×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Когато чалгата и рапът заченаха кючек


Когато чалгата и рапът заченаха кючек
На пръв поглед Криско конвергира хип-хоп и поп-фолк. Но, изглежда, мотивите му са други и са свързани с нерадостната съдба на застаряващите рапъри, които не са се усетили навреме да завият към чалгата
Ключови думи: чалга, рап, криско, кючек, попфолк
28 Март 2021, Неделя, 10:00 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ

Новите български хипхопъри израснаха в попфолк среда, затова Анадола се е настанила трайно в сърцата и творчеството им 

Напоследък много чалга изпълнители прозряха какъв е пътят до онези електронни медии, които иначе са твърде гнусливи към тяхната музика. Пропускът е един-единствен и даже си има име: Криско. Колчем запишеш дует с него, без значение колко къдраво и турски (или дори арабски) звучащо е парчето, и независимо става ли за слушане или не, на мига цялото войнство от сектора на поп музиката се обръща с интерес към продукта и му посвещава част от програмата си и всички останали медийни ресурси. Националните телевизии – също. БНТ изпитва разбираем свян да излъчва чалга, но щом я пее Криско – може.

Конкретната причина да се случва всичко това е, както обичат да казват американеещите се родни музиканти, колаборацията между Кристиан Талев и Тунчер Али. В поп и рок музиката не е задължително непременно да си с псевдоним, но в рапа и чалгата това е второто ти аз. Така че в случая и двамата са си паднали точно в целта. За техния проект - другата любима дума на американеещите се - „Грешна си“, съобщиха всички и по няколко пъти.

Тази колаборация се оказва от фундаментално значение за излъчващото поп музика радио и телевизия „Сити“

 „Очаквано добра комбинация“ бе озаглавено участието им в „Събуди се“ по Нова. „Стораро: Имах голямо желание да направя дует с Криско“ свежда ни бляновете му бТВ. „Харесва ли ви новата неочаквана колаборация на Криско и Тони Стораро?“ ни пита щастливо усмихнато радио и тв „Сити“, което към връстниците на Тунчер в българската поп музика е наложило строго вето, но не и към кючек половинките на Криско. А културната им дискусия (неясно защо – без преводач) с Георги Любенов по БНТ бе онагледена със слоган - тежка категория, както подобава на най-сериозната телевизия: „Формулата на успеха“.

Доволни от резултата участници, щракнати след културна дискусия. От ляво надясно: Кристиан Талев, Георги Любенов, Тунчер Али

Неслучайно Али споделя, че отколе си мечтаел да се отърка (музикално) о Талев. Още през 2018 година стана ясно, че Криско е като виза за достъп до оградената територия на поп музиката и нейните радиостанции и телевизии. Към гнусливостта им спрямо чалгата добавяме неприязънта им лично към персоната на Слави Трифонов, но дори получената взривоопасна смес от злоба и ненавист не бяха пречка пред тях да отразят напоително появата на „Гледай как се прави“. Самата песен бе продуцирана от българо-немския лейбъл „Фейсин да сън“, който сам се представя като „най-големият български хип-хоп, ар'н'би и поп канал в „Ютюб“ и един от най-големите в региона, като поддържаме високо качество на публикуваното съдържание“.

Така се разбра, че Талев е, както се изрази в прословутия си Фейсбук коментар Райко Байчев, „блат за пица“ - може да е с Тони Стораро, но може и с Росица Кирилова - слагай отдолу малко криско и отгоре реди каквото искаш, а всички много ще го плюскат. Не забравяме, че цялата минала година блатът промоционално беше гарниран с Галена. Лятос – с „Красиви лъжи“, а наесен още по-ударно – с „Кавала кючек“.

Кой каквото ще да казва, но в тези дуети се съзира любов от най-класически тип - чувствата са си взаимни. Вярно е, че така чалгата пробива в забранени за нея територии. Но още по-вярно е, че с такива общи записи хипхопъри, какъвто е и Криско, понеже преди чалгата записваше регетон и денсхол (не забравяме, че регетонът и денсхолът се пръкват точно от рапа), си отварят широко вратата към поп-фолка. С тънката балканска сметка на по-стари години да се преместят изцяло там. Тъжно и бедно е да си застаряващ, изоставен от неверните си фенове, но пък запазил музикална чест, рапър - Спенс най-добре го знае. А е така весело, добре хонорувано и оградено с чака-рака публика (проф. Иво Христов би я включил към онези 90%), когато и на пенсионерските 69 г. закъдриш глас с „Я елате пиленца…“

За разлика от рапа, където феновете те загърбват и никой не те кани на участия, щом навършиш определена възраст, в чалгата и на 69 години хонорарите валят, сцената е твоя, а около теб е пълно с щастливи „пиленца“ и всякаква друга радостна чака-рака публика

Явлението не е ново. Мнозина БГ рапъри и в миналото прекрачваха към поп-фолка с мисълта на по-стари години да се настанят трайно в него. Разликата е в крайния резултат. Каквито и експерименти с поп-фолка, или по-скоро с етнопопа, да записваше, старата гвардия, като Устата и Румънеца и Енчев, например, никога не престъпи една много тънка граница. Тя е между мелодичното звучене, донякъде родеещо се със старата българска естрада, и грубия анадолски кючек, навяващ асоциации с едни всеизвестни 5 века. За новата генерация рапъри обаче такива скрупули няма. Съвсем лесно обяснимо е защо.

Хората от поколението на Устата (43 г.) са израствали и създавали своя мироглед, включително и музикалните си вкусове, в друго време, което имаше стройни правила за музикална среда. Колкото и по пиянски събирания да звучеше „ја сам само нежна жена“, това беше по-скоро изключение от общия музикален фон, създаван от позабравените вече Братя Аргирови, „Трик“, „Спешен случай“, Георги Минчев, „Тангра“, Милена, дори Веселин Маринов, чиито първи изпълнения бяха в най-модерния за времето си стил „нова вълна“. Прибавяме към тях Стиви Уондър, „Дженезис“, Питър Гейбриъл, Ник Киршоу, Синди Лоупър, Майкъл Джексън и Уитни Хюстън… Човек, чието детство и юношество е обградено с това, може да стигне най-много до „Бурята в сърцето ми“, което трудно би могло да се нарече чалга, дори с накъдрения глас на Софи Маринова. Защото е кавър на регетон парчето „Докога“ (Hasta cuando) на пуерториканците Бейби Ранкс и Анхел Лопес. Даже и дуетите му с Азис са всичко друго, не и типична чалга. Ако попитате някой чуждестранен музикален редактор, който не е заразен с българските разбирания за музика, за стила им, би го определил като ар'н'би с етно елементи. Така е и с Румънеца (42 г.) и Енчев (41 г.), чиито заигравки са все в тази тоналност – „Giliai“ или пък „Данък любов“ (дует с Емануела). И да, не са го крили - „Като личност и колос за мен е Лили Иванова - непоклатима, единствената. Това не могат да разберат сега младите изпълнители, те нямат уважение към по-големите, не знаят какво са постигнали те и така не могат да се предпазят от бъдещи грешки. Повечето от младите изскачат с една песен, назвездяват се и след това приключват“, признава през 2017 г. Адриан Рачев (Румънеца) пред в. „Труд“.

Като изключим факта, че обичаен рефрен сред по-възрастното поколение е да се охулват младите, нека видим какво точно се пречупи в новите български рапъри, та подскочиха чак в Анадола. Разглеждаме двата най-пресни случая.

Стара и нова генерация в рапа и техните заигравки с поп-фолка

Звуковата среда от годините, когато Криско (32 г.) е преминавал от детство в юношество, е характерна с убийството на българската поп музика и заместването ѝ с „Тигре, тигре“, „Пирамиди, фараони“, „Батальона се строява“ (един от най-вулгарните кавъри на рок песен в историята на човечеството), „Радка пиратка“, „Бял Мерцедес“, „4-4-2“. Когато си се обогатил с такива „шедьоври“, да мъчиш Азис с ар'н'би е ниска топка. Затова я прескачаш и се насочваш направо към „Кавала кючек“, за да размърдаш костите на живелите през онези пет века, та да се обръщат в знайните си и незнайни гробове.

Другата звезда на деня – 22-годишният рапър Веселин Николов (VessoU), който е и бургазлийче, живяло и във Варна, сам изрежда любимите песни на живота си в подкаста „Дай 5“ по канала на Дули Дулев и Ди Джей Мати в „Ютюб“. Това са: „Жива рана“ – Слави Трифонов; „Башмайсторска“ – Били Хлапето, Димчоу и Лексъс; „Ши ги клатя“ – Димчоу и Ей Ти Ес; „Болка в минути“ – ДесиСлава и Константин; „Да си тук“ – Меди и Галена. Но много му харесва и Есил Дюран. Благодарим му за откровеността. Така обогатен, получил необходимата музикална подкова, тази година рапърът Весоу записа „Коледа кючек“ със специалното участие на Благо Сербеза. Като гарнира постижението си и с чалгата „Непознат“, твърде бледнееща пред фундаменталната в творчеството му колаборация със Сербеза.

На този фон можем само да гадаем какво ли ще записват рапърите от следващото поколение…
 


В категории: Лайфстайл


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат 16/05/2024, Четвъртък 22:00 0
Флагман.БГ Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица 16/05/2024, Четвъртък 20:40 3
Флагман.БГ Никога не пръскайте парфюм върху косата си Никога не пръскайте парфюм върху косата си 16/05/2024, Четвъртък 20:21 0
14
Коментара по темата
14.
кючек тулупсъ
29.03.2021 05:04:33
1
0
Много добра статия!
13.
Дриско е Mangal
28.03.2021 22:24:48
0
4
Много вреден микроб! Възпитава младите в сляпа простотия. Мазен простак и чалгар!!!
12.
do 10
28.03.2021 14:06:08
0
8
ROCK & ROLL FOREVER.......!!!!!!!!
11.
Иван
28.03.2021 13:30:40
0
16
Циганизацията на България върви с пълна сила. Когато душата ти е циганска, не рап, не метъл ами и опера да си пял, циганското в теб рано или късно надделява.
Дано дъщерите на всички тези педали да си хванат цигани за мъже, да им нароят сополиви вонящи цигани.
10.
През 90-те всичко беше само рок
28.03.2021 13:12:01
1
6
Не знам каква рап група Нокаут има, но през 90-те в Бургас си имаше много добра рок група, която се казваше Нокаут - Венци, Гошо, Огито и Веско. По едно време Шапката заместваше Веско, а Шапката беше брилянтен барабанист
9.
*********
28.03.2021 12:45:22
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
ГНУС
28.03.2021 12:25:28
0
13
Гнус...гнус и помия.....
Ша повърна.......
7.
Коко
28.03.2021 11:38:08
5
3
Тази статия не е случайна.
Тук трябва масово да започнете да плюете не Криско , а Слави..
Моля, поправете се в следващите коментарии.
6.
До автора и Флагман
28.03.2021 11:18:34
0
11
Нека автора първо разбере какво е рап и хип хоп. Посочените лица нямат нищо общо с този вид музика. В България си има стабилно рап ядро и дори и на 70 години пак ще ги канят на участиЯ.
Групи като Фарс, Лого5, Нокаут, ДРС и още много други няма да ги видите в едно предаване с хора като Криско, Стораро и Азис. Просто защото ценят музиката и културата на рапа.
Моля автора следващият път да не пише статии неподготвен.
5.
Случайно минаващ
28.03.2021 11:13:34
2
13
Не случайно преди много години още докато чух и го прекръстих на Дриско,което после се подхвана и от други.От далеч и личи на тази девойка каква рядка фъшкия е в действителност.
4.
Имам човек
28.03.2021 10:58:54
4
11
БнТ е завладяна от пеевския Кошлуков. Партийната линия на ДПС/ГЕРББ/лъжепатриоти е да опростачват електората си с максимален интензитет, затова и не се учудваме, какви посредствени утайки кани любенов в набеденото си предаване.
3.
Милена
28.03.2021 10:26:23
1
20
Криско го гледах в един клип с Галена,май се казваше Кавал кючек или нещо подобно.Такава излагация няма просто.
2.
Емигрант
28.03.2021 10:11:32
1
24
Така става като днешната младеж смеси пико със много уиски-Червено Джони(защото няма кинти за черно)!
Спенснята им го каза още преди 5 години, че много долни наркомани налазиха ефира и един ден не се чудете ако вашите деца започната да подражават на тея’ изпаднали 20 килограмови шверцове. Криско един път не е излязъл в ефир - ТРЕЗВЕН. Просто си личи, че е шмъркал или пушил трева преди някакъв вид участие.
1.
Ози озбърн
28.03.2021 09:57:57
0
11
Уууууууууууууууууууууууууууууууу ууууууууууууууууууу.....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) На място има полицейски екип и психолози РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат Вижте в следващите редове кои качества силният пол намира за атрактивни 4 черти на поведение издават ниско самочувствие 4 черти на поведение издават ниско самочувствие Ето кои са те  Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Ето кои са късметлиите според астролозите Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Университетите са провокирани преди най-светлия празник да подготвят протестни действия  Рецепта за пълнен патладжан с кайма Рецепта за пълнен патладжан с кайма Ако обичате вкусните и засищащи ястия, то този патладжан е точно за вас. Гарантираме, че никой на масата няма да остане гладен Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица Подозренията се появиха след участие на чаровната брюнетка Пробвали ли сте монашеска баница с ябълков пълнеж, нещо уникално е! Пробвали ли сте монашеска баница с ябълков пълнеж, нещо уникално е! Ако някой ми беше казал, че кекс с ябълки ще е такава вкусотия, нямаше да му повярвам никога Нойзи не се яви на делото за конфискация на автомобила му, съдът го глоби Нойзи не се яви на делото за конфискация на автомобила му, съдът го глоби Насрочено е следващо заседание на 6 юни, тогава ще стане ясно дали БМВ-то на Нойзи ще бъде конфискувано
Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори