×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Обединени патриоти: Българската държава все още е длъжник на сънародниците ни в Унгария


Обединени патриоти: Българската държава все още е длъжник на сънародниците ни в Унгария
"Тази година Денят на българо-унгарската дружба на ротационен принцип бе честван в Унгария и въпреки ограниченията заради пандемията бе увенчан от редица значими мероприятия"
22 Октомври 2020, Четвъртък, 17:10 ч.
Автор: Флагман.БГ

Общността ни там получавала по-голяма политическа и финансова подкрепа от унгарското правителство, отколкото от нас

Българската държава все още е длъжник на нашите сънародници в Унгария. Те получават по-голяма политическа и финансова подкрепа от унгарското правителство, отколкото от България. Това обяви от трибуната на Народното събрание съпредседателят на „Обединени патриоти“ (ОП) и лидер на партия НФСБ Валери Симеонов в декларация от името на парламентарната група.

От ОП обещават да продължат родолюбивото си дело да подпомагат българската общност в Унгария и да работят за защита на интересите и правата на всички наши сънародници зад граница.

„На 15 септември 2016 г. 43-то Народното събрание прие решение за определяне на първия и единствен до днес ден за дружба и приятелство с друга държава. Това е Унгария, а денят е 19 октомври – денят, в който честваме великия български светец Свети Йоан Рилски Чудотворец. Седмица по-късно същото стори и унгарският парламент“, припомни Симеонов.

Датата свързвала двете държави поради мястото, което заема Свети Йоан Рилски в историята на България и Унгария.

„През 1183 година при поредната Унгарско-византийска война унгарският крал Бела Трети превзема Средец - днешна София, отнася мощите на Свети Йоан Рилски в тогавашната столица на Унгария Естрергон. Според летописите мощите на светеца извършват редица чудеса, включително причиняват онемяване на католическия епископ, позволил си да оспори светостта на Йоан Рилски. Впечатлен и обезпокоен от това чудо, Бела Трети нарежда мощите на светеца да бъдат върнати в Средец със специална делегация“, каза още лидерът на НФСБ, който е и зам.-председател на Народното събрание.

Вече четири години нашите държави отбелязвали подобаващо този голям за нас празник.

„И тук трябва да признаем, че той не бе иницииран по идея на българските или унгарските политици, а на сплотената и патриотична българска общност в Унгария. Тя преодоля границите, бюрокрацията и направи невъзможното наследниците на българските градинари от 19-и век да реализират своята стара мечта.

Тази година Денят на българо-унгарската дружба на ротационен принцип бе честван в Унгария и въпреки ограниченията заради пандемията бе увенчан от редица значими мероприятия. България бе представена от скромна парламентарна делегация“, обяви лидерът на НФСБ.

След това разказа: „Денят започна с посещение на обновения и разширен със средства на Унгария и България български Културен дом и литургия в българската църква „Св.св. Кирил и Методий“. След службата в двора на църквата бе открит паметник на митрополит Борис Неврокопски, положил началото на църковното дело и първия камък на църквата през 1931 година. Един истински мъченик на христовата вяра, убит от комунистическата власт в България през 1948 година. На откриването на паметника присъстваха държавните секретари на Унгария Миклош Шолтес и Тамаш Менцер, както и министри, заместник-омбудсманът, депутати и представители на политическия елит. Г-н Шолтес и г-н Менцер изнесоха кратки речи, посветени на историческите корени на българския и унгарски народи и дадоха висока оценка на изключително дейното самоуправление на българското малцинство. То е представено в унгарския парламент от г-н Симеон Варга, д-р Данчо Мусев - председател на българското самоуправление и Димитър Танев - председател на българското дружество в Унгария.

Веднага след това българската делегация бе посрещната в унгарския парламент от г-н Иштван Якаб. Той даде официален обяд, на който бяха обсъдени актуални въпроси, свързани с членството на България и Унгария в ЕС. Бяха споделени общите и еднакви позиции по ограничаване и недопускане присъствието на мигранти и бежанци на териториите на двете държави, както и налагането на чужди неолиберални идеи, свързани с прокламираните от Истанбулската конвенция еднополови бракове и джендър-идеология, прикрити под т.н. върховенство на закона.

По-късно делегацията бе поканена на заседание на унгарския парламент, което започна с поздравително слово на неговия председател г-н Ласло Кьовер по случай 19 октомври – Денят за приятелство между България и Унгария. След това думата бе дадена на представителя на българското малцинство – парламентарният наблюдател г-н Симеон Варга, който поздрави на български език парламента и делегацията ни. Думата бе дадена и на г-н Микрош Шолтес, който изтъкна значението и приноса на българската общност в историята и съвременната политика на Унгария, като отправи специална благодарност към българската държава.

В ложата на българската делегация дойде лично министър-председателят на Унгария г-н Виктор Орбан, който ни поздрави с празника и отправи топли пожелания към целия български народ.

На 19 октомври в Националния музей на Унгария министърът на външните работи на Р. България г-жа Екатерина Захариева връчи най-високите награди на МВнР – златен почетен знак, на ръководството на българската общност – Симеон Варга, д-р Данчо Мусев и Димитър Танев, както и на дългогодишния преподавател Светла Кьосева. Открита бе изложба на българската азбука в двора на музея.

За поредна година, въпреки ограниченията, наложени от мерките срещу пандемията, Денят на дружбата между България и Унгария бе отбелязан подобаващо и тържествено, за който основен принос има българската общност в Унгария, която столетия поддържа любовта и връзките си с България и която основателно може да счита 19 октомври за свой празник – празник на българите в Унгария.“

В заключение Валери Симеонов обяви: „За съжаление, българската държава все още е длъжник на нашите сънародници, които получават по-голяма политическа и финансова подкрепа от унгарското правителство, отколкото от България.

Затова декларираме, че ние от „Обединени патриоти“ ще продължим родолюбивото си дело да подпомагаме българската общност в Унгария и да работим за защита на интересите и правата на всички наши сънародници зад граница.“


В категории: Политика


Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
5
Коментара по темата
5.
1
23.10.2020 00:30:42
1
3
Обединени пишманпатриоти.
4.
Петко
22.10.2020 21:16:21
0
4
За жалост и вие Обединени идиоти нищо не направихте за България.
3.
*********
22.10.2020 19:03:09
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
Коалиция ограда и паспорти(ОП)
22.10.2020 18:10:16
0
4
Я пак,кой какво бил длъжен хахахахахх
1.
Лост
22.10.2020 17:49:53
0
6
Те на българите в България са длъжници.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори