×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тишев: Подлудихме дребните търговци заради СУПТО, новите поправки са дискриминационни


Тишев: Подлудихме дребните търговци заради СУПТО, новите поправки са дискриминационни
БСП в лицето на депутатите Тишев (горе), Търновалийски и други разкритикуваха промените, управляващите не се включиха в дебата, а само гласуваха
05 Ноември 2020, Четвъртък, 19:59 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Досега държавата действаше на принципа на тоягата, а сега се преминава във фазата на моркова, обясни образно депутатът от БСП

От БСП си спретнаха дебат в парламента заради проектопоправки в Закона за данъка върху добавената стойност. Управляващите пък отказаха да участват в дискусията в пленарна зала, което не им попречи да прокарат промените на първо четене.

Активно по темата се изяви бургаският депутат от „БСП за България“ Николай Тишев. Той обясни, че наред с транспонирането на директиви и измененията, свързани с бюджета, се прокарва поредната промяна, касаеща фискалните устройства.

Става дума за т. нар. СУПТО-регулация, т.е. за софтуера за управление на продажбите в търговските обекти. Може би много от вас си спомнят, това е една сага, която продължава вече две години с много законодателни инициативи в Народното събрание от страна на Министерството на финансите и на НАП, с много протести от страна на търговците на дребно, включително с несъгласие от страна и на софтуерните фирми“, обяви Тишев.

След рокадата на финансовия министър Владислав Горанов с Кирил Ананиев през юли, позицията на съответното ведомство се променила в посока към пълно премахване на текущата СУПТО-регулация.

„Трябва да признаем, че в първоначалния законопроект за изменение на Закона за ДДС, който беше представен за обществено обсъждане в края на август, началото на септември, - тези промени бяха заложени и тази регулация отпадаше“, заяви бургаският депутат и подчерта, че това било приветствано от всички засегнати страни.

„Само че точно преди влизането на законопроекта в Народното събрание и преди разглеждането му в Комисия по бюджет и финанси, незнайно откъде, анонимно, бяха направени поредните промени, които оставят СУПТО-регулацията за тези, които желаят. Какво се получава: ако досега държавата действаше на принципа на тоягата – силово, мачкайки малките фирми, първо, за да им наложи смяна на касовите апарати, а след това – промяна и на софтуера, - сега минаваме към друга фаза на този процес. Сега на тези фирми, които се съгласят да ползват този софтуер или вече го ползват, ще им дадем привилегии – т.е. минаваме към фазата на моркова. На първо място, трябва да заявя, че тези промени, които се предлагат, са дискриминационни. Защо? Няма логическо обяснение, че на едни фирми, които ползват новия софтуер, ще им се полагат данъчни облекчения като например: по-бързо възстановяване на ДДС, по-висока ставка за амортизация на софтуера и хардуера, включително при първо нарушение при неиздаване на касов бон те няма да бъдат затваряни. Всичко това не се отнася за търговците на дребно, които ползват касови апарати, които ползват друг софтуер, който също е лицензиран, който също се приема от НАП. Отделно, какво става с предприятия, фирми, които не ползват касови апарати, на които разплащанията са им само по банков път? Тук става въпрос и за големи предприятия и заводи. Те също са редовни данъкоплатци, изпълняват всички закони, плащат си данъците, а в крайна сметка не попадат под тези благоприятни условия, които се осигуряват на определени фирми. И в крайна сметка излиза, че всички са равни пред закона, ама май едните са по-равни от другите. За нас това е не само неприемливо, не е и справедливо“, каза Николай Тишев и отсече, че затова и този път няма да подкрепят промените. 

Реплика от управляващите не последва. Вместо това реакция дойде от Димитър Данчев – също депутат от БСП. Той театрално разкритикува Тишев, че не е бил достатъчно остър към властта и че е пропуснал да припомни и други факти, свързани с тормоза над бизнеса.

Николай Тишев дупликира, като одобри „критиките“ на Данчев.

Той използва случая да припомни, че преди година и половина в Народното събрание имало много голям дебат по темата СУПТО. Тогава промените били прокарани чрезвичайно - през закон, касаещ друга сфера. Те били дискриминационни и лобистки.

През последните две години имало десет поправки в законите, касаещи тази материя.

„Та, от една страна, лобистки промени, от друга, в момента вече се включва и дискриминационен елемент. И вярно е, което казват колегите – през последните две години ние тези търговци на дребно направо ги направихме луди. Те не знаят кога да следят законодателството“, обяви Николай Тишев.

Георги Търновалийски – друг депутат от БСП, също се включи в дискусията със съответни критики, а съпартийката му Валентина Найденова изрази недоумение, че колегите им в дясната част на залата мълчат по темата.

Накрая последва гласуване и законопроектът мина на първо четене с 89 „за“, 10 „против“ и 12 „въздържал се“.

 


В категории: Бизнес , Политика


Почина известен журналист
Почина известен журналист 21/05/2024, Вторник 17:57 1
4
Коментара по темата
4.
...
06.11.2020 11:08:19
2
2
Голям нагаждач тоя местен партиен "лидер".
Значи за разходи за електронни устройства - не са подлудени, а за софтуер за отчитане на приходите им са подлудени дребните търговци?
Кои са тия малки фирми, мачкани от държавата? Чия собственост са те? На работници в големи предприятия ли станали търговци, за да не работят, защото със свидетелства за завършен осми клас, освен работници и търговци- друго законно не могат да станат.
След регистрациите им в един диспансер и образованието не могат да си продължат, за което, но иначе се чувстват дискриминирани.
За да не се чувстват дискриминирани що не им дадете и по една диплома за висше образование след свителството за завършен осми клас, като не бяха подлудени събраха финансови парични средства да си ги платят?
С колко малки, средни и големи предприятия се занимават подобните дискриминирани, като не получат исканите им възнаграждения? Подчертавам исканите, не отработените!
3.
Bingo
06.11.2020 07:25:16
0
4
Интересно къде са депутатие. От 240 са гласували 111 как въобще се приемат закони с по-малко от половината депутати в парламента. Явно наистина трябва да се намали бройката им на половина.
2.
Яко
06.11.2020 00:11:49
7
1
Е нямам думи!
Тия от БСП разбиха всички икономически теории. Комунистите на икат намеса на държавата в "бизнеса". Защитават Адамс и капитализма по-разгорещено от десните?!?! Е това вече, ако не е доказателство, че червените са по-големи експроататори на избирателите си от всеки друг?!?!?!
1.
Веселин Янчев
05.11.2020 20:41:42
8
11
Тишев е кофти пишлеме, което фалира ДРС-ПОРТ Бургас с над 1500 докера! Да му се доверим, защото той може!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Имат пестициди Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Косъм в тиквичките съсипа вкусната вечеря на фолк певицата Peppou за пръв път във Fabric Club Peppou за пръв път във Fabric Club Стилът му е разпознаваем, а траковете му с House, Techno, Melodic Techno и Indie Dance са тотални хитове Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“ Простреляха 29-годишна българка в Италия Простреляха 29-годишна българка в Италия Жената работи като проститутка Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Вижте цялата програма за следващите дни  Митко Панамерата, който уби французин на Околовръстното, напусна тихомълком затвора, вместо да лежи доживот Митко Панамерата, който уби французин на Околовръстното, напусна тихомълком затвора, вместо да лежи доживот Вчера 39-годишният Димитър Любенов е бил пуснат изнанедващо под домашен арест Свободна ли е тази фолкпевица Свободна ли е тази фолкпевица Нямам как да бъде раздвоена - 50 на 50, хем кариера, хем мъж Награждават най-успешните учители в Бургас Награждават най-успешните учители в Бургас Събитието е посветено на честванията по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност
Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори