×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето докога ще продължи екстремната жега


Ето докога ще продължи екстремната жега
Ключови думи: жега, новини, флагман, бургас
30 Юли 2021, Петък, 17:42 ч.
Автор: Флагман

Регистрират се температурни рекорди

 

До към 12-13 август в България със сигурност ще има наднормални температури, които ще са много високи. Тези дни има регистрирани над 40 градуса, но няма да се стигне до абсолютните максимални температури за нашата страна, които достигат до 44-45 градуса. Това каза пред БТА климатологът проф. Георги Рачев, който е преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Той припомни, че на 5 юли 2000 г. в Пловдив е измерена температура от 45 градуса и това е най-високата температура, отчетена в България. "Има и още една температура, която е регистрирана през 2016 г., пак на 5 юли, но в Садово - от 45,2 градуса. Но към този рекорд, ние, климатолозите, се отнасяме малко с недоверие, защото имаме много сериозни съмнения, че не е реалистичен. Затова се приема за най-висока температура у нас - много добре измереният и научно обоснован температурен рекорд от 2000 г. в Пловдив от 45 градуса", коментира проф. Рачев. Според него, хубавото в тази поредица от дни с наднормални и рекордни температури е, че въздухът е сравнително сух, като относителната влажност в обедните часове е под 30 процента. "Ако влажността беше двойно повече - 60 процента, както е нормално, навън нямаше да се живее и изключително тежко щеше да се понася горещината", отбеляза климатологът.

По нашето Черноморие винаги има бриз и високите температури се понасят по-лесно, но и на морето може да се получи топлинен или слънчев удар, каза проф. Георги Рачев. Той коментира, че "и по морето, положението с температурите, е доста тежко, особено в следобедните часове - между 13:00 и 16:00 часа". Слънцето е много силно и е много високо над хоризонта. Затова и на морето трябва да се спазват тези няколко изисквания: да се пие повече вода, да се носи шапка, особено от хората, чувствителни към високите температури, препоръча климатологът.

ВИСОКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ У НАС СА В РЕЗУЛТАТ НА ПРЕНОС НА МНОГО ТОПЪЛ И СУХ ТРОПИЧЕН ВЪЗДУХ ОТ СЕВЕРНА АФРИКА

Винаги максималните температури в България и периодите с наднормални температури се наблюдават, когато навлиза тропичен въздух от Северна Африка. Синоптичната обстановка сега е такава и е повтаряща се, като над България се пренася много топъл, горещ и сух въздух, който повишава температурите, обясни проф. Георги Рачев. Той прогнозира, че до 12-13 август максималните температури в София ще са от 33 до 35 градуса. В неделя се очаква у нас да има един "температурен връх", а във вторник-сряда се очертава "втори връх на топлината", но към момента не се очакват нормални за началото на август температури, каза климатологът.

Според него, тази неделя в района на Видин и Плевен, както и в района на Пловдив, Хасково и Димитровград температурите могат да достигнат дори до 42-43 градуса. Поне засега няма да могат да достигнат този температурен рекорд от 2000 г., но ще го доближат.

Времето е екстремно по отношение на абсолютните максимални температури, а особено екстремно е и по отношение на факта, че ще се направят три седмици с много високи наднормални температури. Сега сме в първата такава седмица, която почти измина, но предстоят другите две седмици с високи температури - до 12-13 август, каза проф. Рачев.
Той съобщи още, че за този период на годината, в равнинната част на България нормалните температури са между 27 и 30 градуса, а сега аномалията е със 7 градуса или с 12 градуса повече над нормата, на места.

ОЧАКВА СЕ ЛЯТОТО НА 2021 г. ДА Е ПО-ТОПЛО ОТ МИНАЛОГОДИШНОТО

И докато днес, утре и вдригиден, ще има високи температури в Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, та дори и в част от Унгария, то в понеделник и вторник - Сицилия и Балканският полуостров, източната му половина - България, Гърция и Егейската част на Турция, ще бъдат обхванати от т.нар. гребен на топлина. От този "език на топъл, сух, континентален въздух от Северна Африка" и температурите в Сърбия, макар и над нормата, ще бъдат значително по-нормални, докато у нас ще се наблюдават местни рекорди за деня - в конкретния град или населено място, прогнозира проф. Георги Рачев.

Той отбеляза обаче, че това не е уникално и не се случва за първи път в климата на България. "Има глобално затопляне, но не е необходимо да се връщаме във времето на баба и дядо. През 2007 г. лятото беше много горещо и продължително, както и през 2012 г., когато изживяхме най-топлото и продължително лято в съвременната история на България", коментира климатологът от Софийския университет.

По думите на проф. Георги Рачев, "очаква ни прекрасна зърнена реколта, но ако засушаването продължи и царевицата не се полива, селкостопанските производители ще я "загубят".


В категории: Времето днес


1
Коментара
Флагман.БГ 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс 20/05/2024, Понеделник 22:00 0
Топ 4 на най-съблазнителните зодии
Топ 4 на най-съблазнителните зодии 20/05/2024, Понеделник 21:20 0
Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 7
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
1
Коментара по темата
1.
Много си е харна
30.07.2021 18:38:04
0
4
жегата на плажа!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Бургаският бизнесмен Златко Кънев е натопен от полицай, твърди ключовият свидетел Йордан Стойков от Айтос, заради когото Кънев лежи в затвора 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс Ето кои са те Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Ако решите да си тръгнете, направете го безвъзвратно, веднъж завинаги Топ 4 на най-съблазнителните зодии Топ 4 на най-съблазнителните зодии Ето кои са те  Рецепта за кюфтета фрикасе Рецепта за кюфтета фрикасе Вижте как да приготвите вкусен бял сос с кисело мляко за кюфтетата Меню и цени в ресторанта от 80-те Меню и цени в ресторанта от 80-те Направо не е за вярване След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето
Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори