×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Историята зад великата балада "Tears in Heaven", която ни разплака


30 Март 2021, Вторник, 20:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Ако сте по-чувствителни, поемете дълбоко дък, преди да продължите да четете, защото историята зад "Tears in Heaven" всеки път ни хваща за гърлото и ни просълзява

Ще знаеш ли името ми, ако те видя в рая? Ще бъде ли същото, ако те видя в рая? Трябва да бъда силен и да продължа напред, защото мястото ми не е в рая.

Това е част от текста на песента "Tears in Heaven" на Ерик Клептън. Мелодията гали струните на душата ни, а текстът винаги успява да ни разчувства по един особен начин. Феновете я чуват за първи път през 1991 година. Печели награда "Грами" в категория "Песен на годината", "Акустичен албум на годината" и "Най-добро поп  изпълнение" (за категория "Мъже"). С една дума, това парче се радва на огромен успех.

Днес виртуозният Ерик Клептън навършва 76 години, затова ще повдигнем завесата на информационното затъмнение и ще ви разкрием какво провокира Клептън да напише една от най-великите балади на всички времена. Ако сте по-чувствителни, поемете дълбоко дък, преди да продължите да четете, защото историята зад "Tears in Heaven" всеки път ни хваща за гърлото и ни просълзява.

Конър е името на сина на Ерик Клептън и вече бившата му приятелка - италианската актриса Лори дел Санто. Денят е 20 март 1991-ва. Докато си играе в апартамента, в който живее с майка си, детето пада от прозореца, който по невнимание остава отворен след домашен ремонт. Възрастта му е 4 години, височината на жилището - 53 етажа, а краят - трагичен. По това време Клептън е отседнал в хотел наблизо и се готви да го изведе на разходка в Зоологическата градина.

"Единственото, което си спомням, е телефонното обаждане от техния апартамент. Тъкмо се приготвях да изляза и да го заведа на обяд. Лори беше от другата страна на слушалката и крещеше истерично, че той е мъртъв. Не исках да повярвам", споделя музикантът една година след инцидента.

Ерик моментално "изключва". В пристъп на отхвърляне на истината тичешком се устремява към апартамента и вижда полицейски коли и линейки. Първоначално има чувството, че няма нищо общо с тази обстановка:

Имах чувството, че това беше животът на някого другиго, който не познавам. И до ден днешен се чувствам по този начин.

Погребението на Конър се състои 2 дни преди 46-тия рожден ден на баща му.

Клептън описва взаимоотношенията си с Конър като най-здравата и дълбока връзка, която е имал с друго човешко същество. Посочва го като една от основните причини да пребори зависимостите си и да остане трезвен. В края на 70-те вече е спрял с хероина, но редовно консумира други наркотици и алкохол. След раждането на сина си обаче взима решение да изчисти тялото си.

Направих го за Конър, защото нямаше да мога да се понасям, когато съм около него. Не можех да приема мисълта, че един ден, когато стане зрял мъж, съзнанието му ще рисува този мой образ в детските му спомени.

Ерик е трезвен от 3 години, когато детето му напуска този свят. Признава, че трагедията му дава вътрешна сила да устои на изкушението, а не да се връща обратно на дъното. През следващите няколко месеца посещава активно сбирки на хора, страдащи от зависимости, и създава музика.

Пише 2 песни, които посвещава на този тъмен период от живота си. Първата е "Circus Left Town", чийто текст разказва за цирка, който е посетил заедно със сина си вечерта преди смъртта му. Втората е "Tears in Heaven". Лириките ѝ са много по-лични - поставя се въпросът дали ще се срещнем отново с онези, които вече не са сред нас. Нито една от тях първоначално не е трябвало да бъде записвана и разпространявана. Впоследствие Клептън е силно насърчаван да включи баладата в саундтрака на филма "Rush". Останалото е история.

Трагедията провокира музикантът да пожелае по-голяма роля в живота на дъщеря си. Рут се ражда една година преди Конър и е единственото му дете от Ивон Кели, звукозаписен мениджър. Предложението на Кели да затопли отношенията между баща и дъщеря след инцидента е прието. След многобройни посещения Ерик най-после успява да намери общ език с другото си дете:

"Беше чудесно отново да бъда в компанията на дете. Мое дете. Отнеха ми години, за да осъзная колко ми помогна. Присъствието на Рут в живота ми беше необходимо за моето възстановяване. В нея намерих отново нещо истинско, за което си струва да живея." 

"Tears in Heaven" не е просто поредната балада. Тя възпява непоправимата загуба на един скърбящ родител. Това е истинският талант. Това е смисълът на музиката - да изразиш чувствата си по толкова красив начин, да накараш една китара да се разплаче, а с нея и милиони души по света. 

Когато думите не стигат, изкуството започва да говори. Чуйте го:

 


В категории: Животът


Флагман.БГ Откриха мъртъв изчезналия журналист Откриха мъртъв изчезналия журналист 21/05/2024, Вторник 21:43 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Не е ясно какво точно се случва със скъпото возило  Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла "Не ми харесва, че масово момичетата изглеждат като клонинги и губят индивидуалността си", обяви тя в интервю преди година Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Младенов остава в историята на романтичното предаване и като Ергенът, целувал най-много момите – цели 130 пъти, преброиха от шоуто Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Имат пестициди Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Косъм в тиквичките съсипа вкусната вечеря на фолк певицата Peppou за пръв път във Fabric Club Peppou за пръв път във Fabric Club Стилът му е разпознаваем, а траковете му с House, Techno, Melodic Techno и Indie Dance са тотални хитове Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“ Простреляха 29-годишна българка в Италия Простреляха 29-годишна българка в Италия Жената работи като проститутка Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Вижте цялата програма за следващите дни 
Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори