×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Глад за учители по математика, директори наддават за тях с по-големи заплати


Глад за учители по математика, директори наддават за тях с по-големи заплати
Сега търсенето на учители е в разгара си, заплатите растат здраво
19 Юли 2021, Понеделник, 21:38 ч.
Автор: Флагман

Стартовото възнаграждение започва от 1600 лева

 

Глад за учители по математика принуди директори да вдигат заплатите за тези специалисти. Проверка показа, че стартовото възнаграждение може да надхвърли 1600 лв., съобщава вестник "Телеграф" Това е с около 300 лв. повече от минимума за старши учител. За трудностите, които среща в намирането на преподавател по математика, сподели директорът на столичното 119 СУ Диян Стаматов. Той разказа пред „Телеграф“, че първият конкурс е бил три седмици. На интервюта се явили току-що завършили специалността кандидати, на около и над 50 години. Станало ясно, че до скоро са работили в туристическия бранш.

„Математиката е сложен предмет, изисква опит и по-специфични умения“, мотивира директорът решението си да направи втори конкурс. Ситуацията се повторила. Затова заплатата, предлагана в началото, била повишена на 1600 лв. Стаматов призна, че може да я увеличи още, ако отново не намери преподавател. В 119 СУ има и свободни позиции за учители по физическо и начални учители. За тях има много кандидати. 45 били подадените заявления за физкултурник, а за начална педагогика около 20.

Търсене

Сега търсенето на учители е в разгара си, съобщи Ваня Кастрева, началник на РУО-София. Директорът може да има фантастични идеи, но всъщност на терен работи учителят, коментира тя. В малките населени места е по-трудно. За съжаление включително и в София се търсят много преподаватели, каза още Кастрева. А тази година това са учители по математика, информационни технологии, чужд език, начален етап. Интересът към различните училища е различен, както и заплащането. „Понякога за едно място могат да се борят и 100 кандидатури, понякога може да има много малко“, коментира още Ваня Кастрева. Недостиг на учители има във всички области на страната. Във Великотърновско през последните години има глад за учители по английски език и компютърни и информационни технологии.

Реализация

Причината е, че специалистите с такова образование предпочитат да търсят реализация в частните фирми, където заплащането е в пъти по-високо. В СУ "Ем. Станев" във В. Търново се търсят учители по кларнет и флейта, а в основното училище в Бяла черква преподавател за Клуб по интереси по фолклор. Като цяло обаче тази година от Регионалния инспекторат по образованието във Велико Търново са обявили само 21 свободни работни места за учители. За сравнение преди десетина години свободните места за областта преди началото на учебната година надхвърляха 50. Учители по английски са най-търсените кадри на пазара на труда във Варна. Според обявените свободни позиции в Регионалния инспекторат по образование за предстоящата година в училищата на областта са необходими близо 100 начални и прогимназиални. Сред най-търсените са още начални учители, математика, преподаватели по БЕЛ, учители за целодневно обучение. Свободни места има и по физика и астрономия, биология, история, география и икономика, информационни технологии, както и детски учители и преподаватели за подготвителните групи. В отделни училища във Варна има нужда от психолози, логопеди, учители по практика и педагогически съветници. Учебните заведения търсят и учители по руски език, музика и изобразително изкуство. Търси се и помощен персонал - касиери, домакини, портиери, чистачи, огняри и общи работници.

В Добрич: Масово излизат в пенсия

Обявените свободни места за учители в Добрич в момента се броят на пръсти. В Бюрото по труда няма нито една обявена позиция, в РУО са две места за прогимназиален етап, двама начални учители и логопед и психолог. Това не означава, че няма проблем с учителските кадри. Напротив. Тази година масово се пенсионираха педагозите от набор 1959 и предстои глад за учители в цялата област Добрич. Свободните места обаче ще бъдат обявени в края на август, показва практиката в Добрич. Причината е, че нито един директор няма полза да назначава учители през лятото и да им плаща заплата, след като учебната година за педагогическия персонал започва от 1 септември.


По селата ги наемат на половин щат

Училища в малките градове и селата в Пловдивска област не могат да изпълнят изискването да осигурят пълен норматив преподавателски часове за учителите. Затова обявите, които тези училища пускат, са за лектори.

Например средното училище в село Маноле е обявило свободни места за учители по: физика и астрономия, философия, физическо възпитание и спорт, информатика и информационни технологии и начален учител. Две от позициите – за преподаватели по физика и по физическо, са за лекторски часове.

Дават им ваучери за храна

Търсените учители в област Кюстендил са малко над 30, като по-голямата част от позициите стоят свободни от началото на годината. Учителската професия е примамлива и заради осигуреното постоянно възнаграждение. Един учител започва със стартова заплата от приблизително 1200 лева. Допълнителен бонус е еднократното финансиране от 500 лева в началото на всяка година за работно облекло. Според бюджета пък всяко училище отпуска сума от 30 -40 лева като ваучери за храна. На базата на интереса към началния етап в пълна противоположност е ситуацията към прогимназията, където се търсят учители по математика и английски език.


В категории: Просвета


Флагман.БГ Откриха мъртъв изчезналия журналист Откриха мъртъв изчезналия журналист 21/05/2024, Вторник 21:43 0
7
Коментара по темата
7.
Бургаски
21.07.2021 06:51:16
0
2
Ганьо, децата в чужбина не ходят на частни уроци, защото процентът на частните училища по начало е много по-висок, отколкото у нас и доста родители, които държат на образованието на децата си и имат възможност ги записват в частни училища. Образованието по начало не трябва да бъде безплатно и държавно, защото така хората не го ценят.
6.
Me
20.07.2021 09:49:15
0
8
Глад за ЧИТАВИ учители по математика! Щото доколкото се вижда, навсякъде е тотална посредственост и децата блъскат частни уроци.
5.
Me
20.07.2021 09:49:11
0
6
Глад за ЧИТАВИ учители по математика! Щото доколкото се вижда, навсякъде е тотална посредственост и децата блъскат частни уроци.
4.
каква глад....
20.07.2021 09:11:54
0
5
ГОЛЯМА ГЛАД......



ХАХАХАХАХАХА......
3.
Даа
20.07.2021 08:39:40
1
9
Ддааа щото им е по лесно да стават даскали по физическо. Бързо се учи, лесно е и после пари взимаш.
2.
007
20.07.2021 08:25:08
4
11
Да редуцират материала в учебниците по математика, толкова много материал, всеки час урок и т.н. няма другаде.Резултатите масово са 3-4.С тази онлайн година и ние станахме даскали по математика у дома.В чужбина децата защо не ходят на чадтни уроци?
1.
30+ години демокрация
20.07.2021 07:56:21
0
12
Недостиг на учители, и свръх "производство" на цигани.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Не е ясно какво точно се случва със скъпото возило  Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла "Не ми харесва, че масово момичетата изглеждат като клонинги и губят индивидуалността си", обяви тя в интервю преди година Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Младенов остава в историята на романтичното предаване и като Ергенът, целувал най-много момите – цели 130 пъти, преброиха от шоуто Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Имат пестициди Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Косъм в тиквичките съсипа вкусната вечеря на фолк певицата Peppou за пръв път във Fabric Club Peppou за пръв път във Fabric Club Стилът му е разпознаваем, а траковете му с House, Techno, Melodic Techno и Indie Dance са тотални хитове Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“ Простреляха 29-годишна българка в Италия Простреляха 29-годишна българка в Италия Жената работи като проститутка Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Вижте цялата програма за следващите дни 
Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори