×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Настоящото десетилетие е решаващо в икономически план за Великобритания


12 Юни 2021, Събота, 18:00 ч.

Евентуален неуспех при адресирането на множеството предизвикателства ще вкара страната в национален упадък

2020-те ще определят дали имаме шанс да предотвратим необратими щети за климата, но за Великобритания има и други големи предизвикателства, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Нейният отговор ще определи какво ще се случи с благосъстоянието на населението й. Бруталните показания на Доминик Къмингс (главният съветник на премиера Борис Джонсън – бел. прев.) наскоро предполагат, че лидерските способности на страната са много съмнителни, пише investor.bg.

Resolution Foundation и Центърът за икономически резултати на London School of Economics, току-що, похвално, стартираха важно разглеждане на решаващото десетилетие за Великобритания в едноименен доклад. То е решаващо, тъй като страната трябва да се справи с възстановяването от Covid-19, последиците от Brexit, продължаващата технологична революция и прехода към нулеви нетни емисии на парникови газове. Освен това тя го прави от изходна позиция със стагнираща производителност, високо неравенство, бързо застаряване и висок дълг.

Само лекомислен човек би предположил, че това със сигурност ще се получи. Не забравяйте: през 1987 г. италианците празнуваха il sorpasso, годината, когато техните номинални доходи на човек надминаха тези в Обединеното кралство. Но днес, след две десетилетия на стагниращи реални доходи, Италия е доста назад. Разликата с Германия се разшири. Но през последното десетилетие производителността във Великобритания също стагнира. Ако това не се промени, западащото икономически Обединено кралство ще загуби не само престиж, но и способността да осигурява повишаващ се жизнен стандарт на своите граждани.

Докладът описва в отрезвяващи подробности предизвикателствата и наследството. По отношение на последиците от Covid-19, например, вероятно е настъпил перманентен шок за търговията по главните улици, особено важен източник на работни места за жените. Относно Brexit, въздействието върху търговията със страните от ЕС вече е видимо, като няма голям шанс търговията с останалия свят скоро (ако изобщо) да компенсира тези загуби. По отношение на технологиите трябва да приемем големи и продължаващи промени в структурата на заетостта и конкурентния натиск, като много фирми ще изчезнат. Относно прехода към нетни нулеви въглеродни емисии страната трябва да направи огромни инвестиции доста преди да станат очевидни евентуалните печалби от по-ниските оперативни разходи.

На следващо място е мрачното наследство. Ниският темп на растеж на производителността отразява, наред с други неща, слабите инвестиции и бавното усвояване на новите технологии. Докладът отбелязва, че „през 2017 г. Великобритания имаше инсталирани само 71 робота на 10 000 промишлени работници, в сравнение с 309 в Германия и 631 в Южна Корея“. Главно в резултат на бавния ръст на производителността ръстът на реалните доходи на домакинствата е спаднал от 22% през 2000-те до едва 9% през 2010-те. Неравенството пък се покачи през 80-те години и така и не намаля. В резултат на това „коефициент на Джини (мярка за неравенството) е по-висок от всички страни в ЕС с изключение на България и е вторият по големина в Г-7“. Обединеното кралство също така има изключително големи регионални неравенства в производителността, което оставя доста по-малко неравното регионално разпределение на доходите на домакинствата в зависимост от трансферите от Лондон, чиято най-конкурентна индустрия, услугите, беше жертвана с радост пред олтара на Брекзит.

Предвид всичко това, повърхностният оптимизън на премиера е лукс, който страната просто не може да си позволи. Вместо това е необходимо „безмилостното казване на истината“, препоръчано навремето от Кейнс на зараждащия се тогава МВФ. Както се посочва в доклада, Обединеното кралство има някои важни активи, по-специално езикът, първокласните университети, силната научна база и до голяма степен некорумпираната политика. Правителството също така вече разработи „план за растеж“, който има някои добре дошли елементи, включително малко по-високи публични инвестиции, план за учене през целия живот, фокус върху иновациите и науката, и някои цели пред декарбонизацията.

Не се отчита обаче  цената на Брекзит или пречките пред по-широко разпространение на просперитета. Няма сигурност, че необходимите пари ще бъдат похарчени за квалификация. В плана за декарбонизация също има големи пропуски. Вероятно най-важното, вместо идеи за това как да се повишат частните инвестиции, финансовият министър (Риши Сунак – бел. прев.) възнамерява, след кратък период на щедри облекчения за инвестиции, да повиши значително корпоративния данък. Това ще намали и без това ниските инвестиции.

Когато погледнем назад към Covid-19, виждаме гаф след гаф, частично изкупени чрез проблясък на вдъхновение: програмата за ваксинация. Но едно вдъхновение няма да осигури развитието на икономиката в толкова трудни обстоятелства. За това са необходими далновидни политики и мобилизиране на ресурси от компетентна политическа и административна машина, подкрепяща един динамичен частен сектор. Нужни са политика, а не жестове, и признаване на реалността, а не лозунги. Възможно ли е това във Великобритания? Може би. Вероятно ли е? Не.


В категории: Политика


1
Коментара
Флагман.БГ "Петлите" с фурор на фестивал в Прага "Петлите" с фурор на фестивал в Прага 19/05/2024, Неделя 15:53 0
1
Коментара по темата
1.
Дернев
12.06.2021 18:34:17
0
0
Великобритания направи голяма услуга на ЕС с излизането си. Така се премахна една основна пречка за създаването на СЕЩ. Когато Европа за европейците е факт, ще ги привлечем със статут на превилигирован партньор и съюзник. Както и Турция, Япония, Индия, Корея, дай биже и двете. Дотогава Великобритания да оцелява с Щатите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Зоозащитници излязоха на протест в Бургас срещу садизма над животните Зоозащитници излязоха на протест в Бургас срещу садизма над животните Свидетелствайте, ако станете очевидец на подобна сцена, зоват те Въпреки провала си, тя няма да се откаже от телевизията Въпреки провала си, тя няма да се откаже от телевизията Още, когато приела да стане водещ на „Вечерното шоу”, младата дама била наясно, това не е нейното предаване Киара доживя да получи извинение от нахална фолкпевица Киара доживя да получи извинение от нахална фолкпевица Изпълнителката на "Нотариално заверен" е взела страха на култовата участничка от риалити формата Киара, която проговори в подкаста "Не съм такъв човек" през какъв ужас е преминала при запознанството си с певицата Тони Стораро хвърли една торба пари за ново Ферари Тони Стораро хвърли една торба пари за ново Ферари Справка показва, че цената на подобни модели е почти като на музейни експонати – най-евтиният модел достига почти 200 000 евро Той е мамино момченце - разглезен е до безобразие, сега КАТ го остави без книжка Той е мамино момченце - разглезен е до безобразие, сега КАТ го остави без книжка Безразсъдният на пътя фолкаджия преди 2 години остана без контролен талон при проверка в ранните часове на нощта в столичния „Студентски град“ Иска ли ЕС да забрани любимия на българите розов домат Иска ли ЕС да забрани любимия на българите розов домат Преди десетина години смут и тревога предизвикват гръмки медийни заглавия Помните ли тази чалга звезда, вижте какво се случва с нея днес Помните ли тази чалга звезда, вижте какво се случва с нея днес “Пее постоянно навсякъде, но предпочита да пее сам, с мен не иска, харесва му да бъде център на внимание”, разказва Весела Прокси на пловдивския митрополит и дежурен аутсайдер отиват на финална битка за нов сливенски митрополит Прокси на пловдивския митрополит и дежурен аутсайдер отиват на финална битка за нов сливенски митрополит Изборът ще бъде направен на 25-ти май от Светия синод Телевизията на Слави била пред фалит Телевизията на Слави била пред фалит перацията по спасяване на „7/8 ТВ” е задвижена миналия месец от фирма „Седем осми”, която контролира дружеството собственик на телевизията Слави се е оженил тайно, потвърди негова близка Слави се е оженил тайно, потвърди негова близка Дългия вече е семеен мъж, но не е правил тържество, а просто е подписал в гражданското, при това в делничен ден и при пълна конфиденциалност
Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче? Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Шеф Ангелов ще му е кум на сватбата с Камелия Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден  
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори