×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В нокдаун ли е туризмът? Българинът ще празнува Нова година в семейни хотели и в къщи за гости


В нокдаун ли е туризмът? Българинът ще празнува Нова година в семейни хотели и в къщи за гости
Туризмът ни работи, уверява доц. Румен Драганов
30 Ноември 2020, Понеделник, 08:35 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Около 3200 от местата за гости са ангажирани за посрещането на 2021-ва, съобщи доц. Румен Драганов

Туризмът ни не е в нокдаун. От 19 900 места за настаняване 5228 работеха до началото на локдауна. Толкова са били в търсачките, които активно предлагат продукт. Около 3200 от местата за гости са ангажирани за посрещането на Нова година. Това каза в „Денят започва“ по БНТ председателят на Конфедерацията на българският туристически бизнес доц. Румен Драганов.

„От Института за анализи и оценки в туризма следим ситуацията непрекъснато. И сега мога да кажа „заповядайте в българските курорти!“ Те не са само зимни. Те са къщи за гости, за балнео туризъм, семейни хотели. Имаме стабилна структура“, добави той.

„Всички осъзнаваме, че сме в извънредна ситуация и е важно как може да я преодолеем. 
Мога да ви говоря в каква криза е българският и световният туризъм, но от това няма никакъв смисъл“, заяви доцентът. 

„Туризмът работи. Ако утре се възстанови обстановката, ние имаме възможност тези заведения, които са работили миналата седмица, да продължат да функционират“, уверява той.

„Сега сме в слаб сезон. Никога в началото на декември не сме имали висока заетост на легловата база“, уточни експертът. 

„Ако се случи някаква катастрофа, тя ще изведе туризма от неговата стабилност. В момента всичко е възстановимо. Служителите ще получат минимално възнаграждение за този период на затваряне. То въобще не може да покрие разходите на инвеститорите, защото там има наеми, издръжки, такса смет, която никой никога не е намалявал“, коментира той.

„Цялата супер структура на туризма е запазена. Съгласни сме, че заради панадемията трябва да си стоим вкъщи, за да подпомогнем лекарите, но икономическият удар е голям. Задава се криза. Работодателите и работниците са силно притеснени, обезверени са и не знаят какво е тяхното бъдеще“, заяви доц. Драганов. 

„Много от работниците са в безпътица. Те имат деца, възрастни родители, а нямат средства. Как да оцелеят? Задачата е с много неизвестни и заради това се създаде тази Конфедерацията на българският туристически бизнес“, добави той.

„Работим в няколко направления. От една страна виждаме огромното изоставане на бизнеса. В последните години той бе оставен на 208 организации, които бяха разпокъсани и без никакъв шанс за обединение. Това бе системата на предишния министър на туризма. Многократно сме молили за шанс за някакво представителство на тези, които са категоризирани съгласно Закона за туризма“, изтъкна шефът на Института за анализи и оценки в туризма

„Който и да държи лоста на управлението трудно може да се справи без бизнеса, който да му помага и да предлага печеливши решения, които да се възприемат от обществото, да са добре обмислени икономически и юридически“, добави той.

„От миналата седмица започнахме да създаваме кооперации за екскурзоводи, планински водачи, ски учители и за аниматори, за да може да получат подпомагане, тъй като всички самоосигуряващи се лица не получават помощ по мярката 60/40 и 80/20. Затова разговаряхме са министърът на туризма Марияна Николова и стигнахме до извода, че трябва да се създаде някаква нова форма, каквато до момента не сме имали, за да може да подпомогнем хора над 55-годишна възраст“, заяви Драганов. 

„През лятото си извадихме извода, че работят устойчивите форми на туризъм – семейните хотели, къщи за гости. Пред тях нямаше места за паркиране в много от градчетата в страната, а не само по Южното Черноморие“, добави той.

„Учебниците по туризъм започват с това, че е семеен бизнес. Собствениците на къщите за гости имат ферми и предлагат много качествени хранителни продукти на добра цена“, изтъкна експертът. 

Според него държавата се справи много добре в овладяването на ситуацията в туризма. „Каквото и изоставане да има, не трябва да обвиняваме управляващите, а ние от бизнеса да сме адекватни в предлагането на мерки. Важно е да запазим специалистите да продължат да работят“, добави той.

„Богата Германия можеше да даде маски на всички хора в Европа, вместо да предлага PCR тестове по 120 лева, каквито аз съм платил, а струват десетки пъти по-малко“, каза още доц. Румен Драганов.
 


В категории: Бизнес


4
Коментара по темата
4.
До абсолютен тъпак 1
30.11.2020 09:43:41
2
10
Че тя Германия нищо не е дала безвъзмездно бе идиот. Ако дадат 1 000 0000 те си вземат 50 000 000 после. И Австрия е така, всички чужди кожодети. Я виж ЕВН, Райфайзен, Мтел, всички австрийски, немски, чужди компании какво правят. Изпиха ни кръвчицата. Пиши се не тъпак, а идиот другия път
3.
КОМУНИСТ
30.11.2020 09:37:38
1
12
Туризма краде работниците си, както и всички други в частния сектор. Не само че не дава, но и обира труда на хората. Работника несамо, че си изработва заплатите, но той заработва в пъти повече, което отива в джоба на бизнесмена. Ако собственик на хотел дава 800 лв заплата на работник, то той му краде поне 4 пъти по толкова. Заплатите трябва да са минимум 1500 евро
2.
vanko
30.11.2020 09:22:26
0
12
Кризата в туризма ще засегне отново обикновените работници в него. Големите риби и големите лапачи с милионите за които работят дребните бедни хорица не. Естествено че не. После самите работодатели ще бъдат обещетени а за хората една голяма сопа. Тва е! Страхотно просто няма що!
1.
Тъпак
30.11.2020 09:19:32
8
11
Все някой да ви дава . Богатата Германия да била дала. Никой с нищо не ви е длъжен . Те за това в Бг на мама децата живеят до 40 с родителите . Да им дават и слагат на масата до живот. Само лешпери
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Истините за секса, които жените след 30-годишна възраст знаят Истините за секса, които жените след 30-годишна възраст знаят Увереността е най-секси Страховете на много жени, които отблъскват мъжете Страховете на много жени, които отблъскват мъжете Да бъдеш страхлив през цялото време излъчва изключително стресираща и напрегната личност 4 зодии мъже, които са много, ама много твърдоглави 4 зодии мъже, които са много, ама много твърдоглави Ето кои са те  Рецепта за млечна разядка с тиквички и картофи Рецепта за млечна разядка с тиквички и картофи Свежо лятно предястие Несебърското барби Ивелина Прунова празнува ЧРД сред супер лукс в Кан Несебърското барби Ивелина Прунова празнува ЧРД сред супер лукс в Кан Латиномузиканти й пели на ухо Happy birthday, а наздравици се вдигали с Дом Периньон Победителката от "Хелс китчън" Алекс Гърдева заговори за политика Победителката от "Хелс китчън" Алекс Гърдева заговори за политика Финалистката от Ергенът 1 има свое мнение за Народното събрание Кои са отличниците от изборите в Бургаско Кои са отличниците от изборите в Бургаско Жечо Станков затвърди лидерската си позиция в ГЕРБ, няколко изненади при ПП-ДБ Социологическата слепота и новите "бели рицари" в политиката ни Социологическата слепота и новите "бели рицари" в политиката ни Да не бъде уловен изобщо вотът за партия "Величие", която по всяка вероятност ще влезе в Народното събрание, сериозно излиза от рамките на статистическата грешка „Военна полиция“ разкри опити за измами с мними имоти на Министерството на отбраната „Военна полиция“ разкри опити за измами с мними имоти на Министерството на отбраната На потенциални купувачи са предлагани имущества в София с фалшиви договори за собственост Наталия Кобилкина разцепи: От 7 месеца не съм лягала с мъж, но имам чуднички играчки Наталия Кобилкина разцепи: От 7 месеца не съм лягала с мъж, но имам чуднички играчки Сексоложката заяви, че за момента мъж не й трябва  
Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Белгия води, следвана от Люксембург и Малта Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Бaнĸaтa нaмaли ocнoвния лиxвeн пpoцeнт нa цeнтpaлнaтa бaнĸa дo 3,75% Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Облечена като травестит, Питита ръководи гласуването в Испания Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Най-голямо сътресение предизвикват изборните резултати във Франция Лидерите на сензацията на вота проговориха Лидерите на сензацията на вота проговориха Ще осветим процеса, по който се правят законите и как се изпълняват, каза полк. Марков Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) В първата си реч след обявяването на данните той заяви, че е било постигнато "чудо" не само в Кипър, но вероятно и в света ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция Той има 1,2 млн. последователи в ТикТок След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори Решението го е взел след резултатите от евровота ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба Губят цели 24 места Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Това са първите европейски избори след излизането на Великобритания от ЕС
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня Пиян мъж се доближава до полицай.
- Господин полицай, колко цицини имам на главата?
- Три.
- Значи още три стълба и съм вкъщи.
Виц на деня Виц на деня На младини - правиш с*кс - появяват се деца.
В зряла възраст - тъкмо се наканиш да правиш с*кс и се появяват децата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В семейството трябва да има баланс и хармония. Тя истеричка, той непукист!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори