×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Европа ни тласка към „нова ера“ в енергетиката


Европа ни тласка към „нова ера“ в енергетиката
Зам.-министър Жечо Станков (горе) защити промените пред Комисията по енергетика, а днес в пленарна зала депутатите дебатираха по темата
28 Януари 2021, Четвъртък, 18:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Депутатите транспонират промени, които ще са сериозно предизвикателство, признават от ГЕРБ

Народното събрание днес одобри на първо четене амбициозни промени в Закона за енергийната ефективност, предложени от Министерски съвет.

Тази седмица поправките минаха и през парламентарната Комисия по енергетика, където бяха защитени от зам.-министъра Жечо Станков. Днес Станков бе и в пленарна зала.

За постигане на високо енергийно ефективен и декарбонизиран сграден фонд, в законопроекта е регламентирано разработването на Дългосрочна национална стратегия за подпомагане обновяването на националния фонд от жилищни и нежилищни сгради с хоризонт на изпълнение 2050 г. Стратегията предвижда мерки за строителство на нови сгради и трансформиране на съществуващи сгради в сгради с близко до нулево потребление на енергия, подобряване на енергийните характеристики на жилищните и нежилищните сгради и насърчаване въвеждането на интелигентни технологии в сградния сектор, посочват вносителите.

За подпомагане изпълнението на националната цел за енергийна ефективност до 31 декември 2030 г. се въвежда нова схема за задължения за енергийни спестявания, както и алтернативни мерки, които да осигурят постигането на обща кумулативна цел за енергийни спестявания при крайното потребление на енергия за периода от 1 януари 2021 г. до 31 декември 2030 г.

От парламентарната трибуна председателят на енергийната комисия Валентин Николов (ГЕРБ) припомни, че Европейската комисия е стартирала процедура срещу България за нетранспониране в срок на съответната евродиректива, което е основната причина за законовите промени.

Според Николов изискването е до 2030 г. да се постигне спестяване на 8% от крайното потребление на енергия.

Депутатът от ГЕРБ призна, че предизвикателствата са сериозни и заговори за „нова ера“, свързана с кръгова и беземисионна икономика, както и за нулево потребление на енергия от жилищата към 2050 г.

„Представете си, че вече новите жилища трябва да бъдат с нулево потребление на енергия, т.е. те трябва да бъдат с всички съвременни начини на строителство и съответно на отопление, на осветление, на доставка на енергия, съответно ще бъдат вече абсолютно заменяеми с нови, с възобновяеми източници, съответно, съвсем нови технологии за отопление и т.н. Всичките тези неща трябва да бъдат максимално бързо направени и това чука на вратата и ако ние не сме готови, тези цели стават кумулативни и в един момент накрая ние няма да можем да ги изпълним, ако чакаме последния срок“, заяви Николов.

Според него следва да се търси инструментариум да се насърчат съответните фирми от енергийния сектор да постигнат нужното спестяване на енергия.

Депутатът Рамадан Аталай обяви от името на ДПС, че подкрепят промените, но разкритикува управляващите, че с програмата за санирането са пропуснали да инсталират измервателни уреди на вертикалните щрангове за топлоенергия към всеки дом. Те трябвало да са на съответните търговски предприятия – доставчици.

Според законопроекта уредите за измерване ще се заменят с дистанционни. А с това ще бъдат натоварени клиентите, подчерта Аталай, което не бивало да се допуска.

Нямало и анализ колко енергия е спестено от програмата за саниране.

От БСП гласуваха с „въздържал се“. Таско Ерменков обясни, че законът не предвижда достатъчен ангажимент от страна на държавата и това следвало да се поправи. Финансирането на проектите за модернизация на сектора едва ли щяло да стане изцяло с европейски фондове. Затова социалистите щели да предложат съответни промени на второ четене.

Ерменков разкритикува и че все още не е приета „прословутата стратегия за устойчиво енергийно развитие“. Тя трябвало да постави целите и начините, по които те да се постигнат.

Законопроектът бе одобрен на първо четене със 71 гласа „за“ срещу 12 „въздържал се“.


В категории: Бизнес , Политика


13
Коментара
Флагман.БГ Отбелязваме Международния ден на детето! Отбелязваме Международния ден на детето! 01/06/2024, Събота 09:20 0
13
Коментара по темата
13.
m
29.01.2021 17:38:29
0
0
В светлината на писаното се чудя, защо тогава спряха програмата RECAaL? Насърчаването е май само на думи! Искам да си санирам къщата и да си купя термопомпа или пелетен котел, но единствената програма, която по някакъв начин подпомагаше такива "енергийно-подобряващи" начинания е спряна, и получих директен отговор от тях преди 3 дни, че не се знае дали въобще ще бъде пусната отново, но със сигурност няма да е активна следващите 6 месеца. Голямо разминаване между думи и дела.
12.
наблюдателен
28.01.2021 23:18:29
0
2
Да тласка ни към нова ера. Но без реформи в енергетиката през 2026 ще започнем да плащаме санкции за нарушени екологични норми, които нашите ТЕЦ-ве не могат да покрият. И искаме или не ще дойде времето да закрием въглищните централи и вследствие на това ще дойде и времето когато ще възникнат социално-икономически проблеми в заетите в мините и тец-вете, а и най вече възможен срив в енергината система. Вместо управляващите да се изготвят проекти и стратетигия за трансформация на въглищните централи и да привелчем финасиране от Зелената сделка на ЕК се предлага масово савниране с бюджетни средства с почти минимален енергиен ефект. Това е нищо повече от демогогия и популизъм и безхаберно управление. А сигнал за предстоящия срив в енергейнта ситема дава един от най-големите индустриално енергийни потребители Лукойл , който ще строи нова ТЕЦ в Невтохим на газ за 339 млн.лв с мощност близка до тази на Топлофикация София.
11.
007
28.01.2021 21:02:47
0
2
Транспонират ко?
Жечо е готин. Но бърка болници и поликлиники. Да се пообразова малко.
10.
Ники
28.01.2021 21:02:21
6
0
Следващият кмет на Бургас!
9.
ecto diesel
28.01.2021 20:31:20
1
2
bat donco kmet
8.
Българин
28.01.2021 20:00:03
0
3
ГЕРБавите се кефят когато евроидиотите ги тласкат изотзад
7.
БЕДРУМ
28.01.2021 19:56:07
0
2
ФЛАГМАН ПИШЕТЕ ЗА ЗАЛОВЕНИТЕ МИГРАНТИ НА АВТОМАГИСТРАЛА ТРАКИЯ И ИЗБЯГАЛИЯ ТРАФИКАНТ И КЪДЕ СА БИЛИ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ ЗАЩОТО ПО ГРАНИЦАТА НИКОЙ НЕ СТОИ А СТОЯТ НА МАРИНКА , СПИРАТ КОЛИ И ГИ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ДА СИ ПУСНАТ ФАРОВЕТЕ . ТЕ ГОЛЕМИ КАТАЖИИ СТАНАХА А В ГОРАТА И ПО ОГРАДАТА КОЙ ЩЕ ПАТРУЛИРА ДА ВИ КАЖА ЛИ НИКОЙ.
6.
Маргарита
28.01.2021 19:17:24
5
2
Четете ли какво пише в статията или си мерите малките и тънки п*шки?
5.
Бургазлия
28.01.2021 19:13:37
1
10
На тати бореца, момчето.
4.
Калинчо
28.01.2021 19:12:07
1
12
Преди години докато тоз беше още общински съветник, Вальо (бог да го прости) го направи за 2 стотинки на едно заседание. Беше култово, тоя се чудеше къде да се скрие от срам.
3.
Мис България
28.01.2021 19:05:02
8
2
Нека червените тролове се включат сега!
2.
1
28.01.2021 19:00:30
1
10
Прав си, усилено пълни семейната касичка.
1.
Filankishiata
28.01.2021 18:56:01
13
3
Този Станков май ще се окаже най-читавия от всички гербаджии, поне прави нещо.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази певица си оправи хормоните и стопи 30 кила Тази певица си оправи хормоните и стопи 30 кила Последната година с Мария Илиева се случи истинско чудо При 51 университета имаме едва 36% висшисти При 51 университета имаме едва 36% висшисти Това е далеч от общата цел за ЕС от 45% лица до 34 г. с диплома за висше образование Отбелязваме Международния ден на детето! Отбелязваме Международния ден на детето! Какво знаем и какво не знаем за празника  Една година Клиника за майчино и детско здраве „Мама и АЗ“ в Плевен Една година Клиника за майчино и детско здраве „Мама и АЗ“ в Плевен Турски гранд иска Кирил Десподов Турски гранд иска Кирил Десподов Бешикташ вади големи пари за българина Юни започва с жега и валежи, температурите през месеца ще са от 10 до 36 градуса Юни започва с жега и валежи, температурите през месеца ще са от 10 до 36 градуса Прогноза за времето през целия месец Бургаското Барби изкарва по 10 бона от сексклипове Бургаското Барби изкарва по 10 бона от сексклипове Андреа Иванова се готви за втора операция на бюста, иска по 1200 кубика във всяка гърда Празникът на духовността „Света Богородица – Достойно есть” предстои в дните от 5 до 9 юни в Поморие Празникът на духовността „Света Богородица – Достойно есть” предстои в дните от 5 до 9 юни в Поморие Вижте програмата Антикорупционната комисия загуби делото за поршето на ЛиЛана Антикорупционната комисия загуби делото за поршето на ЛиЛана Законът за конфискация дава възможности за произвол, отбелязва съдът в решението си Почина внезапно един от най-красивите българи Почина внезапно един от най-красивите българи Георги Тончев, който беше известен като българския Брад Пит
Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст „Алтернатива за Германия” (АзГ) вероятно ще прибере над 17% от всички гласове за евродепутати и ще се нареди на второ място в ЕП Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Целта е компанията да догони конкурентната Temu
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори