×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Педиатрията в МБАЛ „Бургасмед“ лекува почти целия спектър от заболявания при децата


Педиатрията в МБАЛ „Бургасмед“ лекува почти целия спектър от заболявания при децата
Ще направим всичко по силите си да опазим здравето на бъдещето на България – децата, каза д-р Ахмед Дико, началник на Детско отделение в болницата
15 Юни 2021, Вторник, 12:25 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ снимка: Авторът

Детското отделение работи с възстановен капацитет от днес, разполага с 23 легла, каза новият началник на педиатричната структура в болницата

 

Д-р Ахмед Дико е педиатър. Той е роден в Сирия, но има двойно гражданство и е завършил медицина в Пловдив през 1979 г. Три години е специализирал в Александровска болница под ръководството на проф. Дамянова и проф. Бобев. След това се завръща в родната си страна, където прекарва следващите 28 години. През 2012 г. обаче там избухва войната и д-р Дико, който е от кюрдското съсловие, се завръща в България. Тук започва работа в СБАЛО по Детско болест „Проф. Иван Митов“ в гр.София, работи с Лекари без граница, в детска гръдна хирургия в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“. Прекарва четири години като шеф на детското отделение в Белоградчик. Посреща пандемията във Велинград, след което преценява, че най-доброто място за него е МБАЛ „Бургамед“. С огромния си опит и над 40-годишен стаж, той идва в бургаската болница, за да даде ново начало на педиатричното отделение, където в момента той е ръководител.

-Д-р Дико, вие сте новият началник на отделението по Детски болести на МБАЛ „Бургасмед“. Кога отново ще заработи то, с какъв капацитет разполага и какви заболявания при децата ще лекува?

-Отделението по Детски болести отново отваря врати за своите малки и по-големи пациенти. Ще работим по седем клинични пътеки. Това е предостатъчно, защото за сравнение, когато съм работел в други болници по същата специалност, там е имало по три, по четири. В МБАЛ „Бургасмед“ лекуваме бронхопневмонии, бронхиолит, спешни случаи, бронхиална астма, инфекциозно-алергични заболявания, гастрити и езофагити, както и токсо-алегични състояния. Покриваме почти целият спектър. Отделението разполага с 23 легла. Неговата дейност беше ограничена по време на ковид пандемията във връзка с реорганизацията на леглата за пациенти с ковид инфекция, които трябваше да разкрием, но от днес отново започваме да работим с възстановен капацитет.

Предимството в структурата на лечебното ни заведение е, че като многопрофилна болница  имаме възможност за колаборация със специалисти от почти всички медицински области, съвременна апаратура в Отделението по образна диагностика и развита Лаборатория. Всичко това ни дава възможност за всеобхватност на педиатричната грижа, която предлагаме.

-Как виждате бъдещето на отделението в МБАЛ „Бургасмед“?

-Мисля, че ж.к. „Меден рудник“ е голям и очаквам да има движение на пациенти през отделението по педиатрия. Аз ще направя всичко, което е по силите ми, използвайки дългия си 40-годишен стаж, да дадем на бъдещето на България – децата, най-доброто. Това е много отговорна работа, защото е изключително важно здравето на най-малките. Имено затова преглеждам и амбулаторно, освен че ръководя отделението, на кабинет в ДКЦ „Бургасмед“, за да съм в помощ на родителите.

-Как COVID пандемията промени заболеваемостта при децата?

-От една страна тя се отразява по-добре за тях. Те не боледуваха толкова често от COVID-19, а в същото време с предпазните маски и дезинфекцията, през цялата година бе много рядко явление при нас да дойде дете с грипно заболяване. Имахме спорадични, отделни такива случаи. През пандемията хората се страхуваха да водят децата си в болница или на преглед в ДКЦ. Много по-малко хора като цяло посещаваха болниците. В детското отделение, по време на пандемията, нямахме толкова много работа, така както преди COVID-19.

-Защо избрахте точно педиатрията като специалност?

-Защото много обичам децата. До днес успявам да вляза в света на всяко дете, като че ли аз самият се подмладявам и това качество ми дава възможност да поставя много по-добра диагноза и да назнача перфектното лечение за всеки отделен пациент.

-За какво трябва да се притесняват родителите през настоящия пролетен и идващия летен сезон? От какви заболявания най-често страдат децата по време на тях? Дайте съвет на родителите как да ги предпазят?

За децата с установена алергия – да се внимава при посещаване на градски градини, контакт с животни и насекоми и при случай веднага да се потърси помощ от личен лекар или педиатър, да се спазва стриктно приема на профилактичните средства и при проява на симптоми да се потърси спешна медицинска помощ.

През летния сезон децата най-често боледуват от вирусни инфекции, така наречените летни инфекции и гастроентерити, наранявания и изгаряния, както и възможността за топлинен удар. Родителите следва да съблюдават за изграждане на навика децата да си мият ръцете редовно и също за неволното поставяне на различни предмети в устата. Обикновено симптомите на летния грип засягат храносмилателната система – характерно за състоянието са стомашните болки, безапетитие, гадене, повръщане и разстройство , може да се наблюдава температура и липса на тонус.

Д-р Дико преглежда на кабинет в ДКЦ „Бургасмед“ с предварително записване на тел. +359 892 222 525 или онлайн през системата на Superdoc.bg всеки понеделник от 14:00 до 17ч., четвъртък от 14:00 до 16:00ч. и петък от 12:30 до 14:30ч.


В категории: Здраве


България Всички новини
И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв. Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите
Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори