Минеков срещу определена медия, с чиито позиции не е съгласен, не са прецедент. През последните два месеца той си позволи да атакува системно и директно обществената телевизия, като даде публични негативни оценки за работата на определени журналисти в нея и дори се опита да се намеси в програмната ѝ политика, чиято независимост е защитена със закон. Служебно назначеният министър Минеков направи недопустими изявления, в които се закани да смени ръководството на обществената телевизия, без да има нито законови, нито политически правомощия за това“, добави Биков.

От ГЕРБ алармирали за тези действия на служебния министър на културата, защото те се превръщали в изключително опасна тенденция, която застрашава плурализма и свободата на словото.

„Всеки има право да харесва или да не харесва определена медия, но нито един политик в една демократична страна няма право да използва публичния ресурс, с който разполага, за саморазправа с които и да било медии. Убедени сме, че ако правителство и министър на ГЕРБ действаха по подобен начин срещу която и да било медия, то реакцията на неправителствени организации, партии и журналисти щеше да бъде мигновена и остра. И това би било правилната позиция. Днес обаче безпрецедентните действия на един служебен министър срещат най-вече мълчание и примирение на журналисти и журналистически организации“, декларират от ГЕРБ.

„Свободата на словото, за която сме говорили неведнъж в тази зала, се състои във възможността на всеки да изрази своята позиция и мнение, без да се притеснява, че държавната машина ще го атакува. За да може всеки да изрази позицията си и да я защити, е необходимо да съществуват максимално широк кръг медии, които да предоставят възможност за изразяване на различните гледни точки. В основата на демокрацията стои плурализмът и възможността за критично отношение към властта. Още повече когато тази власт е служебно назначена и безконтролна от гледна точка на липсата на функциониращ парламент през по-голямата част от работата ѝ.

Парламентарната група на ГЕРБ настоява Румен Радев да заеме публична позиция по отношение на действията на своя служебен министър и или да се разграничи категорично от тях, или да даде конкретно обяснение за мотивацията им. Ако и този път Румен Радев замълчи и се скрие зад клишета и прехвърлянето на отговорност извън себе си, ще считаме, че неговите тревоги за свободата на словото, които бяха изразявани всекидневно допреди няколко месеца, са били неискрени и фалшиви. Ако Румен Радев не реагира адекватно в тази ситуация, ще считаме, че неговият служебен министър е единствено изпълнител на поръчка за унищожаване на всеки журналистически глас, който не е насочен в подкрепа на водената от служебното правителство политика. Призоваваме колегите от всички парламентарни групи в 46-ото народно събрание да изразят позиция в тази ситуация независимо от това на кои медии и журналисти симпатизират, защото това е единственият начин да се гарантира плурализмът и свободата на изразяване. Ако това не се случи, то след Велислав Минеков всеки министър във всяко правителство би могъл да реши, че му е позволено да се саморазправя с медии и журналисти, чиито работа и публична позиция не му допадат“, обявиха още от ГЕРБ.

 


В категории: Политика


10
Коментара по темата
10.
И аз ако не си плащам наема и мен ще ме изхвърлят
13.08.2021 15:30:26
0
4
Не си плащали наема, но трябвало да останат. Какъв е проблемът? Сега ще си потърсят свовободен наем на пазарни цени и готово. Само да не излезе, че свободният наем е в пъти по-скъп от това което са плащали? А да не би да не са плащали, защото са секнали някои платени статии? Много питанки станаха май
9.
Ахмед Методиев Пеевски
13.08.2021 13:37:58
0
5
За ГЕРБ плурализъм означава придворните им медии да получават държавни пари и облаги. Неслучайно с ДПС сложиха Кошлука на държавната БНТ - с нашите пари да си правят пропаганда. Що се отнася до Труд и ДС ченгето Блъсков - имат си договор и щом са го нарушили да им набиват шута без да ги бавят.
8.
Моряка
13.08.2021 13:25:40
5
1
Мурук е баща ти бе селяко прост...........!Освен че, не си ми на годините не си ми на ума а и на нещо друго...............ха ха ха! Марш в ляво вълняго убита!
7.
Да Филчето
13.08.2021 12:42:25
6
1
Филче, Боко идва и пак ще си на дудука. Да не си ти Мато Хари, че така мощно църкаш, тъкмо ти зарастна ауспуха и Бат Боко пак ще ге метне.
6.
Колю Фичето до №5
13.08.2021 12:18:20
3
3
Да де, муряк ли си, мурук ли си, като не те интересува боко тиквата какво се сдухваш като на хората им е кеф, че герберастите квичат на умряло? Казваш - който желае на боко дълъг живот и здраве в южна килия е мръсен комунист, сериозно?
5.
Моряка
13.08.2021 11:37:10
4
6
Аз съм седесар от 90 година и не ме интересуват Боко или подобни. Ял съм ви попарата на комунягите и за това ви мразя и в червата..............мръсни сте наистина!
4.
Браво, Минеков
13.08.2021 11:28:58
6
11
Всички слуги на гроб под ножа. Това не са медии, а фекалии.
3.
Колю Фичето
13.08.2021 11:10:10
3
8
Съжалявам, че съм мръсен комунист, наистина. Но няма как само боко да е комунист, искаме и ние, мръсните, да сме комунисти. Дядо ни да е "убит" от комунистите на площада в банкя, да не си връщаме партийната книжка, да се оженим за щерката на комунистически генерал - шестак, да мачкаме ушичките на бай Тошо.
2.
Моряка
13.08.2021 10:51:22
9
7
Не петни името на един достоен българин..........!Ти си мръсен комунист,като всички лизачи на фатмака!
1.
Колю Фичето
13.08.2021 10:10:52
12
15
Герберасти квичат, герберасти пищят. Квичете, герберасти, това е песен за душата.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори