×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Когато един цветен телевизор струваше 4 заплати


04 Април 2021, Неделя, 15:32 ч.
Автор: Флагман, снимка: Флагман

В миналото един цветен телевизор купувахме с 3,9 заплати, един хладилник за 1,5 заплати

 

Съвременник съм на времето преди 1989 г. и искам да съпоставя миналото със сегашното. Не искам да хваля днешното време, което си има кусури, а просто да кажа, че бедността ни не е от сега.

В миналото един цветен телевизор купувахме с 3,9 заплати, един хладилник за 1,5 заплати, а 100 литра бензин стандартен за 0,4 заплати. Докато в Австрия се купуваше за 0,05 заплати, а във ФРГ за 0,03 заплати (справка в. „Работническо дело“ от февруари 1990 г.).

Съгласно същия вестник 1 кг свинско месо струваше 5,44 лв., олиото и захарта – по 1,50 лв., брашното – 0,60 лв.

Минималната пенсия беше 25 лв., толкова вземаха моите родители и хиляди селскостопански работници. Средната пенсия съгласно горния вестник е 84 лв.

С 25 лв. можеше да си купиш 4 кг свинско месо, а с една средна пенсия от 84 лв. – около 15 кг.

А сега с една минимална пенсия може да закупиш близо 40 кг свинско месо.

Помня, че чаках в миналото на двестаметрова опашка за две рула тоалетна хартия. Обръщахме шишетата за лимонада и бира да гледаме дали по дъното от вътрешната страна няма остатъци от мухи и разни бръмбари. Чакахме за хляб, особено в събота по 2-3 часа, за да дойде поредната опечена партида от хлебозавода. Сега и без завод не се чака.
 
Цвятко Хаджийски, Ловеч за вестник Ретро
 


В категории: Ретро Флагман


13
Коментара
Флагман.БГ По какво личи, че той не би ви изневерил По какво личи, че той не би ви изневерил 12/05/2024, Неделя 22:00 0
Как се забавляват зодиите
Как се забавляват зодиите 12/05/2024, Неделя 21:20 0
Флагман.БГ Голям успех за куклени актьори от Бургас Голям успех за куклени актьори от Бургас 12/05/2024, Неделя 19:15 0
13
Коментара по темата
13.
а в настоящето?
05.04.2021 02:12:24
2
3
Че то сега да не е по-малко? Я виж един хубав дисплей че е към 3 хилядарки. Или някой сега ще се изрепчи че и смартфони тогава е имало и тях да сравняваме? Хората тогава имаха всичко най необходимо, телефона беше с шайба, ама всеки го имаше, произвеждаше се тук и никой не пестеше за него или да се заробва с лизинги и безкрайни договори с неясни условия и такси за какво ли не.
12.
Тоя ако не е набор 80 пък на, чул-недочул
05.04.2021 00:44:43
1
2
Грешна му е цената на захарта. Оттам като се замислих всички цени са от различни времена и съответно статията е некоректна. Хладилник Мраз беше 150лв. За какви 1,5 заплати говори
11.
_nib_
04.04.2021 20:07:38
3
6
'90-та....след ,,промените".....Опашка на РЕП....бях 19 годишен.Исках да си взема списание ,,Космос",но всички умрели кучета чакаха за вестник демокрация.Всички 25 нещастника пред мен и още поне толкова се наредиха зад мен.Нещастници които не знаеха че се радват на лошото което идва.Та дойде и моят ред-комунистическо дело-казах.Изгледаха ме стреснато.Вашта 'ама олигофренска,заблудена-погледнах ги злобно и аз.
10.
До номер 6 и 9
04.04.2021 19:04:28
8
9
Кучета, социалистическият строй беше отвратителен. Самият Тодор Живков каза накрая - СоциализЪМА се оказа едно недоносче.
9.
Духът на времето
04.04.2021 18:52:44
6
10
Доста посредствен опит за ретроспективен анализ. Описват се няколко стоки, вмъкват се някакви размери на пенсии, неотговарящи по никакъв начин на годината - 1990-та. Авторът срамежливо е премълчал цената на тока - смешна, цената на водата - смешна, цената на транспорта - смешна, липсата на каквито и да е утежняващи такси, каквито са набъкани сега на всички равнища в администрацията и услугите. Социалните услуги, спокойствието на гарантираната работа, картите за дълги почивки на двамата родители на смешни цени в уредени почивни бази, безплатните медицински услуги и т.н. и т.н. Голям праз, че сега телевизорите били евтини, да не би да ги купуваш всяка година. Човек може да живее и без скапани телевизори със 100 канала, от които ежеминутно те облъчват и зомбират. Но цените на горните основни стоки са ежедневни и те са определящи за основния стандарт. Пример - сега вземаш 1000 заплата, от тях чисто близо 800. С тези пари можеш да си купиш и два, че и три скапани телевизора, но после идват големите сметки за режийни, големите разходи за гориво покрай задръствания, скъпите билети, сини зони, зелени зони, всякакви тежести. Накрая не можеш да купиш и един бонбон на децата си, защото всичко е изядено и изпито, а непосилни кредити чукат на вратата в несигурно и безработно време. И спрете да сравнявате цени с такива в Австрия, Германия Шевйцария и където и да другаде, там някои неща са евтини, други скъпи, сумат ти народа живее под наем или цял живот изплаща скъпи жилища. Общо взета Запада живееше по-охолни благодарение на колониални политики, ограбване ресурсите на по-бедните държави, печатането на инфлационна валута, гарантирана от атомните самолетоносачи и непрекъснато войни, както и непрекъснатото задлъжняване. Вижте им дълговете на всички "най-богати" държави" и ще разберете защо са разтягали смело колана през всчики тези години. Накрая пак се озоваваш два на два, както си бил при раждането си. Разликата е, че накрая си в трапа, а в началото в детска кошарка. В моите спомени от детски години онзи живот не бе идеален, но със сигурност бе по-истински от сегашната псевдо нормалност.
8.
Ари бе
04.04.2021 17:22:14
4
7
А сега го изплащаш с дванайсет заплати поне.
7.
KOKO
04.04.2021 16:49:05
6
5
TOJA NESHTASTNIK,DETO E PISAL TIJA GLUPOSTI,E BIL NESHTASTNIK TOGAVA I E NESHTASTNIK I SEGA I SHTE BADE VINAGI ,,KALPAVIJAT H.J ,NA KOITO VALNATA MU PRE4ELA,,
6.
Терминал2
04.04.2021 16:16:02
15
18
Алооо писателя а помниш ли когато хляба беше 0.06 стотинки или имаш амнезия
5.
ТТ
04.04.2021 16:15:37
0
9
Точно този на снимката е черно бял.Имахме го същия 80те години.
4.
хнр
04.04.2021 15:56:02
4
32
Затова пък сега има изобилие на хранителни продукти пълни с отровни консерванти, хидрогенирани масла, които увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт, рак на дебелото черво, както и от развитие на диабет тип, с ГМО-та. Всичко си има както плюсове, така и минуси.
3.
Малки лъжи,
04.04.2021 15:52:48
14
6
големи лъжи, измислени статийки! Вкусно ли ти е програмиращото устройство? Колко години смяташ да го хапваш?
2.
Джим
04.04.2021 15:52:13
1
24
То и сега струва толкова, зависи от заплатата
1.
Аз съм
04.04.2021 15:44:31
13
11
Много точно!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
По какво личи, че той не би ви изневерил По какво личи, че той не би ви изневерил Партньорът ви е доказал, че няма от какво да се притеснявате, когато не сте заедно. Установили сте дълбоко доверие помежду си 4 грешки в любовта, които неуверените хора правят 4 грешки в любовта, които неуверените хора правят Концентрирате се върху собствените си емоции Двуметров хищник се появи в Черно море, Чикагото от „Ченгене Скеле“ изкара грубера най-вкусната риба Двуметров хищник се появи в Черно море, Чикагото от „Ченгене Скеле“ изкара грубера най-вкусната риба  90 на сто от обитателите на рибарското селището не са чували за нея, но Георги Димов е ловял 400-килограмови екземпляри в океана Как се забавляват зодиите Как се забавляват зодиите Водолеите обичат общуването, а Близнаците обичат шумните забавления в многолюдна компания Хаос на гарата в Карнобат, 20 пътници мизерстват Хаос на гарата в Карнобат, 20 пътници мизерстват Как може след 4 години ремонт, гарата все още да няма  нито едно електронно табло  показващо пристигащите и заминаващите влакове, вайка се един от потърпевшите  Такъв крем с маскарпоне и ананас не сте яли Такъв крем с маскарпоне и ананас не сте яли Вижте рецептата Убедителни причини защо е добре да се разходим след вечеря Убедителни причини защо е добре да се разходим след вечеря Кратка разходка след последното ви хранене има много положителни ефекти върху  тялото и ума Министърът на туризма във възторг от кметовете на Бургас и Поморие, подкрепя ги за летището в Сарафово Министърът на туризма във възторг от кметовете на Бургас и Поморие, подкрепя ги за летището в Сарафово Идеята им за подпомагане на полетите може да доведе до целогодишен характер на туристически поток към страната ни, коментира Евтим Милошев Скандал с романа на годината! Елена Алексиева върна наградата Скандал с романа на годината! Елена Алексиева върна наградата Проблемът е, че Борис Минков, който е редактор на романа, е и член на журито Синът на Явор Божанков в шок след стрелбата, помислил пистолета за играчка Синът на Явор Божанков в шок след стрелбата, помислил пистолета за играчка Прокуратурата във Велико Търново започна разследване, револверът бил отавен без надзор от собственика му
Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Роджър Корман си отиде на 98 години Пожар избухна в мол във Варшава Пожар избухна в мол във Варшава Няма данни за пострадали Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Голяма част от тях са в райони, към които има претенции Великобритания Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Това се случва въпреки че и там цените растат
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори