×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Мара Малеева издъхва, докато слуша реч на Тодор Живков


11 Юли 2021, Неделя, 17:21 ч.
Автор: Флагман

Цял век след рождението на Мара Малеева българите продължават да знаят твърде малко за нея, освен че е била уважавана лекарка

 

На 12 юли се навършват 100 години от рождението на една от най-енигматичните жени в съвременната българска история – Мара Малеева, съпругата на Тодор Живков. През есента на 2021 г., на 23 октомври, пък ще станат 50 години от кончината ѝ. Като вдовец бившият първи живее цели 27 години, но трудно преодолява смъртта на любимата си жена, майка на децата му и негова съветничка във важните дела.

Цял век след рождението на Мара Малеева българите продължават да знаят твърде малко за нея, освен че е била уважавана лекарка. Тя всъщност е човекът, изиграл най-важна роля в живота на Живков. Родена в интелигентно учителско семейство в Пловдив, Мара завършва Медицинския факултет на Софийския университет. Още като студентка попада в левите младежки среди. Заветната среща между нея и бъдещия ръководител на държавата се случва през 1936 г., когато той е секретар на партийната организация в кв. „Коньовица“ в София.

След като се дипломира, Мара започва работа като участъков лекар в с. Дъскот, Великотърновско, близо дo Павликени. Заради любовта си към нея там се премества и Живков и двамата заживяват в „незаконно съжителство“ още преди да са сключили брак. Скоро обаче общинските власти ги надушват и младите минават под венчилото на 8 февруари 1939 г. в църквата „Рождество Богородично“ в Павликени. Така почти неизвестният треторазряден партиен функционер се свързва с потомствената интелектуалка с висше образование и отлична обща култура. Мара превъзхожда мъжа си в много отношения, но намира точния подход да направи от недодялания правешки момък изкусен държавник. Благодарение на нея Живков завършва основното си образование и взема матурата си чак на 30-годишна възраст. Още се носят легенди как го научила да се храни по етикет с нож и вилица и да държи речи на глас. Дарява го с две деца. Първородната дъщеря Людмила, която се ражда през 1942 г. и ѝ дават името на прославената тогава украинска снайперистка Людмила Павличенко, и синът Владимир, роден 10 лета по-късно, през 1952 г.

Мара придружава съпруга си по всички визити у нас и в чужбина. Макар да не притежава финеса на западните първи дами, блести с култура и възпитание. Съпругата на Тато взема дейно участие в политиката у нас, грижи се за цялата кореспонденция на мъжа си и участва във всички дипломатически срещи и разговори извън граница. През 1969 г. обаче е сполетяна от тежка диагноза – рак на стомаха. Като лекар тя напълно осъзнава съдбата си, но не искала състоянието ѝ да се разгласява. Съсипан от болестта ѝ, Живков прави всичко възможно да ѝ издири най-доброто лечение. Първоначално Мара категорично отказвла да се оперира при прочут френски онколог въпреки нечовешките болки, които изпитвала, но съпругът ѝ я принудил.

Интервенцията била успешна, но лекарят видял, че положението било критично, и предупредил Живков, че жена му няма да оцелее още дълго. През лятото на 1971 г. състоянието ѝ рязко се влошило и тя била вече прикована за леглото. На 23 октомври тялото ѝ я предало и починала. Смъртта ѝ съсипва Живков, който пише в мемоарите си за последните ѝ мигове: „В съзнанието ми се е вдълбал един епизод, който ме беше разтърсил дълбоко. Влезнах в стаята, тя лежеше на бялото си легло, отпуснала глава върху възглавницата, и слушаше записа на последната ми реч. Слушаше гласа ми, а очите вече се взираха в отвъдното... Мисля си, че такава раздяла с любимия човек не може да бъде измислена, тя се ражда от самия живот“.




9
Коментара
9
Коментара по темата
9.
Даниела
15.01.2024 22:53:00
0
0
Издъхнала докато му слушала речта...
8.
до 7
11.07.2021 22:53:43
0
2
Радев е определено копие на бай Тошо, но същите слухове се носят и за Тиквата. При него приликата не е толкова очевадна, но сигурно са от различни майки, и може да прилича повече на майка си, пък и децата не винаги приличат чак толкова на родителите си. На мен всъщност ми е по-любопитно от какво потекло е г-н Десислав Радев...
7.
Снимката
11.07.2021 21:46:57
2
3
На младия живков ако я сложа до снимката на радев почти няма ра,лила
6.
Мдаа
11.07.2021 19:32:23
0
2
Един приятел разправяше следната история наскоро.Дядо му пребива някакъв агент на Гешев и след като го вкарват в Софийския затвор попада под опеката на прибраните там комунисти,които били впечатлени от постъпката му.С двама от тези авторитети в комунистическите среди остава приятел доживот.Въпросните му другари били суперизненадани и реагирали кой е тоя и от къде се пръкна,когато назначили циганина със синя кръв за първи секретар на партията.
5.
пояснение
11.07.2021 18:44:12
0
3
Математиката не е силната страна на флагман.
110 години от рождението, 50 години от смъртта.
4.
до 2
11.07.2021 18:05:38
0
4
Едни и същи династии клатят целия свят откак той светува...
3.
Бай Тошо
11.07.2021 17:57:41
10
3
Какво ни занимавате с тия гнусни народни предатели рускопоклоници . Изровете им гробовете и кокалите на кучетата
2.
Е
11.07.2021 17:55:02
0
5
Пишете и за баба маруца и тати му фердинанд. Да знаят балъците че една и съща династия ги клати над 100 години
1.
Днес явно няма
11.07.2021 17:35:19
0
13
достатъчно пресни трупове и почнаха пак да ровят стари. Безсрамна паплач!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Алек опозори „Ергенът“, майка му го кастрира, той е страхливец, смята Гърдева Алек опозори „Ергенът“, майка му го кастрира, той е страхливец, смята Гърдева Той не намери мъжкото в себе си, за да им го каже в очите, бясна е звездата от първия сезон Ден година храни - ето как търговци надуват цените на китайските стоки Ден година храни - ето как търговци надуват цените на китайските стоки Скокът е пет пъти  Нещо неприятно се случи с тази естрадна легенда Нещо неприятно се случи с тази естрадна легенда Апаши разбили апартамента на 85-годишната певица и свили всичките ѝ ценности Вече не съм мамино синче номер едно, хвали се Сашо Кадиев Вече не съм мамино синче номер едно, хвали се Сашо Кадиев Изместиха ме, детронираха ме,  Как Капките се превърнаха в най-успешния тв формат в България Как Капките се превърнаха в най-успешния тв формат в България 11000 души изгледаха на живо финала на шоуто за имитации, милиони бяха пред малките екрани  Свиреп крадец се завърна тайно в България под чужда самоличност Свиреп крадец се завърна тайно в България под чужда самоличност Според думите на запознати, Иван Турчина се укрива от органите на реда във Варна, в къща в квартал „Виница“, предоставена му за ползване от морския престъпен авторитет Николай Тошев – Чирпанския Дали мама ми повлия в "Ергенът"? Няма да се боря с хорското мнение, животът ми продължава, обяви Алек Дали мама ми повлия в "Ергенът"? Няма да се боря с хорското мнение, животът ми продължава, обяви Алек Каквото и да кажа – хората ще си вадят изводи, но не ми е повлияла, кълне се Алек Къде отлетяха Цветанка Ризова и любимия й Къде отлетяха Цветанка Ризова и любимия й Двамата бяха засечени с куфарите на Терминал 2 Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Отборът не успя да спаси професионалния си статут и ще играе при аматьорите през следващия шампионат Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Култовата риалити звезда от Гълъбово вече мина 40 години и възрастта му по-подхожда на двете ергенки от тази на Алек, на когото те са каки
Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Шеф Ангелов ще му е кум на сватбата с Камелия Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори