×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

6 начина да се подготвим за горещата вълна


26 Юни 2020, Петък, 12:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Температурите постепенно ще се вдигат

Гореща вълна е необичайно топло време, което продължава повече от два дни. Обикновено в този период се усеща и увеличение на влажността. Освен че не е много приятно да излизаме навън в това време, то може да бъде и доста опасно за нас. Само в САЩ, над 650 души загиват от слънчеви удари всяка година.

За да се подготвим за подобна вълна и да предпазим здравето си, трябва да спазваме някои основни правила. Добре е да ги знаем още преди да започне топлото време, за да не бъдем хванати в крачка. Особено важно е тези правила да се спазват от хора, които имат сърдечни заболявания, малките деца и възрастните хора.

1. Проверете климатика си
Най-добрата защита срещу жегата е студеният въздух. Тъй като няма как да го получим по естествен начин през лятото, трябва сами да си го направим. Затова на помощ идват климатиците, които обаче трябва да бъдат проверени за неизправност още преди да започне лятото. Може да помолите специалист или пък да се справите със задачата съвсем сами. Помнете, че климатикът ви задължително трябва да бъде изключен от контакта.

Ето какво да направите:
> Почистете филтрите. Освен че ще имате свеж въздух у дома, това може да намали сметката ви за ток с до 15%.

> Бръкнете с твърд проводник в канала за източване, за да проверите за запушвания, които биха могли да попречат на климатика да понижи влажността. Тази пластмасова или метална тръба, често разположена до вътрешното тяло, събира водата и я извежда навън.

> Ако имате централна климатизация, както е в офисите, добре е да почистите решетките от прах. Те най-често се намират на стените, таваните или подовете.

> За да намалите сметката си за ток, оставете климатика да работи на минимум 25 градуса.

2. Ами ако нямаме климатик?
Ако нямате климатик, може да си помогнете като направите следното:
> Включете таванни или преносими вентилатори в стаята, в която се намирате. Трябва да ги изключите, когато излезете от дома си.

> Уверете се, че вентилаторът на тавана се върти в посока на часовниковата стрелка, защото по този начин той изпраща по-хладен въздух надолу, а не нагоре.

> Ако температурата навън е над 32 градуса, не трябва да оставяте въздуха от вентилатора да духа директно към вас, защото това може бързо да ви дехидратира.

3. Покрийте прозорците, през които влиза топлина
За да не позволите на слънцето да затопля дома ви, трябва да държите щорите затворени през деня, Ако нямате щори, измислете друг начин, за да покриете прозорците си. Около 76% от слънчевата светлина, която преминава през прозорци с двойни стъкла, става на топлина. Щорите и други покрития помагат да се намали тази топлина с до 6 градуса.

4. Дръжте вода в хладилника
Много е важно да останете хидратирани по време на горещата вълна. Пиенето на вода помага да заместите течностите, които губите чрез изпотяване. Това е начинът тялото ви да се охлади, тъй като изпотяването охлажда кожата..

Пиенето на студена вода от хладилника може да има двойно предимство – тя хем ви охлажда, хем ви хидратира. Според проучване, проведено сред спортисти, студената вода намалява телесната температура значително повече от тази, която е със стайна температура. Ако планирате да бъдете активни по време на горещата вълна, особено важно е да пиете много вода, за да компенсирате загубата на течности.

Помнете, че е необходимо да пиете вода, дори и да не се чувствате жадни. „Ако усетите жажда, вероятно сте загубили твърде много течност“, казва д-р Марк Конрой пред „Insider“. Много е важно да ограничите алкохола по време на горещата вълна. Той може да ви дехидратира, тъй като това е диуретик, който кара тялото ви бързо да губи течности. Алкохолът пречи и на способността на тялото да се охлажда.

5. Яжте студени храни
Най-добре е да ядете много плодове и зеленчуци по време на този период. Включете в менюто си динята, марулята и краставиците, които съдържат над 90% вода. Това ще ви помогне да се хидратирате. Американският Червен кръст препоръчва да ядете малки порции през целия ден.

Избягвайте месни и високопротеинови храни, защото те увеличават производството на топлина в тялото ви. За да не добавяте повече топлина в дома си, трябва да използвате микровълновата или външна скара, а не фурната.

Ако ви се наложи да използвате фурната, включете нейния вентилатор, за да изпраща горещия въздух навън. Също така, вместо многократно да отваряте вратата на печката, за да видите дали ястието е готово, включете светлината и погледнете през стъклото. Това ще ограничи излизането на топлина.

6. Пазете се
Като цяло, стоенето в хладния ви дом е най-доброто решение при гореща вълна. Това е особено важно за деца под четири години и възрастни над 65 години, защото те са изложени на по-висок риск от заболявания, свързани с топлината.

Но ако ви се налага да излезете навън, ето няколко допълнителни начина да останете здрави, когато температурите се повишат:
> Носете свободни, леки и памучни дрехи, за да ви държат хладно.

> Ако искате да спортувате на открито, правете го рано сутрин или преди залез. Избягвайте усилената активност между 11:00 и 16:00, когато температурите са най-високи.

> Вземете хладен душ или се потопете във вана с хладка вода.

> Никога не оставяйте деца или домашни любимци в паркирана кола, дори с отворени прозорци. Температурата вътре може да се повиши до опасни нива само за минути.

По време на топлинната вълна е задължително да знаете симптомите на заболяването, свързано с горещината. Умората бързо може да се превърне в топлинен удар. Топлинната умора се появява с главоболие, замайване, учестен пулс, крампи или силно изпотяване.

Симптомите на топлинния удар са повишаване на телесната температура над 40 градуса, заваляне на речта, зачервяване на кожата, много силно сърцебиене, гадене.

Ако усетите симптомите на топлинна умора, трябва незабавно да се охладите, почивайки на сянка, климатик или пиене на студена вода. Ако развиете симптоми на топлинен удар обаче незабавно трябва да се обадите на 112.

Източник: Tialoto.bg


В категории: Здраве


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бавят визите на работниците от Шри Ланка, Узбекистан и Киргизстан за Слънчев бряг Бавят визите на работниците от Шри Ланка, Узбекистан и Киргизстан за Слънчев бряг Проблемът е породен заради липсата на достатъчно кадри в консулски служби Срязаха спирачките на влак в Лом Срязаха спирачките на влак в Лом Срязаха спирачките на влак в Лом Николай пред журналисти в Бургас: Кой ще е патриарх и наум не ви идва, но няма да съм аз Николай пред журналисти в Бургас: Кой ще е патриарх и наум не ви идва, но няма да съм аз Той не отговори на въпрос дали е декларирал официално в писмен вид отказа си за участие в избора на нов патриарх, който ще се проведе на 30 юни тази година със свикването на Патриаршеския Избирателен църковен събор Бургас почете паметта на Христо Ботев Бургас почете паметта на Христо Ботев На поклонението присъстваха кметът Димитър Николов, председателят на Общинския съвет Михаил Хаджиянев, общински съветници, представители на държавната и местната власт Кандидат-депутатът от "Левицата" Севда Димитрова със силно послание от Топчийско Кандидат-депутатът от "Левицата" Севда Димитрова със силно послание от Топчийско Трябва да се обединим за високи цели, те ще ни диктуват и друго поведение, и друг диалог в парламента, посочи тя БСП почете паметта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук“ БСП почете паметта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук“ Поднесоха венци и цветя на мемориала в Топчийско Кога най-после ще се оженят тези двамата Кога най-после ще се оженят тези двамата Появата на дъщеря им Амая през 2019 г. даде нов фокус на известните родители и плановете им за сватба минаха на заден план Демони живеят в това българско село Демони живеят в това българско село Става въпрос за родопското Югово  Сливенският митрополит Арсений с първа служба в Бургас (НА ЖИВО) Сливенският митрополит Арсений с първа служба в Бургас (НА ЖИВО) Вижте церемонията по посрещането на главата на Сливенска епархия в морския град Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Заседанието бе свикано от зам.-председателя Росица Кирова
Нацепен охранител изрита мъж в главата пред погледа на детето му Нацепен охранител изрита мъж в главата пред погледа на детето му   Пострадалият пътувал с половинката си и детето им с фолксваген Китай се опитва да провали мирната конференция, избухна Зеленски Китай се опитва да провали мирната конференция, избухна Зеленски Китай, който предложи свой мирен план за конфликта, смята, че все още не са налице подходящи условия за неговото уреждане Турските власти арестуваха двама заради рухналия блок в Истанбул Турските власти арестуваха двама заради рухналия блок в Истанбул Загина един човек, а осем души са ранени Лъсна таен чат на ергенът Алек, няма да повярвате Лъсна таен чат на ергенът Алек, няма да повярвате От дискусията за Ергенът Алек става ясно не само, че той е бил наясно със ситуацията и с девойките в шоуто от самото начало, но и това при коя искал да бъде точно Тя е 46 години, а изглежда на 20 Тя е 46 години, а изглежда на 20 Мария Илиева е в страхотна форма Какво уби ISQ Какво уби ISQ Нacĸopo cтaнa яcнo, чe oĸoнчaтeлнo cпиpa cъщecтвyвaнeтo cи Южна Корея ще прави мисия до Марс Южна Корея ще прави мисия до Марс C oтĸpивaнeтo нa ĸocмичecĸaтa aгeнция влacтитe нa cтpaнaтa възнaмepявaт дa пpoдължaт paбoтaтa нa индycтpиaлнaтa пoлитиĸa пpeз пocлeдния пoлoвин вeĸ Каква зодия са най-жестоките личности Каква зодия са най-жестоките личности Хитлер е Телец Как Отварачката се изложи брутално Как Отварачката се изложи брутално Последната й песен предизвика голям скандал Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си 54-годишният мъж натрупа богатството си, след като основа титана за паркиране на каравани Wyldecrest Parks - който в момента струва около 947 милиона лири
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня - Жена, ако спечеля от тотото, какво ще направиш?
- Взимам половината и те напускам!
- Е, спечелих 10 лв... на ти 5 и айде чупка!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като целувката. Трябва да го споделиш, за да му се насладиш

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори