×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо генералът свали униформата


Защо генералът свали униформата
Ген.Венцислав Мутафчийски
06 Май 2020, Сряда, 16:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Мнозина са на мнение, че появата му във военна униформа по националните телевизии е действало на българските граждани стресиращо

 

Един лекар с генералски пагони в рамките на два месеца се превърна в най-известния човек в България като засенчи по популярност президента и премиера, които доскоро се радваха на висок рейтинг. До края на март Румен Радев или Бойко Борисов бяха на върха на всички социологически класации като в зависимост от различни политически събития ту единият, ту другият имаше предимство и съответно по-високо обществено одобрение, пише Lupa.bg.

Облечен в елегантен тъмносин кост и със синя вратовръзка ген. Мутафчийски отговаря на журналистически въпроси, след като на 5 май ВМА получи дарение от бизнесмена Петър Манджуков 6 реанимобила

След въвеждането на извънредното положение на 13 март ген.-майор Венцислав Мутафчийски – професор хирург и началник на Военномедицинска академия като председател на Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса се изстреля на върха на класациите с личен рейтинг от 89%. Впоследствие рейтингът му падна на 71%, но въпреки това последните социологически проучвания на различни агенции показват, че той продължава да се ползва с голямо одобрение сред гражданите, изпреварвайки президента и министър-председателя.

Една любопитна вметка – България, чиято армия наброява по-малко от хората, които биха запълнили Националния стадион „Васил Левски“, се оказа с трима генерали на върха на управлението по време на извънредното положение. Все пак да уточним – военно положение не бе въведено и танкове и бронетранспортьори не бяха изкарани по улиците в опит да озаптят недисциплинираните граждани, които отказваха да носят маски или пък нарушаваха противоепидемичните мерки.

Румен Радев бе генерал-майор от ВВС, а сега е генерал от резерва. Бойко Борисов бе генерал-лейтенант от МВР. След неговата ера като главен секретар ведомството бе девоенизирано и служителите вече нямат военни звания. Според постановление на правителството от 2002 г. званията на офицерите и сержантите от мобилизационния резерв на МВР се приравняват към званията по Закона за отбраната и въоръжените сили, което означава, че сега премиерът също е генерал от резерва.

За разлика от държавния глава и министър-председателя Венцислав Мутафчийски е действащ генерал-майор от Военномедицинската служба, началник на ВМА, главен лекар на Въоръжените сили на Република България, а от края на февруари и ръководител на НОЩ. И като действащ офицер професорът по хирургия не само има право, но е и задължен за носи генералската си униформа. Както се казва за честта на пагона.

Именно обаче военната униформа изигра лоша шега на проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който в продължение на 65 дни всеки ден, а няколко седмици и два пъти дневно, даваше брифинги от ВМА или от Министерския съвет, за да информира обществеността за броя на заразените с коронавирус в България и да отговаря на журналистически въпроси (понякога доста тъпи и неадекватни), свързани с развитието на пандемията по света и у нас.

Мнозина са на мнение, че появата на генерала професор във военна униформа два пъти, а в последствие и веднъж дневно по националните телевизии в условията на извънредно положение и в условията на шокова пандемична ситуация в цял свят е действало на българските граждани стресиращо и е предизвиквало паника и страх. В социалните мрежи немалко граждани споделиха, че военната униформа в една по конституция демократична държава им навява асоциации с военно положение и с управление на военна хунта. Както знаем българите, преживели 45 години авторитаризъм, са чувствителни на тема диктатура и укриване на информация от страна на властта.

Макар че никой не поставя под съмнение авторитета на ген. Мутафчийски като лекар, като преподавател и като български офицер, изкарал хиляди напрегнати часове над хирургическата маса в спасяване на човешки животи и няколко тежки мисии зад граница – отново спасявайки хора. Но самият той и като лекар, и като медик, който е завършил и курсове по психология, трябваше да си даде сметка, че честта на пагона нямаше да бъде опозорена, ако на брифингите в МС се появяваше цивилен и с костюм. Това със сигурност щеше да внесе доза спокойствие у хората, които и без това вече бяха наплашени от задаващата се с "невиждана ярост" епидемия. А символите винаги имат значение. Защото ген. Мутафчийски оглави битката срещу коронавируса не толкова като генерал, а като лекар. И по-подходящо щеше да бъде той да се явява пред гражданите в цивилно облекло. Със сигурност това не е дребно заяждане към уважавания генерал Мутафчийски, който положи много усилия епидемията в България до момента да не вземе застрашителни размери.

Унизителен обаче бе начинът, по който началникът на ВМА бе накаран да свали униформата и да се яви с костюм на двата брифинга на премиера Бойко Борисов в неделния ден на 3 май, когато министър-председателят гневно обясняваше на журналистите, че генералът е жив и здрав и никой не го уволнявал и щабът си работи нормално, а униформата на генерала е дадена за пране. Пространните обяснения, че шефът на НОЩ засилиха усещането, че с първоначалната си твърда позиция срещу разхлабване на мерките Венцислав Мутафчийски изведнъж стана неудобен и започна да генерира обществено недоволство. А проф. Мутафчийски сам трябваше да свали униформата и да се явява пред медиите и пред гражданите облечен цивилно. В името на спокойствието. А символно честта на пагона със сигурност нямаше да бъде опетнена.

Днес е Гергьовден – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Ако на жълтите павета в София имаше военен парад, ген. Мутафчийски щеше да е в първите редици на приемащите парада и да отдава чест, облечен в парадната си гълъбовосиня униформа. Пред камерите на телевизиите той се появяваше или със зелената униформа на Сухопътните войски, която освен от зелен панталон с двойна червена лента се състои от куртка, или от риза тип яке. Понякога генералът говореше пред медиите и с черно яке с две големи сребърни генералски звезди, указващи чина му – генерал-майор.
(


В категории: Животът


7
Коментара
Флагман.БГ Голям успех за куклени актьори от Бургас Голям успех за куклени актьори от Бургас 12/05/2024, Неделя 19:15 0
7
Коментара по темата
7.
Стоян петров катъра
06.05.2020 21:16:41
1
0
Ох венци венци щи ям големите менци
6.
до 7
06.05.2020 20:53:31
2
3
Марияна, ти глупачка ли си ? Вчерашните заразени ни ги пишеш на "наша" сметка. А метката на НОЩ чиста ! Кацащите и излитащи самолети с апачи пак на наша сметка ли са ? Докато ние пишехме декларции, команчите кацат и излитат и затова пак ние ли сме виновни ? При толкоз ушити под личното ръководство на Тулупа защитни обелкла пак заради нас ли има толкова вътрешно болнични инфекции ? Паметник на д-р Сребра Родопска трябва ! И то не само у нас а в цяла Източна Европа !
5.
Мариана
06.05.2020 20:29:16
5
4
Българска простотия и неблагодарност!
Ако бяха дошли хладилните камиони дали нямаше да се депресират. В други държави има вечерен час, пълна забрана за излизане, ние много чувствителни се оказахме. Вчера има 69 новозаразени и всички си мълчат! Защо не сте по кръчмите, нали това искахте!
4.
Ваня
06.05.2020 20:17:51
3
5
Той и тулупа в затвора.
3.
КороноТъпак
06.05.2020 20:01:04
7
7
Днес, беше домакин на Херо Мустафа в униформа, с маска и кожени ръкавици. Гънеше се в слугински поклони докато американската амбасадорка го даряваше с икона. В ръцете на мюсюлманката Мустафа това едва ли има някакъв релегиозен смисъл но много ярък политически знак, че той ще е следващият американски слуга в българските политически върхове. Предполагам, че ще го опитат за Президент, където с малко помощ от Мишо Константинов и доста парички може и да се случи.. ако българите сме оФсе !
2.
БНА
06.05.2020 18:12:54
4
14
Ми ако беше излязъл по работно Хирургическо облекло с тъмнозелена касапска мушамяна престилка на засъхнали петна кръв и карантия щеще да има още по СИЛЕН шоков ефект
1.
Здравко
06.05.2020 17:29:10
21
16
Този човек и още няколко трябва да бъдат арестувани и съдени ,за цялата глупост която се сътвори в държавата ни през така наречената от тях -карантина пандемия.Всичко това бе скалъпено и режисирано ,без да стъпва на никакви епидемични и научни изследвания ,налице са -съсипана икономика,хора без работа,усвоени едни пари в незнайни посоки.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Убедителни причини защо е добре да се разходим след вечеря Убедителни причини защо е добре да се разходим след вечеря Кратка разходка след последното ви хранене има много положителни ефекти върху  тялото и ума Министърът на туризма във възторг от кметовете на Бургас и Поморие, подкрепя ги за летището в Сарафово Министърът на туризма във възторг от кметовете на Бургас и Поморие, подкрепя ги за летището в Сарафово Идеята им за подпомагане на полетите може да доведе до целогодишен характер на туристически поток към страната ни, коментира Евтим Милошев Скандал с романа на годината! Елена Алексиева върна наградата Скандал с романа на годината! Елена Алексиева върна наградата Проблемът е, че Борис Минков, който е редактор на романа, е и член на журито Синът на Явор Божанков в шок след стрелбата, помислил пистолета за играчка Синът на Явор Божанков в шок след стрелбата, помислил пистолета за играчка Прокуратурата във Велико Търново започна разследване, револверът бил отавен без надзор от собственика му Голям успех за куклени актьори от Бургас Голям успех за куклени актьори от Бургас Неделина Роселинова и Десислава Минчева-Тодорова спечелиха награди от Международен фестивал за млада публика "Вълшебната завеса" Вълненията със "SoLiSiMi" продължават в Дома на НХК Вълненията със "SoLiSiMi" продължават в Дома на НХК Входът е свободен С гаф Гордана Силяновска положи клетва като президент С гаф Гордана Силяновска положи клетва като президент По време на церемонията тя не използва официалното наименование – Република Северна Македония Луно, Луно, земьо македонска или рисковете за нас  Луно, Луно, земьо македонска или рисковете за нас  Знаете ли кои са ОМО „Илинден” и как реагират нашите управляващи на новоизбраните управляващи в РСМ Трагедия в Перник! Млад мъж загина при катастрофа Трагедия в Перник! Млад мъж загина при катастрофа Мотоциклетът е регистриран, а водачът му е бил правоспособен, каза началникът на „Пътна полиция” към ОДМВР- Перник Симеон Георгиев Детето на депутат гръмна друго хлапе на парти в Арбанаси Детето на депутат гръмна друго хлапе на парти в Арбанаси Изстрелът е бил произведен с боен пистолет
Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Роджър Корман си отиде на 98 години Пожар избухна в мол във Варшава Пожар избухна в мол във Варшава Няма данни за пострадали Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Голяма част от тях са в райони, към които има претенции Великобритания Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Това се случва въпреки че и там цените растат Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Как англичани приемат случващото се с любимата река
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори