×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Предстои дъждовна неделя
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

4 здравословни рецепти за пудинг с чиа


30 Март 2021, Вторник, 13:39 ч.
Автор: Флагман.бг

Отлични варианти за сутрешна и следобедна закускa

Все повече хора в последно време консумират чиа в комбинация с кисело мляко и плодове като вид здравословна сутрешна и/или следобедна закуска. Тези семена имат богато хранително съдържание. Те съдържат протеини, здравословни мазнини и фибри, които могат да ви дадат енергия през целия ден. Като цяло чиа предлагат много важни ползи за ума и тялото, а съдържат малко калории. Можете да си приготвяте и пудинг от чиа по различни начини (под пудинг имаме предвид сладък млечен крем или мус, без съдържание на нишесте). Ще ви дадем четири рецепти и не се колебайте да ги изпробвате всички!

Не е задължително здравословната закуска да се състои от обикновена овесена каша или парче плод. Можете като алтернатива да използвате някоя от тези рецепти и да направите закуската си едновременно вкусна и питателна. Най-хубавото е, че можете да персонализирате рецептите по ваш вкус! И не забравяйте – трябва да отделяте време за питателна закуска, а не сутрин да излизате от дома си само с чаша кафе в ръка. С тези предложения за закуска ще се почувствате по-енергични и жизнени през целия ден.

Една порция от 28 грама (две супени лъжици) семена от чиа съдържа следните хранителни вещества: фибри: 11 грама; протеин: 4 грама; мазнини: 9 грама (5 от които са омега-3); калций, манган, магнезий, фосфор и умерени нива на цинк, витамин В3 (ниацин), калий, витамин В1 (тиамин) и витамин В2. Тази порция съдържа около 100 калории.

Чиа семената също така са с високо съдържание на антиоксиданти, които инхибират производството на свободни радикали и намаляват риска от рак. Те са богати на фибри, което помага за стабилизиране на кръвната захар, увеличаване на усещането за ситост и засилване на усвояването на хранителните вещества. Поради високото си съдържание на разтворими фибри, семената от чиа могат да абсорбират до 10-12 пъти теглото си във вода. Това означава, че те ще се разширят в стомаха ви, което ще ви помогне да не изпитвате глад за по-дълго.

Семената чиа имат огромно количество омега-3 мастни киселини. Те поддържат здравословното функциониране на мозъка, подобряват здравето на очите и предпазват от тревожност и депресия. Те също така намаляват риска от сърдечни заболявания и метаболитен синдром. Освен това семената от чиа помагат за поддържане на здравето на костите и намаляват нивата на кръвната захар и възпалението.

След като знаете повече за тези супер семена, ето и рецептите за пудинг от чиа:

1. Пудинг с чиа и боровинки
Продукти: една чаша замразени или пресни боровинки; една чаша бадемово мляко; 1/2 кафеена чаша семена от чиа; 1/2 супена лъжица кленов сироп; щипка канела; Във всички рецепти вместо бадемово мляко можете да използвате кисело мляко.
Приготвяне: Първо сложете чашата замразени или пресни боровинки във вашия блендер. След това добавете чашата бадемово мляко (кисело мляко) и миксирайте добре. В средно голяма купа или буркан изсипете 1/2 чаша семена от чиа и добавете 1/2 супена лъжица кленов сироп, както и щипката канела. Отгоре изсипете сместа от боровинки и бадемово мляко и разбъркайте съставките с лъжица. Приберете в хладилник за една нощ. Сервирайте отгоре с допълнително пресни боровинки или със сладко от боровинки.

2. Пудинг с чиа, банан и фъстъчено масло
Продукти: един зрял банан; една чаша бадемово мляко; 1/2 чаша семена от чиа; 1 супена лъжица кленов сироп; 1 супена лъжица фъстъчено масло; нарязана ягода и банан за гарниране
Приготвяне: първо намачкайте банана с лъжица или вилица. След това добавете семената от чиа и кленовия сироп в купа, заедно с фъстъченото масло. След това добавете пюрирания банан в сместа и изсипете бадемовото мляко към нея. Накрая разбъркайте старателно и оставете в хладилник за една нощ. Нарежете още половин пресен банан и гарнирайте отгоре преди консумацията на пудинга.

3. Пудинг с чиа, ягоди и ванилия
Продукти: 1 чаша ягоди; 1 чаша бадемово мляко; 1/2 чаша семена от чиа; 1/2 ч. л. ванилия на прах; 1 супена лъжица кленов сироп; нарязана ягода за гарниране.
Приготвяне: Миксирайте ягодите и бадемовото мляко във вашия блендер. Сложете семената от чиа, кленовия сироп и ванилията на прах в купичка, като залеете със сместа с ягодите. Разбъркайте добре и сложете за една нощ в хладилник. Можете да гарнирате пудинга отгоре с нарязани ягоди.

4. Пудинг с чиа, какао и ванилия
Продукти: 1/2 чаша семена от чиа; 1 супена лъжица какао на прах; 1/2 ч. л. ванилия на прах; щипка канела;1 1/2 чаша бадемово мляко; 1 супена лъжица кленов сироп; кокосови стърготини и какаови зърна за гарниране
Приготвяне: Комбинирайте всички съставки в купа и разбъркайте добре. Приберете в хладилник за една нощ. Преместете в малка купа за сервиране и отгоре поръсете кокосови стърготини и какаови зърна. Насладете се!

Източник: Tialoto.bg


В категории: Здраве


Коментари
Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори