×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ЕК с нов план за ромското включване


07 Октомври 2020, Сряда, 20:19 ч.

До септември 2021 година всяка страна от ЕС ще трябва да изготви национален план за ромите и да го представи в Брюксел

Европейската комисия (ЕК) е изготвила нов 10-годишен план за интеграцията на ромите. В него са включени препоръки и насоки, изготвени на базата на отчетите за свършеното досега от страните в общността, пише investor.bg.

Всяка страна от ЕС ще трябва да разработи и одобри национална стратегия за ромите и да я представи пред Комисията до септември 2021 година. В новите насоки е посочено, че трябва да бъде обърнато внимание на специфичните нужди на различните групи ромско население - младите хора, децата, жените, хората с увреждания, т.нар. гурбетчии и т.н.

Усилията трябва да бъдат насочени към намаляването на дискриминацията, борбата със стереотипите и гарантирането на равни права, както и да не бъде допускано маргинализиране на ромски общности. Един от предложените начини е дейности в училище, които да обърнат внимание на мултикултурните  различия.
Въпреки усилията ромите в ЕС все още са обект на дискриминация и изключване от социалния живот, пишат още от Брюксел в своите препоръки. Децата често нямат равен достъп до образование поради дискриминация, бедност и социално изключване.

Според анализите на ЕК през последните години усилията за приобщаване на ромите имат най-видим резултат в областта на образованието - намалява броят на учениците, които напускат рано училище, увеличава се броят на ромските деца, участващи в ранните фази на образователната система. Но в същото време се увеличават случаите на сегрегация.

Пандемията от COVID-19 пък постави сериозни проблеми по отношение на ромската интеграция. При дистанционното обучение например се оказа, че много от децата живеят в домове без информационни технологии, а дори и без електричество, което пречи на участието им процеса. Това налага изготвяне на политики на европейско ниво, пише в плана на Брюксел.

Страните от общността трябва да гарантират и равен достъп до трудовия пазар за ромите, както и да дадат подкрепа за старта на трудовия живот на младите хора и тяхното кариерно развитие. Тази подкрепа трябва да бъде и по отношение на държавния, и по отношение на частния сектор и може да бъде постигната със схеми за работодателите.

Държавите ще трябва да помислят и за достъпа на ромите до здравеопазване и социални услуги, както и за подобряването на условията за живот.

Препоръките на Брюксел са да се търси сътрудничеството с местните власти и обществото за изпълнението на националните планове за ромското включване.


В категории: Политика


13
Коментара
13
Коментара по темата
13.
Иван
08.10.2020 08:32:26
0
3
Е нали преди 10-15 години имаше "Десетилетие за интеграция на циганите".?!?!?
Сега, като нещата станаха по-зле а циганите по-нагли, по-миризливи, и почнаха да мародерстват из селата. Циганите мамят, ограбват, бият, изнасилват само и единствено възрастни БЪЛГАРИ. Сега ще има отново "Десетилетие за интеграция на циганите", явно докато не почнат да ни изяждат живи по улиците, така ще Е!
Циганина разбира само от бой и принудителен физически ТРУД!
12.
_nib_
08.10.2020 08:15:04
0
3
Идеалния план:безплатно извозване със самолети към родната им Индия.
11.
До 10
08.10.2020 04:36:08
2
5
Българин защитаващ Мангали,също е циганин!
Хитлер не ме интересува по принцип,интересно ми е само бъдещето на България!!!!!
10.
До 6
07.10.2020 23:10:15
3
1
1. Не съм циганин.
2. Чист българин съм, вероятно по-чист от теб.
3. Чети малко повече преди да говориш за Хитлер и нацизма. И не в Уикипедия.
9.
Мвмч
07.10.2020 23:05:01
0
8
Ок тях ще ги оправим, ама спрете да карате нови от Африка.
8.
Меден Руднишки
07.10.2020 21:34:00
1
15
Нищо не става от тях това хората са го разбрали преди векове
7.
Меден Руднишки
07.10.2020 21:33:01
4
6
Аз имам план за циганите. И то много добър! Значи събираме ги всичките леко военно обучение и с тях нападаме Македония отзад българи с картешници като в Сталинград. Кой умрял умрял ,завземаме Македония даваме им къс земя и да мрът в лайна кват искат това да правят
6.
До 4
07.10.2020 21:18:29
3
7
Ей фанят..
1.Славяни няма!
2.Той има предвид Чебурашките,с които ние Българите,а и съюзниците ни във Втората Световна война Хървати и Бошняци нямаме нищо общо!
3.Явно си грапав циганин!Желая ви само страдание и мизерия на тебе и всичките ти съплеменници!Вие сте един кърлеж,един под-вид,нежелан дори в родината си...
5.
Голю
07.10.2020 21:13:22
0
11
Мръсна зган!
4.
До 1
07.10.2020 21:03:08
14
3
Твоят идол Хитлер е смятал славяните за "подчовеци" наравно с циганите и евреите. Така че според арийската доктрина и ти си за газовата камера.
3.
Хм
07.10.2020 20:59:36
1
10
Нашият план ще бъде как да откраднем още едни пари.
За циганите нищо няма да бъде направено - имам предвид не помощи и привилегии, а това, което направиха в Испания - държавата с образовани, напълно интегрирани цигани, без проблеми с тях.
Както винаги ще бъде профукана още една възможност да се свърши нещо полезно за всички, но пък ще бъдат усвоени едни милиони от политици, ромски лидери и безполезни фондации.
2.
Дернев
07.10.2020 20:56:12
0
6
Брюксел първо и най-важното трябва да изгради обша отбрана от външниятсвят и опазване на външните граници. Чак след това ще има право да дава съврти за вътрвшнитедела на страните. Сигурност първо. А това никой в Европа сега го няма.
1.
Hitler
07.10.2020 20:38:57
2
9
Nashiq plan e gazovi kameri,drug variqnt nqma ;)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как Капките се превърнаха в най-успешния тв формат в България Как Капките се превърнаха в най-успешния тв формат в България 11000 души изгледаха на живо финала на шоуто за имитации, милиони бяха пред малките екрани  Свиреп крадец се завърна тайно в България под чужда самоличност Свиреп крадец се завърна тайно в България под чужда самоличност Според думите на запознати, Иван Турчина се укрива от органите на реда във Варна, в къща в квартал „Виница“, предоставена му за ползване от морския престъпен авторитет Николай Тошев – Чирпанския Дали мама ми повлия в "Ергенът"? Няма да се боря с хорското мнение, животът ми продължава, обяви Алек Дали мама ми повлия в "Ергенът"? Няма да се боря с хорското мнение, животът ми продължава, обяви Алек Каквото и да кажа – хората ще си вадят изводи, но не ми е повлияла, кълне се Алек Къде отлетяха Цветанка Ризова и любимия й Къде отлетяха Цветанка Ризова и любимия й Двамата бяха засечени с куфарите на Терминал 2 Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Отборът не успя да спаси професионалния си статут и ще играе при аматьорите през следващия шампионат Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Култовата риалити звезда от Гълъбово вече мина 40 години и възрастта му по-подхожда на двете ергенки от тази на Алек, на когото те са каки Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Гъстата зелена пелена, покрила възвишенията край западната ни граница, прави намирането на каквото и да било трудна задача Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Младият българин си отиде блъснат от влак Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Светият синод започна проверка срещу него и използва тази причина, за да го отстрани от избора Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Дадох му вода, ябълка, каквото имах в джипа. Не се притеснявах, че жена ми и детето също са вътре, разказа спасителят му Дейвид Бегов
Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Шеф Ангелов ще му е кум на сватбата с Камелия Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори