×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как либералчета от прованса заместиха градската десница и защо пиарите не трябва да се занимават с политика


Как либералчета от прованса заместиха градската десница и защо пиарите не трябва да се занимават с политика
Петър Николов, Антоанета Христова, Вили Лилков, Антоний Гълъбов и Буруджиева (по часовниковата стрелка) участваха в любопитна дискусия, домакинствана от СДС
27 Октомври 2020, Вторник, 22:30 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимки: Авторът

ДСБ и протестите изчезнаха, обявиха политолози на кръгла маса, организирана от СДС

Политически анализатори и университетски преподаватели описаха любопитна картина, свързана с протестите у нас през последните месеци и със ситуацията около десницата. Това стана на провелата се тази седмица кръгла маса на тема „Българските партии в център-дясно – успешни стратегии за развитието на България“, организирана от Съюза на демократичните сили със съдействието на фондация „Конрад Аденауер“. От СДС, които са във все по-плътно съдружие с ГЕРБ и Бойко Борисов, се бяха погрижили да поканят само критични към протестите експерти.

В своето изложение психологът проф. Антоанета Христова „погреба“ демонстрациите срещу премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

„Протестите в България са в процес на затихване или вече са затихнали, в процес на изчерпана енергия и на приключване. Няма да се спирам върху това защо се случи това с тях и защо усещането отстрани е, че протестът или „революцията“ не успя. Много анализи до този момент се опитват да дадат отговор на тези въпроси, свързани с липсата на лидерство, с липсата на програми, с липсата на перспектива, която се дава, с липсата на визионерство; във всяко едно отношение – отсъствие; отсъствие на фундаментални изисквания тогава, когато един политически субект или политически лидер иска да се заяви сериозно“, обясни Христова.

Според нея партията ДСБ попаднала в една много объркана коалиция - „Демократична България“, която нямала политически профил. Те постигали само временни успехи в София.

„На ДСБ, разчитайки на старата градска десница, която все повече намалява - не им остават десни избиратели, а им остават едни силно либерални избиратели, които са от тип дошли млади момчета и момичета от провинцията с една амбиция. Ще ви ги опиша като профил – да се реализират в София на средно мениджърски позиции, живеещи в южните квартали на София; движещи се с колела и ранички. Този образ на тези хора – това не са десните избиратели, на десницата. Това са прагматичните, идеологически изчистени избиратели, които ще гласуват за Христо Иванов евентуално, ако той не ги удовлетвори в крайна сметка, в един даден момент и не ги разочарова съвсем. Защото тяхната претенция и образ е по-висока, а те искат да са столичани“, коментира психоложката.

Политологът доц. Антоний Гълъбов пък прати ДСБ в небитието.

„ДСБ вече не съществува, вече мога да го кажа абсолютно категорично като лично мнение, но и като експертна оценка, защото ДСБ се разтвори в пределната неяснота на „Да, България“. Политически „Да, България“ няма ясен образ и няма как да го има. ДСБ загуби онова, което някога казвах за ДСБ – че ДСБ е острието на десницата. Колкото по-съвършен е един инструмент, толкова по-малко е острието; не е нужно да е голяма дръжката, важно е острието да реже. Само че това острие се притъпи и изчезна“, каза Гълъбов.

Малко след това в дискусията обаче думата взе Вили Лилков, който е нещо като вътрешна опозиция в ДСБ.

Според него СДС трябвало да направят усилия да привлекат ДСБ към „десен фронт“ срещу левите сили. Надежда за това все още имало - десните избиратели изпитвали нужда от консолидация.

„Мястото на ДСБ не е в „Демократична България“. Това е“, заключи Лилков.

Той обаче получи рязък отговор от Петър Николов, който е зам.-министър на образованието - бивш кадър на СДС и ДСБ, а последно е гравитиращ около „Атака“ и „Обединени патриоти“.

„Искам да репликирам Вили Лилков и да кажа моето мнение - че ДСБ трябва да се забрави. ДСБ е превзета партия, напълно изпразнена от съдържание, която е част от една коалиция, която е лява коалиция. „Демократична България“ е лява коалиция по всички възможни критерии, които могат да се зададат. По всички възможни! На всичкото отгоре тази лява коалиция е успешна просто защото в идеологизираната среда, в която живеем, в поляризираната среда, когато заемеш ясен полюс, ти ще си успешен. А те са заели ясен полюс и не се свенят да вземат всички леви и либерални позиции, които може да вземе човек и които всеки тука, каквато и да е цената, никога няма да си ги помисли“, обяви разгорещено Николов.

Той се възмути - защо изобщо продължават да наричат тези хора десни.

ДСБ е черупка. Там почти няма избиратели. Избирателите са на „Демократична България“. Това са хората, синовете и внуците на комунистическата номенклатура, които са проевропейски настроени, някакви модерни хора и искат либерален режим. Те не искат дясно и не споделят общи ценности с нас“, каза още Петър Николов. След това той направи комплимент на СДС, които били „в изключителна позиция“.

А за демонстрациите срещу властта резюмира: „Този протест се провали. Той се провали брутално, защото се задуши от злоба и от липса на политическо лидерство.“

Бившата депутатка от БСП – социологът Татяна Буруджиева, пък се възмути от политиците и обяви в полуистерия: “Като преподавах на студентите по пиар в журналистиката, повече от половината ги карах, за да ги пусна на изпит, да ми подписват, че никога няма да се занимават с политика. Ама никога, никога, никога! Защото съсипват политическото. Пиарът е технология в политиката. Пиарът е в тактиката, той не може да бъде в стратегията. Има разлика между стратегия, тактика и послания. И това нещо е желязно. Ако не разбираме какво ни е стратегията, постоянно ще седиме в някакви тактики или ще говориме някакви чудила (?), дето ще карат хората от сутрин до вечер стъписано да седят пред екрана и, както беше написал един във „Фейсбук“ - абе от време на време трябва да пускат филм на ужасите, за да се намали малко стресът от новините, нали, малко да се даврандисаме.“

Случайно или не, участниците в дискусията не засегнаха темите, свързани с корупцията и идеите за реформи в правосъдната система, които всъщност са основна разделителна линия между ДСБ и останалите десни партии и които станаха причина за избухването на протестите.


В категории: Политика


Флагман.БГ По какво личи, че той не би ви изневерил По какво личи, че той не би ви изневерил 12/05/2024, Неделя 22:00 0
Как се забавляват зодиите
Как се забавляват зодиите 12/05/2024, Неделя 21:20 0
Флагман.БГ Голям успех за куклени актьори от Бургас Голям успех за куклени актьори от Бургас 12/05/2024, Неделя 19:15 0
10
Коментара по темата
10.
Радев
30.10.2020 18:04:43
0
1
ДСБ на слугите на Иво Прокопиев - Христо Иванов и джуджето-генерал или СДС на Боко Тиквата? Ако това е дясното в България, по-добре да гласувам за клоуна Слави Трифонов!
9.
Росен
30.10.2020 06:45:17
0
2
Христо Иванов не може да разочарова хората, тъй като никога не ги е очаровял. Демократична България са лъжлив десен проект.
8.
Росен
30.10.2020 06:45:09
0
2
Христо Иванов не може да разочарова хората, тъй като никога не ги е очаровял. Демократична България са лъжлив десен проект.
7.
_nib_
28.10.2020 17:32:11
0
1
Абе като стана въпрос....имаше едно костовистче...Евгени Дайнов май беше.Беше обещало да си обръсне празната чутура ако спечели царчето?Какво стана...знае ли някой?
6.
Емигрант
28.10.2020 10:20:44
1
2
К’во демократи? 98% от тези демократи са 100% Марксисти! Дори и началника Костов преподава Марксизъм. Синьото остана в историята на миналия век.
5.
Възмутен селяк
28.10.2020 08:22:35
14
6
СДС и славно минало?!Че те са основния виновник за проваления преход,както и немските швестери от гореспоменатата фондация дето са им ментори.Същите създадоха и Гроб и на лице е още по-голям провал.
4.
Николай
28.10.2020 08:02:20
2
5
До Rincewind
Поинтересувай се и помислиот къде и от кого се финансират ДСБ и ДаБългария. И когато стигнеш до това кой дава парата ще разбереш какви са тия поредните спасители. Жокер - Христо Бойкикев.
3.
хер Флик
28.10.2020 05:40:35
2
15
"СДС" - това какво беше?
Стани Да Седна?
Гъзоблизци на ГЕРБ?
Смокинов лист?
Жалко настояще на славно минало?
Кофти е да си съдружник с мутра: става каквото той каже, печалбите за него, а за теб - срама и обясненията.
Сбогом, СДС!
2.
Rincewind
27.10.2020 22:54:02
10
15
Откакто СДС се спазариха с ГЕРБ/ДПС за топли места във властта, сами си подписаха смъртния акт. Лъжепатриотите от ВМРО тоже. В момента единствените десни, които не са се окаляли в тази помия са ДСБ и ДаБългария. Но кредитът им на доверие е изключително крехък и много трябва да внимават какви ще ги свършат, че мутри, тикви и прасета не прощават!
1.
хаха ТЕЗИ НЕ РАЗБРАХА ЛИ ???????????
27.10.2020 21:44:08
27
13
ЧЕ ВЕЧЕ СА ""СЕНКИ ""ОТ МИНАЛОТО С БРЪТВЕЖИ НА УМИРАЩ !!!!!!!!!!ТОЙ ПРОТЕСТА ОТ ПРОЩАДА СЕ ПРЕМЕСТИ ПОД ФОРМАТА НА ОЗЛОБЛЕНИЕ В ДУШИТЕ НА ХОРАТА!!!!!!!!!!!!ОЗЛОБЛЕНИЕТО С БЕЗБРОЙ ЛИЦА !!ОТ ""МЕНЕ МЕ НЕМА В ЦЯЛАТА СХЕМА ПАРИ МИ ТРЕБАТ ЗА ЗЛОУПОТРЕБА"" ДО СТУДЕНТА И ПОВЕЧЕТО МЛАДИ КОЙТО ВИЖДА ЧЕ """ ИКОНОМИКА Е СТРУКТУРИРАНА ""като обръчи от фирми"" И РЕСУРСИТЕ СЕ ИЗТОЧВАТ ПО СХЕМИТЕ НА ""КОЙ""ЧРЕЗ ""ПОРЦИИТЕ""И НЕ ВИЖДАТ СВОЕТО МЯСТО!!!!!!!!!! БЛОКИРАНИ СА ВСИЧКИ ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ УСИЛИЯ В БЪДЕЩИ НАЧИНАНИЯ !!!!!!!!!!АБСОЛЮТНО БЕЗВРЕМИЕ ПРЕДВЕЩАВАЩО КОЛАПС!!!!!!!САМО НЕВЪЗМОЖНИЯ""ПИНОЧЕТ"" МОЖЕ ДА СЛОЖИ МАЛКО РЕД В ХАОСА
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
По какво личи, че той не би ви изневерил По какво личи, че той не би ви изневерил Партньорът ви е доказал, че няма от какво да се притеснявате, когато не сте заедно. Установили сте дълбоко доверие помежду си 4 грешки в любовта, които неуверените хора правят 4 грешки в любовта, които неуверените хора правят Концентрирате се върху собствените си емоции Двуметров хищник се появи в Черно море, Чикагото от „Ченгене Скеле“ изкара грубера най-вкусната риба Двуметров хищник се появи в Черно море, Чикагото от „Ченгене Скеле“ изкара грубера най-вкусната риба  90 на сто от обитателите на рибарското селището не са чували за нея, но Георги Димов е ловял 400-килограмови екземпляри в океана Как се забавляват зодиите Как се забавляват зодиите Водолеите обичат общуването, а Близнаците обичат шумните забавления в многолюдна компания Хаос на гарата в Карнобат, 20 пътници мизерстват Хаос на гарата в Карнобат, 20 пътници мизерстват Как може след 4 години ремонт, гарата все още да няма  нито едно електронно табло  показващо пристигащите и заминаващите влакове, вайка се един от потърпевшите  Такъв крем с маскарпоне и ананас не сте яли Такъв крем с маскарпоне и ананас не сте яли Вижте рецептата Убедителни причини защо е добре да се разходим след вечеря Убедителни причини защо е добре да се разходим след вечеря Кратка разходка след последното ви хранене има много положителни ефекти върху  тялото и ума Министърът на туризма във възторг от кметовете на Бургас и Поморие, подкрепя ги за летището в Сарафово Министърът на туризма във възторг от кметовете на Бургас и Поморие, подкрепя ги за летището в Сарафово Идеята им за подпомагане на полетите може да доведе до целогодишен характер на туристически поток към страната ни, коментира Евтим Милошев Скандал с романа на годината! Елена Алексиева върна наградата Скандал с романа на годината! Елена Алексиева върна наградата Проблемът е, че Борис Минков, който е редактор на романа, е и член на журито Синът на Явор Божанков в шок след стрелбата, помислил пистолета за играчка Синът на Явор Божанков в шок след стрелбата, помислил пистолета за играчка Прокуратурата във Велико Търново започна разследване, револверът бил отавен без надзор от собственика му
Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Роджър Корман си отиде на 98 години Пожар избухна в мол във Варшава Пожар избухна в мол във Варшава Няма данни за пострадали Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Голяма част от тях са в райони, към които има претенции Великобритания Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Това се случва въпреки че и там цените растат
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори