×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Панайот Рейзи към настоящия кмет на Созопол: И ти си същият като мене, дай да заработим заедно


Панайот Рейзи към настоящия кмет на Созопол: И ти си същият като мене, дай да заработим заедно
Протокол от последната сесия на ОбС, която бе закрита заради коронавируса, е качен в официалния сайт, представлява сценарий за спектакъл на абсурда
17 Септември 2020, Четвъртък, 10:00 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Архив на Флагман

Тихомир Янакиев е изчистил част от дълговете на Рейзи, отказал да изплати единствено 100 хил.лева,  разходът е съмнителен – за ремонт на тревната настилка на стадион „Созопол Арена“, ще се установява дали дейностите изобщо са извършени

Протокол от последната сесия на Общинския съвет в Созопол, която беше закрита поради противоепидемичната обстановка, е качен в официалния сайт на местния парламент. Публичните записки от 9 септември т.г. вече са достъпни за всеки гражданин, който е запознат с реалната финансова обстановка в тази морска община и който иска да се посмее в спектакъл на абсурда с главен герой Панайот Рейзи - бивш кмет от ГЕРБ, подсъдим за присвояване на над 2 млн.лв. и оставил задължения на Общината за десетки милиони левове.

Сесията започва с въпроси към настоящия кмет от БСП  Тихомир Янакиев, които в началото са формални -  до момента, в който думата взема дългогодишният бивш кмет от ГЕРБ и настоящ общински съветник от СДС Панайот Рейзи.

Публикуваме част от протокола с незначителна корекция, но запазвайки духа на изказа.

Общоизвестен факт е, че след напускането на Рейзи преди да е изтекъл мандата му, общината бе в изключително тежко финансово състояние. 3,5 млн.лева бяха неразплатените задължения към края на миналата година, а извън тях имаше други дългове, които надхвърляа 22 млн.лева.

Фалстарт на прокуратурата: Съдът прекрати делото срещу Рейзи и компания за присвояване на над 2 млн. лв.

В началото на лятото Министерството на финансите одобри кризисния план на Община Созопол и отпусна безлихвен кредит от 2,97 млн.лева, с които да се разплатят част от натрупаните задължения. Именно в тази посока тръгва Панайот Рейзи, за да изведе тезата, че всичко е нормално и че приемникът му върви по отъпкан от него правилен път.

Тихомир Янакиев затяга коланите в Созопол до края на мандата, за да не фалира Общината

Смущаващ одит за eрата "Рейзи": Продажба на земя за 1 лв на дка, скъпи ремонти и концесии за жълти стотинки

П. Рейзи: Уважеми г-н кмете, г-н председател, служители от структурите на общината, гражданите ме питат кога ще махнете бариерата? Кога е крайният срок?

Вторият ми въпрос, бяха отпуснати 3,3 млн. лв. от министерството на финансите на общината за оправяне на финансовото й положение. Нали така? Разплатихте ли старите задължения и съответно, ако сте ги разплатили, как върви събираемостта тази година на собствените приходи?  Това са моите въпроси.

Т. Янакиев: Ако предлагаш да се махне бариерата на 22-ри септември, няма проблем.

П. Рейзи: Така говорят хората.

Т. Янакиев:  Ще я махнем на 23 септември.

На втория въпрос, не са 3,3 млн. лв., а 2 960 хил. лв.. Разплатени са всички известни фактурирани разходи на 100 %. Имаме едно неразплатено задължение към фирма, която е направила нещо на стадиона, около 100 хил .лв., изключително спорни от гледна точка на фактическото изпълнение на дейностите. Но всичко останало е разплатено. Вие се бъркате, неразплатените задължения бяха около 3,5 млн. лв., но една част разплатихме.

П. Рейзи: Хората говорят за 3,3 млн. лв.

Т. Янакиев: Бъркате се, 2 960 хил .лв е заема, който се взе от държавата. Останалите до 3,5 млн. задължения бяха разплатени с икономии, които бяха направени в началото на мандата. Съкратихме разходи и със собствени приходи успяхме да погасим тези задължения. Освен ако не излезе и нещо друго, разбира се.

П. Рейзи: Какви са тези неразплатени..., които са скрити някъде, както казахте вие.

Т. Янакиев: Примерно по спортния клуб, футболния клуб, в частност на стадиона - има дейности, които са направени по терена, за които специалистите казват, че  може да не са извършени, затова не са разплатени.

Г. Георгиева /юрист община Созопол/: Има неразписан протокол и издадена проформа фактура.

Т. Янакиев:  Към момента сме разплатили много голяма част от натрупани задължения към РИОСВ, 600 хил. лв. от общо 1,8 млн. лв., които бяха неразплатени, които заварих. Общата дългова тежест е намалена. Живот и здраве в края на мандата се надяваме, че  в много голяма степен ще бъде разплатен и кредитът ни.

Към 30 юни собствените приходи (от данъци и такси)  са над 55% спрямо разчетите, които са направени, разходите са изпълнени на 37%. Така че вие можете да си направите сметката как върви събираемостта. В интерес на истината изоставането, което беше в началото а годината заради коронавируса, се навакса благодарение на силния сезон. Аз мисля, че на 80-90 % спрямо миналата година ще успеем да изпълним бюджета и то благодарение на последния месец и половина, иначе бяхме изключително зле.

П. Рейзи:  Това означава, г-н кмете, че от тук нататък щом сте разплатили всички мои стари задължения, всъщност те не са мои, а на общината, не желая вече да коментирате, че няма пари в общината. 55% щом сте събрали, вие сте събрали 7,5 млн. лв., щото 14,5 млн. лв. са ви собствените приходи. Така че много ви моля, след 1 месец правим 1 година от мандата, достатъчно използвахте моя гръб. Оттук нататък сте вие на ход. Трябва вече да поработите и да спрете да се оправдавате, че общината няма пари. Общината има пари и то достатъчно, г-н кмете. Задълженията във вид на заем, който съм ви оставил, няма нужда да ги коментирате. Дотук и вие сте изтеглили един заем от близо 3 млн. лв. и втори заем, който ви гласувахме миналата сесия. Така че вече сте разбрали, че без заеми в общината не може да се работи. Така че много ви моля, спрете да коментирате, че Панайот Рейзи е откраднал убийствени пари от общината. Нека да работим, изборите свършиха преди 1 година. Както виждате аз като общински съветник и моята група СДС, когато сте поискали резонни неща, винаги сме ви подкрепяли и ще ви подкрепяме, когато става дума за Созопол и за резонни неща. Благодаря.

Т. Янакиев: Уважаеми г-н Рейзи, нещо изключително сте се объркали, не знам защо сте афектиран така. Не знам защо твърдите, че аз твърдя че сте откраднали нещо, това го твърди прокуратурата, не аз. Прокуратурата е тази, която ви обвинява. Относно парите,  пак сте в заблуждение. Това че сме изтеглили безлихвен заем от държавата е било да се разплатят задълженията, които вие е трябвало да разплатите, не аз и тази администрация, която е в момента. Чудя се как щяхте да го направите? Относно кредита. Това, че има още 22 млн. лв. по главницата и че трябва да се плаща и  2 млн.лв. по главницата също през това време, не означава, че общината има пари. Как според вас, откъде ще дойдат тези 2 млн. лв.?  Вие изтеглихте кредит и изплатихте 100 хил. лв., даже не по ваше време, а ги изплати г-жа Стоянова, 100 хил лв. от главницата. В тази бюджетна година са изплатени 400 хил. лв., догодина трябва да се изплатят 2 млн. лв.. На това ли му казвате „имате пари“? Запознайте се с цифрите, четете, вижте и тогава кажете има ли или няма пари. Общината е на ръба. Не знам кой ви дава тази информация за наличностите, но като махна целевите средства, ще видите че нищо не остава, едва съумяваме да платим заплатите.

Да ви благодаря, че подкрепяте всичко, което правим за Созопол, ние всичко правим за Созопол. Това означава, че трябва да подкрепяте всяко едно мое решение, а не като миналия път, когато става въпрос за гласуване на ПУП-ове, вашата група гласува „въздържал се“. Естествено, аз очаквам да си дадете  и аргументите, поради които сте гласували „въздържал се“, защото така изисква закона. Няма нужда да правите такива физиономии. Когато законът го изисква, трябва да се дават аргументи. Ако върнете назад лентата, ще видите че никога не съм гласувал „против“, ако съм гласувал „против“ съм давал обяснение защо го правя, говоря за тази част, за ПУП-овете специално.

Ако искате нещо повече да ви обясня, можем да ви изкараме таблиците да видите къде какви пари има, откъде идват тези пари, как ще бъдат разходвани. Явно има доста неща, които са ви се изплъзнали и като информация и като начин на четене на самите бюджети.

П. Рейзи: Последна реплика, г-н председател. Първо, отникъде никаква информация не получавам, вашите служители няма нужда да ги тормозите, да ги питате кой ми дава информация.

Второ, аз ви направих много бърза сметка. 55% от собствените приходи от бюджета, които са 14,5 млн. лв., всеки който може да смята, ще каже че са 5 млн. и 500-600 хил. лв., нищо повече. Никой не ми дава никаква информация. А доколкото до кредита, г-н кмете, ако не бъркам, последната ви професия беше банкер. Няма кой да отпусне кредит на никой, ако няма погасителен план. Този погасителен план, г-н Янакиев го гласува последния общински съвет и вие бяхте тогава общински съветник. Така, че недейте да ми говорите така на мене. Вие ме бъркате с някой друг. 12 години съм бил кмет, 4 години председател на общинския съвет, 3 години заместник кмет, с две висши образования- икономическо и юридическо. Много хубаво се смеете, гот е. Аз ви казвам едно към едно, общината не е изобщо в никакво затруднение! Това, което вие го правите с тия 3 млн. лв. от министерството на финансите, аз също исках да го направя и вие направихте продължение на това, което аз исках да направя. Затова ви казвам, работиме в една и съща държава, работиме с едни същи закони. Всичко, което съм искал аз да направя, в момента го правите вие. Няма друга формула. Формулата е една. Сигурно някъде съм бъркал, след 4 години и вие ще сте сбъркал, гаранция ви давам. Но нека да работим, спрете, оставете го П. Рейзи. От нищо не се интересувам, на никой не преча, дайте да работим. Станах кмет преди 12 години, не съм отишъл никъде да пусна една преписка, вие тръгнахте с папките по прокуратури, насам, натам. Няма лошо. Това е вашата стратегия, вашето виждане. Вие спечелихте изборите благодарение на това, че казвахте че Рейзи е крадец и е откраднал 2 милиона и до ден днешен продължавате да ги говорите. Дано в деня, в който делото приключи, аз знам в коя полза ще бъде, тогава да имате сили да ми се извините, обаче. Благодаря.

Т. Янакиев: Не искам да влизам в такъв диалог и мисля, че е излишен. Никога, по никакъв начин не съм казвал, прокуратурата го казва. Запомнете го това и си го набийте в главата. А относно образованията ви..., хайде, какво да говоря.


В категории: Созопол


10
Коментара по темата
10.
Интересно
19.09.2020 09:53:56
7
3
Дойдоха на власт и веднага започнаха да казват , че няма пари..... защо??? За да си крадат тихо без да ги обезпокоява никой, защото хората вече са се настроили, че няма пари. Това е политиката на новата “стара” партия. Искам обаче след 4 години да се върне пак този кмет и да им направи разчет на управлението . Ще плащам по 4 лв. за кафе и 2лв. за паркинг в един хубав град .... и пак да кажат, че нямат пари !!! Срамота !!!!
9.
Николов
18.09.2020 00:08:06
2
14
Толкова непочтен човек, като Рейзи, не познавам. Да не забравяме, че обвинителният акт е просто върнат, което се случва често, а не е прекратено делото. Пак се окриляваш недостойни човеко!
8.
бай Драгой
17.09.2020 21:00:47
1
16
Абе, Рейзи не знам какъв кмет си бил, ама стана за голям Резил.
7.
NoKIA
17.09.2020 20:00:06
4
14
Браво кмете, с големите шамари за тоя нещастник!
6.
Съд
17.09.2020 13:59:15
1
33
Тоя Рамзи е изключително нагъл тип. Обществена тайна не само за жителите на Созопол и Бургас, а и на цяла България е ясно кой е прав и кой крив.
5.
*********
17.09.2020 12:46:43
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
в очите
17.09.2020 10:48:47
3
69
"Случайно" след година и половина Гешев и Спец. Прокуратурата написаха недъгъв обвинителен акт и Рейзито пак започна да си вярва. Напомпан от Цветанов пак му замириса на власт и кинти. Абе Панайоте, името "Рейзи" стана нарицателно на крадец в цяла България ( за ужас на роднините ти) а ти още за бъдеще бленуваш.
3.
Storm
17.09.2020 10:32:26
6
16
Като толкова се харесвате, вемете се оженете се и да ви няма!
2.
Арслох
17.09.2020 10:21:25
6
82
Евала на новия кмет, колко добре поставя на мястото му този грозен, нисък гнъс рейзи.... хем ниско, хем грозно, хем нагло
1.
Рейзито
17.09.2020 10:21:09
3
57
Демек: "Дай да крадем заедно."
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Къде отлетяха Цветанка Ризова и любимия й Къде отлетяха Цветанка Ризова и любимия й Двамата бяха засечени с куфарите на Терминал 2 Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Отборът не успя да спаси професионалния си статут и ще играе при аматьорите през следващия шампионат Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Култовата риалити звезда от Гълъбово вече мина 40 години и възрастта му по-подхожда на двете ергенки от тази на Алек, на когото те са каки Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Гъстата зелена пелена, покрила възвишенията край западната ни граница, прави намирането на каквото и да било трудна задача Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Младият българин си отиде блъснат от влак Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Светият синод започна проверка срещу него и използва тази причина, за да го отстрани от избора Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Дадох му вода, ябълка, каквото имах в джипа. Не се притеснявах, че жена ми и детето също са вътре, разказа спасителят му Дейвид Бегов Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Хороскоп за деня – 19 май 2024, неделя  Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина
Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори