×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Магдалена Ралчева: „Златната липа“ представя кино, което ни кара да мислим със сърцето си


Магдалена Ралчева: „Златната липа“ представя кино, което ни кара да мислим със сърцето си
Създателят на кинофестивала представи журито
29 Май 2021, Събота, 14:39 ч.
Автор: Флагман.бг

Стара Загора отново има своя кинофестивал, който вече се радва на аудитория надхвърляща границите на областта, каза създателят на фестивала

Международният фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ ще бъде открит след броени часове въпреки всички трудности, които организацията му срещна заради пандемичните мерки у нас и в Европа. Това заяви неговият създател и директор от основаването му, кинорежисьорът Магладена Ралчева по време на представянето на авторитетното международно жури, което ще оценява 9-те филма, включени в конкурсната програма.

„Искам преди всичко да благодаря на старозагорци, за голямата любов, с която посрещат поредното VIII-мо издание на фестивала, както и на община Стара Загора и кмета Живко Тодоров, които и този път дадоха своята безрезервна подкрепа и висока оценка са стойността на „Златната липа“ като важно събитие за региона“, посочи още Магдалена Ралчева. За първи път това издание не е получило подкрепата на Министерство на култура, което допълнително е поставило на изпитание събитието, посочиха организаторите на феста.

„Стара Загора отново има своя кинофестивал, който вече се радва на аудитория надхвърляща границите на област Стара Загора. Всички преживяхме тежко факта, че миналата година при напълно готова програма, жури и организация се наложи да отменим провеждането му“, каза по време на специалната пресконференция заместник-кметът по културата Милена Желева. „Искам да се извиня предварително на тези, които няма да успеят да влязат в залите заради ограничителните мерки, но е по-важно да бъдем отговорни към здравето си“, каза още тя.

„Има три фестивала за кино в България, които се открояват със своите мащаби и значимост и това са „София филм фест“, варненският кинофестивал и най-младият – „Златната липа“ в Стара Загора, посочи председателят на международното жури, известният кинокритик и преподавател по „Кинознание“ проф. Божидар Манов. „Важно е, че фестивалът в Стара Загора се концентрира върху европейското кино, не защото сме член на ЕС, а защото принадлежим към най-старата европейска цивилизация“, допълни той.

Проф. Манов подчерта, че програмата на фестивала съдържа изключително стойностни заглавия. Между тях е и носителят на тазгодишен „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм – датският „Още по едно“ на Томас Винтерберг, който ще бъде прожектиран тази вечер от 21 часа в залата на операта, унгарският „Окончателен доклад“ на Ищван Сабо, чиято първа прожекция също е днес от 16.30 часа в зала „Библиотека“ и много други.

В състава на журито има промяна, настъпила в последния момент, заради внезапно заболяване на члена от Румъния, кинорежисьора и сценарист Богдан Морешану. На неговото място влиза Камен Балкански, директор на бъро „Творческа Европа Медиа“. Той е бил изпълнителен директор на Националния филмов център от 2015 до 2017 година.

На пресконференцията присъстваха и известната актриса от Русия Елена Морозова и френският режисьор Антоан Рембо, които също са в състава на журито. „Щастлива съм за първи път да бъда в България и то като член на жури в толкова добре направен фестивал, като „Златната липа“, посочи Елена Морозова. 

„Златната липа“ винаги ще има свое лице, не само защото акцентира върху новото европейско кино, но и защото в програмата му се подбират филми, които са различни от онези, които се гледат с пуканки и кока кола. Фестивалът на Стара Загора показва кино, което ни кара да мислим със сърцето си“, каза в заключение Магдалена Ралчева и пожела на зрителите и фестивала незабравими емоции през следващите пет дни.
 


В категории: Стара Загора


Коментари
Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори