×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ към премиера: Разследван ли е новият шеф на ДФ "Земеделие" Борис Михайлов за данъчни измами?


23 Юни 2021, Сряда, 15:31 ч.
Автор: Флагман

Лицето Борис Михайлов - разследван, арестуван, съден,това ли е новият шеф на фонд "Земеделие"

 

Разследван ли е новият шеф на ДФ "Земеделие" Борис Михайлов за данъчни измами? Този един-единствен въпрос зададоха на брифинг, продължил 2 минути, Тома Биков и Томислав Дончев от ГЕРБ. Борис Михайлов беше назначен на поста на 10 юни, когато предшественикът му Васил Грудев беше освободен от поста на изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".

През 2008 г. срещу лицето Борис Давидов Михайлов е внесен обвинителен акт за документни и данъчни измами. Обвинителният акт е срещу него и още шестима души. Обвинението е за участие в организирана престъпна група, действала в периода 2001 - 2004 г., заяви Тома Биков от ГЕРБ, цитиран от Епицентър.бг.

Лице със същите три имена е било задържано в организирана престъпна група, източила 15 млн. лева ДДС през 2004 г. Въпросното лице е било задържано в качеството му на директор на дантъчното управление в столичния район "Овча купел". Разследващите тогава са установили, че престъпната група, в която е участвало лицето със същите имена, е плащала на лица да регистрират на тяхно име фирми с фиктивна дейност, добави Биков.

"Аз имам само един въпрос. Лицето Борис Михайлов - разследван, арестуван, съден, същият ли е, който на 10 юни тази година, е назначен за изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", каза на свой бившият вицепремиер Томислав Дончев, отправяйки въпрос към служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев.

В CV-то на новия шеф на ДФ "Земеделие" Борис Михайлов, разпространено от Министерството на земеделието, пише: 

Борис Михайлов е роден през 1959 г. в София. Той притежава магистърски степени по икономика и право. Също така има завършен курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в областта на приватизацията, приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси. Работил е като ревизор в Министерството на финансите, управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото, както и като адвокат по данъчно и наказателно право.

Заместниците на новия изпълнителен директор ще бъдат Боряна Алексова, Петя Славчева, Георги Динев и Владимир Атанасов.

Колегите от Епицентър припомнят, че през 2004 година бяха арестувани шестима души от група, която е източвала ДДС. По искане на прокуратурата те бяха задържани под стража като организирана престъпна група, наречана тогава от главния прокурор Никола Филчев и главния скеретар на МВР Бойко Борисов "фабрика за източване на ДДС" ,за която се смята, че е ощетила хазната с около 15 милиона лева".

Официално полицейският капан щраква на 1 октомври 2004 година. В него се озовават трима данъчни служители - Марио Камишев, шеф на ДС Витоша, Борис Давидов (Михайлов) - инспектор в ДС Овча купел, Цанко Дренски и Теодор Делчев от ДС Триадица, Пламен Калчев, който се смята за тартор на групата, и съпругата му Цветелина. По време на обиските спецполицаи изпадат в тежко недоумение от разкоша, с който се сблъскват. "Имаше цели стаи, направени на гардероби и пълни все с маркови дрехи и обувки", коментира офицер от НСБОП, участвал в задържането на Калчев и компания.

Съдът реши, че по делото има представени достатъчно убедителни доказателства за четирима от обвиняемите – за мозъка на групата Пламен Калчев и неговата съпруга Цветелина, за Ивайло Колев и за отговорния данъчен служител от община “Овча купел” Борис Давидов - (Борис Давидов Михайлов, за когото днес ГЕРБ пита премира дали същият е назначен за шеф на ДФЗ). Поради това съдът определя за тях мярка за неотклонение “задържане под стража” като се мотивира с тежестта на повдигнатите обвинения за документна измама в особено големи размери за източване на 3 милиона лева от ДДС.
Престъплението е със сложен механизъм, а групата е с висока степен на организираност, се казва в мотивите на магистратите.

Борис Давидов, който по това време е член на софийския “Ротари клуб”, е поискал смекчаване на мярката, тъй като боледувал от туберкулоза. За него, в тефтер, открит в нелегалния офис, е вписано, че е получавал суми от Пламен Калчев.

Тогава вестник "Сега" съобщава следното: "Арестуваните данъчни са Марио Камишев - директор на данъчна дирекция "Витоша" и Борис Давидов - служител в данъчното на "Овча купел". Имената на задържаните бяха обявени по време на съвместна пресконференция на главния прокурор Никола Филчев и главния секретар на МВР ген.-лейтенант Бойко Борисов, посветена на операцията. 

Според главния прокурор разбитата група била "фабрика за източване на ДДС".

При разследването било установено, че престъпната група плащала на лица, за да регистрират на свое име фирми с фиктивна дейност. След това тези дружества издавали фалшиви фактури за фиктивно извършени сделки по внос на стоки от различен характер. В предмета на сделката те вписвали покупко-продажба на черна и бяла техника, китайски стоки и др. Така фирмите се "напомпвали" с начисления ДДС от фиктивните сделки. След това те подавали молба за възстановяване на данъка от държавата. Така измамниците нанесли на държавата щети за милиони левове.

За да "улеснят" схемата, измамниците "вербували" данъчни, които издавали неверни документи, удостоверяващи обстоятелства по търговската дейност на фирмите и така давали основание за неправомерното усвояване на ДДС. Полицейската проверка е установила, че регистрираните фирми нямат складова наличност, чрез която да извършват уж регистрираните финансови обороти на фирмите. Проверките показали, че дружествата са "кухи" - с несъществуващи адреси, складове и персонал. След употребата на въпросните фирми, те по класическата вече схема много бързо се прехвърляли на лица с нисък социален статус, най-често роми. По този начин те "обезсмислят" възможността за контрол върху дейността и възстановяването на нанесените щети.

Тези фирми - наричани на професионален жаргон "повдигачи" - акумулират незаконния ДДС и след като продадат стоката на последната група фирми, го теглят от републиканския бюджет. Последният етап от операцията е фиктивен износ (главно през митническо бюро Горубляне и през Столична митница) на около 50-60% от стоката, който осигурява връщането на ДДС в срок от 45 дни, вместо за обичайните три месеца. 

При разследването било установено, че един от помагачите на организатора - Ивайло К., е собственик на фирма, известна като контрабанден вносител на китайски стоки, който работи за Николай Методиев-Пилето, твърди МВР. Срещу него има образувано следствено дело за контрабандата на близо 250 тира с китайски стоки, маскирани като строителни материали.

От услугите на Пламен К. и създадената от него мрежа от фирми с несъществуваща дейност се ползвали и други структури, занимаващи се с внос. Престъпната група е разполагала с таен офис, където са изготвяни фалшивите документи, необходими за извършването на данъчните престъпления. Офисът работел в пълна конспиративност, а документите са попълвали от няколко наети счетоводителки. Фирмата държала и официален офис на столичния бул."Витоша".

При обиски в жилищата и офисите на организатора на групата са открити десетки касови апарати на различни юридически лица, множество печати на фирми, над 40 класьора с данъчни досиета - регистрации на фирми, касови книги и кочани с подпечатани фактури, касови бележки и митнически декларации. Открити са още платежни нареждания, нотариални актове, записи на заповед и значителна сума пари.

Разплитането почнало, когато наскоро при един от случаите на депозиране на поредната папка с фалшиви данъчни декларации, нищо неподозираща служителка от столична данъчна служба открила между документите плик с голяма сума пари. Тя съобщила на МВР за неочакваната находка, като помогнала за установяване на самоличността на приносителя.

През април 2004г. самата Главна данъчна дирекция разкри и уволни 22-ма дънъчни като съпричастни, че са подпомогнали източването на 11 млн.лв ДДС.

Новоназначеният директор на Фонд „Земеделие“ Борис Михайлов е съден за документални и данъчни измами, но е оправдан и дори впоследствие е осъдил държавата за това, че е набеден. Това потвърдиха по-късно за „Хоризонт“ от Министерството на земеделието.

Информацията е в отговор на публично отправен по-рано от страна на ГЕРБ въпрос дали лице с име Борис Михайлов, което е разследвано и съдено за данъчни измами, е същият, който оглави на 10 юни тази година фонд „Земеделие“.
Очаква се по-късно днес директорът на структурата, която разпределя 2 млрд. лв. годишно европейски пари, да даде брифинг в Министерски съвет и лично да отговори на журналистическите въпроси.


В категории: Политика


5
Коментара
Флагман.БГ 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат 16/05/2024, Четвъртък 22:00 0
Флагман.БГ Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица 16/05/2024, Четвъртък 20:40 4
Флагман.БГ Никога не пръскайте парфюм върху косата си Никога не пръскайте парфюм върху косата си 16/05/2024, Четвъртък 20:21 0
5
Коментара по темата
5.
Контра
23.06.2021 22:05:00
0
3
Тиквун лежал ли е в Чехия за канал за крадени автомобили?
4.
Някой
23.06.2021 18:49:00
1
1
Ти е мътил главата на тебе..... с шамари ли с други работи ли???Ти си знаеш!
3.
Не че нещо
23.06.2021 17:37:14
1
7
Разследван да, щото е мътил водата на някой, накрая осъдил прокуратурата, сега ще осъди и тея двамата дето са зинали да защитават нещото.
2.
Така
23.06.2021 16:02:46
3
7
задържан, разследван, съден и след това оправдан ?!
Че и държавата осъдил !?
Като Цецо Асансьора ! Бичето защо не попита нещо за Цецо дали е същият човек, който им управляваше партията цели 14 години ?
1.
мислещ
23.06.2021 15:40:05
3
11
Ох, милите гербаджии!
Всеки ден свикват пресконференции, та дано някой балък им се върже на глупостите!
Иде време за затвора, кое не разбраха точно?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Над 50 000 дванайсетокласници се явяват на първия задължителен зрелостен изпит Драмата в Пловдив приключи, барикадиралия се бивш полицай се предаде Драмата в Пловдив приключи, барикадиралия се бивш полицай се предаде След цяла нощ убеждаване от психолози и с полицаи, той не е изпълнил заканата си Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) На място има полицейски екип и психолози РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат Вижте в следващите редове кои качества силният пол намира за атрактивни 4 черти на поведение издават ниско самочувствие 4 черти на поведение издават ниско самочувствие Ето кои са те  Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Ето кои са късметлиите според астролозите Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Университетите са провокирани преди най-светлия празник да подготвят протестни действия  Рецепта за пълнен патладжан с кайма Рецепта за пълнен патладжан с кайма Ако обичате вкусните и засищащи ястия, то този патладжан е точно за вас. Гарантираме, че никой на масата няма да остане гладен Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица Подозренията се появиха след участие на чаровната брюнетка
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори