×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • С тържествена церемония в Бургас ще бъде посрещнат новият сливенски митрополит – Негово Високопреосвещенство Арсений днес
  • Природният газ поскъпва с над 8% през юни
  • Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път
  • В Германия призоваха армията да свика 900 000 запасняци заради Путин
  • Тежка катастрофа в Германия прати в болница 14 човека
  • В Украйна прогнозират катастрофален отоплителен сезон
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какви поуки трябва да си извади светът от Covid-19?


Какви поуки трябва да си извади светът от Covid-19?
поуки, коронавирус, свят
Ключови думи: поуки, коронавирус, свят
27 Ноември 2020, Петък, 09:02 ч.

Пандемията е далеч по-опустошителен икономически шок, отколкото анализатори очакваха

Най-важното нещо, което светът научи от пандемията от новия коронавирус, е колко щети могат да бъдат причинени от относително лека пандемия според дългосрочните исторически стандарти. Да определяме сегашната пандемия като лека не означава да омаловажим страданието, което е причинила и ще причинява, докато не бъде въведена ефективна ваксина в световен мащаб. Covid-19 демонстрира, че социалната и икономическа уязвимост е далеч по-голяма, отколкото са си представяли експертите, пише в свой анализ за FT Мартин Улф.

Важно е да разберем защо това е така и да научим как да управляваме по-добре въздействието на такива заболявания в бъдеще, посочва той.

В скорошна статия Дейвид Кътлър и Лорънс Съмърс от Харвард оценяват общите разходи около Covid-19 само за САЩ на 16 трлн. долара. Това възлиза на 75 процента от годишния брутен вътрешен продукт на Страната на неограничените възможности. Почти половината от това е кумулативната стойност на загубения БВП, изчислена от непартийната бюджетна служба на Конгреса. Останалото е цената на преждевременната смърт и увреждането на физическото и психическото здраве.

Кътлър и Съмърс изчисляват, че общите разходи около пандмията са четири пъти повече от рецесията след финансовата криза от 2008 г. Ако се приеме, че световните разходи също възлизат на 75% от БВП, то стойността им би възлязла на около 96 трлн. долара при обменни курсове на паритета на покупателната способност. Дори и това да е надценено, разходите пак са огромни.

Засега броят на починалите от усложнения заради Covid-19 е 1,4 млн. души. Ако смъртността се запази, кумулативните смъртни случаи през първите две години може да достигнат близо 5 млн- , или малко над 0,06% от световното население. За сравнение, испанският грип, който започва да върлува през 1918 г. и продължава 26 месеца, е отнел между 17 и 100 млн. живота, което е от 1 до 6 на сто от тогавашното население.

В доклад на CЗO от 2006 г. се твърди, че „пандемията, включваща силно вирулентен щам на грипа (като този, който е причинил пандемията през 1918 г.), може да окаже краткосрочно въздействие върху световната икономика, сходно по дълбочина и продължителност с това на средната следвоенна рецесия в САЩ. Испанският грип обаче е убил около 675 хил. американци от тогавашното население – 103 млн. души. Еквивалентът днес би бил над 2 млн. души. Ако СЗО не греши, икономическото въздействие на тази пандемия трябва да бъде значително по-малко.

Подобно проучване за Европейската комисия (ЕК), публикувано също през 2006 г., стига до заключението, че „макар евентуална пандемия да има огромно влияние върху човешкото страдание, това най-вероятно няма да бъде сериозна заплаха за европейската макроикономика“. Това заключение се оказва погрешно.

Защо тогава икономическата вреда от такава сравнително лека пандемия е толкова голяма? Отговорът е: защото може да бъде. Проспериращите хора могат лесно да се освободят от голяма част от нормалните си ежедневни разходи, докато техните правителства могат да подкрепят огромен мащаб на засегнатите хора и бизнеса. Това се и очаква от правителствата. Отговорът на пандемията е отражение на икономическите възможности и социалните ценности днес, поне в богатите страни. Готови сме да платим огромна цена, за да ограничим пандемиите и можем да се справим по-добре от преди.

Някои твърдят, че избраните методи, по-специално безразборните блокади, са до голяма степен отговорни за тези огромни икономически разходи. Вместо това те предполагат, че на болестта (и следователно на болните) е трябвало да се позволи да съществува свободно, като същевременно стремежът е да се защитят най-уязвимите.

Това обаче е много съмнително, според Улф. Една от причините е, че колкото по-висока е честотата на заболяването, толкова повече хора ще бъдат решени да се защитят, което се посочва в последната световна икономическа перспектива на МВФ.

Действителният опит, за разлика от анализа на разходите и ползите на теоретичните алтернативи, допълнително засилва аргументацията за пълно потискане на болестта, където е възможно. Неотдавнашен доклад от Института за ново икономическо мислене, показва защо. Според диаграма в доклада страните са следвали две стратегии: потискане или търгуване на смъртни случаи срещу икономиката. Като цяло първата група държави се справят добре, а втората група страни, пожертвали много животи, в крайна сметка имат висока смъртност и икономически разходи.

Сега, на фона на втора вълна от коронавируса и новите блокади в Европа, неспособността да продължим до постигането на пълен контрол над вируса през първата вълна изглежда голяма грешка. Разбира се, ефективното тестване, проследяване и поставяне под карантина би било още по-добре. Това е почти невъзможно обаче при високи нива на заболеваемост.

Все още имаме много да научим от Covid-19 и трябва да го направим, защото следващата пандемия може да бъде много по-смъртоносна от тази. Междувременно трябва да се стремим да избягаме от сегашното бедствие възможно най-бързо. Това изисква обаче високо ниво на глобално сътрудничество.

Важна стъпка е всички страни, включително САЩ, да се присъединят към Covax, инициативата за предоставяне на ваксини по целия свят. Глобалните предизвикателства се нуждаят от глобални решения.

Covid-19 е далеч по-опустошителен икономически шок, отколкото икономистите очакваха. Това е огромен урок. Още по-вирулентна болест е напълно възможна и тя трябва да бъде потисната още по-бързо. Сега мнозина се занимават със свободата, но безопасността на хората трябва да остане върховен закон на политиците.

Източник: investor.bg


В категории: COVID-19


Флагман.БГ Бургас се прости с легендата Тома Томов Бургас се прости с легендата Тома Томов 02/06/2024, Неделя 12:49 0
Флагман.БГ Какво уби ISQ Какво уби ISQ 02/06/2024, Неделя 12:41 5
2
Коментара по темата
2.
Аз да продължа
27.11.2020 11:59:03
0
2
Братята хамериканци нямаше как до повторят сценария от 2008 г. с "икономическата криза" и преразпределението на световните пазари. Затова сътвориха друг модел. Само, че той се върна като бумеранг не само при тях, а за съжаление по целия свят. Ето това е горчивата истина, а поуката оставям на вас!
1.
Поука
27.11.2020 10:32:26
0
3
Поуката е, че не трябва да се оставяме да ни баламосват. Това не е излязло от прилепите. Това си е военна разработка. И опитите да ни промият мозъка с това, че чичо Бил от Сиатъл е невинен изглеждат жалки. На 18.10.2019г. чичо Бил събира световен елит в Ню Йорк и говори за пренасянето на смъртоносна зараза от животно на човек. Почти във всяка платформа го има клипчето. Два месеца по-късно подобна зараза тръгва от Китай.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Заседанието бе свикано от зам.-председателя Росица Кирова 200 частни линейки работят като копърки по Черноморието 200 частни линейки работят като копърки по Черноморието В Бургас и Варна цените за транспортиране на болен с такъв превоз в границите на градовете започват от 40-50 лева и стигат до 120 лева, ако поръчаният превоз е през нощта, тогава е двойно по-скъпо Пепелянка ухапа чистачката Сийка от Резово Пепелянка ухапа чистачката Сийка от Резово Противозмийската ваксина липсва от аптеките ни от поне 10 години Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Към днешна дата Алек се трансформира от милионерски син и бизнесмен в „мамин Алек“ и продължава да е обект на ругатни и подигравки Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Това е неговата племенница, която е абитуриентка  Бумът на кредитирането достига нови рекорди Бумът на кредитирането достига нови рекорди Най-впечатляващ е ръстът при жилищните кредити - 60.5% за една година Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Крисия Тодорова изумява не само с поведение, ами и с това, от което се вълнува Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Напусналият съдебната система държавен обвинител заминава на скъпоструващо лечение в Германия Искаме експертно, надпартийно правителство с ясни задачи, обяви Корнелия Нинова Искаме експертно, надпартийно правителство с ясни задачи, обяви Корнелия Нинова Ниската избирателна активност ни лишава от легитимност, посочи тя Бургерът в София - по-скъп от този в Западна Европа Бургерът в София - по-скъп от този в Западна Европа Това показва проверка на ресторанти в Атина, Кардиф, Люксембург, Лондон и в платформата globalprices.com
Какво уби ISQ Какво уби ISQ Нacĸopo cтaнa яcнo, чe oĸoнчaтeлнo cпиpa cъщecтвyвaнeтo cи Южна Корея ще прави мисия до Марс Южна Корея ще прави мисия до Марс C oтĸpивaнeтo нa ĸocмичecĸaтa aгeнция влacтитe нa cтpaнaтa възнaмepявaт дa пpoдължaт paбoтaтa нa индycтpиaлнaтa пoлитиĸa пpeз пocлeдния пoлoвин вeĸ Каква зодия са най-жестоките личности Каква зодия са най-жестоките личности Хитлер е Телец Как Отварачката се изложи брутално Как Отварачката се изложи брутално Последната й песен предизвика голям скандал Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си 54-годишният мъж натрупа богатството си, след като основа титана за паркиране на каравани Wyldecrest Parks - който в момента струва около 947 милиона лири Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса В следобедните часове е възможно да превали  Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Сивото и цвят праскова са отвратителни, съветва дизайнер  Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Каспаров може да получи до две години затвор Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Държавният глава на латиноамериканската страна положи клетва снощи в столицата Сан Салвадор на церемония, на която присъстваха испанският крал Фелипе Шести и президентът на Аржентина Хавиер Милей Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път "Белия балет" победи Борусия Дортмунд с 2:0
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня - Жена, ако спечеля от тотото, какво ще направиш?
- Взимам половината и те напускам!
- Е, спечелих 10 лв... на ти 5 и айде чупка!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като целувката. Трябва да го споделиш, за да му се насладиш

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори