×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Телеком изпращал на малолетен нецензурни съобщения и така... 127 пъти


31 Май 2021, Понеделник, 11:40 ч.
Автор: Флагман.бг

За случая алармира Националната асоциация за защита на потребителите

Момче на 13 години е получило от мобилен оператор 127 SMS-а с нецензурно сексуално съдържание само за час и пет минути срещу „скромната“ сума от 256 лв. За това разказва бащата на детето в жалба до Националната асоциация за защита на потребителите.

„На 13.12.2020 г.около 23.30 вечерта детето ми е атакувано с СМС-и от номер 144344, които са с нецензурно сексуално съдържание. В първия СМС имало съобщение, че са безплатни и могат да се спрат с изпращане на СМС с текст „STOP”.

След като детето ми изпраща СМС със STOP, до 1 часа сутринта на 14.12.2020 номерът му постоянно получавал от 144344 СМС-и с посоченото съдържание, които детето ми е изтривало. Общо е получило за 1 час и пет минути 127 (?!?) СМС-а от въпросните мошеници“, пише бащата на невръстното момче и допълва, че след това телефонът е бил блокиран поради „значително надвишен кредитен лимит“.

Тогава става известна още една нелоялна практика – мобилният оператор не е спазил уговорката в договора за кредитен лимит от 100 лв., не е изпратил предупредителни съобщения и е допуснал начисляването на сумата от 256 лв., като чак след това е блокирал изходящия трафик. В общите условия изрично се посочва, че при достигане на 75% и 90% кредитен лимит, абонатът получава СМС с предупреждение.

На телефона за клиенти в четири последователни разговора изнервеният родител е получил „разнопосочни, неясни и противоречиви обяснения за високата сметка“ - от „софтуерът на телекома реагира на превишен лимит в рамките на 24 часа ” до „не носят отговорност за СМС-и от трети страни”.

В опит да разнищи казуса, бащата установява и трето нарушение – телекомуникоционната компания не се е съобразила с изрично изразеното от него писмено искане въпросният телефонен номер да не бъде предоставян за целите на нейния маркетинг и на него да не се изпращат такива съобщения.

Това е потвърдено с даденото от един от консултантите на телефона за клиенти обяснение относно изпратените непоискани съобщения, а именно, че мобилният оператор „осигурявал само ползване на мрежата към външна фирма, която използвала СМС-и от номер 144344“.

„Измислените обяснения на служители на телекома, че компанията им само предоставяла мрежата си на трета страна са умишлени и целенасочени лъжи, защото няма никакво логическо обяснение защо ако само се ползва мрежата на оператора, тарифирането се извършва към договор на клиент на този доставчик“, коментира потребителят и определя това като „порочна търговска практика“, „злоупотреба с лични данни“ и „форма на психически тормоз и насилие над едно малолетно дете“.

„Изпратих до КЗП жалба, на която въпреки предоставените доказателства, ми отговориха формално, че „доводите на другата страна били, че от посочения номер били изпращани СМС-и”. Няма кой да ме убеди, че чисто физически дори възрастен човек, в полунощ, ще успее да изпрати 127 СМС-а с текст към номер. Някои от СМС-ите са с интервал от 3-5 секунди“, пише още бащата до НАЗП.


В категории: Животът


5
Коментара
Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 1
5
Коментара по темата
5.
Действам бързо и решително
31.05.2021 13:37:19
0
4
Аз съм вкарал в черният списък всички номера, които ми пращат подобни кукички, нодетето ми го абонираха за някакви услуги. Добре че само 2-3 лв щипнаха и ги хванах, защото сметката никога не е повече и когато видя дори и 1лв отгоре знам че е измама. Заради 2-3лв от измами, оператора загуби месчно потребление от 100лв, защото закрих всичко при него
4.
И операторите са вътре
31.05.2021 13:34:14
0
4
Операторите са в играта с тия SMS-и. Колко деца и възрастни са абонирали за подобни услуги не е истина. Ако оператора държеше на реномето си нямаше да позволява такива измами в мрежата си. Фактът, че се случват от години означава, че са в играта и те. Обаче се правят на ощипани с думите "Не сме ние, това са услуги на външни фирми, които се плащат за използване на мрежата ни" Ами сключвайте по-читави договори и при подобни изцепки ги изхвърляйте от мрежата си, а парите по сметките им раздайте като обезщетения на ужилените! Ама няма как да си вземете комисионната нали?
3.
Георги
31.05.2021 12:39:19
7
2
Да бе, пуберът е лъскал бастуна посред нощите и кой знае къде се е натресъл малкият разбирач. Те му пратили, пък той пратил „стоп“. Да бе. Татенцето е много лековерен. Чадото - невинно като сълза, а всички други - виновни. На мене що не ми пращат 127 SMS-а?
2.
peca
31.05.2021 12:06:45
0
6
Същият номер ми изиграха и на мен бившата Глобул,или днешната Теленор.За около час имах над 100-на СМС-а и ми казаха,че дължа с ДДС-то около 400 лева.Като им казах,че ще се видим в съда ги свалиха на 100-на лева.Платих им,хвэрлих им сим картата и от тогава неща и да чуя за тях.Но и Вивакома почнаха да прилагат тези номера.Изпращат някакви СМС-и и да не ги отвориш сметката ти нараства с около 5-лева.1-2 месеца не го забелязах,но след като им казах,че получали някакъв СМС от тях прекратявам договора и за сега май се спряха.Истината е,че всички са мушеници и тези им номера виреят само в България,защото не са ги осъдили с 100-на милиона.
1.
КЗП
31.05.2021 12:04:28
1
11
е напълно безполезна и беззъба. Няма правомощия да санкционира неизправтата страна, а само да й вземе естественото възражение и КЗП да го съобщи на жалбоподавателя. Естествено, виновният никога не признава своята вина. А служителити на КЗП се държат каго последна инстанзия. Първата им работа, когато им кажеш от какво се жалваш, е са кажат: Ние не радбираме от това! , за да ти подскажат да не им нарушаваш спокойствието.1d1c9
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори