×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • С тържествена церемония в Бургас ще бъде посрещнат новият сливенски митрополит – Негово Високопреосвещенство Арсений днес
  • Природният газ поскъпва с над 8% през юни
  • Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път
  • В Германия призоваха армията да свика 900 000 запасняци заради Путин
  • Тежка катастрофа в Германия прати в болница 14 човека
  • В Украйна прогнозират катастрофален отоплителен сезон
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не се бойте от дребните мушички – безопасни са, обаче идват неприятните комари


Не се бойте от дребните мушички – безопасни са, обаче идват неприятните комари
Те се появяват в края на пролетта заради влажното време и повишените температурите, като спрат дъждовете подновяваме пръскането с биоцидни препарати, коментира инж. Нели Бойчева
17 Юни 2021, Четвъртък, 17:02 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Община Бургас пръска против насекоми по график, но заради продължителното дъждовно време процесът не може да продължи, каза инж. Нели Бойчева – управител на Дезинфекционната станция

Управителят на Дезинфекционна станция-Бургас инж. Нели Бойчева даде подробности за присъствието на натрапчивите мушички из града, но за предстоящата поява на комарите в морския град. Ето какво каза тя пред Флагман.БГ.

-Инж. Бойчева, с настъпването на дъждовният юни месец,  бургазлии се оплакват от неприятни дребни мушички, които влизат на рояци в домовете им. Каква е причината за тяхната поява и как да се реши този проблем?

-Запознати сме със случващото се, но в момента не можем да започнем да пръскаме против тях заради променливото време и дъжда, усилията ни се обезсмислят. Имаме график за пръскане против комари, при което можем да работим и срещу въпросните мушички. Те се появяват в този сезон и са следствие от разлистването на дърветата. Те произлизат оттам и провокирани от топлото и влажно време се размножават много бързо. За да успокоим бургазлии – не са опасни за здравето на хората. 

-Тоест основната причина за тяхната поява е дъждовното време?

-Да, комбинацията между няколко фактора в началото на лятото провокира високата им популация. Същото важи и за комарите, които макар все още да не са масово явление, съвсем скоро ще бъдат, както всяка година.  Прогнозата за времето показва, че още два-три дни ще има валежи, след което температурите ще се вдигат. Това означава, че още в момента, в който дъждът спре, ние ще имаме възможност да обработваме по график терените със студен и топъл аерозол против комари и насекоми като цяло. 

-Как могат междувременно бургазлии да се предпазят от тази напаст с дребните мушички?

-Ние съветваме много наши клиенти да пръскат терените си с подходящи биоцидни препарати. Става въпрос основно за терасите и мрежите. По този начин съответно те могат да се предпазят не само от мушичките, но и от комарите. Всичко, което попада в обсега на действие на тези препарати, бива премахвано почти мигновено.

-Градска легенда ли е, че определени растения излъчват характерни миризми, които отблъскват насекомите?

-Определени видове растения действително имат такива свойства. Така например мушкатовите се препоръчват именно за това. Мирисът, който излъчват те, прогонва почти изцяло насекомите.

-Да поговорим  за комарите. През миналата година отново се забелязваше, че т.нар. „тигрови комари“ бяха преобладаавщият вид кръвопийци в Бургаска област. Те дойдоха преди около 10-ина години в региона. Прогнона ли е изцяло местната популация на комари от въпросните нашественици?

-Все още съществува старата популация. Новите комари вече са се приспособили към нашите условия и точно сега, с тези дъждове, водата, която се събира по улуците, в шахтите, провокира тяхното развитие. Именно тама се образуват ларвите на този вид комари от вида aedes, които са известни като „тигрови“. Уточнявам обаче, че това не са същинските тигрови комари от африка – те са приспособени към нашите местни условия. За съжаление обаче ще продължим да живеем с тях, защото имаме тук има много добри биотопни зони за тяхното развитие. 

-Искате да кажете, че дори т.нар. „тигрови“ комари, които наблюдаваме тук, не са от вида, който е познат в Африка – този, който пренася опасни заболявания като жълта треска, денга и енцефалит.

-Точно така. Тези, които наблюдаваме в региона са от този вид, но са приспособени към нашата среда и не са разпространители на тези болести.

-Налага ли се ползването на различни биоцидни препарати при пръскането против обикновения комар и така наречения „тигров“?

-Не, те са идентични и за единия, и за другия вид. Сегашният ни график за пръскане против комарите ще продължи до края на месеца. След това ще изработим нов такъв, който е съобразен с условията. През целия летен период, както всяка година, непрестанно ще третираме площите срещу комари и ларви. Надяваме се да има и няколко въздушни обработки срещу ларви по биотопните зони на бургаските езера. 
 


В категории: Бургас


8
Коментара
Флагман.БГ Бургас се прости с легендата Тома Томов Бургас се прости с легендата Тома Томов 02/06/2024, Неделя 12:49 0
Флагман.БГ Какво уби ISQ Какво уби ISQ 02/06/2024, Неделя 12:41 0
8
Коментара по темата
8.
Нищо
31.07.2021 22:44:34
0
0
Нищо не пръскате, навсякъде ври от комари. Пари им давате , а онези с покапчетата само се чешат т.шките, така като се чешеш изяден от комари след езерото
7.
Kompetenten moje bi?
17.06.2021 20:38:29
2
2
Abe taxi kaka kato kakva bioinjener, injener himik I Nam kva si reschi, 4e mestnata populacia na tigrovi komari e bezopasna?
Ama to v Bulgaristan Vretinari davat stanoviste za hranata na horata, taka 4e kvo to vseki e kompetenten ama ne iza koeto e zavarschil.
6.
me
17.06.2021 20:12:23
1
6
Комарите вече са тук, в Лазур на смрачаване е лудница - стотици комари навсякъде. Ама никой не пръска, а само се ослушват. Интересно дали се поддържа солното ниво на Атанасовско езеро, или е пълно със сладка вода да се вихрят комарите?
5.
до 3 комара
17.06.2021 18:33:22
0
10
прав си готина е....порока е изписан на лицето и.....и това ми харесва.....
4.
da
17.06.2021 17:57:43
0
9
Ох, благодаря ви хора! От както писахте че има мушици и се затворих в мазата с една мрежа върху себе си и не бях мръднал. Добре, че сега писахте, че не са опасни, та излязох от там.
3.
Комара
17.06.2021 17:41:56
1
8
Нели Бойчева е най-големия пич. Който не я кефи го пръска с отрова и не се занимава.
2.
*********
17.06.2021 17:38:12
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
*********
17.06.2021 17:17:24
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Към днешна дата Алек се трансформира от милионерски син и бизнесмен в „мамин Алек“ и продължава да е обект на ругатни и подигравки Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Това е неговата племенница, която е абитуриентка  Бумът на кредитирането достига нови рекорди Бумът на кредитирането достига нови рекорди Най-впечатляващ е ръстът при жилищните кредити - 60.5% за една година Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Крисия Тодорова изумява не само с поведение, ами и с това, от което се вълнува Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Напусналият съдебната система държавен обвинител заминава на скъпоструващо лечение в Германия Искаме експертно, надпартийно правителство с ясни задачи, обяви Корнелия Нинова Искаме експертно, надпартийно правителство с ясни задачи, обяви Корнелия Нинова Ниската избирателна активност ни лишава от легитимност, посочи тя Бургерът в София - по-скъп от този в Западна Европа Бургерът в София - по-скъп от този в Западна Европа Това показва проверка на ресторанти в Атина, Кардиф, Люксембург, Лондон и в платформата globalprices.com Командироват полицаи за летния сезон в Созопол Командироват полицаи за летния сезон в Созопол Осигурени са допълнителни 24 командировани полицаи за месеците юли и август, а 15 полицаи ще осъществяват контрол с патрулка и пеша България отдава почит пред подвига на Христо Ботев България отдава почит пред подвига на Христо Ботев Служебният премиер Димитър Главчев ще участва във всенародното поклонение на връх Околчица от 11:00 часа Развод за 100 млн. долара, ето как тази сръбска звезда сложи край на брака си Развод за 100 млн. долара, ето как тази сръбска звезда сложи край на брака си Тежкото решение тя взе след 24-годишен брак и две деца
Какво уби ISQ Какво уби ISQ Нacĸopo cтaнa яcнo, чe oĸoнчaтeлнo cпиpa cъщecтвyвaнeтo cи Южна Корея ще прави мисия до Марс Южна Корея ще прави мисия до Марс C oтĸpивaнeтo нa ĸocмичecĸaтa aгeнция влacтитe нa cтpaнaтa възнaмepявaт дa пpoдължaт paбoтaтa нa индycтpиaлнaтa пoлитиĸa пpeз пocлeдния пoлoвин вeĸ Каква зодия са най-жестоките личности Каква зодия са най-жестоките личности Хитлер е Телец Как Отварачката се изложи брутално Как Отварачката се изложи брутално Последната й песен предизвика голям скандал Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си 54-годишният мъж натрупа богатството си, след като основа титана за паркиране на каравани Wyldecrest Parks - който в момента струва около 947 милиона лири Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса В следобедните часове е възможно да превали  Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Сивото и цвят праскова са отвратителни, съветва дизайнер  Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Каспаров може да получи до две години затвор Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Държавният глава на латиноамериканската страна положи клетва снощи в столицата Сан Салвадор на церемония, на която присъстваха испанският крал Фелипе Шести и президентът на Аржентина Хавиер Милей Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път "Белия балет" победи Борусия Дортмунд с 2:0
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня - Жена, ако спечеля от тотото, какво ще направиш?
- Взимам половината и те напускам!
- Е, спечелих 10 лв... на ти 5 и айде чупка!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като целувката. Трябва да го споделиш, за да му се насладиш

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори